teisipäev, detsember 15, 2009

Pullerits: Kuidas ma tegin rekordilise nädala?

Tõsise harrastajana ei saa elada päev korraga. Nõus? Et tulgu homme või veeuputus - nii ei tule ju midagi. Tulemust, mõtlen. Ikka planeerima peab. Ja planeerimine, kui keegi veel ei tea, hõlmab ka ilmaoludega arvestamist.

Juba eelmise nädala keskel sai selgeks, et sel nädalal saavad rullikutrennid ilmaolude tõttu otsa, aga suusatrennid ilmaolude kiuste veel alata ei saa. Nõnda oli möödunud nädalal paratamatu, et tuli tõsiselt tööle hakata, et nüüdset olude teisenemisest tingitud üleminekunädalat kompenseerida.

Niisiis tuligi eelmine nädal sügishooajal rekordiline. Kokku sai viiel treeningpäeval sõidetud rullikutel 129 km. Puhast aega kulus selleks 8:55. Kui liidaksin juurde veel trenni mineku ja tuleku sörkjooksud ning väiksed kodused jõuharjutused, tulnuks treeningaega üle kümne tunni.

Nüüd võtku sõna vaid need, kes eelmisel nädalal veel rohkem treenisid (v.a poolprofessionaalid ja need, kes Põhja-Soomes jm lumel käisid). Arvan, et ega neid peale Eero Antonsi palju rohkem olegi.

Iseasi, mis nüüd sel nädalal ette võtta. Mullune juhendaja Margus Ader saatis igatahes soovituse, et vähemasti jaanuaris küll enam jõusaali minna ei tohi. Ega seda plaanis olnudki. Aga mida teha sel nädalal, kui pakast on, aga lund pole?

Igal juhul on fakt see, et need, kes seni Raadil või Jõgeva maantee ääres rullitasid ning Tähtvere spordipargile kerge põlastusega vaatasid, peavad nüüd silmad paratamatult põlatud paiga poole pöörama. Sest Raadile teile küll keegi lund tootma ei tule, ja mujale ka mitte.

Tähtvere spordipargis läksid aga kaks lumekahurit juba esmaspäeva varahommikul kella nelja ajal tööle. SA Tähtvere Puhkepark juhataja Jane Jakobson avaldas eile lootust, et täna pärastlõunaks saab esimese väikse suusaringi juba valmis. Tõsi, see tuleb tõesti tilluke, vaevalt sada meetrit. See ajaks isegi minusugusel, kes ma olen harjunud kümneid kordi ühte ja sama ringi jutti sõitma, pea ringi käima.

Kui eile käis lume tootmine kraaniveest, siis tänasest peaks see jätkuma Emajõe veest. Nii saab esiteks hinda alla tuua, sest jõevesi ei maksa sentigi, ja teiseks läheb lume tegemine rutem, sest eile oli jõevee temperatuur vaid +0,4 kraadi, samas kui kraanivesi on soe 6-8 kraadi. Ent jõevee kasutamine tähendab seda, et lumi tuleb tõenäoliselt rohekaspruun.

Jakobson rääkis, et jõeveest tehtud lumi kuhjub Emajõe ranna parkimisplatsile, kust kallurid veavad selle rajale. Arvestades mullust, mil lume tootmine võttis neli ja laiali vedamine kolm päeva, prognoosis Jakobson, et hiljemalt jõuludeks saab nii ovaal kui sprindirada lumega kaetud. Julgen oletada, et see juhtub varemgi, kuid ilmselt ei riski Jakobson kiiremaid veksleid välja anda, sest ega eales tea, mis võib tehnikaga juhtuda, ilmast rääkimata.

Igatahes esmalt saab lumekatte 1,25 km pikkune sprindiring, seejärel 850-meetrine ovaal. Vastasel korral hakkaks veoautod segama ovaalil sõitjaid. Söandan oletada, et nädala lõpus saab hakata sprindiringil juba trenni tegema. Jääb vaid loota, et puhkepargi haldajad panevad välja suured sildid, et suusaradadel kelgutamine on rangelt keelatud. Ikka kelgutajate tervise huvides.

Ent külmast heitunuile soojendav küsimus: milline oli temperatuur alloleva pildi tegemise ajal? (Huvitav, kas jäljekütid selle ka pildiinfost kuidagi välja peilivad?)
******
Harmony Borax Works, Death Valley National Park, California. 19. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Lumekahur esmaspäeva hommikul Tartu Tähtvere spordipargis kunstlund tootmas. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Esmaspäeval hakkasid lumekahurid tööle ka Pärnu lähedal Jõulumäel. Foto autor: Ants Liigus, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 3: Lumekahuri toodang Tähtvere spordipargis õhus pöörlemas. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Lumekahur kasvatab Tähtvere spordipargis lumehunnikut. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

16 Kommentaarid:

At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Aga Priit, laste ainuke kelgumägi ehitati BMX rada täis, kus nüüd lapsed kelgutama peaks. Äkki Jane Jakobson oskab vastata.

ain

P.S. Kahtlen sügavalt selle BMX raja ehituseks kulunus raha kulutõhususes. Selle ehitamisega võeti lastelt kelgumägi, harrastajaid on vaid käputäis. Selle raha eest oleks saanud dendroparki teha korraliku suusaraja põhja, kus sügiseti-kevadeti pimedal ajal joosta ja ratast sõita saaks.

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Nädala aeg 8.35, 35km imitatsiooni Vooremäel, 30km kerget jooksu Tamme staadionil, 3km ujumist Auras. Ja kõik see puha oma lõbuks

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

tuleb tunnistada, et vist sai alla jäädud. kui õigesti mäletan siis natuke alla 9h tuli. samas oligi niiöelda puhke nädal, millele eelnes 15h ning 12,5h nädalad ;)

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Vastus küsimusele:
http://www.wunderground.com/history/airport/KNID/2009/7/19/DailyHistory.html?req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA

ain

P.S. Tegelikult ei tohiks ma üldse sõna võtta, sest treeningaega 0 min ja 0 km.

 
At 11:03, Blogger Priit Pullerits said...

Ain tohib sõna võtta, talle kehtib teatavatel põhjustel positiivne erand.

Aga miks oled kohaks võtnud China järve? Seal on temperatur ikka mõnevõrra madalam võrreldes Surmaoruga.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Kui pildi allkiri on õige siis asub China järve lennujaama ilmajaam 30 km kaugusel pildi asukohast. Surmaorg on sealt oluliselt kaugemalt

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Ma pean Priitu nüüd kurvastama või rõõmustama aga Priit tegi eelmisel nädalal minust tunduvalt rohkem trenni.Minul kogunes tunde 6. Kuna minu detsembri kaks esimest nädalat olid nn vahenädalad ja eelmise nädala pühapäevane treening jäi hoopis ära seoses kehva enesetundega.
Aga tänaseks on tervis korras ja plaanide järgi ka mahud nädalas üle 10h, kuigi peale imitatsiooni ja jõusaali suurt teha see nädal ei kannata.

Jõudu ja jaksu,
eero

 
At 12:49, Anonymous Harrastaja said...

Iga nädal teen rohkem.

 
At 21:43, Blogger Vigurivänt said...

Oleksin muidu vaid jutu läbi lugenud ja mujale suundunud, aga kuna poolprofiks ennast ei pea ja Soomes ka ei käinud, aga tunde kohunes 9.52 Kolm tundi kulus raua tassimisele jõusalis, 3 h sõkkusin rullidel ratast, ülejäänu aja veetsin looduses joostes. Avastasin, et 12 aastase tütre tempo on mulle täiesti vastuvõetav ja koos oli päris tore sörkida. Loomulikult tegin sel korral tavalisest lühemalt, täpselt 1.20 nagu tema plaan ette nägi.
Kahju, et Haanja vaid looduslikust lumest sõltub, see muudab laste elu palju keerulisemaks. Kuna suusatamas saab käia vaid Otepääl ja sinna sõiduks kulub parajalt aega, lisaks veel trenn ja tagasisõit, siis jõuab tütar alles poole kaheksa ajal koju. Siis algab õppimine ja õues teistega mängimine tuleb ära unustada. Imestan kõrvalt vaadates kuidas ta ikka viitele jõuab õppida.

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

Trenni mahtu arvestades ei tohiks sõna võtta, aga panen siis veidi ülbet ja ikka mögisen.

Arvestades äkitselt saabunud külma luuakse Eestis mitmel pool tõsisemates keskustes nädalapäevadega suusatamisvõimalused. Tõotab minna suuremaks uhamiseks juba lumel. Ise küll end talve alguses -15C ja alla selle ei hakka välja vedama, et end sea- ja teabmis grippidele presenteerimisega rivist välja ajada. Aga kui jõulude nädal vähe pehmemaks läheb, saab ehk selle talve esimesed suusasõidud ää teha.

Priit mainib, et jõeveest on hea lund toota, sest see ei maksa sentigi. No veel ei maksa, aga vesi on samavõrd tasuta (ka jõevesi) kui on näiteks maa ja muud inimesest sõltumatud loodusressursid. Piisab vaid mõnede piisavalt motiveeritud seltskonnal asi tõsiselt käsile võtta, et veel üks ressurss ära maksustada, selline lahendus seadustada ja teistele tasuliseks teha. Tüüpilise kasuahne homo sapiensi võte. Hiljem arutatakse, et kas riigil oleks ikka õige mingit maksemäära piiri kehtestada ning muu tsirkus sinna juurde.
Skiwaffe

 
At 01:13, Blogger sk8erboi said...

ühed ugandi mehed olevat üks nädal 170 tundi trenni teinud. pärast seda põle neid keegi näindki

 
At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

Ugandi mehed elasid Marsil vää? Meil siin pole niipalju tundegi :D

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

Jõevesi ei maksa midagi?!

http://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=972636

https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13234929

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Tere!

Priit, saad uuel alal kätt(jalga) proovida. See nädal loob suurepärased tingimused nautida looduslikku ja kiiret(tuult ja lund pole olnud)peegelsiledat jääd. Ja on ka milleks treenida, isegi kui lund ei peaks tulema ja kõik suusamaratonid ära jäävad;(järved enam nii lihtsalt ära ei sula)
http://www.sportinfo.ee/sportevent/type/10/

Ja uskuge mind, pole suuremat naudingut, kui Anne kanalil täis hooga ühest otsast teise kimada, eriti tagant tuulega - kus olematu hõõrdetakistuse tõttu, pole mingi probleem 50km/h sõita. Vot see on lennutunne, mille juures, nn. "Kiku lennutunne" pole mitte kui midagi!

Uisud alla ja nautige, kuni lund pole! Väga hea vahelduseks, ja alati võib koos perega koos kulgema minna.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Kas sprindiringi 1,2 km on mõõdetud või niisama pakutud number ?

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

jah, ka mul on selle sprindiringi pikkuse koht kergeid kahtlusi. kummaline.

 

Postita kommentaar

<< Esileht