esmaspäev, aprill 12, 2010

Pullerits: Kuidas Eesti spordis ükskord ometi jalad alla saada?

Hirmus palju on Eesti spordi arengute üle viimasel ajal juttu tehtud, aga konkreetsete ettepanekuteni pole jõutud. Otsustasin jõuda. Tegin Eesti olümpiakomitee asepresidendile Neinar Selile ettepaneku valida Eesti saavutusspordi edendamiseks riiklikult välja 15 ala. Aga kas nende osas on võimalik üksmeelele jõuda?

Olite noorena lootustandev vasaraheitja, aga tippu ei jõudnud. Kas nõukogude ajal võis sport ka raha puuduse taha jääda nagu nüüd?
Ei. Nõukogude ajal ei olnud raha kunagi puudus. Näiteks söögiraha oli kokku 18 rubla. Nägime Toomas Saviga õudsalt palju vaeva, et selle summa eest päevas süüa, sest ülikooli sööklas said kolmekäigulise lõuna 50 kopikaga. Savil olid tutvused, ta orgunnis musta kalamarja, karp maksis 25 rubla. Asi jäi ainult defitsiidi taha.

Kuna nüüd spordis raha enam nii laialt ei ole, teen ettepaneku: valime riiklikult välja teatud alad, mida rahastame, ja ülejäänud heidame kõrvale. Mis arvate?
See mõte ei ole üldse uus. Aga ilma analüüsita mina seda ei teeks.

Las ma aitan teid! Võtame EOK liikmesliitude nimekirja ja vaatame, kellele raha mitte anda. Allveeliit – ei. Amburite liit – ei. Autospordi liit – ei. Budo föderatsioon – mis see veel on? Ei. Golfi liit ja indiaca liit – ei. Palun väga: siin on tähestiku järgi kuus liitu, kellele ei annaks sentigi. Ka nimekirja allpool saab platsi sama moodi puhtaks teha. Las aladele, mis Eestis on olulised ja kus meil on palju tegijaid, läheb nii palju raha, kui meil vaid võtta on.
Aga kas teate, kui palju neile ülejäänud liitudele raha läheb?

Tõenäoliselt on see vast viis protsenti.
Ma valisin hommikul kiiruga välja eelisalad.

(Loen kokku.) Olete saanud 13 ala. Väga hea! Väga mõistlik.
Arvan, et need alad kasutavadki riigi rahast umbes 97 protsenti. Kas kolm protsenti on oluline? Kolm protsenti on ülejäänutele motivatsiooniks, et kui nad jõuavad mingile tasemele, siis saavad kas või projektipõhise raha.

Aga vaatame teie valitud alaliite lähemalt. Näiteks Eesti Kergejõustikuliit, mida olete juhtinud. Minu ettepanek on, et ei ole mõtet kergejõustikut kogu täiega toetada. Kindlasti ei ole mõtet toetada 100-400 meetri jooksu. Ilmselt ei ole mõtet toetada ka jookse 800 meetrist maratonini. Ja eriti ei ole mõtet toetada naiste jookse. Elu näitab, et meil on mõtet toetada mitmevõistlust ja heitealasid. Mida arvate?
Aga kuidas me läheme siis Balti matšile? Või Euroopa karikavõistlustele?

Vahet pole, kas läheme EK-võistlustele naiste 3000 meetri jooksjaga, kes jookseb 11 minutit või 13 minutit, viimane on ta nii või naa. Kuskilt mõne koolitüdruku ikka leiame, kes 13 minutiga ära jookseb ja Eesti koha ära täidab. Aga kogu kergejõustiku supp tuleb selle võrra lahjem, et võtmealadele ei saa anda piisavalt suurt rahalist tõuget.
Kuid mis me ütleme siis treeneritele, kes tegelevad järelkasvuga? Kas seda, et minge kõik kümnevõistlejaid ette valmistama?

Ei, laste hulgas toetame igasugust sportimist kuni gümnaasiumi lõpuni, sest see on noorele inimesele kasulik. Aga sealt edasi, kui noor seisab 19-aastaselt nagunii silmitsi valikuga, kas minna ülikooli või teha tippsporti, ei ole meil mõtet näiteks sprindijooksu toetada, sest elu on näidanud, et valge mees ja eriti eesti mees ei suuda mustadega nagunii võidu joosta.
Aga kui noor on sprinti treeninud, kas ta peab siis minema pärast 19. eluaastat korvpalli mängima?

Ei pea. Kui 19. eluaastaks selgub, et tal on potentsiaali ja tahtmist ja ta on teatud kõva tulemuse saavutanud, siis anname spetsiaalselt talle ja tema treenerile toetuse, et edasi minna. Nagu sai Kristina Šmigun omal ajal oma toetuse. Aga me loobume sprindi kui sellise üldisest arendamisest. Kuid fanaatikutelt ja annetelt ei võta me sellega midagi ära. Nemad võivad ikkagi tippu pürgida.
Minu arvates on meil praegu hoopis rahvusvahelist tuge ja raha vaja saada. Nagu on meie kettaheitjatel või oli Erki Noolel, kellel arst oli sakslane Jontschew ja treenerid olid mujalt välismaalt. Või nagu on Lätis Ljudmilla Olijari tõkkejooksuprojekt. Suusatamises on meil Norra sprinditreener oma know-howga. Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskond võiks teha koostööd Peterburi Lesgafti-nimelise kehakultuuriinisituudiga.
Paar nädalat tagasi otsustasid kasahhid, et Tehvandist saab nende üks treeningubaas. Paljud küsivad ka Kääriku kohta. Kõik teavad, et Eestis on odav käia. Seega, kui teed siia baasi, saad teistelt vastu know-howd. Kui lisaksime teaduse, taastaksime spordimeditsiini – TÜ oli ainus Liidu ülikool, kui sai spordimeditsiini õppida –, siis sellega areneks sporditeadus ja saaksime ise targemaks. Lõikame ise vilju. Maru vähe on selleks vaja.

Aga isegi sel juhul ei jätku meil võimalusi kõiki alasid toetada. Niikuinii on meie rahvaarv väike. Kui teeme riiklike eelisalade nimekirja, siis niiviisi tagame, et potentsiaalsed sporditalendid ei hajuks marginaalsete alade vahel ära, vaid suudame suurema tõenäosusega järgmised Kanterid, Šmigunid ja Nooled üles leida.
See ei ole üldse vale. Ainuke, millega saad asju mõjutada, ongi raha.
Riik peab selgelt välja ütlema, mis on meie spordipoliitika ja -nägemus. Ei pea ütlema, et ärge keegi lennumudelismiga tegelege. Kui kellelgi on lennunduses taipu, siis las tegeleb – temast võib saada hea insener. Seda ei tohi takistada. Aga meil ei ole tõesti nii palju ressursse, et kõiki alasid võrdselt üleval hoida.
Tartus leppisime 1998. aastal kokku, mis on 15 eelisarendatavat ala. Kui Aura sai valmis, tului ujumine 16ndana juurde.

Mis sellest kokkuleppest sai?
Mis te arvate, kust siis tänased korvpallurid tulnud?

Ameerikast. Ja Gruusiast.
Seda ka. Korvpall... see ajab mul vererõhu üles.
Tartu valikukriteeriumide aluseks oli baaside olemasolu. Teiseks treenerite olemasolu ja kolmandaks traditsioonid.
Kas tõmbame näiteks maadluse maha? Eestis on maadluse traditsioonid olemas. Kas me sinna raha paneme, see on teine asi. Me ei tohiks välja hõigata niimoodi, et teid üldse olemas ei ole. Kui jonni on, siis võib igaüks jõuda oma eesmärgini välja. Aga rahaline toetus riigilt tuleb siis, kui oled saanud mingi taseme kätte.
Või vaatame vehklemist...

Arvan, et neile tuleb raha anda.
Miks?

Sest meil on sel alal entusiastid, oleme saavutanud häid tulemusi, ja mulle tundub, et vehklemine on marginaalne ala, kus tõenäosus tippu jõuda on palju suurem kui 100 meetri jooksus. Väga õige. See viimane lause meeldis mulle kõige rohkem. Ma panustaks Londoni olümpial just vehklemise peale, eriti kui suudaksime enne sinna toetust kontsentreerida.

Aga lähme nüüd vehklemisliitu ja küsime, kas teil on piisavalt raha, et saada sparringupartnereid mujalt Euroopast. Arvan, et nad ütlevad, et ei ole. Aga miks ei ole? Sest me ei ole langetanud karmi otsust, et vehklemine on ala, mida maksimaalselt toetada. Kelle arvelt sinna raha võtame? Näiteks maadluse arvelt.
Ärme ütle nii, kelle arvelt võtame. Loome sellised kriteeriumid, et maadlus ei mahu nende alla, kuna ei ole midagi ette näidata. Kui öelda, et võtate raha sellelt või teiselt ära, siis... te ei saa kunagi EOK presidendiks. Sest igal alaliidul on üks hääl.

Sel juhul tuleb hääletussüsteemi muuta. Alaliidul, kellel on tulemusi, on kolm või viis häält, ja alaliidul, kellel ei ole, on pool häält. See on demokraatia – proportsionaalne demokraatia.
Vaatame harrastajate arvu ikka ka. Jalgpallil on 13 000 harrastajat, kergejõustikul 8000.

Jalgpalli ma riiklikult ei toetaks.
Me ei toetagi väga. See on kõige rikkam alaliit kogu maailmas niikuinii.

Aga me peame toetama jalgpalli gümnaasiumi lõpuni, sest jalgpall annab väga hea üldettevalmistuse, toob noori spordi juurde rohkem kui ükskõik milline teine ala. Aga riiklikult ei ole mõtet sportmänge kui saavutussporti toetada, sest me ei jõua neil aladel kunagi tippu.
Ikka on mõtet. Võrkpallurid saime EMile.

Jah, said, aga said seal kolm kaotust. Me paneme metsikud ressursid võistkonnaaladesse hakkama, et tiitlivõistlustele jõuda.
Sportmängude spordil on üks viga: kui jõuad euroliigasse või kuhu iganes, on see alaliidule karistus. Pead minema Türki, aga raha ei ole. EOK-l võiks olla viie miljoni kroonine aastafond, mis on mõeldud sportmängudes neile, kes lähevad Eesti au kaitsma. Sealt algaks toetus peale.

Korvpalli toetamine tuleks küll ära lõpetada. Hoolimata aastatepikkusest kriitikast pole korvpalliliit näidanud end tegusa ja motiveeritud organisatsioonina. Alaliit ei õigusta millegagi seda, et peaksime sinna veel raha matma, sest seni maetud rahaga ei ole mitte midagi saavutatud.
Jah, 50 miljonit kooliraha kolme aastaga... Teised alaliidud kukuvad minestusse selle summa peale.

Tõmbame siis korvpalli eelisarendatavate alade hulgast maha.
Maha ei saa tõmmata. See on sama mis jalgpalliga: meil on baasid, treenerid, traditsioonid. Süsteemi tuleb muuta.

Nüüd jõuame sinna, et kust ma ka ei ürita kangutada, tegelikult leiate igalt poolt vastuargumente, miks ei tohiks ühtki ala puudutada ja kokkuvõttes...
...midagi ei muuda.

Jah, ma võin siin üritada kabinetis revolutsiooni tekitada, aga surute selle vaikselt maha.
Emotsioonidega võib ju lammutada. Aga selle koha pealt oleme üksmeelel, et peaks valima näiteks 15 ala.

Kuid nende alade sees peaksime välja selekteerima, mida toetada, nagu vehklemises toetame ainult epeed. Samamoodi oleks sõudmises mõtet toetada ühe- ja kahepaate, aga mitte kaheksalisi, ja panustada meestele. Nii et peame alade sees tegema kitsamad valikud.
Selles jõudsime üksmeelele.

Kui teeme kitsamad valikud, saame pakkuda korralikku toetust, mitte nii, et ühe tossu saad osta, aga teist enam ei saa.
Jah, mitte nii, et üks laager jääb tegemata, ja see pool raha, mis on antud, tegelikult tulemust ei too. Kui puu kasvab ja õitsele hakkab minema, tuleb ikka sitta ka panna. Tippspordis on taustavärk läinud nii peensusteni, et kui seal jätame midagi raha puuduse tõttu tegemata, siis see võib medali maksma minna.
Tegelikult on see kompleksne teema. Ühtegi süsteemi ei tohi muuta niimoodi, et hakkad otsast lammutama.

Me ei peagi lammutama, vaid laseme teatud alad, mis ei ole prioriteetsed, vaikselt ära surra.
Neile peab mingi motivatsiooni siiski jätma.

Nõus, koroonalaudu ei ole mõtet hakata tuleriidal ära põletama. Aga panustame rohkem väljavalitud aladele. Paraku ei ole neid välja valitud.
Ja kes see julge vend on, kes selle otsuse teeb?

Me oleme siin kaks, kes on vähemalt otsa lahti teinud.
Vaatame, kas me ellu jääme. Ja kas saame kokkulepe, et teatud alad välja valida?

Ei saa.
Kus tekivad takistused?

Ise ütlesite, et kui EOKs on 63 alaliitu, siis 48, kelle ära suretaksime, hääletavad vastu.
Esmalt peaks vaatama seibideni lahti, mida kuskile makstud on. Siis ei teki selliseid käike, et turniiribridž saab pool miljonit.

Kui teie annate äris kellelegi raha, siis tahate ju tulemust näha. Kui riik annab spordialale raha, siis ta võiks ka tulemusi nõuda. Kui tulemusi ei tule, lõpetame toetamise ära.
Maksumaksja saab seda küsida. Aga me ei sa teha plaanimajandust, et anname raha – tahame ka tulemust.

Aga keegi peab ju vastutama!
Just. Kui oma eesmärki ei täida, siis alaliidus keegi peab sind maha võtma, avaldama umbusaldust. Võtame näiteks korvpalli – kes umbusaldust avaldab?

Mitte keegi. Alaliit on täiesti sumbunud.
Ma küsiks 50 miljoni andjate käest, miks nad annavad neid miljoneid, kui k****jalad tulevad siia, ajavad korra päevas end higiseks ja saavad rohkem palka, kui su enda ettevõttes tegevjuht – 5000-7000 dollarit stipina.

Kui teil oleks kolm miljonit krooni ühe miljoni kaupa välja jagada, siis kellele annaksite?
Alustades kergejõustikust – kindlasti mitmevõistlusele. ...vaat, ongi juba keeruline. Vehklemine – raudselt. Rohkem naistele kui meestele. Kolmandaga on juba tegu. Vaatame lähenevaid olümpiamänge: kellele panna viimases hädas raha selga, et kes võiks tuua medali? Sportmängudele pole mõtet anda, sealt ei tule midagi. Sõudmine – meeste kahesele ja neljasele.

Oli ju lihtne?
Jah, ei olnud üldse keeruline. Lähtusin oma egoismist ja EOK asepresidendina, et saaks medali. Muidu tuleb Pullerits ja ütleb, et ühtki medalit ei toodud ja Eesti sport on käpuli.

Miks te ei võiks kandideerida EOK presidendiks? Et hakata siin arutatud ideid ellu viima.
Kunagi ütles rektor Arnold Koop ülikooli suures nõukogus: ideid on mul tuhandeid, aga te ei suuda ju neid täita.
Presidendivalimised on 2012 pärast olümpiamänge. Kui tulevad medalid, siis vana seltskond tavaliselt jätkab. Kui ei tule medaleid, siis meedia võtab nagunii maha.
Minu ühiskondlike ülesannete limiit on täna täis. Mis ei välista, et 2012 ei ole.
******Zion National Park, Utah. 23. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Neinar Seli kolm aastat tagasi Tartu rattarallil. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Neinar Seli kuldse retriiveri Kutiga oma kodumaja väravas Tartus. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Leedu suudab sportlastega varustada isegi NHLi. Vasakul New Jersey Devilsi ridades mängiv Dainius Zubrus. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 4: Tartu Rocki mängija Silver Leppik (õhus) heitlemas Balti liiga veerandfinaalis Leedu Šiualiai meeskonna vastu. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Joel Lindpere (keskel) on löönud New York Red Bulli meeskonna ridades värava Brasiilia FC Santose vastu. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 6: Tartu Rocki mängijad Marek Doronin (õhus) ja Silver Leppik (paremal) heitlemas Balti liiga veerandfinaalis Leedu Šiualiai meeskonna vastu. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 7: Joel Lindpere (kõige all) on löönud New York Red Bulli meeskonna ridades värava Chicago Fire' vastu. Foto autor: AFP/Scanpix

32 Kommentaarid:

At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Siit jutust kumab väga selgelt läbi, et Eesti riik ei tohi anda raha EOK-le ja peab tegelema spordi arendamisega ise. EOK on juhitamatu rahapump riigitaskust demokraatlike olümpiaalaliitude kukrutesse ja eelkõige nende funktsionäride heolu tagamiseks. Siin tuleb riigieelarve koostamisel väga selgelt EOK eelarvet kärpida komakoha liigutamisega vasakule.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Nii ei saa arutada. Et keegi valib mingi alad kellegi subjektiivsel eelistusel välja ja anname neile raha. Kellel tundub niigi palju raha olevat, neile ei anna. Praegu selline süsteem kehtib ja millegipärast arvatakse, et tulemused pole head. Raha tuleb anda objektiivsete kriteeriumite järgi. Suusatamine on isegi Euroopa mõistes marginaalne ala, kas jätame suusatajad üldse rahastamata? Suusatamise puhul kahjuks ainult MM võitja on absoluutne tipp. Mis on üldse tähendab tippsportalne? 100 meetri jooksus tähendab MM-l poolfinaali jõudmine juba absoluutses tipus olekut. Väidate, et eestlastel on 100 meetris võimatu MM-l poolfinaali jõudmine? Ega kriteeriumeid kohe hästi paika ei saa, kuid eks neid saab tasapisi parandada. Üllitisest jääb mulje, et kriteerium võiks olla harrastaate arv Eestis ja maailmas ja kas on Olümpiala. Olümpiala ei peaks saama punkte selle eest, et ta on olümpiala. Olümpialalal on nagunii rohkem harrastajaid. Seega ühte kriteeriumit pole mõtet kaks korda arvestada. Ehk peab hoopis alade valiku asemel, mida spordis toetada? Spetsiifiliste spordivahendite soetamist mitte toetada, vaid toetada spordi baastreeringuid. Aeroobne treening ehk jooksmine on paljude spordialade alus. Luues head tingimused jooksmiseks ja talvel suusatamiseks saame tõsta spordi üldist taset. Kuigi 10 000 meetrs MM medalit ei saa, võib see tulla mõnel teisel alal või isegi mitmel.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

"ja mulle tundub, et vehklemine on marginaalne ala, kus tõenäosus tippu jõuda on palju suurem kui 100 meetri jooksus"-mõnda aega tagasi tahtsid just kõik marginaalsed alad ära lõpetada. Kas nüüdne loogika võiks olla, et suuname kogu raha marginaalsetele aladele ja saame sealt hulga maailmameistreid, keda maailm üldse ei tea?

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, Te võinuks külastada laupäevast seminari Tartus, kus analüüsiti Vancouveri esinemist ja meie spordi valupunkte. Paljud Teie sõbrad - Seli, Mae jne - olid kohal. Anna Levandil oli oma konkreetne visioon, kuidas eelisarendatavatel aladel ja nö ilma rahata aladel vahet teha.

 
At 11:37, Anonymous Andunud lugeja said...

Mis need 15 ala on?

 
At 12:48, Anonymous Ikka on mõtet. Võrkpallurid saime EMile. said...

tjah, aga milline tsirkus ja alandamine/kerjamine käis selle juures :((((

 
At 15:04, Blogger Priit Pullerits said...

Need väljavalitud alad on:

Jalgpall
Jalgrattasport
Judo
Kergejõustik
Korvpall
Käsipall
Laskesuusatamine
Maadlus
Sõudmine
Suusatamine
Ujumine
Vehklemine
Võrkpall
Võimlemine

Siin on neid 14. Mis võiks olla 15.?

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Lgp. ajakirjanik

Mis spordiala on suusatamine? Kas hõlmab ainult murdmaasuusatamist?

Mis spordiala on võimlemine? Kas riistvõimlemine? Või ilu- ja rühmvõimlemine? Või mistahes võimlemine sh aeroobika?

Või on mõeldud siin seda, et raha antakse vastavalt Eesti Suusaliidule ja Eesti Võimlemisliidule ja nood ise otsustavad, kuidas edasi kanaliseerida?

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Eelistama peaks alasid, millega on lihtne tegeleda. Siit järeldub, et eemale peaks jääma:
Judo
Käsipall
Laskesuusatamine
Maadlus
Sõudmine
Vehklemine

Asemele võib panna:
Orienteerumine
Kepikõnd
Uisutamine
Male

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Jälle need orienteerujad :( Orienteerumine on kõige odavam harrastus üldse. Ainult nahk peab paks olema, et meie võsades ragistada kannataks. Mis toetust on sinna vaja? Male, kabe, pokker, kepikõnd, naisekandmine - uhh silmist läheb kirjuks kui kõiki meelelahutusi riigirahastamisele panema hakata.

Ja miks 15? Miks mitte 5? Miks olümpiaalad, miks mitte armeealad? Lubage harrastajad Erna põhivõistlusele. Pagan paintballi kuulidega ei tohiks ju relvaloa probleeme olla. Seni kuni NATO baase Eestis pole on see ainuke reaalne võimalus kohalike partisanide intensiivseks koolitamiseks realistlikes tingimustes.

 
At 17:16, Blogger Priit Pullerits said...

Ärgu orienteerujad mu peale maruvihaseks saagu, palun, aga orienteerumisel küll eelisarendatavate alade hulka asja pole. Ei ole olümpiaala - kogu lugu. Sixten Sild võis ju võita MM_pronksi, kuid see - ärgu Sixten pahandagu - ei kannata siiski mingit võrdlust näiteks Allar Levandi või Jaak Mae OM-pronksiga.

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Et siis ainult olümpiaalad pääsevad löögile. Küsimus, miks?
Jalgpall näiteks, neile on olümpia marginaalne. Kas siis nii, et kõigepealt peab ala pääsema olümpiale, alles siis on lootust Eesti riigilt toetust saada. See, et ala on rahva hulgas populaarne või rakenduslik (sõjaliselt tähtis jne) ei oma tähtsust?
Ainult olümpiaalade hulgast valikut teha, on küll lihtsam, aga ei ole mõistlik.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Spordialadel on reeglina nii, et MM-ile pääseb kindel arv sportlasi. Seenioride MM-il on osalemine vaba.
Orienteerumises osaleb seal 3-4 tuhat inimest. Mis ala veel selle lähedale küünib?
Kui sporti rahastatakse maksumaksja rahaga, siis on mõistlik jagada seda ka sinna, kus sellega tegeleb palju maksumaksjaid.
Tippsport elab ka sponsorite rahaga ära.

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud kommenteerijad ja Seli on jälle lasknud Pulleritsil ennast manipuleerida. Arutades millised alad on võiksid olla eelisalad, tähendab see seda, et olete omaks võtnud juba eelialade nimekirja vajalikkuse. Meetod nimekirja saamiseks on, mis asapulkadele tundub või ei tundu. Laias laastus edukamade alade ülesloetlemine ei tähenda sisuliselt midagi. Käimine on ju ka kegejõsutikula ja Eesti meistrivõistlused toimuvad. Toetust käimine sellegipoolest ei saa. 100 meetrit on ka kergejõsutik, kuid millegipärast toetust ei vääri. Tegelikult taandavad nii Pullerits, ku ka Seli spordialade toetamise hetkel medalilootuse olemasolule (vt. küsimusst, Kui teil oleks kolm miljonit krooni ühe miljoni kaupa välja jagada, siis kellele annaksite?). Pulleritsi peale pole võimalik pahandada. See on umbes sama, mis Mart Juure peale pahandada. Pullerits ära pane pahaks ja politseisse jookse. See sõbralikult öeldud.

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus võiks püstitada ka nii, et mida me maksumaksja rahaga teeme?
Kas rahastame sellega meelelahutust, mida tippsport maksumaksja jaoks on, või hoolitseme maksumaksja tervise eest läbi spordiharrastuse toetamise?
Sellest valikust sõltub, milliseid spordialasid ja mil moel peaks riik toetama. Siin väljapakutud lahend (15 või 5 ala) toetab esimest varianti. Kindlasti ei ole see õige ja kindlasti nii ka ei lähe.

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Miks on vaja ajalehe artiklid nädalase nihkega siis coppida?

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

PP võiks lõpuks ära otsustada, mille eest ta võitleb. Praegu ütleb, et orienteerumine kui mitte-olümpiaala on jama ja Sixteni MM-pronks ei kannata võrdlusi välja. Sügisel puges mees nahast välja, et OM-kavva mittekuuluva distsipliini EM-kulda upitada. Aga, noh, staarajakirjaniku käest on ka palju paluda, et tal mingid tõekspidamised oleks.

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Miks coppida ja nii hilja? Ikka sellepärast, et leivaisal on masu majas (pssst... surnu majas surnust ei räägita) ja ei luba juttu enne blogis avaldada kui teema juba paberil rahaks tehtud ning honorar on sisuliselt välja teenitud, kuid ilus on ju sporditeemalised autorijutud ää arhiveerida ning järelkajana ka asjalikku arutelu üles keerutada. Mis siin nokkida. Mul ju tegelt savi, mis Postimehes kirjutatakse. Ainult puhkepäevadel loen ja siis kah ei hakka PP artikleid sealt enam otsima. Blogis on vähemalt sporditeemalised jutud kenasti puremiseks ja hamba teritamiseks väljas :)

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Ma sain intervjuust aru, et need alad saavad juba 97% kogu rahast. Mis mõte on siis üldse eelisalasid välja valida? 3% lisa raha valitud aladele ei aita neid kuigi palju edasi, samas väiksemate alade harrastajatele võib see summa palju tähendada.

kunnar

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Mis krdi püha lehm see olümpia on, et ainult olümpiaalad midagi väärt on? Soovitan lugeda EPL http://www.epl.ee/artikkel/574842.
Orienteerumine odav? Väitjal pole vist aimugi kaardistamise töömahukusest.
r.

 
At 14:00, Blogger Madis said...

Anonüümne 10:36, orienteerumise odavuse all ilmselt mõeldi kulusid harrastaja poole pealt. Selles osas on meil hästi, et orienteerumises on olnud pikk järjepidevus ning kaardibaas ka piisavalt hea, maastike mitmekesisus suurepärane. Võib-olla peame tänama selle eest Nõukogude võimu, et paljud maastikud on säilinud paremini. Orienteerumisharrastuse (päevakud) harrastamise osas on hooaja jooksul ikkagi kõige suurem kulu transpordile ja osalustasule. Riietus, abivahendid on pikaajalisem investeering.

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

Maksumaksja raha eest tuleb toetada rahva tervist kõige enam mõjutavat ja tagavat noorte- ja tervisesporti, liikmisharrastust, harrastussporti ja sealjuures tervislike eluviiside propageerimist. Tippsport ei taga mingil moel rahva tervise olukorra paranemist pigem lammutab seda. Tippspordil on eelkõige meelelahutuslik iseloom ja väga lähedalt seotud poliitikaga st. poliitikud on eelkõige huvitatud oma erakonnaga lähedalt seotud spordialade toetamisest, et oma erakonnale seeläbi toetust tagada. Siin on näiteid ja skandaalseid päris mitmeid tuua kui vaatata milliste spordialaliitude juhatusse on poliitikud valitud ja millistel eesmärkidel. Analüüsides täna rahvatervise olukorda ja regulaarselt tervise- või harrastuspordiga tegelejate arvu, siis on olukord katastroofiline. Kui palju on täna meil ettenäidata rahvaspordiüritusi, kus osalejate arvud küünivad üle tuhande ja ärme tänavuse erakordse suusatalve Estolopet sarja üritusi arvesta. Kas on meil rootslaste Vasalopeti ja O-Ringeni või Stokholmi Jooksumaratoniga sarnaseid üritusi, kus osaleb üle kümne tuhande rahvasportlase? Tallinna Jooksumaratonil osalejaid loeme mõne sajaga, rääkimata tuhandest osalejast. Nagu meie lähinaabrid põhjamaades armastavad sõnada - eesti mehed-naised töötavad või joovad ennast surnuks. Toon näiteks meediast silma jäänud tänuväärne orienteeruja Sixten Silla algatus - tuua mehi rohkem liikuma ja andku hr Priit Pullerits mulle andeks - orienteeruma. Siinjuures on kummaline, et ei suudetud Tartu suusamaratonile registreerimisel rahuldada kõiki osavõtu soove ja siinjuures on hea küsida Tartu Maratoni klubilt - kui suur on nendele korraldatud üritustele riiklik toetus - ilmslt kogu eelarve mahu juures minimaalne. Riiklikku toetus on vaja just noortespordi, rahva- ja tervisespordi investeeringute ja ürituste toetuseks ja seda riiklikul tasemel ning riiklike programmidega rahva- ja tervisespordi arendamiseks. Tänastes oludes riiklikke vahendeid napib ja noorte-, tervise - ja rahvaspordi areng seisab paigal.
Mati kahjuks orienteeruja

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt Mati! Kahjuks on see jutt poliitikutele nagu hane selga vesi. Midagi ei muutu ja pappi käristatakse ikka ainult oma lemmikaladele kus osaletakse oma erakonnaga ja seda kena demagoogia sildi all.

Tarmo

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

kui vaatemängu ja populaarsust tahta, siis ei saa mitte kuidagi kahe silma vahele jätta jäähokit. Eeskätt jäähallide olematuse tõttu on see Eestis väga alaarenenud. Kõigis meie naaberrriikides on jäähoki kõige tähtsam meeskonna mäng ja taliala. Naaberriigid on meil põhjamaad. Meie tahame ka olla põhjamaa, aga välja paistame nagu Balkan.
P

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Terves kehas terve vaim!
See on äraspidine loosung.
Selleks, et treenida endale tervet keha, peab kõigepealt vaim korras olema. Peab olema teadmine kehalise tegevuse kasulikusest, oskus kehale koormust anda ja tahe seda regulaarselt teha. Kui see kõik olemas on, siis läbi kehalise tegevuse saame tagada pikaajalise vaimse erksuse ja tervise.
Tipsport on hoopis teine teema ja rahvusena püsima jäämise seisukohalt suht tähtsusetu. Seda viimast aga näeb ette meie põhiseadus. PS lähtuvalt tuleks maksumaksja raha suunata rahva tervise ja tööjõu taastamisse ja säilitamisse, mida rahvasport kahtlemata on. Jutud riigi raha jagamisest käputäie alade vahel, kes medaleid toovad, on, sellest seisukohast, raha mittesihipärane kasutamine.
T

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Tervisespordi toetamisega tuleb ettevaatlik olla. Muidu tekib olukord, mida Reformierakond on maksupoliitikaga ette näeb. Ja see on jabur. Lühidalt reformierakond propageerib, et maksame riigile makse ja riik maksab meie tagasi. Milleks kulutada edasi-tagasi maksmisele. Maksudele mineb raha ongi lisaks ühiskasulikele vajalikele teenustele ümberjagamiseks, mitte tagasisaamiseks.
Pigem juba igaüks ise otsustab, kuidas oma raha tervisepordile kulutab, mitte ei maksa riigile ja oota sealt tagasi

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

Arvan et peaks just toetama neidn alasid rohkem mis neelavad rohkem raha

ehk sis need:

Jalgrattasport
Kergejõustik
Laskesuusatamine
Suusatamine
Vehklemine

ja ülejäänud üheksale natuke vähem

rohkem rõhku tuleks põõrata noortele ja rahastada noortesporti,sest väga paljud talendid on tänu rahapuudusele lõpetanud.

 
At 11:47, Blogger loan lending plc said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

 
At 07:04, Blogger Unknown said...

Tähelepanu !!!

minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

Attention !!!

my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.

 
At 09:08, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
jordan shoes
ray ban eyeglasses
giuseppe zanotti
ultra boost
jordan 4
coach outlet
nike outlet store
jordan 8
louboutin shoes
oakley sunglasses wholesale

 
At 08:24, Blogger yanmaneee said...

kyrie 4
longchamp longchamps
yeezy boost 700
nike hyperdunk
nike shoes
nike air presto
links of london
converse shoes
yeezy
air jordan 13

 
At 18:44, Blogger Unknown said...

sabung ayam adu jago terpercaya

 

Postita kommentaar

<< Esileht