esmaspäev, juuni 27, 2011

Pullerits: Millega päädis vägikaikavedu Otepää MK-etapi pärast?

Mäletatavasti lubas Vahur Leemets enne jaanipühi, et ütleb mõne päeva pärast, kas ta võtab Otepää MK-etapi peakohtuniku kutse vastu või mitte. Helistasin talle täna hommikul ja küsisin, mis ta siis kostis, jah või ei.

Ta ütles, et sai jah öeldud. "Eks korralduse struktuur on enam-vähem paigas ja inimesed on olemas," lausus ta põhjenduseks.

Liiati oli Rahvusvahelisel Suusaliidul (FIS) jäänud Leemetsa teada äsjasest Otepääl käigust normaalne mulje. Kui pärisin temalt, mida ütlesid FISi esindajad selle peale, et MK-etapi korraldajate ridades on toimunud suured muudatused, vastas ta, et see pole FISi mure, sest FIS suhtleb nagunii oma liikmesliiduga ehk rahvusliku alaliiduga, kelleks on Eesti Suusaliit ja kellele kuulub ka MK-etapi korraldusõigus. Mida alaliit omakorda teeb, neisse kohalikesse asjadesse FIS ei sekku, lisas Leemets. (Vähemalt viimased kaks aastat, nagu ta märkis, oli ESLiga sõlmitud lepingu alusel korraldanud MK-etappi SA Tehvandi Spordikeskus, enne seda oli aga sihtasutuse juht Alar Arukuusk olnud formaal-juriidiliselt lepingu alusel n-ö peakorraldaja.)

Kui küsisin Leemetsalt, kas edaspidi peavad MK-etapi korraldajad hakkama sihtasutuselt Tehvandil asuvat infrastruktuuri rentima, vastas ta, et ESL on seda kogu aeg teinud, v.a tema teada viimased kaks aastat, kui sihtasutus oli lepingu alusel MK-etapi korraldaja.

Leemets rääkis, et korralduskomitee tööst tema peatse peakohtunikuna väga palju ei tea, küll aga oskab ta nii palju öelda, et Jaak Mael tuleb nüüd hakata sponsoreid hankima. "Lihtne ei ole, aga võimatu ka mitte," sõnas ta uute korraldajate töö kohta.

Küsisin, kas Arukuusk hakkab ka korraldajate sekka kuuluma. Leemets vastas, et Arukuusk on SA Tehvandi Spordikeskus juht ja sel kohal väga oluline isik.

"Aga Tiit Pekk?" uurisin edasi. Leemets tunnistas, et pole vahepealsel ajal Pekiga rääkinud, ent avaldas lootust, et küllap ta aitab nõu ja jõuga ikka kaasa. "Ega inimestevahelised suhted kao kusagile," nentis ta.

"Kas tänase seisuga võib sajaprotsendilise kindlusega öelda, et 2012. aastal toimub ka Otepääl suusatamise MK-etapp?" kõlas mu järgmine küsimus.

Märkides, et sajaprotsendiliselt pole isegi maavärina toimumine välistatud, kinnitas Leemets, et 2012. aasta FISi kalendis on Otepää MK-etapp kirjas.

"Aga 2013. aasta kalendris?" kõlas mu järgmine küsimus.

Leemets tunnistas, et ei tea, sest pole vaadanud.

Meenutasin talle, et enne pühi oli ta avaldanud, et Peip Reedi äraütlemine pakkumisest jätkata turvateenistuse juhina oli olnud üks suuremaid nn inimkaotusi, ja küsisin, kas talle on asendaja leitud. Leemets vastas, et üks inimene, kes on varem Reedi tiimis olnud ja pidavat tervikpilti hoomama, on andnud nõusoleku turvateenistuse juhtohjad üle võtta, aga praegu ei saa tema nime veel öelda.

Lõpuks uurisin, kas ESLi otsus hakata ise MK-etappi korraldama kujuneb ESLile lõppkokkuvõttes tulusaks otsuseks või hoopis loodetust vähemtulusaks. Leemets tunnistas, et ta ei tea ega oska selle kohta midagi öelda.
***
Muide, ise käisin ka hiljuti Otepääl, blogi ühisnime omaniku Scanpixi esindaja Art Soonets ikka sohvri ja julgestajana kaasas. Mida ma seal tegin, seda saab lugeda siit. Olete ka proovinud?
******
General Hitchcock Highway, Santa Catalina Mountains, taamal Tucson, Arizona. 2. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Foto paremaks vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-3: Priit Pullerits Tehvandi lähistel luureretkel Eesti suusaspordi telgitagustes. Fotode autor: Kristajn Teedema, Postimees/Scanpix

20 Kommentaarid:

At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Suusaliit üritab juttu mujale viia, tabab eelmise blogikande üks kommentaator asja tuuma. Ja tõesti, ESL-il on õnnestunud ka Pullerits pseudoprobleemi arutelu puntrasse tõmmata. Teisel rindel selgitab Peeter Kümmel ERR-ile sprindikoondise treenerita elu-olust. Aga miks ei ole kuulda pikamaameeste ettevalmistusest?

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Lihtne, sest meil ei ole pikamaamehi.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Nagu kuulsite on asi parem kui varem ja kõik sujub. Juhtide vahetamine on ka ettevõtluses täitsa igapäevane. Selline traagika, nagu oleks asendamatu inimene leitud. Majandus kosub ja küll näete, sponsorite leidmine ei ole enam nii keeruline kui te arvate. Aga eks teemal tasub silma peal hoida küll.

 
At 12:18, Blogger Priit Pullerits said...

Oot-oot-oot, 11:52, oma arust olen ikka vaat et ainus, kes seda praegust peateemat järjekindlalt kajastab, laskmata ESLi kõrvalkäikudest (Liive, Ojaste) end eksitada.

12:08 - et sponsorite leidmine MK-etapile pole raske? On küll, sest see ei sõltu ainult majandusest, vaid ka sellest, nagu 12:02 märgib, et meil pole enam arvestatavaid distantsisõitjaid, kes rahva raja äärde tooks, ja teiseks, nagu märkis eelmises kandes ka Leemets, ei ole Veerpalu kaasus möödunud siiski ilma igasuguste mõjudeta, räägitagu selle kohta mida tahes.

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Struktuur enam-vähem paigas, nõus. Ent mitmed soovivad nüüd oma panuse eest raha, kes varem entusiasmist kaas lõid. Pappi on vaja, Jaak Mae, pappi on vaja.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

AV lugu pole veel lõppenud. Kui Soomet vaadata, siis mis sealt veel välja võib kooruda?

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Läheb ka siin nii nagu enamus juhtude, et kui on ikka teadlikult tarvitatud, siis koorub see varem või hiljem päevavalgele.

 
At 18:02, Anonymous Anonüümne said...

Pappi on vaja selleks, et kellegi suud vaikima sundida, või vastupidi, panna kedagi süüd enda peale võtma. Soomes üritati seda teha. Aga muidugi ka selleks, et inimesi tööd tegema panna. Nagu 12:26 õigesti märgib. Ettevõtja nagu Peip ei saa oma firma ajast tasuta tööd teha.

 
At 19:12, Blogger Madis said...

Mina ütleks, et vägikaikavedu pole enne lõppenud, kui "paks naine" laulab.

;-)

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Oot-oot, kas külastatud Otepää seikluspargi üks rajaja Tiimar Laine pole mitte ka ESL juhatuse liige? Muidu makstakse ikka allikatele, siin tahab allikas ise maksta!

 
At 10:09, Blogger Tauno said...

Nüüd ka tasakaaluks Jacki arvamised kogu loost.
http://www.ohtuleht.ee/432673

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

"Ajakirjanikud on minuga rääkinud, aga jätnud arvamuse sisuliselt avaldamata."

See ütlemine teeb suurt au ajakirjandusele! Ja milleks seda vahtu oli vaja üle keerata, PP ja co poolt? Kas nüüd on kergem ja kuivem olla?

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Nigu Pisuhännas. Kord on Postimees peal ja Õhtuleht all ning siis Õhtuleht peal ja Postimees all.

Kui millestki kirjutada ei ole siis keerab üks kontserni leht pahapoisina skandaali üles ning teine paipoisina valgustab tegelikust ja üpris igavast asjade seisust. Papp aga tuleb, sest BS müüb.

See oli tasuta olukirjeldus kaasaegse BS-ajakirjanduse toimimisest selle kommentaari lugejatele.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Tänane EPL avaldab intervjuu sprindikoondise uue treeneri Tanel Ojastuga. Ojastu istub AV-ga ühiselt MTÜ juhatuses!

 
At 22:36, Blogger Andres said...

Seda teemat on nüüd nädal aega ajakirjanduses kajastada üritatud. Kui adekvaatselt, sellele saavad lugejad hinnangu anda. Huvitav on see, et kõik kes vähegi suusatamist ja suusatajaid tunnevad, saavad ju algusest peale aru, et Jaak Mae saab igal juhul korraldamisega hästi hakkama.

Kui keegi on leidnud sel teemal mõne tõeliselt hea ja adekvaatse artikli, võiks linke jagada (lisaks tänasele Jaak Mae intervjuule).

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Üritaks spordiblogile tsipa elu sisse puhuda?

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Kas siin üritatakse "Veerpalu teha"?

http://sport.delfi.ee/news/kergejoustik/eesti/stamina-vaidlustab-tserepannikovi-ja-dzjuba-diskvalifitseerimise.d?id=48578549

Kus on Aivar Pilv?

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et Dzjuba ei saanud õieti aru, kus ta on ja mida ta teeb - kahju.

Aga kas Stamina ei mõtle, et ka nende kasuistlikult pinnalt protesti esitamist võidakse ebasportlikuna käsitleda? Mis võib mõjutada Stamina korraldatavate ürituste külastatavust?

"Spordiklubi Stamina juhi Urmo Raiendi sõnul apelleeritakse protestis sellele, et IAAFi määrustiku punkt 144 järgi oleksid kohtunikud pidanud tegema kõigepealt hoiatuse ja alles korduval rikkumisel Tšerepannikovi diskvalifisteerima. “Dzjuba osas on põhimõtteliselt sama, kuigi tema käitumist võib käsitleda ebasportlikuna,” ütles Raiend Jooksuportaalile."

 
At 00:24, Anonymous Anonüümne said...

Kui ajakirjanik tahab maailma parandada, siis spordialaliitudes toimuva uurimine oleks üks tänuväärt töö. Uisutajad, jalgpallurid, suusatajad (jne) ilmselt ainult võidaksid sellest. Olles tutvunud erinevate alaliitude juhatuste kosseisudega ja pisut "guugeldanud" tahaks küsida spordiklubidelt, kas on ka uhke tunne olla juhitud inimeste poolt, kes on kriminaalkorras karistatud, korruptsioonis kahtlustatavad, naisepeksjad, dopinguga seostatud, tähtsa poliitiku sabarakud, kes suudavad täiesti usutavalt tele otse-eetris valetada jne. Igas normaalses osaühingus vahetaks osanikud sellised inimesed välja (kas siis ebapädevuse või ebausaldusväärsuse tõttu). Nii et kommentaatorile, kes tõi paralleele ettevõtlusega, tuleb vastata, et spordialaliitudes ettevõtluse põhitõed ikkagi ei kehti.

 
At 01:26, Anonymous Anonüümne said...

00:24 toob väga huvitava aspekti välja, ma annaksin selle eest parima kommentaari auhinna, kui selline auhind oleks. Aga ettevõtluse poole pealt, kui kirjutatakse, et Harry Lemberg otsis Tiidrek Nurmele Poolas poole päevaga keenialasest "jänese", huvitav palju selline teenus maksta võiks ja kas IAAF seda äri kuidagi reguleerib ka? Ei taha üldsegi Maksuametit mängida, aga kas jänestele makstavad tasud kajastuvad ka sportlaste-treenerite eelarvetes?

 

Postita kommentaar

<< Esileht