kolmapäev, veebruar 17, 2010

Pullerits: Mis annab Tartu maratoniks viimase lihvi?

Huvitav, et keegi pole küsinud, miks mul Alutaguse maratoni ajal selja peal rohelises kotikeses antenn oli.

Teoreetiliselt seepärast, et kui Alutaguse metsadesse ära eksin, siis signaali järgi suudetakse mind üles leida. Aga praktiliselt sellepärast, et olin testsõitja.

Lihtsam on teil asjast aimu saada siis, kui lähete netiküljele www.metrotec.ee. Seal valige ülal paremal teenus EKS, kasutajatunnus maraton ja parool suusk. Siis peaks avanema külg, kus on Eesti kaart ja ülal vasakul lahter Masinad. Seal näete minu nime Priit. Kõige peal õrrel näete sinist lahtrit Kaart, sealt alt valige Teekond. Siis lööge küljel vasakul sisse algusaeg 13.02.2010, kell 11:00, ja lõppaeg 13:09, ning jälgige, et nende all oleks ikka minu mini. Kui te nüüd annate käskluse "näita", siis vaadake, mida te kaardil ja selle all näete.

Näete sekundite kaupa ühtlast sõitu stabiilse keskmise kiirusega, kas pole nii?

See on osa Tartu maratoni eelsest võimete kontrollist.

Päev pärast Alutaguse maratoni küsis kunagine Tartu maratoni kolmas Paul Vaard, kuidas mul vorm on. Ei osanud siis suurt midagi kosta, sest polnud Metroteci graafikut ja kiiruste näitajaid veel uurinud. Sellegipoolest lubas Vaard, et tuleb mulle Tartu maratonil lahingut andma. Ja enamgi veel: ta teatas, et teab väga paljusid mehi, kes tulevad pühapäeval sõitma eesmärgiga minust jagu saada.

Huvitavam oleks, kui need mehed selle ka avalikult välja ütleksid, sest siis teaks mina ka, kes konkreetselt minuga võistleb, ning siis oleks võistlus ausam. Muidu on pärast nii, et need mehed, kes minuga ei võistlenud, tulevad kuulutama, et tegid mulle ära, aga need mehed, kes tegelikult konkureerima tulid, kuid alla jäid, on targu vait. Siis on ju tulemuseks totaalne kõverpilt. Niisiis, julgust konkurentidele, kes mind sihikule on võtnud!

Eks ma ise ole ka Tartu maratoniks tasapisi valmistunud. Viimastel nädalatel olen Vasaloppeti võitjalt Raul Ollelt nõu küsinud, mida nädala sees teha ja kuidas harjutada. Olle on hästi viisakalt tagasihoidlik, alati mainib, et kas tema ikka see kõige õigem mees nõustama on, aga vähemasti seni ei saa kurta, et ta oleks mu tulemustest lähtudes kehva nõu andnud. Pigem ikka vastupidi.

Samuti olen varustust veidi täiendanud. Kõik ju teavad, et seni olen sõitnud ka klassikat Madshusi kombisaapaga. Aga nüüd sain Alar Savastverilt, Alutaguse maratoni 24. mehelt, Salomoni klassikasaapad. Peab tunnistama, et jala liikuvus on pärast seda hoopis teine kui varem. Ma ei väida, et siit kohe kolm minutit ajavõitu tuleb, kuid kaotust igal juhul küll mitte.

Minu määrdemees Jaanus Kunts Suusavendade hooldetiimist, kes tegi Alutaguse maratoniks mulle sellised suusad, mis juba avakilomeetril ühe konkurendi tunnustuse pälvisid, lubas, et teeb Tartu maratoniks veelgi paremad. Et paneb siis maksimumi välja (õigemini, alla). Suusavendadel Kuntsil, Jaak Teppanil ja Kristjan Oolol on maratoni-eelsetel päevadel käed-jalad hirmsalt rabelemist täis, sest sõnum meeste heast tööst on hakanud levima. Õnneks õnnestus mul nende juurde kirja panna ka oma Rootsis arstina töötav vend, kes erinevalt minust on läbinud Vasaloppeti (mis siis, et avatud raja sõidul) ning kes teeb üle veerand sajandi comebacki Tartu maratonile. Tema stardinumber on 3733, nii et mulle (nr 159) ta vist seekord järele ei jõua.

Ja lõpuks on ka igipõline konkurent Art Soonets, Scanpixi pildiagentuuri pealik Baltimaades, Alpide mäestikulaagrist tagasi ning lubas varustada mind Dexali geelidega, millest kolmel viimasel maratonil teravat puudust olen tundnud.

Öelge nüüd teie, kus veel reservi näete!
******
Lied Discovery Children's Museum, Las Vegas, Nevada. 20. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Naiste 10 km vabatehnikasõidu paremate autasustamine Vancouveri olümpial. Vasakul hõbemedali võitnud Kristina Šmigun-Vähi, keskel olümpiavõitjaks tulnud Charlotte Kalla Rootsist ja paremal kolmandaks jäänud Marit Björgen Norrast. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Suusataja poster Vancouveri olümpia pressikeskuses. Foto autor: Jamie Squire, Getty Images North America / Scanpix
Foto 3: Tartu maratoni ajavõtukiibid ja stardinumbrid ootavad välja jagamist. Epp Paal (vasakul) ja Aet Nurk Klubi Tartu Maraton kontoris Tartu laululava all. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 4: Kristina Šmigun-Vähi Vancouveri olümpial pärast 10 km vabatehnikasõidu lõpetamist. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 5: Kristina Šmigun-Vähi on saanud Vancouveri olümpial kaela hõbemedali. Foto autor: AFP/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Mitu km Alutaguse maraton selle mõõtmise järgi oli?

Teine küsimus oleks määrijatele, et kui TM tuleb -10, siis mis kõikse parem määre oleks? Fluori efekt langeb tunduvalt temperatuuri alanedes.
Erki

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Priit stardid numbriall 155, samas stardib sinust eeslppl 62 inimest, kes eelmisel aastal sinust eespool ei olnud.
Kas sa ei peaks grupp eespool startima?

Mike

 
At 12:45, Blogger Ain said...

Kas TM numbrid on juba välja kuulutatud, kui jah siis kus, kodulehel neil infi igatahes ei ole!

ain

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

ain klikka seal stardiprotokolli

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin njah, Dexali geele on hädasti vaja, kütust näitas kogu distantsi 0, Alutaguse tuli vist reservi arvelt, Tartu on pikem, seal on kütust ka vaja, reservid pead täis laadima.
Aga muidu hea.

 
At 13:09, Blogger Priit Pullerits said...

Ei-ei, stardinumber on siiski 159, mitte 155. Jah, eespool on tervelt 66 FIS-koodiga sõitjat. Sel maratonil peab ikka hiidkõva olema, et saja hulka saada. Mul seda eesmärki ei ole, ei ole ju mõtet utoopiasse kalduda. Liiati on 200+ numbrite alt tulemas terve rodu äraarvamatuid välismaalasi.

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

mida targad soovitavad TM-il pidamiseks panna? Värske lumi, -8 kuni -10C

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Ära Ansipit unusta, stardib ka sinu ees.

 
At 14:04, Blogger Madis said...

Priit, olen eelmisest suvest alates treeningutel kandnud GPS-i. Toode ise on selline (värv minu omal tume):
http://www.qstarz.com/images/Q1300S-QSports-Armband.jpg

Pole kallis kah. Kui ei kasuta ei pulsikella ega GPS-i, siis loen selles kartust/tahtmatust "liigse" tehnikaga jännata. Mina olen selle ülal viidatud GPS variandi puhul väga suurt kasu leidnud. Treeningu analüüs on see märksõna.

 
At 14:06, Blogger Madis said...

TM reservidest leian ma selle, et pead oma jootjad/söötjad raja äärde saatma, et TP saginas liigselt aega ei kuluks. Vaata Tääri Marcialonga saadet.

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

PIDAMINE ELIIT
1. Krunt: Base Wax ja Sinine sünteetiline kuuma rauaga segatud ja korgiga tasandatud (NB õhuke kiht)
2. Pidamine: 3-4 kihti sinist sünteetilist (-2...-6)
1-2 kihti MFW sinist pidamist (+2...-1) Sega kuuma rauaga, lase väljas jahtuda ja tasanda korgiga
Kulumise vähendamiseks võiks lõppu panna üks kiht sinist tõrva (-2...-7)


PIDAMINE ELIIT (Risk)
1. Krunt: Base Wax Extra kuuma rauaga pandud
2. Pidamine: Paks kiht sünteetilist musta (-10..-30)
Paks kiht sinist MFW pidamist
Sega määrderauaga, lase väljas jahtuda ja tasanda korgiga
Lõpuks õhuke kiht sinist tõrva pidamist

PIDAMINE HARRASTAJALE
Parim valik on Start Grip Tape.
Alternatiivina
1. Krunt: Base Wax või Base Wax Extra kuuma rauaga pandud
2. Pidamine: 2-6 kihti rohelist sünteetilist pidamismääret (-5...-10), sõltuvalt kulbi kõrgusest
1-2 kihti rohelist tõrva pidamist (-7...-12),

 
At 14:58, Blogger sk8erboi said...

harrastaja, kes 5+ tunniga läbima läheb võib panna suvalist pidamismääret, mis vähegi hommikul lume temperatuuriga kokku läheb 4-5kihti alla ja kärab küll. teip on ilmselt ka hea valik just tagapool, sest arvata on, et jälg pärast 1000 v 3000 suusasõpra on üsna puder siiski (kui läheb nii, et L sajab ja sulaks ei lähe).

minul on küll plaanis pp kotti pista, kaua sa ikka ajakirjaniku käest ära saad eksole :)

aga mul on tunne, et pp jätab siin midagi ütlemata, sest viimase 5 aasta saapamudelid on salomon (SNS) ja madshusel (NNN) erineva sideme jaoks. seega priit, kas tm jaoks tulevad ka uued suusad???

 
At 15:02, Blogger Priit Pullerits said...

Sull, parafraseerides George Bushi: read my lips - no new skis.

Ja tarkadele küsimus: mis oli originaaltsitaadis suusa-sõna asemel?

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

ehtameerikalikult TAXES

Arx

 
At 15:46, Blogger Madis said...

NNN side suusalt maha ja SNS peale. Elementaarne.

 
At 15:58, Blogger suusaunt said...

NNN maha ja SNS peale on Priidu jaoks kindlasti eraldi postitust nõudev teema koos põhjaliku analüüsiga sellest, kuidas see hallile Fischerile või punasele Atomicule mõjub. Lisaks kiire telefonikõne Eesti murdmaakoondise ülemsuusahooldajale või kellelegi taolisele. Ma pigem arvan, et esialgu on uut pehmet saabast kodus vaibal proovitud ja sobivus klambriga on üllatus esmakordselt suusarajale minnes.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas see Start Grip Tape üldiselt on? Kunagi olen proovinud seda "kalamustriga" suuska, sellega küll eriti sõita ei kannatanud -- kas too Grip Tape on siis ikka parem, s.t. kas ta libisemist ei takista?

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Ma panin talve algul seda teipi enda suuskadele. Pidas hästi ja kaua, aga mulle tundus, et mingil määral takistas libisemist. Seda ka, et see kleepub rämedalt iga asja külge.

 
At 17:01, Blogger Priit Pullerits said...

Suusaundi remark on vaimukas, aga nii hull ka siiski mu olukord ja reaalsusest arusaamine ei ole, nagu ta asja maalida armastab. Kuigi tõsi on see küll, et ega mina neid sidemeid seal kruvima hakanud. Selleks on ikkagi õppinud mehed. Muidu keerad veel kruvi läbi põhja, nagu juhtus üle 20 aasta tagasi Eino Karvaku slaalomisuuskadega, millel ta Tartu maratoni 3:31ga läbis - pärast, kui ta Sovetski Spordile usutlust andis, märkas, et tõepoolest turritas kruvi ots põhja alt välja.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Tere,
toon sulle uue konkurendi
http://priitailt.blogspot.com/
kuna kõik, kes võistlevad 100 piiril on sinu konkurendid:)


Head libisemist!

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

Väga karm viimane nädal. Super,et keegi viitsib nii kõik välja kirjutada.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Grip tape võtab kinni siis kui on liiga pikalt peale pandud. Sel juhul tuleb otstest mõni sent korrigeerida. Sõidan sellega juba 6 aastat ja pole siiani nõinud põhjust tavamäärete järele. Aa üks võimalus on veel, et virisejatel on suusad liiga pehmed ja sisuliselt ilma kulbita.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Pooled Eesti mehed kukuvad suusarajal pikali, karm värk.

Mike

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Pooled Eesti mehed kukuvad suusarajal pikali, karm värk.

Mike

 
At 21:16, Anonymous Anonüümne said...

Veerpalu stardib PP ainult 59 numbrit eespool, ära teda siis silmist lase.
Tuules püsimiseks võid proovida S 107
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=366869

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

Sprindis sõideti 2:10 km kohta ja venelaased võitsid pikalt, kas see ongi S107?

Mike

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

norrakad nõudsid lume soolatamist aga kuuldavasti olla hoopis kreftisemat maitsesegu pandud mis jällegi venelastele sobinud...

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Viimase aja jutust libisemise teemadel jääb mulje, et varasemad Priidu määrdemeistrid ei teinud just kõige paremat tööd ? Või oli viga selles, et tasu oli väike ja määriti mingit odavat parafiini ?
Aru ma ei saa ...

 
At 11:39, Blogger Unknown said...

reebok shoes
michael kors uk
michael kors handbags wholesale
nike trainers uk
denver broncos jerseys
kobe 9 elite
ralph lauren pas cher
michael kors handbags outlet
canada goose jackets
michael kors outlet
20170317

 
At 06:29, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors uk
michael kors outlet
ugg boots
nike roshe
ugg boots
broncos jerseys
cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet
49ers jersey
giants jersey

 

Postita kommentaar

<< Esileht