neljapäev, november 12, 2009

Pullerits: Miks suusatajad abielluvad?

Paar aastat tagasi kirjutasin statistikale tuginedes loo, kuidas abiellumine teeb Eestis vähikäiku. Ega see nüüdki mingit tõusutrendi näita. Pigem jääb mulje, et ainsad, kes abielluda tahavad, on homod ja lesbid, aga õnneks pole riik neile seda iidse tava rikkumist - et abielluvad üksnes mees ja nine - veel lubanud. Aga arvestades, et riiki ei maksa liiga uskuda, siis tuleb siin end ühel halval päeval ilmselt valmis seada ebameeldivaks uudiseks.

Siiski-siiski: on ühed normaalsed, ehkki ühes mõttes erilised inimesed, kes abiellumisest siiski lugu peavad. Need on suusatajad.

Loodetavasti ei maganud te eile maha Õhtulehe ajakirjaniku Jaan Martinsoni edastatud rõõmusõnumit, et Aivar Rehemaa võttis naise. Ilusasti ja ametlikult, nagu kord ja kohus.

See kõik teeb Eesti suusatajatele üksnes au. Abielus on nii Jaak Mae kui Andrus Veerpalu, nii Kaspar Kokk kui Anti Saarepuu. Ja loomulikult Kristina Šmigun-Vähi. Peeter Kümmel ainsana hoiab minu teada elukaaslase Etheliga tagaust veel lahti.

Siin võib esitada igasuguseid teooriaid, miks Eesti suusatajad abielluvad. Näiteks sellise: suusatamine on pikkade traditsioonidega konservatiivne ala ja ilmselt on ka selle ala harrastajad sellised, kes traditsioonidest (milleks on abiellumine) lugu peavad. Või sellise: suusatajad on kaua kodunt ära, mistõttu võivad nad end kindlalt tunda vaid siis, kui kooselu ikkagi ametlikult registreeritud. Aga minu lemmikteooria on hoopis selline: suusatajad on korralikud ja usaldusväärsed inimesed - seda teab igaüks, kes nendega suhelnud on - ning nagu korralikule inimesele kombeks, oskavad nad ka teistest (sh oma väljavalitust) lugu pidada. Usun, et siin esitatuist on see teooria ka kõige vettpidavam. Või mis teie arvate?

Kõigile, seekord tõesti kõigile, tuleb allpool järjekordne piltmõistatus. Kõigile seepärast, et siinne pilt ei ole tehtud Ameerikas, vaid Eestis. Näis, kas seni mu fotode üliedukas anonüümne äraarvaja ka sellest ülesandest mängeldes jagu saab, sest nüüd ei ole tal loodetavasti abiks võtta ameeriklaste superkaarte ja pildipankasid. Nii et kus on see pilt tehtud ja millise nimega kohaga on pildil tegemist?
******Fotod 1 ja 2: Pulmaautod Tallinnas 07.07.2007. Fotode autor: Teet Malsroos, Õhtuleht/Scanpix

14 Kommentaarid:

At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Helmerseni rändrahnude kogumik Palukülas, Pühalepa vald, Hiiumaa

ain

 
At 09:58, Blogger Madis said...

Priit, kas teil on nüüd uus väike pereliige?

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Muid kive veel Helmersenist, 1 ja 2

Ain oli täna väga nobe...

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

Miks Priit ei vasta aini õigele vastusele? vaata minu 10:45 pildil nr 1 on täpselt sama kõverik puu mis siin veebilehelgi.

 
At 11:15, Blogger Priit Pullerits said...

Vähemalt sai Ain seekord anonüümsest supermanist jagu! Asi seegi. Palju õnne talle.

Aga mulle järjekordne õppetund: Eesti-teemalisi pilte välja panna on eriti lihtsameelne ülesanne. Edaspidi tagasi Ameerika juurde.

Madis: jah.

Nüüd, kui ülesanne lahendatud, võiks keegi võtta ette ka suusatajate abiellumise seletamise.

 
At 13:17, Blogger Madis said...

Miks suusatajad abielluvad?
Pakun, et nad on ka ikkagi inimesed, mitte spordikombinaadi toodang.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb tunnistada, et mulle PP seekordne talle kerge ja intriigimaiguline iseloomuliku stiiliga postitus isegi meeldib. Võibolla tunnen ka teatud meelekõdi pidades end mingil määral suusatajaks ehkki rohkem küll vast endiseks. Ma usun, et paika peavad kõik PP artiklis toodud suusatajate abiellumise põhjused.
Kõige olulisem on siiski õige partneri leidmine, kes on sinuga heas ja halvas, jõukuses ja viletsuses jne. Et poleks nii, et teine pool on elukaaslane/abikaasa vaid niikauaks kui eksisteerib mingi seksikas nüanss või asjaolu (kasvõi Eesti koondise suusataja staatus), mis teada paelus ja millele tuginedes ta koos elama asumise ja/või abiellumise otsuse tegi.
Skiwaffe

 
At 16:22, Blogger Madis said...

Ja ega abielu pole mingi nipsasjake, et kui enam ei meeldi, siis viskad minema. Sellega tuleb vaeva näha ka.

Aga tegelikult ju inimloom oma ürgloomuses ei ole ju monogaamne. Või kuidas?

 
At 00:01, Anonymous Anonüümne said...

Tänased rändrahnud olid tõsine pettumus - igavad, hallid, tavalised. Küsimuse esitamiseks on nad küsijale loomulikult huvitavad, kuid vastamisel polnud neis seda sisemist ilu, mis esimestes piltides, enne kui sa "raskusastet" üles kruvima hakkasid.

Kuna sa oled nii kuivalt praegu piltidega sisse saanud, siis ma avaldan saladuse, kuidas Rossoni maja üles leidsin:
1. Madis tabas kõige lähemale rakendatud mehaanikale, kuid iva oli selgelt nägemises otseses mõttes vt seda http://www.cool80.com/up_files/image/2009-5-17/bank1one.jpg detaili ja proovi seda leida udusena üles oma pildilt ning mõtle mis tehnikat on vaja selle ilmutamiseks originaalilt.
2. Edasi on juba väga puhas oskusteave, mida pole mõtet pikemalt kirjeldada kui sõnaga "guugeldama".
3. Guugeldamisega sai leitud üles õige linn ja siis tuli juba appi vana tuntud googlemaps ja street view ning panorama. See oli juba tegelikult küll ainult vormistamise küsimus.

4. Shafer Trail ajas omauduse pildiga alguses mind segadusse ja ma vaatasin, et sa istud 5 meetrise astangu all :), kui sain aru, et seee "jalgrada" on hoopis autotee, siis oli ka küsimusel vastus käes, sest üleelmises küsimuses sai Shaferit mitmeid korda iga nurga alt vaadatud.

5. Autoga kaljuserval lahendus oli selles taimestikus, mis oli sellises koosluses kõige iseloomulikum Canyolands maastikule, mis võimalike kandidaatide kohast sundis lähemalt tegelema just sealsete vaadetega.
Guugeldamisega sain teada õige piirkonna 10 km täpsusega. Täpne asukoht sündis googlemapi abil.

6. Too alumine pilt vajas vaid guugeldades Valgerinnatise tee kaardi leidmist ja sealt oli näha see teine ülessõit Taevasaarele. Vormistamisel oli jälle abiks googlemap.

7. Ain oli täna jube kärme. Vast on seal ta ise hiljuti viibinud. Kuid Eestis on kõik rändrahnud katalogiseeritud... Sobilike variantide kontrollimine andmebaasis välistas kõik muu ja üle jäi jälle vaid guugeldada ning leida ainsa võimaliku asukoha pildid...

Tegelikult peab ütlema, et mulle ei meeldi need igavad pildid. Jäta peale lahendamisrõõmu meile ka seda silmailu. Muidu on nii, et ainuke huvitav tegevus on lahenduse otsimine, kuid pilt ise on a'la Maardu karjäär.

 
At 08:03, Blogger Priit Pullerits said...

Selge, nüüd pean ikka tõsiselt mõtlema, mille siin jäljeküttidele nuputamiseks välja panen. Näen, et tase on väga kõrge, aga samas kardan, et kõigist mu piltidest on kontekstuaalne jälg siinsamas blogis kuskil juba maas, nii et see teeb nuputamise nagunii lihtsamaks. Aga proovime veel!

 
At 08:29, Anonymous Anonüümne said...

Ei mina pole isegi Hiiumaal käinud ja Helmerseni rahnudest polnud kah enne midagi kuulnud. Aga guugel abiks ja ajakulu oli mitte rohkem kui 3-5 min, alustasin otsingusõnaga rändrahn.

ain

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Õige teemapüstitus olnuks "Miks suusatajatega abiellutakse?"

Ja õige vastuse saad siis kui leiad lahenduse miks enamuses maailmast naised trügivad just jalgpallurite,golfarite,tennisistide jne külje alla, eestis pääsevad samasse loetellu parimad meessusatajad.

 
At 08:50, Blogger 柯云 said...

2016-03-18keyun
true religion jeans outlet
air jordan pas cher
uggs for women
instyler max
louis vuitton
beats solo
jordans for sale
true religion outlet
ralph lauren outlet
ray ban
michael kors outlet
nike huarache
hollister clothing
giuseppe zanotti
christian louboutin outlet
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
coach factory outlet
ray ban outlet
canada goose jackets
louis vuitton
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
louis vuitton purses
gucci shoes
coach factory
uggs on sale
louis vuitton bags
fitflops sale clearance
louis vuitton handbags
ugg slippers
vans shoes sale
michael kors outlet online
michael kors handbags
cheap jerseys
ray ban sunglasses
abercrombie outlet
oakley sunglasses cheap
ray bans

 
At 10:50, Blogger Unknown said...

www1020

clarks shoes
canada goose outlet
ralph lauren uk
coach factory outlet
nike outlet factory
dsquared2
canada goose jackets
coach outlet
pandora
true religion

 

Postita kommentaar

<< Esileht