kolmapäev, november 17, 2010

Pullerits: Miks ma rullsuusatamisest loobusin?

Jah, tõesti, miks ma rullsusatamisest loobusin? Et ilmad läksid jahedaks ja vihmaseks? Ei, see pole küll mingi takistus, olen sõitnud nii tuule kui vihmaga; aastaid tagasi sõitsin isegi kerge lumekattega ja jäisel rajal - lükkasin jäljed sisse ja kulgesin mööda neid. Et saabas läks katki? Jah, see juhtus eelmisel sügisel, aga uued Madshusi universaalsaapad on igati hästi vastu pidanud. Et kepi ots läks katki või kulusid otsad liiga nüriks? Jah, suutsin ka sel sügisel ühe kepi otsa ära lõhkuda - kusjuures just trennis, kus läksin eriti aeglaselt sõitma -, aga juba samal päeval sain A&T Spordist sellele asenduse; ja nürid otsad lasi treener Jaak Teppan Tartu Suusaklubi käial isiklikult teravaks. Või et rullsuuskadega juhtus midagi? Ei, ei juhtunud; need ei libise küll kaugeltki nii nobedalt nagu onkoarst Ain Kaarel (tean, sest võrdlesime), aga ega liigne kiirus tulegi treeningul kasuks - siis läheb sõit liga kärmeks ja kergeks. Või et närvivalu rinnakorvis ei lase sõita? Ei, see on tasapisi taanduma hakanud; ei tea, kas tänu Diclofenaci söömisele või mõnel muul põhjusel, aga ega vahet ole.

Niisiis, nagu näete, te ei ole suutnud ära arvata, miks ma loobusin rullsuuskadega sõitmisest.

Aga ma pole kitsi: annan teile sel teemal tasuta õppetunni.

Käisin rullsuuskadega viimati sõitmas laupäeval ja pühapäeval. Tegin Tähtvere spordipargi ringil vastavalt 1:40.30ga 22,1 km (26 ringi) ja 1:51.50ga 25,5 km (30 ringi). Harjutasin nii paaristõukeid kui ühesammulist paaristõukelist sõiduviisi. Esmaspäeval võinuks samuti rullsuusatama minna, üle pika aja oli kuivem ilm, ent loobusin. Kas juba koidab, milles on põhjus?

Tuletan teile veel ühte asja meelde, mis on väärt õppetund: aastaid tagasi ütles mulle Kalmer Tramm, Eesti naiste koondise treener, et iga trenni peab minema kindla eesmärgiga. Nüüd lõpuks mõistate, milles asi, eks?

Olen oktoobri algusest kogunud rullsuuskadel ligikaudu 430 kilomeetrit. Ma ei hakka väitma, kas seda on vähe või palju, aga seda, tundub, et on piisavalt. Ja nagu öeldakse: enough is enough. Nädalalõpus jõudsin selgele arusaamisele, et rullsuusatamise kasutegur on ammendunud. Sellega jätkates ma enam paremaks ei muutu. Või kui muutun, siis see paranemisprotsent on kulutatud aja ja energiaga võrreldes tühine.

Olen mõelnud sportlastele, kes aastast aastasse harjutavad, näevad roppu vaeva, aga paremaks ei lähe ega lähe. Lubage mulle ka kord seda totrat poliitilist korrektsust - jätan nimed nimetamata. Aga nende nimetamisest hoidumist võib seletada ka teisiti: nimekiri läheks liiga pikale. Samas saan neist aru: sport on nende töö ja kui see ka mõne penni sisse toob, siis võib ju selle nimel higi valada, et olla maailmas stabiilselt 30.-60. Aga sport ei ole minu töö. Ja rumal on teha ennastunustavalt seda, mis sulle midagi ei anna.

Niisiis loobusingi rullsuusatamisest. Aga see ei tähenda, et oleksin loobunud enda arendamisest. Otsin arengu ressursse lihtsalt mujalt.
******St. Euphemia katedraal, Rovinj, Istria poolsaar, Horvaatia. 23. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Fotod 1 ja 4: Rullsuusatamise MM-võistlused septembri lõpus Thessalonikis Kreekas. Fotode autor: AP/Scanpix
Foto 2: Etioopia suusataja Robel Teklemariam treenimas Etioopia pealinna Addis Ababa tänavail. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 3: Vaat see on alles lennukus! Hüpe üle ajaloolise Bar U Ranchi Kanadas Alberta provintsis Kaljumägedes. Foto autor: Reuters/Scanpix

32 Kommentaarid:

At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

>Aga sport ei ole minu töö. Ja rumal on teha ennastunustavalt seda, mis sulle midagi ei anna.
Luban omale poliitlist korrektsust. Kongreetseid erakondi ei nimeta.
Ma näen selles vastuses ühe kindla erakondlase põhipostulaati - ainus möödupuu tegevuse kasulikkuses on rahanumber!
Pullerits, kas Teile on tõesti treeninprotsess vastumeelne tegevus? Mina isiklikult küll naudin protsessi ennast. Loen sissekandest välja, et Pulleritsuele ei meeldi ka ajakirjaniku töö. Ainult raha pärast kirjutad? Ei mõista neid, kes tegelevad asjaga, mis neile ei meeldi. Ma ei tegele ka "tööna" asjadega, mis mulle ei meeldi.

 
At 12:06, Blogger Priit Pullerits said...

...selle asemel, et õhtul pimedas välja minna, tuules ja vihmas asfalti nühkida, mööngem, et on kümneid teisi asju, mida võiks palju rohkem nautida, ja mis ka ilmselt üksjagu rohkem annavad, vähemasti intellektuaalselt või kunstilis-esteetiliselt või kas või sotsiaalselt.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Eks kõrvalvaataja võib tõesti sedasi arvata. Kahtlemata on võimalikud ka muud tegevused võimalikud, kui sport. Eks nende jaoks leian ka aega, miks muidu peab pimedas sportima :) Õigele spordimehele annab korraliku varstuse korral annab vihm vaid põnevust juurde.

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Õige, nüüd Vooremäele paariks tunniks tõusutehnikat joostes imiteerima. See on päris tõhus harjutus viis ja ka hea vaheldus.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Sai juba ammu räägitud, et see on ainult aja küsimus, millal PP Tähtveres ringitamisest villand saab.
Paljud kutsusid teda pidevalt ka mõistusele (üksluist trenni ühel ringil mitte tegema), aga ega ta kuulanud. Nüüd siis on õnn kellegi õuel. (PP murdus)

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

tähtvere sündroom

 
At 15:40, Blogger Madis said...

Diclofenac - ettevaatust!
Mina neid kapsleid ei suutnud tarvitada. Läbi häda, kui valu tekkimise tõenäosus oli ülimalt suur, siis neelasin ühe. Pärast käisin 2-3 päeva nagu zombi. Kõik oli hägus. Ja nii need kalli raha eest ostetud kapslid prükkarisse tee leidsidki pärast zombi-kogemust.

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Plõksida või mitte plõksida, selles on nüüd küsimus. Igatahes minu anonüümne tunnustus autorile mõistlike inimeste ridadega liitumise eest, parem hilja kui mitte kunagi! Plõksin siin vee vaid inertsist, sest vingemat juttu pole mõtet siia kribada, kuna PP kustutab poliitiliselt ebaleva korrektsusega jutte halastamatult ja pärast valab oma krokodillipisaraid, et keegi ei arutle tema paskvillide üle. Noh, kui nii, siis tuleb oma paskville mujale kribama hakata ja tõesti, siinsed jutunurgad jäävad säärastest aruteludest kõhnemaks. Elagu poliitkorrektne dieet!

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Asja tuleb MÕNUGA võtta! Aga ega PP tea, harjutab nüüd salaja edsi.

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits Pullerits: "Ma ei võta enam Tartu Maratoni tõsiselt!"
(Aastaid raha, tervist ja aega tuulde visanud harrastussportlase pihtimus)

-- Priit, sinu kirjutise võiks parem sellise pealkirjaga avaldada ükskõik millised Eesti loetavas ajakirjandusväljaandes.

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Nii, arvake ära kes sõitis täna õhtul Tähtveres klassikat rullsuusaga, punane suusamüts peas?

Puhtsüdamlik ülestunnistus kergendab ehk karistust.

 
At 12:43, Anonymous Ants said...

Eile õhtul peale 8 oli Pirital Lillepi ringi parklas üks Pacifica. Mõtlesin, et oi oi oi, kuulus mees ka meie inkubaatoris. Tuvastada siiski ei õnnestunud nende 4 rullitaja hulgas, kes üle hulga aja kuiva teed nautisid. Täna tuleks vist mullasuusk alla panna!

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Vastus:
PP läheb nüüd Norrasse, seal ei ole vaja rullida, seal lumi.

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Agu Sihvkale kõrgeimad punktid.

Meeldiv on lugeda, et inimesed on nii kaua ühte lehte tellida suutnud. Minu lugupidamine. Mina lõpetasin kõigi ajalehtede tellimise ära juba...1996 so aastal millal ma avastasin interneeduse. Episoodiliselt olen nautinud ajalehtede sooduspakkumisi kui pliida alla tule tegemiseks on paberist puudust tulnud. Siiski pettusin lõpuks ka ajalehe klantspaberi kvaliteedis, sest nendega ei saanud enam kiiresti ka tuld alla teha ja seetõttu olne nüüdseks loobunud ka ajalehtede sooduspakkumistest. Praegu mõtlen, et kui ajalehti hakatakse trükkima hästi pehmele paberile ja sobivalt rulli keeratuna, siis prooviks jälle lugeda ruumis kus mul pole veel arvutit. Aga eks me näe seda asja. Ma usun, et varsti see aeg saabub.

Sari Kommar

 
At 17:50, Blogger Priit Pullerits said...

Ai-ai-ai, 15:45 - esiteks, tegemist oli puhtakujulise plagiaadiga, teiseks olite tsiteerinud ebaproportsionaalselt ja põhjendamatult suures mahus ning kolmandaks olite jätnud allikale viitamata. Kas ma saan seesugust kommentaari siin lubada? Ei, ei saa. Rikkuda avaldamisel koguni kolme olulist punkti - seda on ikka liiga-liiga palju.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Tule taevas appi! Kas demagoogia on vaid Pulleritsu ainuõigus? Miks muidu plagiaadile viidatakse? Mas saan aru, kui komentaar 15.45 kustutataks, kui demagoogia. Aga plagiaat??? Mis tsiteerimisest räägiti. Agu Sihvka rääkis ju endast. Mõned sõnad kattusidki juhulikult Pulleritsu lausekonstrutsioonidega. Pole veel kuulnud, et lasuekontsruktsioonid käiksid autoriõigse alla, et nende kasutamisel peaks viitama. Olgem ausad, ega sõnade hulk pole lõputu. Ikka võib tekkida kokkulangevusi - keegi on samas järjekorras ka varem sõnu kokku pannud.

 
At 19:34, Anonymous Anonüümne said...

Plagiaat on parem kui kogu aeg sama plaat. Aeg on vahetada plaati?

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Ma seda Agu Sihvka juttu kahjuks ei näinud. Kuri tsensor jõudis ette. Kas keegi saaks seda siia reprodutseerida? Enne hommikut seda ikka maha ei võeta ju.

 
At 00:14, Anonymous Anonüümne said...

fantastiline tsenseerimiskiirus, minu komplimendid Priidule! Panin küll Agu jutu hästi lakooniliselt kirja vastu ööd aga ikka võeti maha,wow!

 
At 00:32, Anonymous Anonüümne said...

Eesti NSV tervishoiuministeerium hoiatab: jooksmisest või rullsuusatamisest loobumine suurendab teie kehakaalu.

Näide:
Kohtuvad metsas kaks jänest, üks on Paks, teine Kõhn.
"Kuule, miks sa nii kõhn oled?" küsib Paks.
"Vaata, ma abiellusin kaelkirjakuga. Nüüd on nii, et suudlen huultele ja siis jooksen tagasi alla keppima. Täitsa ära kurnab, jõud on täiesti otsas."
Kohtuvad jänesed kuu aja pärast uuesti, see jänes, kes enne oli Kõhn, on nüüd kaks korda paksem, kui Paks jänes.
"Ma vaatan, et sa oled oma asjad kaelkirjakuga korda saanud. Lahutasite või?"
"Ei, ma lihtsalt loobusin jooksmisest - kuhu suudlen, sinna panen."

 
At 08:42, Anonymous Anonüümne said...

Minu rullisuusatamise karjäär jäi ka napiks, 2 korda olen kuu aja jooksul teinud, midagi ei ole teha on ikka nüri tegevus see klassikarulli lükkamine - libe asfalt, hämar, suusakepp annab kohati tagasi, jne. Olen teinud nädalavahetusel suusaimitatsiooni Nõmme nõlvadel, päris nauditav tegevus ja nädala sees saalis.
Emeri

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et osaline vastus Priidu küsimusele/-tele peitub motivatsioonis. Ja teine osa treeningtegevuse efektiivsuses. Olles pealt neljakümnene, tuleb iga lisanduva aasta kohta teha palju rohkem (või kvaliteetsemat) tööd, et oma taset hoida. Keeruline, ehkki mitte võimatu, on edasi areneda, tulemusi parandada. Ja tõesti võib ühel hetkel tekkida küsimus, kas mul on sellises mahus ja sellisel viisil vaja/mõtet treenida, investeerida? Miks ma seda teen, kas see on mõttekas/mõistlik? Võib-olla muudaks midagi metoodikas, treeniks efektiivsemalt, keha ja energiat säästvamalt? Vastuse leiab igaüks enesest – üks jaatava, teine eitava. Ja kõik nad on teinud iseenese suhtes õige otsuse, meeldigu see teistele või mitte …

Kalle

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Väga positiivselt treeningu motivatsioonile mõjub masu. Hirm töötajäämise ees sunnib rohkem pingutama nii tööl kui ka vaimset töövõimet taastava ja tasakaalustava füüsilise aktiivsusega. On tunda, et Pulleritsul on masu hirm üle saamas ja esimene asi on kohe vanade mallide juurde naasmine väiksema aktiivsustaseme abil. Mis siin ikka, kui palju õnne kriisi lõpu saabumise puhul!

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Kallelt väga sisukas arvamus. Priit on seni oma lugusid kirjutanud nn eatule harrastussportlasele. Selline 30+ edukas juht, firmaomanik või hästimakstud spetsialist. Aga ka 20-aastane, 30-a, 40-a, 50-a ja 60-a edukas juht või spetsialist ei ole sporditegemises üks ja sama. Tuntud jooksuraamatute autor Dr Sheehan jooksis üle 50 aastasena ainult kolm korda nädalas. Siin ka võimalus edasiminekuks. Ei piisa sellest, et kirjutada rullsuusatamisest üldiselt, treeningu ühest või teisest aspektist üldiselt, vaid vääriks diferentseerida erinevatele vanusegruppidele (aga samuti erinevatele elustiilidele). Juba Shakespeare kirjutas - Ages of Man - mehe seitsmest vanusest. Aga teisest küljest, ega 30+ edukas juht, firmaomanik või hästimakstud spetsialist (Priidu sihtrühm. NB! tööandjale reklaami müümisel kõige väärtuslikum turusegment) mõtlegi, et ükskord on ta 40+, 50+, 60+...

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Priit, satiiriline matkimine ei ole plagiaat, seda peaks ikka teadma. See oli küll täiesti arusaamatu tsensuur.

 
At 13:37, Anonymous Anonüümne said...

Et kõik ausalt ära rääkida, pean ma alustama sellest, et minu jaoks oli pettumuseks eilse kommentaari kustutamine.

Aga pole halba ilma heata. Läksin meeleheitel Emajõe randa ja seal lörtsivaalude vahel päevitavad naised rääkisid ühe loo.

Läinud PP ühel pimedal sügisõhtul Tähtvere ringile rullidega patseerima. No kihelus tulnud peale lihtsalt!
Seal pandud talle käsi õlale ja üks punases KTM jopes mees öelnud: "Mul on väga kahju, härra, kuid Te lubasite rullsuusatamise lõpetada."
Ajakirjanik pöördus ütleja poole ja pahvatas: "Kas te ka teate, kellega te räägite? Te räägite Eesti parima suusaspordi asjatundjaga!"
"Sellegipoolest te peate oma lubadusest kinni pidama, härra Lembitu Kuuse," ütles punases jopes mees.

Agu Sihvka

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

:DDDDDDDDD

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

PP teab, et kui ta naljast aru ei saa, siis tuleb nali kustutada.
Õige ka, äkki leidub veel keegi, kes aru ei saa.
Tubli priit, otusid tuleb kaitsta.

 
At 17:35, Blogger Priit Pullerits said...

Oh teid küll, naljamehi. Kui lasta teil siin omatahtsi ja juhendamata-suunamata sõna võtta, siis näete isegi, mis pada kõik kokku ajate - jäneste ja kaelkirjakute intiimelust lörtsivaalude vahel päevitavate naisteni. No on teil ikka ampluaa! Aga mul on sel nädalal samal ajal nelja päevaga kirjas juba kolm jõutrenni.
Ja Art Soonetsil on määrdevabad Peltoneni suusad. Lasi mul ka katsuda.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kirjuta parem, mis järeldused sa tegid, kui lugesid Agu Sihvka Postimehe tellimuse katkestamise põhjusi. Pakun, et ostustasid suurendada rullsuusa treeningmahtu, et kõik paha unustada.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

IMHO vastus on ülilihtne-närvipõletikuga asfalditagumine niiskes,külmas ja tuulises keskkonnas on kõige "soovitatavam" tegevus kiireks paranemiseks.

 

Postita kommentaar

<< Esileht