esmaspäev, detsember 21, 2009

Pullerits: Eesti otsib suusastaari. Ei, staarsuusatajat

Võib ju küsida, mis on superstaarisaatel pistmist suusatamisega. Sest vean kihla, et eilne Eesti tippsuusatajate olümpia-eelne võimete võrdlemine maailma paremikuga tõi telerite ette palju-palju vähem vaatajaid kui Eesti algajate lauljate omavaheline mõõduvõtt. Ja suusatamise šansid püünel püsida vaid kahanevad, kuna Roland Lessing sooritas Sloveenias tõelise ime, ehkki mu mullune ja loodetavasti ka tänavune peatne juhendaja Margus Ader väitis kord ise veel tippsportlase rollis, et spordis imesid ei juhtu.

Suusatamise aktsiad kukkusid eile veelgi, sest superstaarisaade pakkus kordades rohkem elamusi ja pinget kui suusatajate järjekordne kõrbemine, v.a Kristina Šmigun-Vähi tubli sõit. Nii et poleks nagu mõtet kahte üritust siduda?

Aga sidemed on olemas. Marten Kuningas, kes superstaarisaatest viimasena välja langes (ehk kolmanda koha sai), oli paar aastat tagasi Tartu Ülikoolis mu tudeng ning pidi reporteritöö kursusel tegema esimese uudise... jah, suusatamisest. See ülesanne jättis talle sedavõrd värvika mälestuse, et ta pajatas sellest koguni pikas intervjuus Kroonikale: kuidas ta mõned päevad enne Tartu maratoni Klubi Tartu Maraton juhi Indrek Kelgu juurde läks, kuidas Kelk enne pikalt telefoniga rääkis, kui teda vastu võtta sai, ja siis küsis, kui palju aega läheb, ja sai vastuseks, et kümme minutit. Sel kohal Kuninga meenutus Kroonikale katkes, aga kui nägin teda mõni aeg tagasi Tallinnas, olles enne hinnete lehelt järele vaadanud, mitu punkti ta sai, siis küsisin, kas too ülesanne jäigi tal tegemata. Jäi küll. Tulemus null.

Too paari nädala tagune kohtumine Tallinnas superstaarisaate nelja parimaga röövis mult ühe reedese trenni – nii et siin on veel üks seos telesaate ja suusatamise vahel. Produtsendid palusid, et analüüsiksin noortele lauljatele nende intervjuude põhjal nendest ajakirjanduses avaldatud lugusid ning annaksin nõu, kuidas ajakirjanikega hakkama saada. Selleks oli eraldatud tund, aga tänu ühele osalisele venis kohtumine ettenähtust peaaegu kaks korda pikemaks. Too üks oli Ott Lepland.

Kui Kuningas välja kukkus, kuulus mu poolehoid Leplandile. (Ärge heitke meelt, ma ei kaldu siin suusaradadelt kõrvale, vaid see kõik on vajalik eelmäng, et suusateema efektselt mängu tuua.) Vaat mis ma ütlen: Ott Lepland on üks neetult asjalik, põhjalik ja professionaalne noormees. Võib-olla võiks ta ses suhtes kõlvata eeskujuks noorsuusatajailegi. Ta esitas mulle arvukalt arukaid küsimusi, mis näitasid, et ta võtab oma asju äärmiselt tõsiselt ja üritab kõigest saada maksimumi. Nagu valmistaks end ette tulevaseks karjääriks (aga paistamata seejuures põrmugi karjeristlik). Nii sümpaatset, asist ja samas tagasihoidlikku noort meest polnud ma juba tükk aega näinud. Ja kes juhtus nägema eilset superfinaali, see nägi kindlasti, et kui Birgit Varjun laulis hästi, siis Ott Lepland esines hästi. (See võiks olla sama, et Eesti suusatajad teevad hästi trenni, aga konkurendid esinevad võistlustel hästi.) Mul oli äraütlemata hea meel tema võidust. Ja ma ei salga, et andsin talle isegi oma hääle.

Aga tagasi suusatamise juurde, mida sai endal lõppenud nädalal tehtud viie ja veerand tunni vältel neljal treeningkorral ligi 70 km. Too mu kohtumine superstaari nelja parimaga võeti linti ja lasti osati ka TV 3e eetrisse, kus toimetaja võttis vabaduse nimetada mind ajakirjanduskorüfeeks. Ei-ei, sellised tiitlid ei tõsta kõrvust, vaid pigem tahaks neid unustada. Sest rumal ja naiivne oleks neid tõsiselt sõtta. Samuti tahaks unustada seda teist aeg-ajalt vilksatanud tiitlit, nagu ajakirjandusguru. Ja kujutage ette, täna, kui raadiomees Tarmo Tiisler tuli minult jõuluaja intervjuud võtma seoses sellega, et tema hinnangul olen üks neid, kes söandab Eestis vääramatult oma asja ajada, siis nimetas ta mind tervitades ajakirjanduse lipulaevaks. Ning oleks see veel kõik. Pool tundi hiljem kasutas professor Rein Veidemann tervituseks koguni sõna maestro. Oehh... Mis toimub? Milleks selline suurustlev ilustamine?

Aga kui tiitleid jagatakse ilma küsimata, kas see tiitli saanule ka meeldib, siis praegusel ajal, kui suusatamine oleks ilma Šmigun-Vähita totaalselt põhjas, võiks olla igati paslik aeg tõstatada küsimus, kes võiks olla Eesti staarsuusataja. Troon paistab ju vaba. Kusjuures mõtlen just staarsuusatajat, mitte suusastaari. Sest suusastaari meil parasjagu pole, ehkki, tunnistan, et Šmiguun-Vähi on sellele tiitlile kõige lähemal.

Jah, suusatamisega ei pruugi lood olla praegu kõige paremad, aga see ei tähenda, et suusatamine ei võiks ise ennast juukseid pidi mudast välja sikutada. Meil on Eestis ju staarfotograaf. On staarjuuksur. On staarmeikar. Vist isegi staarstilist. Näete, kuidas kõik elualad, isegi kõige tühisemad, proovivad end elumere lainetel pinnal ja nähtaval hoida. Aga suusatamine – kas see ala laseb tõesti endal vaikselt põhja vajuda?

Et seda ei juhtuks, on suustamisel vaja oma esindusnägu. Vaja on staarsuusatajat. Ja see ei pea olema sugugi kõrgete tiitlitega pärjatu. Ei, absoluutselt mitte. Tiitlitega – kehtivate tiitlitega – pärjatu, nagu seletasin, oleks suusastaar.

Nii mulle tundubki, et nüüdsel ajal, kus tulemustega pole kelkida, võiks suusatamist pildis hoida vaid staarsuusataja parnassile tõstmine. Aga öelge teie, kes ta võiks olla!
******Furnace Creek Inn, Death Valley National Park, California. 19. detsember 2009. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kristina Šmigun-Vähi (nr 12, ehkki Scanpixi fotoallkiri väidab, et tegu on Eestit esindava Kristin Störmer Steiraga) vedamas Rogla MK-etapil 15 km klassikasõidus. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Kristina Šmigun-Vähi (vaskul) norralase Marit Björgeni järel Rogla MK-etapil 15 km klassikasõidus. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Ott Lepland superfinaali saates. Foto autor: Kalev Lilleorg, Nipiraamat/Scanpix
Foto 4: Venelane Aleksandr Legkov Rogla MK-etapil 30 km klassikasõidus. Foto autor: AFP/Scanpix

23 Kommentaarid:

At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

No mina pakuks teid Hr Pullerits - Eesti staarsuusatajaks, ma arvan, et paljud on minuga ühel nõul. Seesugune staar ei peagi olema parim, parim mitte isegi omasuguste seas, vaid ta peab meedias kõvasti müra tegema, ning see on sinul ju hästi õnnestunud, miks muidu igal igal suusaüritusel kus sa oled mainitakse valjuhääldist sinu nime, ja televisionn sind kaadrisse võtab. Miks paljud tahavad sinuga mõõtu võtta suusarajal.

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Mati Alaver on öelnud, et meil on tippsuusatajad, tipptreenerid jne.
aga kahjuks ei ole meil tippajakirjanikke.
Kuna neid ei ole, siis hakatakse suvalist jorssi staariks kutsuma.

Mike

 
At 13:08, Anonymous SUPERSTAAR said...

No küll keerutab! Ise ei taha sa seda välja öelda, ok, ma siis ütlen ise, et sa tahad, et me annaksime lugejate häältega tiitli Lessingule.

Kes siis veel kui mitte ROLAND LESSING!!!! See on ainuke mees, kes tõi meile nädalavahetusel kuulsust. Lasi puhtalt kõik tähed maha ja muutus hoobilt Eesti superstaarsuusatajaks! Ei maksa nüüd häbeneda. See, et Lessingul püss vinnas ja laseb igast asendist puhtalt on meile märgiks, et eesti suusatamise uus päästeingel on sündinud. Ning see mees ei ole enam Alaveri kartellist!

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Maestro, mul on Teile jõulusoov. Palun lükake tagasi kõik pakkumised olümpiaraamatusse paar jutukest curlingust või vigursuusatamisest kirjutada.

 
At 16:04, Blogger Madis said...

Kui suusatamisevälist staari otsida, siis nagu Veiko Täär ju mingil moel on seda või?

Aga ma tegelikult täitsa glamuurikauge inimene. Isegi EPL, Postimees ja Elu24 ei ole minu lugemisnimekirjas enam 10 kuu vältel olnud. SLÕ polnud ennemgi.

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Mina pakuks ka Veikko Tääri, aga ega PP palju maha ei jää. Äkki paneks talle intriigsuusataja.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

PP kohta sobiks hästi määratlus suusawannabee või siis ka suusagroupie. Tahtmine olla "tegija tegijate seas" ning ka enese tähtsuse tõstmine kuulsustele külje alla ujudes.

Ära solvu, maestro aga sellise pildi oled endast loonud! :))

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Hr Maestro, kui lubate küsida, siis kas üliõpilaste õppetulemused on avalik või isiklik teave?

 
At 18:02, Anonymous Anonüümne said...

Vatid maha ja vaatame kelle oma staariks valime !

(ujujate,fitnessistide ja tuletõrjujate jälgede)

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

Tubli. Hr. Pullerits kohe oskab oma tööd... Kui Tääri ja Pulleritsu vahel valida, siis kindlasti staarsuusataja Pullerits.
PS. Aga et olla ikka päris super-staarsuusataja, peaks mees ka mõne kangema välissõidu läbi tegema nagu Vasaloppet, Marcialonga...ovaalil tiirutamisest jääb väheseks!
Priit

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Tere,
mõtlesin päris tükk aega antud teemal. Siin mitmeid küsimusi, et staar kellele? Kas Martin Müürsepp, Jaan Kirsipuu olid staarid omalal alal? Kui jah, siis Veerpalu kindlasti on suusatamises või Kiku. Kuid kui vaja veel tõsisemat pommi enda alal, siis maailmas hetkel aind 1 ja kõik teavad kes see on, kuid vaevalt ta kodakondsust vahetaks... Isegi kui kogu suusaliidu eelarve sinna suunata.
Teisalt, mitte Superstari saatega võrreldes, ei pea olema ju parim laulja, et seda võita, seega mitte kõige kõvem suusataja. Sedasi sobiks tõesti meile Täär. Kas võiks öelda, et Priidu sõber, pr. Ilves on superstar teisel alal? Minu meelest võiks öelda, et on.

Ideed?

Sven

 
At 23:58, Anonymous Anonüümne said...

ka valitsuse maestro, hr peaminister on staarsuusataja, maratonihunt. ja muidugi kõik need kestvusalade mehed(!), kes lõikavad tm-l rohkem staari- kui punktikohavilju.

öelge parem, kes on naised tartu maratonil

 
At 00:05, Anonymous Anonüümne said...

võiks öelda, et tartu maraton, see ongi eesti suusatamine. Tartu Maraton otsib staarsuustajat. ega meedial rohkem kui kord aastas tähelepanu sellele tegevusele jagu

 
At 00:05, Anonymous Anonüümne said...

võiks öelda, et tartu maraton, see ongi eesti suusatamine. Tartu Maraton otsib staarsuustajat. ega meedial rohkem kui kord aastas tähelepanu sellele tegevusele jagu

 
At 02:28, Blogger Erkki Ehasalu said...

Staarsuusataja peaks oskama ka natuke shõud teha, nagu seda tegi Reporter Hugo. Tulemus oli ka esimese 200 sisse :)

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Seletage mulle veelkord, milleks seda staarsuusatajat vaja on???
Kas selleks, et oleks siin millestki kirjutada või on mõni veel nõmedam mõte?

Mike

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

Jõululumi

http://www.emhi.ee/index.php?ide=2&shownews=228


Lähimad suusatamisvõimalused on tartlastel Tähtvere spordipargis ja Dendropargis ning rajad on kavas sisse lükata ka Anne kanali ümbrusse ja Variku metsa, teatas linnavalitsus.

http://www.tartupostimees.ee/?id=204054

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Ma käesolevat postitust selle eklektilisuses ja imelike, seosetute teemade püstitamises (tiitlite jura) ning minu jaoks liigses kollasuses ei kommenteeriks, ehkki hoidsin ka pöialt Ott Leplandile ning andsin ka oma väikse panuse tema võiduks.

Minuarust on hoopis tähelepanuväärne, mida Kiku rääkis värskelt ETV spordiuudistes oma tunnetest peale lapsepuhkust võistlusradadele naasmisest - et ta imestab kui kergelt ja lihtsalt on praegune seis kätte tulnud, võrreldes just varasemate aastatega. Et ta on väga tänulik ESL-ide võimaluse eest proovida naasmist suurde sporti. Et ta tunneb endiselt justkui sõidaks ja võistleks prooviks. Et ta on üldse väga õnnelik.
Minuarust väga kõnekas jutt, mis räägib õigest psühholoogilisest seisust ja foonist edu saavutamiseks - vabanenud, aga samas pühendunud ja eesmärgikindel, positiivse energiaga laetud, elust rõõmu tundev ja tänulik.
Ma usun, et Kiku saavutab Vancouveri OM-il selle millest unistab ja mille nimel tööd teeb. Minu tunnustus ja imetlus.
Skiwaffe

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Tõeliselt õnnelik inimese kohta, kes kaotas sada milli. ;)

Mike

 
At 22:55, Blogger dr Holden said...

Lp. Skiwaffe ja Mike!

Te esindate kahte eri poolust, üks teatavasti siis negatiivne ja teine positiivne. Põnev oleks, kui mõlemal Teil oleks oma blogi, saaks neid kokku lastes särtsu tunda :))))

Aga tegelikult on suusastaarid tõesti vaid PP, Oll ja Täär, ülejäänud teevad seda kas tööna (AV, Jaak, Kiku jne) või hobina (mina ise, Soonets, eero, Ain ja veel paljud selle blogi kommijad).

Aga kui neist kolmest parimat valida, siis:
- PP jaoks on suusatamine võimalus ennast teistega võrrelda (loe: ära panna), ajakirjanduslikku motti ei tea?
- Oll on Vasa võitjana ennast igaveseks raiunud nii eestlaste kui rootslaste mällu kui Vasa võitja ja see kuulsus kestab igavesti (see, et ta õllekõhtu ei kasvata, vaid sporti edasi teeb, anult võimendab tema feimi)
- Täär on hea ja pidevalt eetris oleva näitlejana parim võimalik suusapropaganda (ka lugupeetud näitleja huvitub kestvusspordist ja just nimelt suusatamisest)

Nii et, kes neist kolmest võib kanda tiitlit - suusastaar? Valik on lugeja silmades, pigem siiski näppudes.

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

Tänud dr Holdenile siinkohal tunnustuse eest. Tegelikult...kui aus olla, ma blogi või paari ka pean, aga neid ei pruugi minu siinse aliasega lihtne olla kokku viia. :)
Tegelt tahaks jõuda rohkem neis ka kirjutada (ideid on) kui ma seni olen teinud (paar postitust kuus keskmiselt), aga näed, pole sellist energiat ja justkui ka niipalju aega kui käesoleva blogi pidajal, kes jõuab nii palju ja lisaks veel üle 5 tunni nädalas trenni teha. Eks mul tõenäoliselt napib ka kirjutamisoskust. Üritan juhinduda põhimõttest, et kui midagi sisulist ja tarka öelda või uut vaatenurka avada, pole ka mõtet müra tekitada. No ja muidugi, eks ka teatud blogid ja keskkonnad, mida jälgin, võtavad oma osa :).

Mis Mike'i puutub, siis mulle ta kained ja teema pointi resümeerivad kommid meeldivad.
Skiwaffe

 
At 23:17, Blogger dr Holden said...

Kiire tagasiside!!!!

Olen ise ka sama meelt, et kui midagi tarka öelda pole, siis ära nokka ava! Aga anna kusagil privas teada oma kirjutistest, oleks huviline lugema. Mike on loomuselt tore tegelane, vaheda sulega, aga tema poolt tulev (vahepeal põhjusetu kriitika) nõuaks avaldaja avalikkust.

Mulle vähemasti tundub nii, aga paistab, et blogi peremees talub teda ka anonüümsena....

 
At 08:44, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, see siin on sisuliselt õllesaali blogi, kus igal mehel on oma õlu laual. Isegi siis kui mitte s.....i pole öelda on väga nõme juua õlut vaikides ja oma naba imetledes......

Eriti nõme on siis kui tuled, klikid PP blogile, vaatad kommentaaride meetrit ja see seisab nigu kännu taga ühel kohal. Teine kord on nii, et just üks nöökav või muidu loll toost paneb rahval jutu käima. Muidu kõik passivad ja ootavad, et kuskilt tuleks miski tark kes ütleks 2 tarka lauset ja teised saavad siis ümised ainult, et jah nii see on ning jälle on vaikus majas. Nii ei sünnigi ju tarku mõtteid kui neid ei saa tobedatega võrrelda!

 

Postita kommentaar

<< Esileht