neljapäev, märts 25, 2010

Pullerits: Mis õppetunni andis hooaja lõpustart?

Margus Ader, mulluse hooaja treener, küsis eile õhtul, kui olin Suusavendade auhinnavõistlusel lõpetanud 100 meetri suusasprindi eelsõidu, et soojendusel liikusin nagu paremini - mille taha ajasõit jäi?

"Oskamatuse."

Kas suusasprinti on võimalik õppida, päris Ader.

"Mitte poole tunniga enne starti."

Jah, võtsin Kristjan Oololt, kes võiks vist olla Eestimaa kiireimaid suusamehi, kui uisudistants ei küüniks kuigi palju üle 1000 meetri ja oleks hästi tehniline, tõepoolest enne starti kiirkorras järeleaitamise tunde. Ta näitas, kuidas tuleb stardijoonel end põlvedest madalaks lasta, kepid keha lähedal õige nurga all maha panna, siis peamiselt reite jõul ja ennast ette surudes sahmida. Teoreetiliselt oli kõik selge. Vähemalt paistis nii.

Mis sa arvad, kas jõudsid veerandfinaali, päris Ader. Olin tema varasemast kommentaarist kuulnud, et ajasõidust pidi edasi saama 15 paremat - väljalangemissõidud toimusid kolme vahel.

"Kardan, et kui võistlejaid oli 16, siis jäin vist esimesena välja."

Tõepoolest, Oolo oli mind küll enne starti õpetanud, aga starterina hoidis ta mind õlast nii kõvasti kinni, et keha kaldus taha - mitte ei saanud minema; kaapisin vist kohapeal nagu multifilmitegelased Tom ja Jerry (eriti Tom). Lisaks kujutasin ette, kui koomiline too sõit sel jäisel ja konarlikul ja vagudega rajal välja võis näha - loodan, et teised peale Peeter Kümmeli, kes oli pealtvaataja, olid ametis oma sõiduks keskendumisega ega saanud mahti vaadata (ja kui vaatasid, siis kardan, et võisin rikkuda nende sõidu - juhul, kui nad naerukrampe talitseda ei suutnud) - , nii et endalgi tuli juba poolel distantsil muie näole.

Mis sa arvad, kui palju kiirematele meestele kaotasid, tahtis Ader teada. Stardis olid ka Anti Saarepuu ja Kein Einaste ja Timo Simonlatser ja Vahur Teppan.

"Poolega vast ei kaotanud. Aga arvan, et 40-protsendiline litakas võis tulla küll."

Arvutage nüüd ise: kui mu aeg oli 17 sekundi peale, aga proffide kiiremail 12 ja poole sekundi tuuris, ega ma siis vist oma oletusega palju mööda pannudki?

Igatahes juhtus nii, et sain 11ndana harrastajate seas veerandfinaali, kus mu sprindisõidud eile õhtul ka paraku lõppesid. (Parem pisut hilja kui üldse mitte kunagi.) Kas ma jäin oma sõidus eelviimaseks või viimaseks (poleks ju aus siin kuulutada, et kas jäin teiseks või kolmandaks), see jäigi mul selgumata. Aga vahet pole. Edasi poleks nagunii pääsenud.

Proffide võistlus oli muidugi muljetavaldav. Einaste ja Simonlatser ei pääsenud finaaligi. Võitis Saarepuu, kes sõitis nii tiheda sammuga, et ega ta minu meelest eriti suuskadega tõuganudki, sahmis väga kitsa, kuid tiheda sammuga.

Õhtul kell kaheksa toimus veel harrastajate 5 km viitstardiga võistlus, mida ilmestasid lisaülesanded. Esimeses punktis küsiti, kui mitu protsenti moodustab uisukepp suusataja pikkusest. Ei hakanud diskuteerima, et see on individuaalne, pakkusin, et 85. (Olen 187 cm pikk, uisukepp on mul 165 cm. Kui palju see nüüd teeb?) Siis küsiti, millele oli pühendatud tänavune Tartu maraton ja kes selle võitis. Teadsin, et möödus 50 aastat esimesest maratonist ja et võitis Auckland. Õnneks eesnime ei päritud.

Teises punktis tuli hinnata silmaga, kui kaugel on lagendikul paistev puu. Pakkusin, et 78 meetrit. Ei, 82. Ei, ikka 78. Mis oli õige vastus, ei tea senini.

Kolmandas punktis ootas orienteerumisülesanne. Tuli leida kaardile märgitud punkt, vaadata, mis seal on kirjutatud, ning sellest kohtunikele teada anda. See käis üle jõu ja oskuste ja mõistuse. Uitasin ringi, siis tulin uuesti kaarti uurima, sain teada, et punkti leidmisega saab lõpuajast kaks minutit maha, midagi muud ei juhtu, ning saatsin punkti otsingud kuradile. Kihutasin finiši suunas.

Enne lõpetamist tuli neljanda ülesandena osa maad selg ees sõita.

Finišis sain teada, et punkti otsinguist oleks tulnud juba varem loobuda. Korraldajad olid otsitava lipiku pannud hoopis-hoopis mujale, kui seda näitas kaardile kantud punkt. Tuli välja, et vist ainult üks võistleja oli selle üles leidnud. Nagu näha, siis oli ta lihtsalt sattunud valesse kohta.

Ega auhinnad seetõttu jagamata jäänud. Need läksid loosi. Ader palus mul nimetada numbreid ja hõikas siis protokolli uurides nende järgi võitjad välja. Kuidas ma ka keerulisi logaritme peas käigult appi võttes raalida ei püüdnud, minu nime Ader pärast ühegi numbri ütlemist välja ei hõiganud. Ma arvan, et ta tegi seda nimme, sest olin talle liiga nappide vastustega intervjuu andnud, mis tähendas, et ta pidi ikkagi ise enamiku oma reportaažiajast täis rääkima.

Nii lõppes ka see hooaeg tühjade pihkudega. Mis tähendab, et kui ma järgmine hooaeg ka ei võida, siis ei võida ma ilmselt mitte kunagi.
******
Lion Habitat, MGM Grand Las Vegas Hotel & Casino, Las Vegas Boulevard South, Las Vegas, Nevada. 22. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Anti Saarepuu (paremal) andmas Vancouveri olümpial Peeter Kümmelile edasi sõnumit: kuule, ära sina Suusavendade sprindivõistlusele tule, ma tahaks seal ise võita. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Anti Saarepuu kogumas Vancouveri päikese all jaksu Suusavendade kevadiseks suusasprindiks. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Ilmselt oleks ainult jääkaruga ähvardamine suutnud sundida Priit Pulleritsu eilsel sprindivõistlusel pisutki kiiremini liigutama. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 4: Anti Saarepuu harjutamas Vancouveri olümpial kiiret sammutehnikat, mis aitas tal võita Suusavendade suusasprindi. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Anti Saarepuu pöördumas Vancouveri olümpial kõigevägevama poole: palun tee nii, et ma võidaksin Suusavendade suusasprindi. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix

32 Kommentaarid:

At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Oi Priit sa hakkad kohe jälle sõimu saama, usu mind :)

Igatahes õnnitlused eduka hooaja puhul ja kohtumiseni suusaradadel uuel aastal!

Alo

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

Su eelsõit oli tõesti Aderi kommentaaride (Must Panter ja Välk) taustal naljakas

 
At 09:05, Blogger Madis said...

No näed siis Priit, kui orienteerumispunkt oleks õiges kohas olnud ja Sinu ettevalmistuse sisse orienteerumine kuulunud, oleksid saanud sellega hiilata. Kuid need on ainult oleksid.

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas ma ka keerulisi logaritme peas käigult appi võttes raalida ei püüdnud

Põnev! Palun too mõni näide.

 
At 13:22, Blogger Priit Pullerits said...

No näiteks mõni lihtsam neist: C=SN(d)-Leֿ N(d-)

Aga näha, siis mõned ikoonid siin ei kirjuta end välja.

Teab keegi ka kaasa rääkida, millega tegu?

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Valem:
http://www.postimees.ee/?id=80235

A.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Selle valemi abil oleks PP olnud konkurentsitult esimene ja medali kaela saanud juba enne stardipauku kuid pärast võistlust pole selle valemi närimisest absull mingit tolku.

Vana Kala

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

Selle valemiga võidab medali ainult enne starti. Nagu näha magasid õige hetke maha!

Vana Kala

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

mõhh no comments?

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Mees, kes on suuteline rehkendama suusarajal peast Black&Scholes valemit, võiks aimata, et naturaallogaritmidest on siin võimalik mööda hiilida.

Midagi ei klapi.
a) Priit pranglis tegelikult ilma logaritmideta
b) Priit luiskas, et ta B&S peast tegi

Asja saaks klaariks, kui Priit ütleks, et konkreetselt millist optsiooni ta analüüsis.

B.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Priit, aitab peast algoritmide arvutamisest, tule orienteeruma!
Saad asja selgeks ja leiad huvitava ja vaheldusrikka spordiala (kunagi ei pea kaks korda samal ringi läbima).
Juba 8. aprillil saad peale tulla:

http://www.okilves.ee/paevakud/2010/index.php

Tiit

 
At 17:43, Blogger Priit Pullerits said...

Tiit, enne kui ma selle Black and Scholesi valemi järgi uueks hooajaks võiduretsepti ei leia, ei tule mingi orienteerumine kõne allagi. Näed isegi, et siin küsitakse selgelt aru, millist optsiooni ma analüüsisin.

No mis seal salata, üritan võita turu languse pealt ehk panustan sellele, et AV ja KŠV loobuvad ja MA samuti. Kui tõesti nii läheb, on ju selge, et mu aktsiad peaks ikka väga kõvasti tõusma.

Või olen ma jälle midagi olulist kahe silma vahele unustanud?

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Ei, seekord oled õigel teel!

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

Priitu ei tohi orienteerumise ligi lastagi. Mida kõike ta sellegi spordiala kohta kokku ei kirjutaks!

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, analüüs jätkun täna Atlantises, TM hooaja lõpupeoga - suusad nurka! Priit on kindlasti täna Atlantise erikülaline;), uute ülessannete ja eesmärkidega. Laseme kõik korra rihma lõdvaks!

 
At 00:42, Anonymous Pullerits orienteerumisest said...

Pullerits blogi kommentaaris märts 2007:
Orienteerumine? Kunagi nooruses paar korda proovisin, aga kui ikka punkti üles ei leia, siis ajab jube närvi, et jooksuaeg ja -pingutus läheb täitsa raisku. Ja siis need kilepüksid ja kilepluus, niigi palav ju, ning jalanõud, mis saavad läbimärjaks - uhh, selline ropuvõitu ala.

Pullerits blogi kommentaaris augustis 2007:
Orienteerumine? Hmm, ei oska kohe seisukohta võttagi. Isiklikult ei tegeleks, sest see pole meinstriimala, seal pole oma Veerpalu, kellele kaotuse protsendiga arengut mõõta.

Sellised kommentaarid on Pulleritsu muutnud eriti "teretulnud" tegelaseks Tartu neljapäevakutele.

 
At 06:56, Anonymous Anonüümne said...

Tore sissekanne!
Suviseks ajaks mitmekesisust?
Triatlon! See aasta tulemaks tõsiselt suur üritus ka, kus kindlasti tasuks osaleda.
http://www.tristar111estonia.com/

 
At 08:33, Anonymous Anonüümne said...

Mis sa nende logaritmidega jandid? Peast peab vaid protsenti oskama arvutada, et finantsistide manipuleerimistest kohe aru saada. (mdagi keerulisemat nad ei oska) Tee omale alustuseks diferentsiaal ja integraalarvutus selgeks. Siis saad aimu, kuidas matemaatika võib kasulik olla. Orienteerumine õpetab keha ja vaimu koostööd tegema. Seal ei saa sedasi, et vaimu pole ja keha on ja vastupidi.

 
At 08:47, Anonymous Anonüümne said...

"Priitu ei tohi orienteerumise ligi lastagi. Mida kõike ta sellegi spordiala kohta kokku ei kirjutaks!"

Mina seda ei karda. Orienteerujatel on selline vaimne potensiaal, et selline manipuleerimine, nagu suusatajatega, ei lähe nende juures läbi.

 
At 09:03, Anonymous Anonüümne said...

"Isiklikult ei tegeleks, sest see pole meinstriimala" praegusel ajal on kollane ajakirjandus meinstriimala, niiet .....

 
At 12:54, Blogger Priit Pullerits said...

Orienteerujad, rahunege-rahunege, ei tule ma teie nelja- või kolmapäevakuile tähelepanu pöörama. Ma pean siin integraali ja diferentsiaaliga maid jagama, nagu soovitati.

Ja ega sellest orienteerumisest kasu ole, nagu Suusavendade võistlus näitas, kui punkt on hoopis valesse kohta pandud. Ainus järeldus sellest: hoia orienteerumisest nii kaugele kui saad.

Täna, laupäeva hommikul suusatasin 14,3 km 48.55ga. Vorm hakkab juba tulema...

 
At 13:55, Blogger Madis said...

Priit, mitte Sinu vorm ei tule vaid KEVADE vorm tuleb. Mina, kes muidu unistaks sellistest aegadest praeguse treenituse ja organismi seisundi juures, sain üsna lähedale Sinu tempole. Seda küll Harku metsas tasasel.

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

suusavendade võistlusel oli KP valesti?! märkimisväärse ajupotentsiaaliga määrdemeistrid sul.

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

On ka selliseid alasid kus ainult tuletades ja integreerides õnnestubki rada läbida ja samas pole kunagi seda muret, et rajalt eksid korraldaja vea tõttu. Kas pole põnev?

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Isegi orienteeriumisvõistlustel on olnud juhuseid, kus kaardil märgitud KP ja looduses olev ei klapi. Eks tegijal ikka juhtub, eriti kui rajamistri esimine rajaga tegemist. Ajupotentsiaali kohta ei osa midagi selle põhjal kosta. Pigem hoolikus. Integraali ja diferentsiaaliga maid jagada ei maksa. Seda ma ei soovitanud. Sõbraks tuleks saada hoopis. Üleüldse on parem vähem maid jagada.

 
At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

Ja ega sellest orienteerumisest kasu ole, nagu Suusavendade võistlus näitas, kui punkt on hoopis valesse kohta pandud. Ainus järeldus sellest: hoia orienteerumisest nii kaugele kui saad.

Mis Sa selle kasu all mõtled, mida orienteerumisest peaks saama ja mida Sa ei saa?
Miks kardad seda ala, kus peale lihaseid peab ka mõistust pingutama?

 
At 12:35, Blogger Madis said...

Lugemist:
http://pikamaajooks.blogspot.com/2009/05/madis-tuulparg-teeb-tutvustava.html

 
At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

Madis, lõpeta ära juba oma orienteerumise bullshit!

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Priit, üks väike täpsustus piltide kohta. Teisel pildil(paraleelselt maaga) ei ole mitte Saarepuu vaid Kümmel

 
At 04:29, Blogger Unknown said...

qihang0630louboutin
jordan uk
pandora jewelry
oakley sunglasses
pandora jewelry
pandora rings
pandora outlet
oakley sunglasses wholesale
snabacks wholesale
true religion jeans
soccer jerseys
chanel handbags
ray ban sunglass
soccer jerseys wholesale
kate spade uk
ray ban outlet
polo ralph lauren
abercrombie
oakley sunglass
ray ban glasses
toms outlet
mcm handbags
ralph lauren outlet
michael kors outlet
tory burch handbags
oakley store
oakley sunglasses outlet
kate spade bags
cheap jerseys
michael kors outlet
borse gucci
air jordan
ralph lauren outlet
tory burch outlet
gucci outlet
ralph lauren uk
michael kors
nike air force 1
coach factory outlet
ray ban sunglasses
q

 
At 15:04, Blogger Unknown said...

polo ralph lauren
canada goose jackets
coach outlet online
ugg outlet
christian louboutin outlet
fitflops shoes
cheap jordan shoes
doudoune canada goose
fitflops
louboutin femme
2016.12.15chenlixiang

 
At 10:41, Blogger Unknown said...

www1020

coach outlet
new balance shoes
adidas yeezy
true religion jeans
coach outlet
nike shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht