reede, oktoober 22, 2010

Pullerits: Kuidas ma Jürgen Ligi duellile kutsusin?

Selle nädala kolmapäeval võtsin jalad selga ja läksin külla Jürgen Ligile. Tal on rahandusministeeriumi kaheksandal korrusel kabinet. Ministri kabinet, muidugi. Ja kui kaks spordimeest kokku saavad, siis nad räägivad ju ka spordijuttu. Pealegi, kui nad on koolivennad (nüüdsest Miina Härma gümnaasiumist, siis Tartu 2. keskkoolist) ja elanud-kasvanud mõlemad samas linnaosas, Tähtveres. Siin on see jutt, mis puudutas sporti.

Kui tõsiselt sa omal ajal sporti tegid?
Teen siiani liiga tõsiselt. Tol ajal oli sport äärmiselt konkurentsitihe. Oma tollaste tulemustega võidaksin nüüd Eesti meistrivõistlustel kogu aeg medaleid. (Eesti kõigi aegade edetabelis kuulub Ligile 1500 meetri jooksus 62. koht ajaga 3.50,4, 3000 meetri jooksus 46. koht ajaga 8.20,0 ja miilijooksus 95. koht ajaga 4.26,0.)
Päris pisikesena tahtsin saada Kalevi korvpalluriks. Siis tahtsin igal võistlusel isiklikku rekordit joosta ja jõuda Eesti koondisse. Ma ei tahtnud mõelda kaugemale – selles mõttes, et tegelikult tuleb sein ette (viitab NSV Liidu koondisele – P.P.). Seda mõtet ma vältisin.
Eks mu karjäär jäi lühikeseks. 20-aastaselt jooksin aja, mida Eestis selles vanuses on väga vähesed jooksnud [1500 meetris 3.50,4], ja võitsin Eesti koondise katsevõistlused. See oli küll pisike asi, aga elu üks emotsionaalseid tipphetki.

Kuhu see isiklik rekord viis?
Viis selleni, et Balti maavõistlusel, mis oli mulle peaaegu maailma kõige tähtsam asi, jäin haigeks. Ja tulid traumad – sinna see jooksja karjäär läkski.

Millal spordi juurde tagasi tulid?
Ma ei ole õieti päevagi vahele jätnud. Mis seal salata, ka [nädala algul töövisiidil] Luksemburgis olid jooksuasjad kaasas.

Mille nimel harjutad?
Sel aastal olen teinud kaasa 12 triatloni ja duatloni ning oma vanuses kõik ära võitnud. Tühine asi, aga mulle hirmsalt tähtis. Naudin seda, kui olen trenni ära teinud – vot siis alles on päriselt hea olla.

Intervjuud kokku leppides ütlesid, et ei taha spordist väga rääkida. Miks?
Rahandusminister ei peaks spordihulluna välja paistma.

Kui palju harjutada saad?
Vaat see on see, millest ma arvan, et ei ole kombekas rääkida.

Kui väljakutsetest puudu tuleb, siis pakun, et sõidaksime Tartu maratonil võidu. Kuna vanusevahe on kuus aastat minu kasuks, siis annan veerand tundi ajas ette. Diil?
Noormees, ma hakkasin suusatamist jäljendama alles sinu vanuses. Aga teeks nii, et pead mind suusatamises sama palju võitma kui mina sind poolpikas triatlonis.

Selleks pean vist Eesti parima triatleedi Ain-Alar Juhansoni juurde trenni minema. Muide, ta hiljuti kutsuski, nii et vaata ette!
See poleks aus. Mina treenin end ise.
*
Kogu lugu, millest Ligiga rääkisime, saate lugeda laupäevasest Arterist. Seal juhin tähelepanu tema äärmiselt vaimukale ja jõulisele kriitikale Eesti vasakpoolsete aadressil.
Kõige lõpuks küsin aga teilt loogikaküsimuse: kuidas on võimalik, et jäin Ligiga kohtumisele pool tundi hiljaks, ent jõudsin ikkagi lepitust pool tundi varem kohale? Head nuputamist!
******Poreči kaldapealne, Istria poolsaar, Horvaatia. 23. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Jürgen Ligi võtab rahandusministri kabineti uksel vastu Priit Pulleritsu. Foto autor: Priit Simson, Postimees/Scanpix
Fotod 2 ja 3: Jürgen Ligi suvel Pühajärve triatlonil. Fotode autor: Andres Ehrenpreis, Postimees/Scanpix
Foto 4: Jürgen Ligi ja Priit Pullerits lõpetamas sõbralikku vestlust. Foto autor: Priit Simson, Postimees/Scanpix

19 Kommentaarid:

At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, ära soga. Ei teinud sa intervjuud seepärast, et Ligi tubli spordimees on. Vaid seepärast, et minister. Sportlikud tulemused ei oma mingit tähtsust. Kiidetakse ikka. Oleks minister lambakasvataja, oleks Pullerits Arteri lambajutuga täitnud. Vahet pole, mina ei loe.

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Ligi jäi kohtumisele tund aega hiljaks.
m.

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

Ligi on kogu aeg nagu krambis. Nii spordis kui poliitikuna. Aga kes krambis, see ka karbis.
Tuleb osata pingevabalt, lõdvalt jooksta.
Vasakpoolsed oskavad olla vabamad.
Suusakampsunis Savisaar on siin hea näide. Null trenni pealt, aga spordiimagos seni pea ületamatu.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

prillidega poisi kohta öeldi "noormees". muhahaha

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Teisalt muidugi tuleb Pulleritsu kiita. Pulleritsul õnnestus oma ajaveebi abil osa saada valimisreklaami rahadest. Suured rahad, igaüks seda ei saa. Parempoolsete eluunistus.

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Kas see intervjuu on seotud hiljutise ootamatu pakkumisega ja Norras käiguga?

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

On,on, aga vähe sellest, see on alles suure asja eelmäng.

 
At 23:20, Anonymous Anonüümne said...

Ligi kiivalt väldib oma mahtudest rääkimast. Mitmeid kordi online küsitlustes uuritud, kuid vastus jälle sama, mis nüüdki. Kaudselt vihjas, et miks ta nii vastab - minister ei tohi paista spordihull. Minister ju peab tööd tegema! Vaadates tema tulemusi, peab maht olema kindlasti keskmiselt üle 10h nädalas. Pakuks keskmiseks 12-13 tundi. Jagades päevadele ära, lisades lisakulu, mis kaasneb trenni mineku, pesemise jm, siis aeg päevas 2,5 tundi tuleb ikka. Seda enne kella 9-t päeval ei tee ning tekibki küsimus, et kas minister kardab, et hakatakse rääkima tööluusist?

PP, siin koht uurivat ajakirjandust teha!

 
At 02:47, Anonymous Anonüümne said...

Miks te hiljaks jäite? Kas tulite trennist? Miks leemendate? või kavalamalt: kuidas trenn läks?
oleks ajakirjanik pidanud küsima. Elementaarne.

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

On silma hakanud, et hr. minister silkab tööpäeva hommikuti kella 9 paiku lühikeses Eesti koondise dressis mööda Mustamäed Nõmme poole, kusjuures õues oli ca +5 kraadi sooja. On see rumalus või karastatus ?

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

See ei sa olla tema päeva põhitrenn. 5 C juures lühikese dressiga ei arene.

 
At 19:22, Blogger Priit Pullerits said...

Vastus loo lõpus esitatud küsimusele: pidin Ligiga kohtuma 12.30, aga ta ajas aja sassi, arvas, et aeg oli lepitud 11.30, helistas mulle 11.45, et kuhu ma jään, ja siis tormasin 12.00ks tema juurde. Nii jäingi pool tundi hiljaks, aga jõudsin kohale pool tundi lepitust varem. Lihtne ju! Vanasti olid sellised ülesanded 5. klassi matemaatikaolümpiaadil.

Aga nüüd veel üks küsimus: kui ma treenisin lõppeval nädalal kaheksa ja pool tundi, siis kas seda on vähem või rohkem, kui harjutas Ligi? Vaat seda ei tea mina ka, aga ma üritan järele uurida ja annan teada. Kas keegi suudab ette jõuda oma uurimistööga?

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Ainult tundidega möötmine võib olla ühekülgne. Pakun metoodikat:
iga treeningutund annab 1 punkti;
kui tegid vähemalt ühe trennikorra teisel alal kui põhiala - lisa 1 punkt; tegid vähemalt ühe üle 1,5 tunnise kestvustreeningu - lisa 1 punkt; tegid vähemalt ühe staadionitreeningu - lisa 1 punkt; tegid vähemalt kahel korral jõuharjutusi - lisa 1 punkt; katsetasid ja õppisid midagi uut treenimises - lisa 1 punkt; puhkasid korralikult - lisa 1 punkt.

Mina sain lõppenud nädalal 5 + 1 + 1 + 1 + 0 + 1 + 1 = 10 punkti. Sai proovitud uut jooksumarsruuti ja - väike asi, aga tähtis - tossupaelu teistmoodi siduda.

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Need, kes 5. klassi mataolümpiaadil käisid, teavad, et leidub ka teine võrdväärselt õige vastus.

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Issver, ega siin 5b koos ei käi, sic!

Kahjuks oli juba küsimuse sõnastus ääretult nõme ja jäi 3a klassi tasemele.

Aga need tunnid. Khm, paha ei teeks kui Ligile saba taha panna nädalaks, siis saab kindlasti teada. Paparatsodele tegutsemist, kui Ligi seda inffi varjab. Mis pappi meie kollane meedia selle eest välja käib?

 
At 15:42, Blogger Priit Pullerits said...

Näete, ma tõesti proovisin Ligi andmeid kätte saada, sain Ligilt nende kohta isegi teate, aga kahjuks algas tema kiri niimoodi: "Sa ei tohi seda tarvitada, aga..." Ja siit edasi ei tohi ma piuksugi teha - allikaid ei tohi ninapidi vedada ju. Aga kes minu meilisüsteemi suudab häkkida, see saab need andmed siiski kätte. Kas keegi suudab?

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Palju Jürgen-poiss treenib? Siin pole midagi keerulist. Mõned aastad tagasi võitsin teda triatlonis minutiga, siis treenisin ise 10-14h nädalas, nüüd treenin 7-10h nädalas(PP-d võidan) ja kaotan Jürgenile minutiga, vahest ka rohkem. Arvestades, et jügen on 51 aastane, siis võib lisad vanuse koefitsendi 1,2. Seega Jürgen treenib 12-16h nädalas.
Ja, "noormees" ära ole kindel, et Sa suusatamises talle nii lihtsalt ära paned. Ligil on ülakeha ja kerelihased, sitked nagu terastrossid. Kui läheb paaristõukeks, ei tohiks Sa talle vastu saada. Klassikatehnikat ta jah jalgadega sõita ei oska! Aga Jürgen on visa. Kui sellel lumerohkel 2010a. talvel kl. 21.00 paiku Pirtale suuskama läksin, Jürgen juba sõitis, kui 2 h hiljem ära tulin, liitus Ansip ja "reformitandem" küttis lume lennates koos edasi. Ja mitte ühel õhtul!!! Lisaks erinevalt Sinust Priit, saab ta lubada endale "tippvarustust", nii triatlonis kui ka suusatamises. Sellisel juhul, pead oma kombisaapad pensionile saatma ja normaalse varustusega sõitma hakkama. Ajaga tuleb kaasas käia, tehnikasport, mis teha!

PP. Uued väljakutsed ootavad. Tristar 2011a, 6 augustil(1km ujumist+100km ratast+10km jooksu - on täpselt Sinu distants) saad näidata, kui sitke Sell Sa oled ja Jürgeni heidetud kindale vääriliselt vastata. Mehed-mehed, ei saabu rahu ennem Maarjamaale, kui see duell, on toimunud:)

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Kle Priit palju sul neid kindaid on, et sa vabalt loobid neid vendadele välja või pead ennast teistest võrdsemaks?

15:55 on väga täpselt ära lajatanud otse kümnesse, milleks veel seekord enam häkkima hakata? Win-arvutisse häkkimine on nau-ding!

Q33NYC

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

15:55 tippvarustuse mõju tuleb ujumises vist ikka alles Phelpsi taseme meeste juures mängu? ..
kere nagu trossid - puiselt sõidab järelikult

 

Postita kommentaar

<< Esileht