reede, veebruar 26, 2010

Pullerits: Kas mõne sportlase ümmardamisega on liiale mindud?

Lubage esitada üks tagasihoidlik küsimus: milline maailma tippsuusataja jäi Vancouveri olümpial eemale naiste 4x5 km teatesõidust? See on nii lihtne küsimus, et vastust ei pea siin isegi kirja panema. See vastus on seda kummastavam, et näiteks poolatar Justyna Kowalczyk, kel polnud samuti võrdväärseid naiskonnakaaslasi, otsustas ikkagi teatesõidus kaasa teha. Ja mitte lihtsalt kaasa teha. Tema etapiaeg oli teise vahetuse parim. Ta lõi oma kodumaa eest kaasa sellest hoolimata, et oli seni teinud Vancouveris juba kaasa täisprogrammi. Tegi kaasa hoolimata sellest, et tal pole veel kuldmedalit, mille võitmiseks on tal jäänud vaid üksainus võimalus - 30 km distants.

Te ju saate aru, mida ma selle võrdlusega öelda tahan? Aga võrdlusmomente on teisigi. Tänasesse Tartu Postimehesse sai need kirja pandud ning reaktsioon puhkes tormiline. Alljärgnev on mõõdiku andmeil tänase Postimehe veebiküljel loetuim lugu.

Vancouveri olümpia toob meelde seitsme aasta taguse tekstiilinäituse Tallinnas. Tolle pealkiri kõlas: «Hallo, kosmos, siin Maa!» Just samade sõnadega saab iseloomustada Eesti sportlaste esinemist Vancouveris.

Nemad on maised lihtsurelikud, kellest maailma tipptase jääb kosmilisse kaugusse.

Meenutage meeste sprinditeadet. Otepää MK-etapi järel võis ju korra pilvedesse kerkida, kui Kein Einastel ja Peeter Kümmelil ei jäänud finaali pääsust palju puudu. Aga olümpia tõi pilvedelt valusalt maa peale tagasi. Kümmel ja Anti Saarepuu tunnistasid, et eelsõidus sai neil juba kahe etapi järel toss otsa. Kuid tugevamatel läks õigeks sõiduks alles finaalis, kus kolmandas vahetuses lükati käik ekstratugevalt põhja.

Kuid pole mõtet sportlasi süüdistada. Kahtlemata on nad rüganud kõvemini kui nende ridade lugejad. Ent mis parata, kui võimed kõrgemale ei küüni.

Õnneks leidub üks sportlane, kes aitab rahvuslikust masendusest pääseda – Kristina Šmigun-Vähi. Aga kas seetõttu maksab tal prima­­don­­natseda?

Asi on suusavahetusega sõidus, mille Šmigun-Vähi väidetavalt viletsa enesetunde ja kehvade suuskade tõttu katki jättis. Ta ütles, et ei näinud mõtet kümnenda koha nimel pingutada. Et pigem hoida jõudu 30 km distantsiks.

Mida tegi samasuguses olukorras sakslane Axel Teichmann, kes 15 km vabatehnikasõidus oli 4,9 km märgis 55. kohal, liidrist maas 50 sekundit? Ta sõitis lõpuni. Mis siis, et sai alles 44. koha, kaotus võitjale 2.11. Tema ei pidanud seda mõttetuks. Olgugi et teda ootas ees Eesti mehi kurnanud sprinditeade ja Eesti mehi kustutanud 4 x 10 km teatesõit. Sprinditeates teenis ta hõbeda.

Või mida tegi samasuguses olukorras alistamatuks peetav norralane Petter Northug, kes 15 km vabatehnikasõidus oli poolel maal 18., kaotus liidrile 35 sekundit? Ja see kaotus muudkui rebenes, küündides 12,4 km märgis 1.42ni. Sellest hoolimata sõitis ta lõpuni. Mis siis, et sai 41. koha, kaotus võitjale 2.03. Tema ei pidanud seda samuti mõttetuks. Olgugi et teda ootas ees suusavõistluste täisprogramm, kokku kuus ala. Ta on teeninud juba kulla, hõbeda ja pronksi.

Šmigun-Vähi käitus nagu tõeline primadonna: mulle ei meeldi teie seltsis, sest ma ei saa olla esimene viiul – ja head aega! Einaste ja Saarepuu oleks ka võinud pärast sprindi eelsõidus kukkumist suusad alt võtta. Arusaamatu, miks nad lõpuni tulid, ja seda pingutades.

Kolleegid võivad nüüd kurjustada, kuid ega Eesti ajakirjandus ka päris süüta ole, et Šmigun-Vähi on õppinud prima­don­nat­sema. Kui tema teatab meediale, et kuu aega ta intervjuud ei anna, siis nii ka jääb. Aga piisas Northugil Vancouveris pärast suusavahetusega sõidus 11. koha saamist end pettunult reporterite eest peita, kui teda ei tabanud kriitika üksnes ajakirjanikelt, vaid ka Norra Suusaliidult. Northug kutsus seepeale kokku pressikonverentsi ja vabandas.

Kuid Šmigun-Vähi paistab seda võtvat nagu võõrandamatut inimõigust, et tema primadonna-reeglitega tuleb kõigil alandlikult leppida. Kummaline, et alandatud meedia teda sellegipoolest taevani kiidab. Meie Kiku on saanud hakkama uskumatuga – tulnud pärast lapse sündi tippsporti tagasi! Ainult Kiku teab, kui paljust on ta pidanud spordi nimel loobuma!

Milleks selline ülespuhutud retoorika? Kikule on emana sporti tagasitulek sama, mis teistele emana tööle naasmine. Suusatajate hulgas on olnud eriti palju emasid, alates Marja-Liisa Kirvesniemist ja lõpetades Katerina Neumannovaga. Ainuüksi USA Vancouveri-koondisest leiab kuus ema. Lasketeatesuusatamises kulla võitnud venelanna Olga Medvedtseval on koguni kaks last. Nagu ka USA hokimängijal Jenny Potteril, Šveitsi skeletonisõitjal Maya Pedersenil, samuti kahel USA ning ühel Rootsi ja ühel Inglismaa jääkeeglimängijal.

Jutud sellest, et Šmigun-Vähi on olümpiamedalite nimel hirmus paljust loobunud, kuuluvad belletristikasse. Ta on aastaid korrutanud, kuidas ta suusatamist armastab. Loobumine oleks see, kui suusatamine tulnuks muule elule ohvriks tuua. Šmigun-Vähi on ilmselt väga õnnelik inimene, sest on saanud teha täpselt seda, mida on tahtnud, ja pealekauba edukalt.

Suurelt sportlaselt, kes oma ala armastab, ootaks siiski, et ta ka kõige raskemail hetkil oma armastusele primadonnatsevalt selga ei pööraks.
******Excalibur Hotel & Casino, Las Vegas Boulevard South, Las Vegas, Nevada. 22. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Poolatar Justyna Kowalczyk (keskel) Vancouveri olümpial naiste sprindi finaalis. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Kristina Šmigun-Vähi Vancouveri olümpial suusavahetusega sõidus. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Fotod 3-5: Kristina Šmigun-Vähi on Vancouveri olümpial katkestanud suusavahetusega sõidu. Fotode autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix

44 Kommentaarid:

At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Ümmardatakse 10-t meessuusatajat, kes kaasa võeti. Ühe mehe asemele 1 naine ning oleks meil ka naiste teade väljas olnud.

Kiku on kõige tublim meie suusatajatest ja jõudu talle.

 
At 17:39, Blogger Priit Pullerits said...

Nüüd on lugu seda, et kui ma pühapäeva hommikuks Tartust Aegviidule transporti ei leia, siis jääb Tallinna maraton minust sõitmata. Ma saan aru, et mõnda konkurenti see vaid rõõmustaks - saab vaevata ja kindla peale koha ettepoole -, aga vaevalt selline kordaminek täit rõõmu pakub. Parem alistada mind vahetus võistluses, nii et äkki kellelgi ikka leidub auto peal koht?

 
At 17:43, Blogger Priit Pullerits said...

...ja otse loomulikult võtan oma osa kütusest enda kanda (mitte selle sõna otseses mõttes).

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

Mis sa staaritsed, tule ilma transpordita kohale ja sõida - mis need mõned lisakilomeetrid ikka on, ega sa olümpial pole.

 
At 18:10, Blogger sk8erboi said...

kui mina oleks kiku, siis ma valiks samuti võistlusi vastavalt sellele, kuidas mulle endale meeldib või vaja on. heck, ma ju valingi. näiteks alutagusel jätsin käimata ja kuna pp näiteks käis, siis kindlasti jättis ta osa rammu sinna rajale. tartus aga olin pp-st paarkend kohta eespool. see on fakt. ja seda ei lükka keegi ümber - ka kogu maailma ajakirjanikud võivad kireda niipalju kui tahavad, et tegelikult on kõvem mees see, kes kõik EL maratonid läbi sõidab. no keda huvitab.

4 aasta pärast ei mäleta keegi seda, et kowalczyk sõitis kõiki etappe. või seda, et näiteks isegi björgen jättis teatesprindi vahele. must valgele (värvilisele vist isegi) pannakse olümpiaraamatusse kirja, et björgen sai kolm kulda, kiku ühe hõbeda ja kowalczyk ühe pronksi. thats it. kas aivar rehemaa on nüüd kõvem mees kuna sõitis kõikidel võimalikel võistlustel kaasa ja sai parima koha neljandas kümnes.

pp, uuri parem seda, mille kuradi pärast tuleb ETVst olümpia ajal reklaami. ETV on ju seaduse või määruse järgi reklaamivaba. aga olümpia ajal on rohkem ETVs reklaami kui eurospordis, mis on kommertskanal. soome yle pealt sellist naljategemist ei ole. ma ei usu samas, et seal suurettevõtted olüpmiakomiteed ei toeta.

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Jätke palun inimesele alles vabadus itse otsustada ja tegutseda. See pole lasteaed vaid olümpia ja inimesel kes tunnetab enda võimalusi peaks olema võimalik teha valikuid. Oleksid spordis ei maksa ala poleks ma teadet sõitnud oleks saanud 30km parema tulemuse.See on Kiku isiklik otsus ja müts maha tema ees.See artikkel on täpselt sama nn. eestlasliku tundega kirjutatud nagu asjatu kriitika ehk nagu midagi on hästi ja ilusti läinud siis ilmub ilmtingimata mingi arvamusliider, kes hakkab kogu seda seisu kui mitte mustama siis vähemalt asjatult kritiseerima.Elagu hapukurgid.
Larry

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Imelihtne soovitus, PP ole mees ja ära allu primadonna reeglitele, ära lase meediat alandada, mine tee Kikuga usutlus. ja pane ta paika.
Niimoodi tagaselja suu lund täis naeruvääristada hõbemedalit on lihtsalt nõrk ja labane ja võrrelda seda pelgalt tööle tagasi minekuga. Kas ei ela PP siin oma komplekse ja kõrvale lükkamist välja?

Risti vastupidise loo oleks saanud, kui üles lugeda palju kordi on üldse Teichmann, Northug või keegi kolmas katkestanud.

Kas ja kui palju PP õnnelikum oleks, kui Šmigun-Vähi oleks saanud katkestatud sõidus 15 koha ja kuu aega enne olümpiat vastaks kõigile PP kõnedele? Küll on ikka suurel suusamehel väikesed soovid.

 
At 18:26, Blogger Tanza said...

Vastates küsimusele, siis esimese hooga tuleb meelde, et eemale jäid Anna Haag, Petra Majdic ja Tatjana Mannima, samuti ei märganud seekorda Marja-Liisa Kirvesniemit suusatamas. Kuna küsimuses pole eemalejäämise põhjuseid ega seda tipptaseme mõõdikut enamvähem määratletud (FIS-i kuum grupp vms) siis peaks vastus sobima ;)

 
At 18:43, Blogger Tanza said...

Kuna Poola tuli teates 6daks, edastades nii Prantsusmaad kui Venemaad, siis päris tagasihoidlikud suuskajad seal ka just pole. Teatesõidus suudavad Justynat igati toetada.

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

See Migutsh pole kunagi mulle sümpatiseerinud. Suurde sporti tagasitulek oli uuesti võimalus kehtestada mina ja maailm olukord, kus Kiksh ruulib ja teised tantsivad tema ümber. Kui tema juttu kuulata siis üks mina mina mina ainult kõlab. Te ju teate mind, ma ei anna intervjuusid, pean nüüd ikka ise suusad üle kontrollima jne.. Kaotama pole ta siiani suutnud õppida. Ootan huviga 30 km fiaskot, pakun ei enamat 10. kohast.
Teet

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

See Migutsh pole kunagi mulle sümpatiseerinud. Suurde sporti tagasitulek oli uuesti võimalus kehtestada mina ja maailm olukord, kus Kiksh ruulib ja teised tantsivad tema ümber. Kui tema juttu kuulata siis üks mina mina mina ainult kõlab. Te ju teate mind, ma ei anna intervjuusid, pean nüüd ikka ise suusad üle kontrollima jne.. Kaotama pole ta siiani suutnud õppida. Ootan huviga 30 km fiaskot, pakun ei enamat 10. kohast.
Teet

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

Täiesti ebaoluline küsimus kui sportlane valib võistluse aegu või meediaga suhtlemise kanaleid. See on juba loomuses, et valitakse endale soodsamaid olusid. Küll aga eeldaks mina tippu jõudnutelt mingisugustki stabiilsust. Muide, mind huvitab ka selline küsimus, et kas katkestajatele on ka dopingu teste tehtud?
Ühtlasi vabandan selle eelmise pühadust teotava mõtte pärast.

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Kallis härra Priit Pullerits,

Saan aru et Kowalczyk, kes viimastel päevadel on ilma teinud kõva kritiseerijana on teie mõõdupuu järgi üsna tore naine, kuna õiendada suudab ta sama palju kui teie. Võib olla veidi vähem.

Sportlased on teadupoolest targad inimesed. Kas sa ei mäleta, et 4 aastat tagasi võitis Kristiina Torinos 2 kuldmedalit? Kindlasti oled sa praegugi lugenud, et hetkel tegutsetakse sama plaani järgi. Aga kui jäigi puhkamiseks vähem päevi? Kas oleks vaja olnud enda täielikku kustumist, et siis meediapoolset kriitikat ka 30 kilomeetri sõidus taluda?
Mina leian, et igasugune meedia blokeerimine enda eest enne tähtsat võistlust on oluline eelkõige sportlase enda jaoks. See loob kindlasti väga palju pingeid ning olgem ausalt ega te väga kenade küsimustega neile ei lähene. Muidugi saan ma su murest aru. Sul ei ole ju Kristiina numbrit. Milline katastroof.

Isiklikult teades Kristiinat, oskan öelda et ta sõidab alati lõpuni. Ükskõik kui raske on, hambad ristis ja sõidab ja sõidab. Ju siis olid suusad ikka väga jamad.

Peale selle tahaksin ma sulle ja ka Lembitu Kuusele meelde tuletada, et Kristiina on Eestile seni ainsa medali toonud Vancouverist. Te nagu ei näe seda üldse tunnustavat. Saan muidugi aru. Kristiina ja Andruse kuldmedalid on teid ära hellitanud. Mina aga tahaks näha teie kriitikanooli järgmisel olümpial, ülejärgmisel olümpial kus praegu tundub, et järelkasvu pole. Mida te siis teete? Hakkate neid vaeseid suusatüdrukuid ja -poisse piinama, et miks nad nii halvasti suusatavad ning vanadest headest Kristiinast ja Andrusest õppust ei võta?

Lõpetuseks tahaksin seda öelda, et te võiksite vahelduseks ka ise mõelda end nende sportlaste asemele. Kas te arvate, et Kristiina end hästi tundis kui ta katkestama pidi? Terve Eesti ju lootis tema peale. Kas te arvate, et Aivaril ja Kasparil on hea meel, et nad seal lõpupoole sõidavad?

Kalli-kalli

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Aga Andrus ei sõitnud ka teadet, näe staaritseb, valib võistlusi.
Krt igaüks valib, ma ka valin. PP ka valib, mitte ei lähe sinna kuhu ma ütlen, et ta peaks minema.

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

No tõesti, nokk külmas ja maa kärnand. Kui Kristina 30km 10ndaks jääb, oleks jälle jama - miks ei hoidnud end ja suusatas mõttetuna näiva teate.

Täiesti nõus sulli kommentaariga - juba aasta pärast ei mäleta keegi, et Justyna naiste teate teise vahetuse parima aja sõitis ja Eesti naiskond üldse rajale ei tulnud (ausaltöeldes ma eestlasena olin õnnelik, et sellest viimase koha alandusest pääsesime), ja lugupeetud autor võiks tõesti natuke valida, mis sõnu ta kasutab inimeste kohta, kes esindavad Eestit ja võistlevad, nagu jaksavad. Võibolla oleks mõistlik oma energia suunata uurimaks, mis meie tänase päeva maailmaklassi suusatajatel järelkasvu ei ole?

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

no krt, ärge võtket teda keegi auto peale, ta ju ütleb, et ainult lollid lähevad ise autoga võistlustele. Küsi oma igipõliselt konkurendilt Art Soonetsilt, Scanpixi fotoagentuuri pealikult :), kas ta oleks enda arvates 20% paremini sõitnud, kui oleks lasknud hoopis sul ennast, su igipõlist konkurenti Art Soonetsit, Scanpixi fotoagentuuri pealikut autoga starti viia. kas tõesti viimases hädas ei raatsi ka ise rooli istuda?

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Ma veel ei tea, kas mulle see seisukoht meeldib aga see on paris ajakirjanduse moodi, aitah.
Marko

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

selliste pulleritsude pärast ei soovita oma pojal tippspordis edasi tegutseda.krt see võhilklik ja kyyniline tänitamine ja mulisemine võtab igasuguse motivatsiooni.

 
At 12:07, Blogger Madis said...

Kui oled õige sportlane, siis "ajakirjandust" ei loe, jääb spordile rohkem aega. Aeg-ajalt loed klassikalist kirjandust ja kuulad klassikalist muusikat. Ning seejärel lähed paned MK klassikaetapi pika puuga kinni.

:-D

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Oot, aga kes veel võiks primadonnatseda kui mitte primadonna ise!? Kiku ju ongi oma MM ja OM medalitega primadonna. Ja kui tema kui Eesti parim naissuusataja läbi aegade arvab, et ta tahab rahus keskenduda, siis niipalju austust võiks teise inimese vastu ikka olla, et talle seda võimladada - olnemeta järgnevast tulemusest. See peab ikka üks ilmatuma madal inimene olema, kes oma töö ja tähemärkide pärast lehes sellist põhjendamatut juttu ajab. Ma saan aru, et sa oled otsustanud olla see ajakirjanik, kes "lehte müüb" ja milleGAGI siin elus silma paistab, aga sul nagu südametunnistust üldse ei ole v??? Ja seda kõike veel taustal, kus sa ise ei suuda isegi teiste abita Tallinna maratoni starti saada - phähh!

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Mida rohkem mõtlen, siis siiski kipub mõtterada eemale minema. Kas tõesti peaksid kõik medalid eestlased võtma? Tõesti Kristiina ja Andruse kullad on ära hellitanud. Eriti sellised nagu PP, kes siis ka kindlasti samasugust virinat ajas, kuid kahjuks siis eriti kuulda ei võetud. Miks mitte võtta lihtne matemaatika-statistika, mille abil PP siin teisi üritas mõnitada, kuid nüüd ise väga hätta jääb. Eestis suusatamises tippu pürgivate arv vs Norra vs muu maailm. Kas see suhe võiks olla näiteks 20 vs 2000 vs 20 000? Isegi kui on 50 vs 1000 vs 5000. Mis tõenäosus on, et meie suudame koguaeg tipus olla? Kas meil on mingi salanipid või mis iganes asjad, et suudaks koguaeg olla nr1? See ongi sport! Imelik, et nii hoolega treeniv ja haritud inimene ei suuda mõista, et pole võimalik koguaeg olla nr1 meie rahvaarvuga riigil. Kui Bolt lõpetab ja uut sarnast talenti pole, siis kohe keegi selle põhja lasnud? Tegelt ikka väga mööda jutt. Keegi pole meie korvpalli põhja viinud ega suusatamist, see käibki lainetena, mis sõltub lugematutest erinevatest väikestest nüanssidest. Oleks Veepalu leinud muu hobi või sattunud liiklusõnnetusse või mis iganes, lugematud väikesed nüansid, mis peavad õnnestuma. Kui ühe asja nimel üritavad 10 000 inimest (arvan et sellise arvu võib võtta kui lugeda kõik kes kunagi teevad mingi aeg tippsporti), millest 2000 norras, 1000 sakas jne, eestis 20, siis on tõenäosus olemas, milleks peavad ka muud eeldused ja asjad kokkulangema. Aga mingi hädaldamine, et keegi põhja viinud. Kohale 20-30 tõenäosus juba märska parem ning need ongi kohad, millega peame leppima. Pole midagi häda. Miks sa oled kohal 200 või miks sa pole president või miks sa pole kaugemale jõudnud kui lihtne ajakirjanik, isegi mitte peatoimetaja jne. Ei saa asju nii võtta. Kurb, et tõesti ei mõista seda.

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Pea aegu terve Eesti suusatamine on ära hellitatud ja ära tõusnud.
P

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Kes hellitas, ikka teie kallid ajakirjanikud.

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

Nätaki Kaia Kanepile ("hüsteeriline eit"), nätaki suusapoistele, nätaki Alaverile, nätaki Kristiinale. Mis lahti? Tahaksid Sa sellest rääkida?

 
At 19:36, Blogger Priit Pullerits said...

...ma ei saa aru, millest siin veel rääkida. Kõik on öeldud, faktidega ja argumentidega. Ei midagi õõnsalt (sic!) emotsionaalset, nagu paiskavad vastu need, kes ei taha näha seda, et Kanepi on aasta otsa alla käinud, et sprindiposite ainsaks saavutuseks jääbki vist Otepää poolfinaal, et Alaveri juhtimisel on meil juba 10 a needsamad 3 nime ja uusi tegijaid pole, et KSV on primadonna, kelle ego rahuldamiseks on muu naiste suusatamine välja lastud surra. Võin ju veel rääkida korvpalli mudastumisest, aga see pole hetkel aktuaalne. See ka juba sügisel ära räägitud.

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kuidas Tartu Suusatalve viimast etappi kommenteerid, oled osavalt uute teemadega sellest ringi hiilinud. :)

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

PP paluks kirjelda enda nägemust suusatamisest ja korvpallist. Mis kohad suurvõitlustel ja mitu sportlast seda peaks saavutama. Korvpallis mis oleks näitajad?
Paluks konkreetsust!

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen rahul ka sellega, kui Kristiina jääb kümnendaks. Ikkagi maailma kümnes suusataja sel distantsil ja ajahetkel. Ma olen rahul ka sellega kuidas esinesid teised eestlased. Olen nende üle uhke, sest nad on meie omad inimesed. Kui neil ei lähe kõige paremini, siis tuleb olla nendega, astuda ühte rivvi ja võtta kaotus ühiselt vastu. Kas jõuline kriitika aitab kohta parandada, kahtlen. Viisakus peab olema mõlemapoolne, sportlane peab andma selgitusi, või kui kommentaare anda ei soovi, siis sedagi veenvalt põhjendama. Kui nii on tehtud, tuleks seda respekteerida. Täpselt samad reeglid kehtivad ajakirjanike suhtes. Kõrvalepõikena mainiks, et ajakirjanikelt sooviks sisukamaid spordiülekandeid. Näiteks mind ei rahulda see, kui spordiajakirjanikud piirduvad vaid olukirjeldusega, ning ka siis jäävad mõned hetked tähelepanuta. Ma näen ka ise telekast, mis toimub. Tahaks teada, mis toimub telgitagustes, millised arengud on toimunud suusavarustuses, millist määret kasutatakse, palju suusakilomeetreid läbitud, jne. Ma mõistan ka sportlaste soovimatust interviuusid mitte anda. Millist vastastikust usaldust sisaldab Kristiina hõbemedali puhul üks esimesi küsimusi - "Mis kullast puudu jäi?". Aga diskussiooni mõttes mulle PP artikkel siiski meeldis. Suutis rahval vere keema panna.

 
At 00:14, Anonymous Anonüümne said...

Priit elab endiselt oma kõrvale lükkamist välja, võiks juba üle saada, või siis kriitikale ka lahendusi välja pakkuda, kui kõik nii käest ära lastud on.

 
At 07:43, Anonymous Anonüümne said...

väike spikker järgmisteks teemadeks:
kümnevõistlus, pole ju Noolt
pujetamine, pole Tõnisteid
ratas, Salumäe
jne
Kes need alad põhja lasnud on?

Eks suusamaailmas saadi aru, et ime vend ja visati kõrvale...

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi sai ka siin blogis üles võetud teema, miks head eesti määrdemehed koondisest minema saadeti (kas see oli ikka raha taga). Olümpial ei mäleta, et poolakad oleks kordagi määrdega alt läinud. Eile võitsid ikka eesti määrdemehed, norra suusk ei libisenud. Priit, vahest uurid neid tagamaid ja annad infot ka oma lugejatele.
Axel

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Priit, räägid küll faktidest, aga tõlgendada Sa neid ei oska.
Arenguruumi on kõvasti.

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Faktid: Kowalczyk on treeninud 1200h Kristiina 800h. Siililegi peaks selge olema, et nad ei saa olümpial samamoodi käituda.(ühepalju distantse sõita jne)

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

10:20, unusta ära oma faktid. Ei jõua lõputult seda nutulaulu kuulata, seis on selline nagu on.

 
At 13:13, Blogger Rents said...

Mulle jääb sügavalt arusaamatuks, MIKS peaks sportlane olema nagu hüpiknukk, kes ajakirjanduse esimese nööritõmbe peale hüppab? Sportlane on ikka esimese asjana sportlane, tema asi on mõelda sellele, mis tema tulemusele (nii lühemas kui pikemas perspektiivis) kõige paremini mõjub ja sellele vastavalt käituda. Kui ta näiteks teab, et ajakirjanikega suhtlemine on liiga stressirohke ja ta tahab seda parema tulemuse nimel vältida, on see minu meelest igati normaalne.

 
At 23:54, Anonymous Anonüümne said...

Aga räägime parem millisest sportlasest jutt käib. Kui me räägime suvaliselst harrastajast, siis tehku tema mida tahab, aga kui tegu on võistlusega kus tegu on oma riigi ja rahva esindamisega, siis peaks selline nõrga närviga stressaja parem kodus püsima ja kas või endast nõrgemal, aga vaimu täis sportlasel rahvast esindada laskma. Kuijuta näiteks ette, mida teevad sponsorid, kui jalgpallur või jalgrattur ei suvatse peale võislust meediaga asuhelda? OK seal võib mõne sportlase puhul silma kinni pigistada, kuna tegu nendel aladel liiguvad suured rahad ja tegu on äriga. Aga meie räägime siiski siin väga suvalisest ning sisuliselt mitte mingisugust rahalist kandepinda omavast murdmaasuusatamisest, kus eriti olümpial ongi sportlaste esmane ülesanne oma maad ja rahvast hea mulje jätta aga nõrgukesed ja katkestajad seda ei tee. Sammuti ei jäta head muljet rahvast ja riigist ning süsteemidest selline spordisüsteem, mis suudab 20 aasta jooksul toota vaid 3 arvestatavat suusatajat, kuigi ala on selgelt üks prioriteetsemaid. Ikka ja jälle ainult Kristiina ja Andrus, Andrus ja Kristiina, vahel Jaak kah. Kui aga keegi näiteks PP tuleb ja juhub asjale tähelepanu, siis hakatakse tänitama, et ei tohi meie Kikut ja Andrust puutuda. Aga noh eks igaühel on oma arusaamad asjast näiteks päris mitu aastat on YLE 2 suusakommentaatorid nentinud Eesti koondise kohta ubes nii: "Ja ikka veel ei ole ühtegi noort".

Mis seal ikka eks midagi süsteemis viga ole. Või õigem oleks öelda, et klann töötab hästi.

P

 
At 00:44, Anonymous Anonüümne said...

Niisiis, ei tulnud ka seda 10. kohta mitte vaid hoopis 28. Tundub, et suusatamise juures on kõige tähtsam ikkagi hea suusk, mitte kiirus ja jõud.
Teet

 
At 08:20, Anonymous Anonüümne said...

KSV puhul ei ole oluline, milliste distantside kasuks ta otsustab ja kuidas treenib. Selge, et see on sportlase oma asi. Pigem tekitab küsimusi, kelle raha eest kogu see spaatamine ja muu tsirkus käib. Mitu hooldemeest või palju taustajõude on ühe Kiku ja mitu on nt mõne meie meessuusataja kohta? Jääb mulje, et terve kari satelliite sai mõnusa puhkusetuusiku.

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

8:20 kui kadedus kõrvale jätta, siis mõistlik jutt

 
At 09:43, Blogger Madis said...

Nagu näha, on Priit Tallinna maratonil enda stardinumbri kohaselt esinenud. Või oli see ikka tema?

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Ma ütlen ausalt - Priit Pullertis, sa oled kõige debiilsem ajakirjanik, kelle artikleid ma kunagi lugenud olen! Loobusin sellest peale Torino olümpiamänge, kuid nüüd nägin seda pealkirja, lugesin sirvides läbi ja tõdesin, et 4 aastaga oled veel värdjamaks muutunud!

 
At 09:24, Blogger Priit Pullerits said...

Jätan selle 20:39 sissekande siia nimme üles, kuigi lubasin seesugused isiklikud rünnakud kustutada - jätan üles selleks, et kõigil oleks näha, kuidas mõni inimene ei suuda argumentidega kaasa mõelda ja vastu argumenteerida, vaid läheb selle asemel kõige labasemat sõimamise teed, seejuures veel ise totaalse argpüksina nurga taha varjudes. See kommentaar 20:39 räägib selle jätja kohta väga valusta tõde. Aga mul ei ole temast kahju. See pime viha põletab teda ennast, mitte mind ega teisi.

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

jälle on keegi pisikesele pulleritsule liiga teinud ja ta nutma ja vinguma ajanud?! ole hea ja saa meheks. ja katsu aru saada, et õnneks on sportlasel endal õigus otsuseid teha, enam ei pea partei käsku kuulama. ja kui saad oma esimesed olümpiamedalid, siis võid sel teemal edasi rääkida.

krt, ikka uskumatu, kui rumal võib keegi olla - et kui kowalcyk suutis, siis peavad teised ka suutma! huvitav, miks siis kõik kowalcykuga 100% samu aegu ei sõitnud? pulleritsu arvates ju oleks pidanud..

K
vana nl koondislane

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

ja oma kompleksidest seoses naistega oleks ka aeg üle saada.

K

 

Postita kommentaar

<< Esileht