reede, november 12, 2010

Pullerits: Kas spordis on pisiasju? Ei ole

Eile, pärast kohtumist Toompeal Sven Mikseriga, sammusin Tallinnas massööri ja nõelravitseja Urmas Heinmetsa juurde. Polnud teda tükk aega külastanud, kuigi põhjust olnuks.

Rituaal on järgmine: võtsin mantli ja pintsaku seljast, keerasin seljaga tema poole ning panin käed rinnal risti, nii et peopesad ulatusid õlgadeni. Siis võttis Heinmets mul tagantpoolt küünarnukkide alt kinni, käskis hästi lõdvestuda, ja seejärel pisut tõstis ning vajutas. Seljast jooksis ragin läbi.

Hurraa, roided, neli-viis tükki, said taas paika! Kohe hakkas kergem elada ja hingata, väidetavalt käib ka energia nüüd organismis paremini ringi ja siseelunditele langeb väiksem koormus.

Heinmets on seda mulle ka varem teinud. Ükskord tegi pärast seda, kui Marko Reikop oli mind hommikul "Terevisioonis" usutlenud ning Heinmets juhtunud seda telerist nägema. Ta mainis kohe, et oli telerist märganud, et mul on kolm roiet kinni. Ja tõmbas siis need lahti. Oi, küll hakkas parem! Küsisin, mis need inimesed teevad, kel samasugust lahtitõmbajat pole. Ta ütles, et midagi ei tee, käivad kinnivajunud roeitega ringi ja elavad raskemalt.

Heinmets soovitas, et roiete lahtitõmbamist peaks tegema vähemalt kord nädalas. See läheb küll kulukaks - Tallinnas rindkere teraapiat tegemas käia. Ega Eestis paljud teised tema masti mehed sama ülesandega hakkama saa. Olen seda lasknud kahel väga kõrgelt hinnatud asjatundjal samuti proovida, aga kummalgi ei tulnud välja.
***
Ajapikku koorub päevavalgele uusi tõsiasju, miks Tiidrek Nurme ei jooksnud Barcelonas EMil 5000 meetrit ootuste- ja võimetekohaselt. Nimelt tegi ta päev enne starti harjutusväljakul kontrolljooksu. Nurme pidi läbima mõned korrad 400 meetrit kindla ajaga, enesetunde pealt. Kuidas ta ka ei üritanud, olid ringiajad 2-3 sekundit aeglasemad kokkulepitust. Loomulikult tekitas see temas ja treener Harry Lembergis arusaamatust, ka lisapinget. Nurme öö oli kujunenud rahutuks, et mitte öelda suhteliselt magamatuks.

Mis te arvate, milles oli järsku kukkunud kiiruse põhjus?

Järgmine päev oli Lemberg saanud juhuslikult teada, et harjutusväljaku ringi pikkus ei olnud 400, vaid 420 meetrit.
***
Vanasti öeldi nii, et täna mängid džässi/saksofoni, homme reedad kodumaa. Nüüd võib öelda nii, et täna sõidad rulluiskudel, homme saab sinust sotsiaaldemokraat.

Selline paralleel tekkis eile, kui läksin kohtuma Sven Mikseriga, kel kolmikhüppe isiklik rekord koolipõlvest 13.99. Sotsiaaldemokraate on teadupoolest nimetatud mugavuserakonnaks. Siin blogis on meil aga käibele tulnud selline mõiste, nagu mugavusala, milleks, nagu taas teada, on ennekõike rulluisutamine. Rulluisutamisega, nagu me jällegi teame, tegeleb hästi palju naisi. Võiks öelda, et see on naiste ala. Samuti tean ma naisi, kes valivad sotsiaaldemokraate, aga ei tea ühtegi meest, kes nende poolt hääle annaks. Järelikult võiks öelda, et tegu on naiste erakonnaga. Pannes siin nüüd 2x(1+1) kokku, siis saamegi, et rulluisutamisest sotsiaaldemokraatiani on ainult üks samm. Aga Euroopa probleem, nagu on öelnud tabavalt Hardo Aasmäe, seisneb just sotsiaaldemokraatia olemasolus. Ei suuda ega oska ma Aasmäele vastu vaielda. Ega näe ka vajadust.
******Rovinj kaldapealne, Istria poolsaar, Horvaatia. 23. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Urmas Heinmets poeg Martin Heinmets, endine trikirattur, kes nüüd õpib Inglismaal kiropraktikuks. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Massöör ja nõelravitseja Urmas Heinmets. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix
Foto 3: Tiidrek Nurme Barcelona EM-võistlustel. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

:D PP võiks vahelduseks Postimehe huumorilehekülge teha. Juurika asemel Puurikas.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Palun jäta poliitika huumorinurgast välja. Järgmine kord, kui asi kordub, saavad reformikad, nii et Pullerits kiunudes kaebama läheb. Ei ole ühegi erakonna fänn, kui ei salli lihtlabast ärapanemist.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Sõitsin mõni aasta tagasi rulluiskudega nii, et rattad ära kulusid aga ikka ei ole sots, mis nüüd saab? Ajalooliselt vaadates reetsid siiski kodumaa need kes polnud saksi mängijad. Järelikult pigem astuvad SDE-sse tähtvere ringil tiirutajad.

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

kui küsisid supertrennis Nurmelt EM-il ebaõnnestumise põhjust, oli vastus ühene - üks võistlusstart jäi puudu.

tänane unetu öö ja närvipinge jutt jätab mulje, et Nurme ei rääkinud Sulle tõtt. miks jätavad tippsportlased teatud detaile tippajakirjanikele rääkimata?

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Võibolla räägivad ka aga mõnel on haugi mälu.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Priidult siis täna isegi kolm katset - posijaga (roite paikapanemine 3X nädalas? - tule taevas appi!), Tiidrek Nurme ebaedu seletusega (kusjuures kõik ju teavad, et mees oli Barcelona kõva konkurentsi jaoks lihtsalt schwach), Hardo Aasmäe sotsialistidenalja veelkordne ülekorrutamine (lame nali ju?). Kolm katset aga äratõige nõrk, pealegi ei taba jalg hüppepakku..

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Sport erineb (PP tõlgendus) teistest aladest selle poolest, et seal ei ole pisiasju.
Huvitav seisukoht, kas selle väite kinnituseks mõne argumendi ka saaks?
Siinses sissekandes neid ei ole, on ainult pealkiri, mis püüab seda väita.

 
At 16:30, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole siin väärilisi vastaseid veel ilmunud. Nõrgad vastukirjutamised...

Nii palju vihjeks - aga targad lugejad saavad ilma selle seletuseta asjadest niigi aru -, et esimene lugu on kirjutatud teadjaile ja asjalikele, kes oskavad tõepoolest sõna sekka öelda sellisele "kondiväänamisele", teine lugu on huvitav detail, mida keegi ei ole veel avastanud, ehkki teatud mehed saavad selliste asjade väljakaevamise eest palka ja käivad raske raha eest koha peal asjale kaasa elamas (ei tea, keda ma küll siin silmas pean...), ja kolmas asi - no see on puhas sõna- ja mõttemäng, mis oli välja käidud selleks, et teha eksperiment... aga mille kohta, selle jätan välja ütlemata, sest muidu eksperimenti ju ei toimuks, aga teatan selle mõtte hiljemalt esmaspäeva hommikul.

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

Ei näe kummalgi lool vahet. Mõlemad on puhtakujuline kommertsreklaam. Sellest saab vähegi mõtlemisvõimeline lugeja aru.

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

Sven Mikser lõpetas keskkooli aastal 1992. Sven Mikser hüppas kolmikhüppes isikliku rekordi 13.99aastal 1993. ja koolipõlv muudkui kestis ja kestis.

pulleritsul kannab hoolt oma roiete ja muude siseelundite pärast. probleem on mujal. kõrgemal.

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kuna sa ei vasta küsin otse: kas on oluline, mis värvi jalanõudega või aluspesuga Nurme jookseb? SPORDIS JU PISIASJU EI OLEVAT!
Kas 5000m tulemus sõltub sellest, kumba jalaga Nurme esimese sammu teeb kui ta õhtul koju hakkab minema? Kuna spordis pisiasju ei ole, siis on see kindlasti oluline.

Eksperiment on sama mis siiani, see on lugejatega manipuleerimine.

 
At 23:55, Anonymous moose man said...

Rituaal on järgmine: võtsin mantli ja pintsaku seljast, keerasin seljaga tema poole... Siis võttis Heinmets mul tagantpoolt küünarnukkide alt kinni, käskis hästi lõdvestuda, ja seejärel pisut tõstis ning vajutas.

???

 
At 01:16, Anonymous Anonüümne said...

Ei saanud aru, mille kuljest noelravitseja/massoor roided lahti tombas. Palun tapsemat valgustust koos pohjendusega, miks peaks seda igal nadalal kordama. Nalja teeb selline seos - kalaliha varskust saab hinnata selle jargi, kas liha on roietelt lahti. Kui on lahti, siis on alanud lagunemisprotsess.

 
At 01:30, Anonymous Anonüümne said...

Eesti suusasprindikoondis toitub Olosel laagerdades Eestist kaasavõetud kuivikutest ja konservidest. Nagu u 1989 Soomes käidi! Kas rahaasjad on NII kehvad? Ime siis, et meestel vastupidavust napib..

"Eks treeningprotsessis on oluline [..] korralik toitumine, mida oleme püüdnud tagada korralikku Eesti tootjate toorainet endale siia laagri varudes. Oleme lasnud hea maitsta Eesti Pagari küpsetistel ja Felixi oivalistel hoidistel."

http://sport.err.ee/suusk.php?0584952

 
At 01:50, Anonymous Anonüümne said...

ja veel.. Suusatajad tõstavad teleintervjuud andes ikka suusad püsti, nii, et sponsori logo näha on. Eesti sprindikoondis on aga sponsoriks saanud pagaritootja, kelle toodang auhindade kõrvale panduna peab vist igas spordihuvilises tekitama põhjus-tagajärg assotsiatsiooni mitmevilja-röstsaia [muide - seal on tervislikuks toitumiseks liiga palju rasva - 7-12%] ja pjedestaalikoha vahel. Mida toetab veel spordimeeste jutt sellest kuidas nad kõik rõõmsasti saia söövad.. Seejuures on reklaamfoto udune ja halva kompositsiooniga. Seda kõike vahendab ERR sprindikoondise blogis http://sport.err.ee/suusk.php?0584952

 
At 01:53, Anonymous Anonüümne said...

"Rituaal on järgmine:.."

Ärge seda püüdke kodus järele teha.

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

eelmisele - vastupidi, terved mehed võtavad selle rituaali ette kodus abikaasaga.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Oh mis teooriad! Tuletaks meelde et T.Nurme oli mõned päeva enne tiitlivõistlust end jälle vigaseks treeninud-tegi siin Tiksoja metsade vahel trenni, mitu meetrit teipi ümber reie ja põlve.Tema tasemel mees peaks aga millegi saavutamiseks rohkem kui 100% terve/valmis olema.

Ja Priit, kui sa oma naise Optimale ei raatsi tulesid muretseda siis järgmine kord kui sa musta tondina läbi pimeduse ja vihma koju üritad vändata viitsi vähemalt paar helkurit endale külge riputada.
Pisiasi, aga võib päästa elu.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole võimalik, et Priit kes endalt ja teistelt rattaga sõites kiivrit nõuab on tegelikult enesetapja või on see mingi puue?

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Mees sõidab Norrasse komandeeringusse ja tuleb tagasi.
Hommikul tõuseb ta üles, keedab kohvi, teeb võileibu ja kui naine end ka üles saab, istuvad hommikulauda. Mees räägib oma reisist ja ütleb, et välismaal on tihti nii, et vaatad küll, et pisiasi, aga ikka on väga meeldiv.
- Hommikul oli väga meeldiv äratus. Tõused üles, kohv juba ootab. Pisiasi, aga väga meeldiv. Hakkad kingi jalga panema, näed, et kingad on vahepeal viksitud. Pisiasi, aga meeldiv.
Siis ütleb naine:
- Tead, naabri Juhanil on 2 cm pikem. Pisiasi, aga meeldiv.

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Poeg küsib isalt:
"Isa, kes on massöör?"
"See on inimene, kes saab naiselt raha selle eest, mille puhul teised mehed saavad mööda kaela!"

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Tuju läks kohe heaks viimaseid postitusi lugedes. Pisiasi, aga nüüd võib minna välja.

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit, misasi on see pisiasi, mida spordis pole?
Mida nimetad pisiasjaks?
Vist hämad niisama?

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Tere,
annaks ühe põneva teema, mida uurida ja selgitada. Kuulsin ühel huvitaval kestvusspordi seminaril, et venitamine vahetult peale trenni pole mõistlik. Kohati käis läbi, et lausa kahjulik. Õige on ca 1h peale trenni venitada ja lihashooldusega tegeleda, ehk peale seda kui ärritus on möödunud ja alanud taastus.

Ehk tasuks asja selgitada ja uurida? Kui vastab tõele, siis väga paljud toimetavad valesti ja antud valesid juhiseid!?

edu!

 
At 00:47, Anonymous Anonüümne said...

Teemat on Pullerits mõneti käsitlenud nt http://suusk.blogspot.com/2009/12/pullerits-kuidas-keha-tookorras-hoida.html

Aga ma kahtlustan, et Priit kokkuhoidliku et mitte öelda kitsi inimesena ei raatsi massažiparlööridesse raha jätta. Püüab ikka natuuras hakkama saada. Sinu mulle massaz, mina sinust artikkel..

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Sellest, et Tiidrek jooksis staadionil, mis on 420m pikk, olen varem lugenud. Ehk oli see Jaksoni jooksublogis.

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Ja kui Eesti kettaheitjal EM-il peaks ebaõnnestuma, siis on hea põhjus võtta: "Krt, treener ajas kettad sega, sai harjutatud 200 g raskema kettaga!"

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

jääb segaseks, kellele on suunatud etteheide 420-meetrisel ringil lõikude jooksmise pärast. nurmele? harryle? teigamäele? pahvile? barcelona linnapeale? mitte kellelegi?

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Inimesed peavad osasid asju olulisteks ja osasid ebaolulisteks. Kui selgub, et ebaoluliseks peetud asi on siiski oluline, aga nad ei teadnude seda, siis teevad mõned väga suvalise üldistuse, arvates nüüd et kõik asjad on olulised. Nad väljendavad seda öeldes, et ei olegi pisiasju.
Tegelikult väljendavad nad selle ütlusega oma rumalust või ebakompetentsust.

Loe viimase sissekande pealkirja.

 
At 22:13, Anonymous Anonüümne said...

Võib-olla Lemberg sai valesti aru? Mõni kataloon viskas eesti treeneri üle nalja? See 420 m lugu on väheusutav. Võib-olla tehti ajakirjaniku arvel nalja? Või venitas mingi jõud raja pikemaks? Vt ka palvetamine aitas: http://kaev.net/tervenemine/palvetamine-tervendas-eesti-keskmaajooksja-tiidrek-nurme-polvevalu

Muide, kvaliteetväljaannetes nagu US News & Report on spetsiaalsed faktikontrollijad..

 
At 08:20, Anonymous Anonüümne said...

http://ohtuleht.ee/index.aspx?id=398039

Nemad teadsid sinu suurt avastust juba kuu aega tagasi.

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

vanasti õpetati ajakirjanikele et kui teisest artiklist copy-paste teha siis tuleks viidata. aga küllap tuleb vabandusega et blogindus pole ajakirjandus.

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

ähh copy-paste - pisiasi

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

Kas see ühispalve, mis tegi jala terveks, venitas staadioniringi pikemaks?
Palvetes ei ole pisiasju.

Pisiasju ei ole ka siin blogis, miks Priit jätab olulised asjad kirjutamata?

 

Postita kommentaar

<< Esileht