esmaspäev, juuni 13, 2011

Pullerits: Kui suur on blogipidaja IQ?

Mul on kahju, et eelmise sissekande postitustes jõudsid anonüümkommentaatorid oma järjekordse "tipptasemeni". Nad väitsid end teadvat, et minu IQ on sama palju nagu Art Soonetsi (Scanpix Baltics) kehakaal (kilodes) ehk 92. Ja selle tõdemuse käisid nad välja iseenesestmõistetava elegantsiga. Mind on alati pannud hämmastama anonüümikute kõiketeadmine. Aga jätame nüüd siin kõik ühe asja meelde: anonüümikud ei tea s***gi. Nende enesekindlus on pöördvõrdelises sõltuvuses nende tegelike teadmistega asja kohta.

Olgu lisatud, et mu IQ ei ole 92, vaid on 138. Ja mul on selle kohta tõend ka. Andke minna - lööge üle!
******
Catalina Highway, Santa Catalina Mountains, Arizona. 2. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits.
Muide, kes teab, mis on esiplaanil nähtava valge auto mark? (Mina tean, aga tahan teada, kas teie ka teate. Eestis ei ole seda marki autosid silma hakanud.)

37 Kommentaarid:

At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

138 on väga hea tulemus. Kindlalt ülemises detsiilis, võib-olla isegi tipp 5%-s. Kui minna jõusaali, siis veelgi rohkem.
Aga millises Maslow' püramiidi tasemel Priit on? Mulle näib, et pendeldab 1. ja 3. taseme vahel, vahel saab 4. tasandi ka kätte. (Meenutuseks, Maslow' inimvajaduste hierarhias on 5 taset).

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Parandan eelkõnelejat 15:19 sellega, et 138 on julgelt ülemise 2% seas. 138 on number mille kohta enamik inimesi peavad seda meest geeniuseks. Ilmselt väljendub tema geniaalsus eelkõige auditooriumis, kuid tööandja poolt seatud raamid ei võimalda leivale vorsti teenimisel seda sära elegantselt ühiskonnale kasulikult ilmutada. Põhjamaa kapital vajab, et kohalikud teenrid elu hästi segaseks ja sogaseks Maarjamaal keerutaks, siis on hea neil siin suurt kalanoosi püüda, sest ohvrid ei suuda nooda kontuure aimata ning langevad lupsti skandide ideoloogilisse haardesse.

 
At 16:03, Anonymous Margus said...

Siit võiks arendada teema: kas blogipidamises tohib närvi kaotada?

Margus, lurker

 
At 16:13, Blogger Madis said...

158

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisest sissekandest, hästi öeldud.

"Priit, iga blogi on tema lugejate nägu. Kui sulle tundub, et siin käib harukordselt palju idioote ja muidu rumalaid inimesi, siis ongi su blogi ju täpselt seda väärt.
Tanel"

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Auuu, Bell'i kõvera teine ots!

Miks nii vaikne?

Priit

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Mis asi on Bell'i kõver?

Sa vast pead silmas kellakõverat (bell curve) ehk Gaussi normaaljaotuse kõverat.

Näib, et selle kõvera teine ots on ikkagi juba esindatud...

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Madis, kas sa ei aja oma viimase treeningu pulsiga segi? Selline number on juba tsipa üle terve mõistuse normi piiri 8)

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Soovitan kõigil lugeda Herrnsteini ja Murray kümmekond aastat tagasi laineid löönud raamatu "The Bell Curve" (http://www.amazon.com/Bell-Curve-Intelligence-Structure-American/dp/0029146739). Herrnstein ja Murray seletavad selle asja teile veenvalt ära.

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Bell'i kõver - LOL.

Minge ütelge seda oma tuttavale matemaatikule ja ta saab südamest naerda.

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Probleem on siin EQ-s, see võiks parem olla.

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

IQ ei asenda teadmisi, kui neid ei ole, siis saab igasuguseid lollusi kirjutada.

 
At 17:05, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 16:19 - tahate tüli norida, nagu teised anonüümikud? Aga palun: tõepoolest, mul on tihtipeale tunne, et käin siin sigade ette pärleid loopimas.

 
At 17:08, Blogger Priit Pullerits said...

Just, 17:04 - kui tahate tüli norida, siis palun väga: seepärast kirjutavadki anonüümikud pidevalt nii palju lollusi (neist viimane: PP IQ on 92 nagu Soonesti kehakaal; eel-eelviimane: kas mul ikka on luba Soonetsi isikuandemete avaldamiseks? - aga loomulikult on!!!), et teadmisi ei ole.

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

"Limitations of IQ Testing
: ...Many researchers claim that the tests measure cultural knowledge and understanding, not innate intelligence.

It is widely agreed that standardized tests, like an IQ test, do not accurately reflect all forms of intelligence." Allikas: tickle.com

Tegin oma viimase võõrkeelse IQ testi 6 aastat tagasi ja selles kirjutatu langes kokku mu senise kogemusega, kuigi inglise keele oskus pole mu trumpala (põhikoolis õnnistati mind 3-ga) sain sealt päris kobedad 136 punni. 11 aastat tagsi oli see ühe teise saidi peal 142. Loomulikult olin nüüd pettunud, kuid vaevalt ma Madise tasemeni küünin isegi eestikeelset testi tehes. Õnneks kirjutas Tickle.com lahti korraliku testi spetsi, mille sarnast pole senini suutnud pakkuda ükski Eesti testimistega tegelev agentuur. Tollest spetsist sain kinnitust oma senistele empiirilistele kogemustele ja selle viimase testiga sai kräkitud ka IQ numbri hype, mida igasugused personaliuurijad inimestes liigse eneskindluse sisendamiseks kasutavad. Oluline on see hype läbinäha ja silmaspidada, et 2 ühesugust numbrit tähendavad kindlasti absoluutselt erinevate (intellektuaalsete) võimete ja oskustega inimesi. Liigne enesekindlus, mis tugineb puhtalt IQ usul viib suurte kõrbemisteni. Head IQ-d tuleb toetada mitmesuguste muude võimetega mida too test kahjuks ei tuvasta.

 
At 17:40, Anonymous siim said...

Priit, seame tõe jalule!

Tsiteerin oma eilset juttu:
"21.30 on väga hästi toonud välja selle lolluse mida äsja pidin lugema. Las too loogika düsgraafia jääb siia kõigile lugejatele tutvumiseks mis juhtub ajakirjaniku professionaalsusega kui juhe kokku laksab.

Ma olen pikka aega kahtlustanud, et blogipermees nüpeldab teraseid külalisi oma lahja IQ tõttu. Tänaste uperpallide järgi siin julgen arvata, et Arti kehakaalu numbri all on ära toodud Priidu IQ. See on tähelepanuväärne nr, sest sellise nr-ga muidumehed tippu ei jõua ja mind valdab siiras positiivne kadedus, et Priit on suutnud sellega hakkama saada. Loomulikult ei ole see kerge, kuid kes on öelnud, et elu peab kerge olema?"

Kus siin on öeldud, et su IQ on 92? Siin on toodud ära subjektiivne arvamus, mis võib olla vale, kuid siin pole öeldud fakti, et su IQ on 92! Mul on heameel näha, et mu arvamus oli ekslik. Nüüd jääb aga üles küsimuste küsimus, et kui matemaatikas vastab PP võimekus 3 poisile (loomulikult oli tal koolis parem hinne) siis mille arvelt ta need IQ punnid teenis?

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Parafraseerides ühe tuntud ameeriklase ütlust (mis käis küll Joe Frazier'i kohta), mis kasut on Pulleritsu (M=71, IQ=138) intelligentsist, kui Soonets (M=92, IQ=?) lõuahaak teda tabab? ..

 
At 18:06, Blogger Priit Pullerits said...

17:41 - sel hetkel, kui lõuahaak tabab, ei ole sellest mingit kasu. Aga kasu on siis, milleni ilmselt Frazier oma arvatavasti läbipekstud ajudega ei küündinud, et kui IQ on piisavalt kõrge ja kehamass väike, siis sai kipu selle inimese ette, kelle kaal on 92 kilo, aga IQ teadmata, tekitama olukordi, kus sind võib tabada tema lõuahaak.

 
At 19:21, Anonymous siim said...

Mis selles Buick Rainier's siin pildil nii erilist on, et selle margi ülepärimine oluline on? Eestis pole paljusid marke sõitmas. Tark ja tagasihoidlikuma eelarvega inimene ei soeta Eestis haruldast autot ja rikka inimese jaoks ei paista selles mudelis miskit erilist olema mida peaks ihaldada soovima.

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

17:41, sa oled ikka nii loll, mis kasu on elus 92-st kilogrammist, kui su IQ on väike, taod kõik maa alla? haha tahaks näha

 
At 20:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit, see on Sinu blogi! Mis Sa virised, et anonüümikud nii ja naa. Sina oled ju nendele öelnud -tulge aga, laduge oma mõtted olgu need rumalad või targad siia blogisse üles. Sina lubad neid avaldada. Kes Sul keelab kasutada kommenteerimisel registreerimist? Ära pidevalt halvusta oma kommentaatoreid, vaid loo reeglid!

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit, aga mis siis saab, kui tuleb välja, et sa elad enda loodud butafoorias ja tegelikult ei ole su blogi külastajad sead ja pärleid sa enda tekstiga ka neile ei loobi? Täiesti põhjendamatult kõrge enesehinnang, kas pole? Pane see blogi anaonüümidele kinni või tolereeri olukorda aga ära vingu nagu hüsteeriline eit nende kallal kes vaevuvad su blogisse sissekandeid tegema. PS: kõvatamine teemal, et mul on IQ 138 on pigem lasteaia tase. Kes teab, see teab nagunii ja kes ei tea, see peaks sissekannete põhjal aru saama.

 
At 22:12, Blogger Madis said...

Valujevi IQ-d ei tahaks küll pimeda agulitänava soppides tema peal testida. Väidetavalt IQ keskmine või natsa rohkem :-)
Mul kama kaks, mis mu IQ. Olgu siis 108 või 158. Testid pole minu jaoks. Need saab alati üle trumbata. Minu jaoks on teadmised ikkagi olulised ja see mida ma nendega peale oskan hakata.

Peace and Naikjuu!

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Onanüümikute ärakeelamine ei tooks lahendust. Lõikaks Belli kõverast liiga suure tüki välja. Võib-olla kujundadagi nn "Sõimublogi", kus blogiomanik anonüümikuid sõimaks, ja vastupidi. Ei usu siiski, et Priit sellise asjaga viitsiks tegelda. Ja see pole ka spordiblogi mõte kunagi olnud.

 
At 23:31, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd provokatsioon ausalt ära rääkida, siis panin ma tähele, et Priit ägestus ebaproportsionaalselt vihjele tema kehvast mata oskusest. Teades, et see oskus on hea IQ testi tulemuse saavutamisel suure kaaluga, siis küpses mul plaan esitada talle provokatiivne küsimus ta IQ kohta ilma küsimust esitamata ehk siis lõksu vormis. Kuna Priit ei suvatse enamustele küsimustele vastata, siis otsustasin seda teada saada just nimetatud meetodil. Vabandan kui keegi tundis Priidu sunnitud kelkimisest ennast puudutatuna. Tema adreka ülesajamine oli ta vastama sundimise plaani osa ja kelkimine oma ülekeeva meeleolu maandamise vorm. Normaalne emotsionaalne reaktsioon, tavaline Eesti mees.

Miks mul seda teada oli vaja? Selleks, et veenduda kas Priit tegeleb siin blogis rahva lollitamise ja provotseerimisega või ta on tõesti arust ära. Katse tõestas, et Priidu käitumine on provokatiivne, sest selle IQ juures on raske olla loll. Priit mängib lugejatega, et hoida üleval lugejate huvi. Praegu loeb ja naerab pihku, et panin rahva jälle kihama, jesss!

No on riukalik poisiklutt! Its, its...

 
At 00:34, Anonymous Anonüümne said...

PP on kommentaariumi mitmel korral kinni keeranud, kui teema üle pea kasvas. Ja mis oli tulemus? Vaikus. See teda ei rahulda, kui loetaks ja pannakse leht kinni. Lugejate huvi peab üleval hoidma ja sellele aitab palju kaasa just anonüümne kommentaarium.

 
At 01:08, Anonymous Maamees said...

Möningad päevad ei leidnud mahti kiigati siinsesse kakukullide seltskonda. Ühelpoolt ootasin rahunemise märke ja et ikka midagi asjakohast löpuks kunagi siia ka kirja pannakse. Just sellist, mis on blogi tutvustavasse sissejuhatusse märgitud. Teisalt aga tundus esimene möte juba eos kuidagi vöimatu olevat. Ja ega eksinudki. Nüüd siis käib nääklemine kes lollem, kes targem....kah huvitav teema.
Olles jälginud sportliku huviga kuidas siin siis asjalood toimivad. See mis kirjutas 23.31, tabasin juba paar kuud tagasi ära. Peremees, Priit, treib valmis loo, mida intrigeerivama sisuga, seda enam vastukaja kommentaaride hulga poolest. Köik igati tore ja öige, ainuke et mingit nn ümarlauda sporditeemade üle ei teki. Justnimelt seepärast, et see polegi eesmärk omaette. Kiita saavad need, kes kaasa noogutavad, ülejäänud on aga idioodid, tropid ja ei tea kes veel muud, see mis Priit arvab, on justkui ainuöige töde, muud arvamused ei kölba kuhugile. Kui kommentaaride hulk mingi artikli juures kipub väikseks jääma, tuleb hagu ahju juurde ajada, tehes ootamatu üldse mitte antud loo juurde kuuluva repliigi.....
...mind ennast nagu eriti ei huvitagi et milleks seda vaja on. Palju parem küsimus oleks miks?
Tegelt ega enam ei huvita ka. Selline haiglaslikust tähelepanuvajadusest tuginev väga s...t komejant on kutsu enam oma niigi nappi vaba aega kulutama sihukese jama peale. Ega varsti enam PM ja Delfi kommentaariumile palju alla jäägi...Kui varasemalt midagigi Priidust arvasin, siis nüüdseks ei suuda enam seda midagigist arvata. Iseennast on raske körvalt vaadata ning hinnata oma tegude möjusid, olgu see iq 0 vöi 1000, aga eks nendest vahepeal nöukaajast tuttavlikku tsensuuri rakendades avaldamata jäetud kommentaaridest tundsid iseennast natuke ära küll...vastust pole vaja hakata välja mötlema, keegi nagunii ei tea millest jutt ja vastuse sisu tean ka ilma kirjutamata ette, pealegi ei ole plaanis lähimas tulevikus aega RAISKAMA tulla siia. Muidu paistab tark ja nutikas mees olevat, aga annet kasutada ei oska, nii nagu töökust , visadust ja sihikindlust spordiski. Niisama vehkida mötet ka pole, tulu sest ei sünni....Maamees on rääkinud.
Hääd tervist ja libedat sulge.

 
At 08:23, Anonymous Anonüümne said...

Maamehe viimase jutuga nõus.Riho

 
At 08:50, Blogger Priit Pullerits said...

19:45 - te suutsite suurepäraselt näidata, kui õel, kuri ja vastik inimene te olete. Ma loodan, et minu elu mind teiesugusega eales kokku ei vii. Kuid elus on nii, et kes teiste kohta niiviisi väga halvasti ütleb, sellele tuleb see varem või hiljem tagasi. Küllap tuleb ka teile. Ja selle valusa tagasilöögi eest ei päästa teid isegi see, et ma teie superõeluse siit maha võtsin. Mis teil tehtud, jääb igaveseks teie hingele, kui teil midagi seesugust üldse on. Kahtlustan, et ega vist ole. Sest muidu poleks te seda siia kirjutanud. Ja keegi veel üritas rääkida kommentaatorite EQst... Edaspidi hoidke siit eemale, te ei ole siia enam teretulnud.

20:11 - nagu näete, siis kustutangi õelad ja halvad sõnavõtud ära.

22:06 - kui keegi väidab minu kohta lausvalet, see tuleb see ümber lükata, ja ümber lükata saab ainult faktidega. Ja muide, kas IQ tasemega, mis on ka numbriliselt mõõdetav nagu sporditulemusedki, ei võiks samuti võistelda? Kõik võivad ju neid teste teha. Spordis võistleme küll ja võrdleme tulemusi, miks IQ testi tulemusi võrrelda ei võiks? Minu arust oleks see vägagi huvitav ja põnev. Seda enam, et nagu olen aru saanud, tahavad kõik end minuga väga võrrelda. No võrrelge siis - lööge oma testitulemused letti!

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

Mind paneb küll Priidu blogi sügavalt mõtlema. Selle üle, milline võim on ühel inimesel, kui ta oma mõtteid Internetis osavalt levitab.

Priidu blogi on nagu mikroühiskond. "Päris" sündmused toimuvad Egiptuses, Liibüas ja mujal (andestust, kui eksin), kus provotseerimine ja massipsühhoos on lihtsalt kõrgemal tasemel.

Ennast on väga raske kõrvalt vaadata. Ma mõtlen, et ei allu Priidu provokatsioonile. Aga ikka loen tema blogi; või kirjutan kommentaare.

Hendrik N

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Priidu IQ-d mõõdeti rahulolekus (ei välistaks siin ka "dopingu" olemasolu). Kuidas käitub Priidu IQ aga emotsioonaalses olukorras? See on põhiküsimus. Mõnedel erutuse seisundis langeb tugevasti, teistel tõuseb. Mis tüüpi Sina oled, Priit?

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

11:18 see on hea küsimus. Kanepi panemisel mõnel langeb ja teisel tõuseb. Tegelikult huvitab see ennastki aga kahjuks on raske leida kahte võrreldavat testi, mida kasutada enne ja pärast panemist, korrektse võrdluse saamiseks.

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei mõista, et mis on selles halba, kui inimese kirg on paikse eluviisi asemel rändamine. Loomulikult ei saa inimesed endale lubada kõike mida hing ihaldab. Tuleb teha valikuid. Miks on raske neid valikuid tunnistada ja miks need hinge riivavad. Keegi ei andnud neile valikutele hinnanguid vaid loeti üles külmad faktid ilma nimede ja igasuguste emotsioonideta. Jutt võiks ju jätkuda, kuid siin blogis pole proosa teretulnud.

Mina usun, et kõik tehtud valikud on õiged. Põhjus on selleks pragmaatiline. Pole mõtet vaeda, kas teisiti tehes oleks täna parem olla, see ei paranda tänast olukorda. Oluline on vaadata kuhu sa tahad minna ja siis mingil hetkel pidada aru, et kuhu oled jõudnud. Vajadusel korrigeerida suunda ja edasi minna.

Mul on Priit sulle ettepanek. Sa oled andekas inimene. Tee korraks blogile restart. Eesti on liiga väike, et siin pidevalt intriigi üleval hoida, see pöördub paratamatult su enda pihta. Hea kui korra paar aastas tuleb see loomulikuna välja, ülepingutamine mõjub väga valusalt.

Vaatan peeglisse ja mõtlen, et kas mul on siin anonüümsena kribatud sõnade pärast ka piinlik, kui neile mu nimi juurde tekiks. Pean tunnistama, et ei.

Inimene peab ju saama oma arvamust vabalt välja öelda ja näha ka selle teglikku reaktsiooni ilma, et teine pool silmakirjalikuse maski taha poeks. Kui palju on PP öelnud tänu sellele anonüümsusele, et ma olen loll? Piisavalt! Kas ta oleks öelnud seda kui mu nimi oleks juures olnud. Ei, sest ta on ise öelnud, et julgete oma nimega esinejate vastu ta oma tegelikku arvamust välja ei ütle. Kas ma tahan, et Priit ka minu arvamustega sama silmakirjalikult käituks? Ei taha! Tahan teada mida Priit tegelikult mõtleb ilma retoorika ja keerutamata. Anonüümsuse võlud :)

Neid võlusid on palju rohkem, mistõttu on väga raske loobuda sellest anonüümsuse kondoomist.

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Täielik huumor, ma lihtsalt ei suuda naeru tagasi hoida! Nüüd on teemaks juba Kanepi panemine ning sellega seotud langemine ja tõusmine. Ükskõik, mis kontekstis seda võtta.

Priidu kirjatükkidel on loomulikult suur väärtus, aga antud blogi muudavad eredaks siiski kommenteerijad.

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

" Ma mõtlen, et ei allu Priidu provokatsioonile. Aga ikka loen tema blogi; või kirjutan kommentaare.

Priit saab PM kontoris rinna kummi ajada. Ajakirjanikule pole suuremat kiitust kui Hendrik N öeldu.

 
At 13:53, Blogger Märten Mõttus said...

145

 

Postita kommentaar

<< Esileht