neljapäev, juuli 21, 2011

Pullerits: Kuidas tõestada, et rulluisutamine on naiste ala?

Ise küsin, ise vastan. Lihtne: rulluisutamisest saab normaalseid lugusid kirjutada ainult siis, kui tegelaseks on naine (sh mitte Evelin Ilves!). Et miks ühtäkki rulluisutamisest, kui Tour de France veel lõppenudki pole? (Kas teile ei tundu, muide, et oskasin kuidagi sujuvalt rattasadulasse hüpata ja jalgratturiks hakata just siis, kui rattasõit Eestis eriti kuumaks alaks on muutnud? Et kuidas see mul õnnestus, küsite. Ohh, mis küsimus. Ettenägelikkus, puhas ajakirjanduslik ettenägelikkus ja vaist - see on selle küsimuse vastus.) Aga tagasi rulluisutamise juurde: sellepärast kirjutan, et Indrek Kelgu kontor on hakanud vähemasti mind pommitama teadetaga, et Tartu rulluisumaraton tuleb tänavu teisiti. I couldn't care less.

Aga just sellepärast rulluisutamisest kirjutangi: tõetamaks, et rulluisutamisest kirjutamiseks ei pea ise olema põrmugi rulluisutaja. Järgnev lugu on selle tõestuseks - vot! (Ja mis siis, et kevadel, kui Eesti mõne parima rulluisutajaga [sh Kert Keskpaik ja Tõnis Paalme, tagurpidisõidu meister] töistel eesmärkidel Solarise keskuses kohtusin, väljendasid nood esmalt arvamust, et äkki enne, kui üldse midagi räägiks, annaks Pulleritsule rulluisutamisvaenulike seisukohtade väljendamise eest kere peale. No kuulge, mehed, ega siis see, et peaminister Andrus Ansip isiklikult teie ala hardunud harrastaja on, anna teile õigust teistsuguste eelistustega meeste kallal arveid klaarida.)
***
Need pildid siinse postituse juures on saadud vere hinnaga. Kuigi Saku suurhalli parkla pole Eesti ühele paremale naisrulluisutajale Diana Kaarestele võõras sõiduplats, kadusid sedapuhku kurvis jalad alt. Postimehe fotograaf Mihkel Maripuu tunnistas ühtäkki läbi kaamerasilma, kuidas Kaareste ilmselt prahi või konaruse tõttu libastus, siis kukkus ning kõhu peal mõnda aega mööda asfalti libises. Tulemus: mitmed verised kriimud, lisaks löök põlvele, mis aastate jooksul talle niigi sageli häda teinud. Ja osa riideid samuti puruks.
Ega fotosessioon seetõttu ära jäänud. «Siis alles hakkasime pilti tegema,» lausub Maripuu.

Sest ka Kaareste ei teinud verisest äpardusest mingit numbrit. «Kõik, mis ei tapa, teeb tugevaks,» sõnab ta.

Kukkumine, tõdeb Kaareste (34), käib rulluisutamises asja juurde. Hooaja jooksul tuleb seda ikka mõned korrad ette. Eelmine aasta kallas Berliinis maratonisõidu ajal nagu oavarrest, nii et asfalt oli libe kui kiilasjää. Paljud lendasid siruli. Tema ka. Kuid enamik õnnetusi kaob peagi meelest – muidu ei saaks sõitagi, kui kogu aeg ohtudele mõtled. Vaid üksikud matsud jäävad kauemaks meelde. Näiteks juhtum neli aastat tagasi Šveitsis, kus suur ja raske mees kaotas oskamatusest tasakaalu ning tõmbas kukkudes ka Kaareste kaasa. Paraku oli Kaareste see, kes esimesena asfaldile maandus – ja suur mees mürtsti! tema otsa. Pärast olid Kaarestel nii põlved kui puusad lõhki. Võistlus jäi mõistagi katki.

Tegelikult oli hulgilaos LTT müügisekretärina töötav Kaareste enne jäähokimängija, kui ta rulluisutamisega regulaarsemalt tegelema hakkas. Eesti parima naiskonna Dreamland Queens kesktormajana osales ta Soome meistrivõistlustel ja Eesti koondise kaptenina koguni MMil. Aga siis tuli masu, naiskond jäi toetajaist ilma ja lagunes. Nüüd käib Kaareste litrit taga ajamas koos Purikate meeskonnaga, ent peaalaks on kerkinud rulluisutamine, mis seni oli valdavalt teeninud suviti hokilahinguiks üldfüüsilise põhja ladumise eesmärki.

Rulluisutamise avastas Kaareste seitse aastat tagasi sõbranna eeskujul. Otsustas siis koos elukaaslase Jaanus Ritsoni, Eesti Rulluisuliidu nüüdse peasekretäriga, et ostavad samuti uisud ja hakkavad sõitma. Alustasid Kakumäel, aga mõni aasta hiljem läksid juba kolmeks nädalaks Šveitsi, et seal asjatundjate näpunäidete järgi tehnikanõksud paremini kätte saada.

«Õpime siiamaani,» tunnistab Kaareste. «See on tehniline ala, õppida on kole palju.»

Kuid see ei tähenda, nagu piitsutaks ta end karmi treeningplaani alusel tagant. Sugugi mitte. Plaanipärast trenni tegi ta siis, kui noorena kaugushüpet ja seitsmevõistlust harrastas, kuni kaks aastat piinanud põlvetrauma kergejõutikule lõpuks kriipsu tõmbas. Nüüd harjutab ta enesetunde järgi rulluisutamist nii palju, kui töö ja pere kõrvalt aega jääb. Tavaliselt jääb nädalas viieks treeningkorraks. Nende kordade hulka mahuvad olenevalt aastaajast ka suusa- ja jooksuotsad, et võhma koguda.

Sellegipoolest on Kaareste igaks hooajaks püüdnud oma eesmärgid seada. Näiteks mullu käis ta Berliini topletmaratonil. Esimesel päeval oli kavas maraton rulluiskudel, milleks kulus lausvihma tõttu 1:40. Järgmine päev läbis ta sama distantsi joostes. See oli ta elu esimene jooksumaraton. Vana põlvetrauma hakkas endast märku andma, mistõttu aeg läks kuus minutit plaanitust üle. Ta oli lootnud raja läbida alla nelja tunni. «See jäi kripeldama,» lausub Kaareste. «Tuleb paari aasta pärast uuesti proovida.»

Tänavused plaanid, millest ta ei soovi üksikasjaliselt kõva häälega ette kuulutada, on seotud ka augustikuise Tartu rulluisumaratoniga. Eelmisel suvel sai ta naiste arvestuses kolmanda koha, Eesti sõitjaist oli siinse esinumbri Enel Kõrva järel teine. «Tartu rulluisumaraton on iga rulluisutaja suve tippsündmus, enamik treenib selle nimel,» ütleb ta. «Ikka tahaks kohta parandada.»

Aga kerge see olema ei saa, teab Kaareste. Arvata võib, et tänavu saabub Venemaalt mitmeid tugevaid naisuisutajaid, ja kahtlemata saavad ka Eesti noored sõitjad iga aastaga üha paremaks.

«Kui noored saavad kiiremaks, innustab see mind ka,» teatab Kaareste. «Ma naudin konkurentsi.»

Isegi kui kukkumised, ja mõnikord verised, käivad konkurentsi juurde.

Diana Kaareste kohad Tartu rulluisumaratonil:
2010 – 3. (38.) 1:09.52,9
2009 – 5. (59.) 1:08.56,6
2008 – 5. (71.) 1:11.29,1
2007 – 8. (72.) 1:21.20,3
Distants 36 km, 2007 – 38 km.
******
Saguaro National Park, Rincon Mountain District, Arizona. 2. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-3: Hoolimata seitse aasta pikkusest rulluisutamise kogemusest tunnistab Diana Kaareste, et õpib seda ala tehnilise keerukuse tõttu siiamaani. Fotode autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix

25 Kommentaarid:

At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Mitte Saguaro National Park, vaid Saguaro rahvuspark. (Vrdl - mitte Naturpark Rhein-Taunus, vaid Reini-Taunuse looduspark.) Ja Mountain District - milleks ja kellele eputada? Last, but not least - mitte Tour de France, vaid Prantsusmaa velotuur.

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Loodetavasti on selle loo avaldamiseks kah peatoimetaja luba olemas. Enivei. See on niiii vana lugu, et piinlik on seda uuesti meeldetuletada. Näha kohe, et suvi. Teie hr Priit Pullerits ei jõua enam üldse pingutada. Ma õhtuni seedin natuke ja siis hakkan siin jälle oma joru jaurama.

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit nagu väike poisike. Alad, mis välja ei tule või millega ei julge tegeleda, on mõttetud, naiste jmt alad. Lasteaiaaeg tuleb sellist arvamust kuuldes meelde.

Trennis kablutab grupil eest ära ja hõiskab võidurõõmus. Ise juurde kilgates, et kui spordidress seljas, siis läheb ka stopper käima. Samas spordikalender on iga nädal tihedalt täis võistlusi, kus saaks gruppidest eest ära sõita ja veel aega võetakse kah, aga ei. Need on mõttetud üritused jmt jura lugu ilmestamas.

Igal ühel oma arvamus, aga piinlik on lugeda sportiva ajakirjaniku sulest tulevat lasteaialikku paljude spordialade ja võistluste vaenulikku teksti.

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kirjuta kolm originaallugu ja saad õiguse valge särk selga panna nagu Taaramäel.

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Priit on väsinud.

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Need kõik on marginaalsed alad, vaadake palju Taaramäe Postimehes komme kogub ja seda süda suvel

 
At 00:07, Anonymous Anonüümne said...

Ja palju veel Taaraka blogi loetavus on, võrreldes PP?

 
At 00:34, Anonymous Anonüümne said...

Milles küsimus. Kui asi seda väärt ja perspektiivi omab, siis võib Schibsted ju rattaprofid blogile ärilise ettepaneku teha. Või veel parem, ettepaneku Taaramäele oma igaõhtune jutuke PM egiidi all avaldada. Väike preemia ka sinna juurde. Ja tasuta, professionaalne toimetamine! Sellist pakkumist suudaks Eestis teha ainult kaks meediakontserni.

 
At 08:05, Anonymous Anonüümne said...

Sellist pakkumist ei ole mõistlik ühelgi heal blogikirjutajal vastu võtta - enamik Eesti sporditeemaliste blogide tegijatest on rahaliselt kõigi eelduste kohaselt nii heal järjel, et mingi väikse tasu eest küll toimetamist oma blogile peale ei võtaks.

 
At 09:40, Anonymous Uisutaja said...

Kuna tegelenud nii rattaõidu, kui ka uiustamisega, siis võin julgelt väita, et tõsine uisutrenn annab kõva koormuse. Rattas sellist koormust kätte ei saanud. Samamoodi võib pidada rattasõitu "naiste" alaks, kui vaadata õhtuti kergliikulusteedel kulgevaid indiviide. Spordist sealt küll juttu olla ei saa. Sama lugu on uiustamisega. Paljud lihtsalt kulgevad seal, kuid palju teevad samuti ka tõsist trenni. Kuna PP ise uisutada ei oska, siis ei tohiks antud ala maha ka teha. Kui õigesti meenub siis paar aastat tagasi tegi PP kõvasti maha ka rattemehi, kuna tegemist puhtsalt mugavusspordialaga, nüüd samas kiidab antud ala pidevalt.

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Elukutselise toimetajana ütlen, et lugege ja nautide Vaderi blogi sellisena, nagu mees seda kirjutab. Vader oskab kirjutada küll ning emotsiooni, info ja analüüsi lugejani tuua. Tema tekst on toimetaja seisukohalt tükk maad parem, kui nii mõnegi nimeka raha eest kirjutaja tekst, mida tuleb ikka klaviatuur 'punases' toimetada :). Et ärge norige Vaderi kallal, pidage pöidlaid ja lugege rõõmuga!

Teine asi, blogide ja nn valge ajakirjanduse ühendamine oli teemaks oma neli, viis, kuus aastat tagasi. Sama lugu ka reklaami ja blogide seostega. Lühikokkuvõte: praktika käigus selgus, et lugeja tahab blogardi enda arvamust, mitte kinnimakstud toodet.

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

1) Pahv on tänases Postimehes natukenegi püüdnud võrreldes eelmiste päevadega. Etapi arengud + Jassi komm + Vaderi blogist väljavõtted. Tubli! Aga ERR-ile jäi ikkagi alla, kuna ERR sai ka inteka.

2) Paistab, et PP lõi kartma ESL ametniku hurjutust - enne pressiteadet ei tohi inimesi tülitada. Insaiderid kõmpisid taas Visnapuu juurde ja nii kirjutab EPL sellest, et ESL soovib Tiit Peki FISi struktuuridest tagasi kutsuda ja Jaak Mae asemele saata. Müts maha PP ees - sünnipäev lähenemas, vanust tuleb juurde ja ei torma enam suures klikiuimas pooliku tõega rahva ette.

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

9:49 ja 10:10 - 100% nõus.
9:40 - 100% BS, oops sorry.

 
At 11:25, Blogger Priit Pullerits said...

Eile õhtul sõitsime Tartu Velo klubiga Alatskivi suunas, Koosa kandis keerasime tagasi, siis ühines grupiga ka endine suusasprinter Kristjan Oolo, kellel Veerpalu talvel Eesti sprindimeistrivõistlustel vasaku suusaga suusakeppi pooleks üritas lüüa. Pidasime sõjanõu finišiks, mis asub Tartu rulluisumaratoni mäe tipus. Pakkusin Oolole, et vean ta lahti. Oolo ütles, et pean seda vastu mäge vähemalt 40ga tegema. 40ga vast ei jõua, kahtlesin, aga 38ga ehk küll. Mäe all spurtis esimesena Mihkel Nanits, kellelt mullu kevadel oma ratta ostsin. Ta sai umbes 30-meetrise edu, Oolo ütles mulle, et mine järele. Läksin, ja vahe hakkas vähenema. Mäe jalamil oli meil kiirus 44, siis langes poolel mäel 40-le ja kolmveerandi peal 38ni. Kui kiirus veel alla tuli, 36ni, hõikasin Oolole, et mine nüüd. Ta läkski ja sai peagi Nanitsa kätte. Kuid Oologa läks tuules kaasa üks Velo klubi noor sõitja ja tema lõpus võitiski. Minu viga, ei suutnud Oolot korralikult 40ga tippu vedada.

Kui 64,1 km pikkune trenn 1:53ga tehtud, pakkisin vahetusriided seljakotti ja asusin Jõgeva maanteed pidi maale sõitma. Imekerges küljetuules hoidsin kiirust 33-37 km/h. Aga tõusudel oli raske, kiirus langes 25-26 km/h-ni. Mõtlesin, et kas see on äsjase trenni väsimusest või seljakoti raskusest tingitud. Lõpuks kulus 30,6 km läbimiseks 56.50.

Aga kokku elu pikim trenn, 94,7 km.

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Mida tähendab ärimehe Priit Pulleritsu väljend "Imekerges küljetuules" kui on teada, et 2 korda nõrgem vastutuul on talle märkimisväärne pingutus?

Tundub, et tegemist on sõnamänguga. Arvestades eesti keele lõdva kummi kokku ja lahkukirjutamisel pakun ma välja, et selle väljendi lahtiseletamiseks tulekski kõik sõnad lahti kirjutada ehk siis " Ime kerges külje tuules". Nüüd tekib juba päris luuleliselt mõjuv sõnakombinatsioon kuid mõni koma on veel endiselt lause sisust arusaamiseks puudu. Mis iganes, kuid minu meelest on kogu lause võti sõnas "ime". Nüüd jääb vaid küsimus, et kes, trenn juba sai ju läbi ja väidetavalt sõitis Priit üksi.

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Tjah, Elvas mõõdeti uisutajatel kiirust. Kergelt ülesmäge lõigul võitja 42 km tunnis. Kui see on mugavussport, siis miks ei suuda PP teha maantekaga lahtivedamiseks 40 km tunnis?

 
At 13:39, Blogger Andres said...

Kõik, kes kahtlevad, kas rulluisutamine on meestele sobilik spordiala või niisama naljategemine, mida naised ajaviiteks harrastavad, siis täna on viimane päev ennast Tartu Rullimaratonile soodsaima hinnaga kirja panna ja juba natuke rohkem kui 3 nädala pärast see 42 km sõit ette võtta.

Minu meelest on see igati hea võistlus, olen käinud 3-l viimasel aastal pikemal distantsil ja tuleb ka seekord minna.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

1) kas Ansipiga Tln-Trt ots ei olnudki elu pikim trenn?

2) Veerpalu ei püüdnud Oolo suusakeppi puruks lüüa. See on teie subjektiivne arvamus.

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

09:49 Taaramäe päevakokkuvõtetel on oma - ja mitte väike - lugejaskond. Ja blogi plussiks on see, et Taaramäe teksti puhtal kujul ükski kvaliteetväljaanne ei hakkaks avaldama. Kuid Taaramäed lugedes ei saa öelda, et ta eriti analüütiline oleks. Ta kirjutab seda, mis rattasadulast vaadatuna esmatähtis on. Telgitaguseid saab avada (kindlasti on ka Prantsusmaa velotuuri telgitagustes paljugi huvitavat) ikkagi ainult professionaalne ajakirjanik.

Nagu Veiko Visnapuu teeb suurepäraselt tänases EPLis: http://www.epl.ee/artikkel/601097.

"Kahtlemata oleks Jaak Mae samuti sobiv kandidaat FIS-i struktuuris töötamiseks, aga kindlasti ei valitaks Maed niipea mõne alakomitee juhiks." -- MA (ja kes veel tema juhitud "võimugrupeeringusse" kuuluvad? - EPL jätab nimed nimetamata) püüab kõigest jõust JM-d ESL ja FIS juhtstruktuuridesse pushida. Sellega Eesti ja maailma suusaavalikkust uskuma panna, et puhtad poisid. Kui hästi läheb, siis võetakse AP teenused PP jt suude kinnipanemiseks ka appi. Aga see on uphill battle, sest inimesi, kes ei ole huvitatud tõe kinnimätsimisest, on liiga palju. Panete PP suu kinni, aga näe, seal on Visnapuum jne. Inimesed ei ole tõe kinnimätsimise suhtes ükskõiksed. Ja inimesi ei ole lihtne panna tõde unustama. Tõde tuleb lõpuks ikkagi päevavalgele.

 
At 15:03, Blogger Priit Pullerits said...

13:55, ei, Ansipiga sõit ei olnud trenn, too oli ikka katsumus. Treenimise ehk arendamise asemel oli too sõit pigev lõhkuv ja kurnav.

Aga teie teine näide ajab mind lihtsalt marru. Te olete kas totaalselt pimedusega löödud või lihtsalt ei taha näha seda ilmselget, isegi filmilindile jäänud tõsiasja, mida kõik teised näevad. Mille kuradi peale te oma väite rajate? Mul on filmilint ja Oolo ja kõrvalolijate (Jaak Teppan jt) ütlused? Mis teil on?

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

selleks et tugevaks saada tuleb end vahel kurnata. superkompensatsioon on selle viguri nimi. huvitav, kuidas Te kehalisi tegevusi lahterdate? hetkel oskaks välja tuua: võistlus, katsumus, trenn. mis veel?

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Lp Pekingi-mees
"Kristjan Oolo, kellel positiivse A- ja B-dopinguproovi andnud Veerpalu talvel Eesti sprindimeistrivõistlustel vasaku suusaga suusakeppi pooleks üritas lüüa. " - Pullerits oleks võinud ka nii kirjutada. Aga ei kirjutanud. Ei tasu vast seda vaimuvaest Pekingi-iba taas üles võtta?

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Sorry, P.P.

Sel lool siin pole ei saba ega sarvi. Nii pealkiri kui sissejuhatus väidavad üht, reaalne lugu räägib aga aiaaugust

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Teadagi Kert ja Tõnis on tuntud kurjamid ning käivad tln linna peal rahvast kimbutamas. Siiski tegelikult tundub asi pigem olevat nii nagu PP ise ütles, ehk siis ise küsin ise vastan. Ja need sõnad kolki andmise kohta on pigem PP enda öeldud. Märtri mängimine sulle ei sobi, jää ikka ausaks spordimeheks.

 

Postita kommentaar

<< Esileht