reede, november 13, 2009

Pullerits: Kus valmistuda tõusude ründamiseks?

Eilne lumesadu Tartus ei olnud piisav, et lasta õhtul suusatada, kuid küllaldane selleks, et nullida rullitamine, mis sundis kolima spordisaali. Kolmveerand tundi jõudu, lisaks sõudeergomeetri sikutamine - ei midagi uut. Uus oleks see, kui minna...

...Kuutsemäele murdmaasuusatrenni.

Kuulen juba kauguses kumamas hääli, mis kisavad, et see on järjekordne Pulleritsu jabur mõte. Stopp! Ärge kisage. Mu töö on ju selline, et ei saa päevast päeva mõelda ühtemoodi. Siis tekib rutiin - lugejail, loomulikult. Vaja on loovat ja loomingulist, innovatiivset ja kreatiivset, ebatraditsioonilist ja ekstraordinaarset lähenemist. Ja selge see, et uudsed ideed - ei mingit pulsikella; parem sõita pisut nüride kui täiesti teravate keppidega; pigem treenin Optimaga, sest siis saan võistlusratta sadulasse istudes automaatse edutunde; jms - tunduvad paljudele esialgu võõrad, mis sunnivadki neid maha karjuma.

Niisiis, kus treenida praegusel ajal tõusude võtmist? Mõistagi Kuutsemäel. Seal on juba eelmise nädala lõpust kunstlume all 550 meetri pikkune peanõlv. Seda tuleks nüüd muudkui üles ja üles sõita, puhata saab laskudes. Ja seda saab ju teha täiesti tasuta, sest mingit tõstukimaksu ei ole ju vaja minu teada, kui ise üles ronid. Kuidas teile mõte tundub? Et liiga rahvarohke koht? Eelmisel pühapäeval oli Kuutsemäel umbes sada inimest - seda pole üldse palju. Laupäeval ei tasu sinna minna - eelmisel laupäeval oli mäel sõelujaid üle kolmesaja.

Igal pool liigub igasugu imelikke ideid. Olümpiavõitja Erki Nool helistab mulle iga kahe nädala järel ja küsib, kuidas ettevalmistus sujub, sest ta tahab minult jõululaupäeval taas 800 meetri jooksus mõõtu võtta. Olen talle seletanud, et ei saa joosta, sest ahhilka on siiamaani kahtlane, aga Nool ei taha selle teadmisega kuidagi leppida. Eelmine nädal kurtis, et tõmbas endal ka trennis jala ära ja nüüd ei saa kolm nädalat harjutada. Püüdsin teda meelitada talvel suusarajale tulema, sest õlavööde, mis nüüdisaja suusatamises üha otsustavamaks on muutumas, on tal ju ekstratugev. Aga ta ütles, et suusatamine on tuim, tüütu ja igav. Kas kaks päeva kümnevõistlust, kus kõigi pingutuste summaarne kestus ei ületa kümmet minutitki, on tema arvates midagi väga põnevat või?

Suusatamises liigub samuti juba tükk aega üks põnev idee. Aga esitan selle küsimuse vormis: kes on see noorsuusataja, kes tema lähedalseisva isiku jutu järgi peaks tuleval aastal Norrasse Frode Estili juurde trenni minema? Tõsi, see jutt olla liikvel juba kaks aastat, seni ei ole sõnadele tegusid veel järgenenud.

Kuna fotode äraarvamine on siin viimasel ajal ludinal käinud, siis lähme veidi detailsemaks. Mis linnas asuva ja mis aiaga on tegemist ülemisel pildil (see on nagu soojendusküsimus, lihtsam ju) ning mis on alumisel pildil oleva ranna nimi (see on põhiküsimus, tundub keerukam)? Nii palju olen õppinud, et nõnda lihtsaid viiteid ei ole siin enam vaja lisada, kus kandis need üldse asuvad.
******Fotod 1 ja 2: Mikko Pihtje (ülemisel pildil) ja Robert Hansson (alumisel pildil) hüppamas eelmisel reedel Kuutsemäel. Fotode autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 3. Frode Estil 2006. aasta märtsis Valgehobusemäel Jaak Mae karikavõistlustel. Foto autor: Tiina Kõrtsini, Õhtuleht/Scanpix

24 Kommentaarid:

At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Mägedel kehtib siiski ühesuunaline liiklus-kui tahad suuskadel tõuse võtta pead seda tegema seal kus laskujaid ei ole,või ajal kui teisi suusatajaid ei ole.

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

kas suusamägi ikkagi liiga ebatasane pole trenniks?

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Esimene on äkki Carmel Mission, California.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Jah, Carmel Mission. Siin ka pilt teiselt poolt väravat:
http://www.panoramio.com/photo/18337279

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

14:50
14:57
müstika!

Kuidas see võimalik on - täielikud luuretöötajad?
Maailm on ikka nii väike...

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Piedras Blancas beach, California

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Sorry ei ole Piedras Blancas on hoopis Bescadero beach

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Carmel Mission

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Priit tahab vist saada Carmeli kohta ka linna mis on Carmel, Californias

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Tõusu trenn on hea intervall treening, mida võid teha 1x nädalas max. või isegi üle nädala.

2006 oli vist aasta, kui olin Jõulude ja Uue Asta vahel Himosel, kus lund ei olnud peale kunstlume kolmel esimesel mäest laskumise nõlval ja siis peale mäe sulgemist 20.00 - 22.00, kuni käisid korrastustööd nõlvadel, panid paljud soomlased ja ka mina enda seal mäe all edasi-tagasi 500 m sirge peal tiirlema, ning sportlikumad kohalikud võtsid mäesuusalaskumist tõusuna peale soojendust ikka kohe mõnuga nii 10x või ka rohkem. Nii poolde mäkke /see mägi on tiba suurem ja järsem vast Kuutsekast/ ja alla tagasi, väike paus, ja uuesti.
Seega suht. norm treeningvahend arvan, kuid muidugi üli-intensiivne ja tihedalt ei soovita, et mitte end ära kurnata.

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Täpsemalt on tegu Bescaro State Beach'ga.

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Pescadero State Beach

 
At 21:36, Anonymous Jaan said...

Ise teen tõusutrenni praegu imikaga (paarinädalane raske tsükkel). Koht on Vapramäel õpperaja alguse pikk tõus.
Üks ots üles-alla kestab 2.40-3min vahel (8 intervalli).
Pühapäeval proovisin ka 2 otsa järjest (5.30 kanti). Siis oli ikka teist korda üles jõudes päris hea maitse suus.
Ei teagi pakkuda, pikk see tõus olla võiks. 120m kanti äkki? Altimeeter näitab 23m kõrguste vaheks.

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui juba jõusaalis käid, soovitan spetsiaalselt harjutusi ka ahhilkadele teha. Ikka raskus õlgadele ja siis päkkadele tõus. Mõnelpool on sellised spets jõumasinad ka, et õlgaldele pole vaja midagi võtta. Kahjuks see harjutamine kindlasti ei tule. Olen ka ise ahhilkadega pikalt hädas olnud, ehkki probleem ei tundu olemuslikult päris sama olema, ja olen säärelihaste treenimisega seisu tunduvalt paremaks saanud.
Mis suusatalveks ettevalmistamist segavasse lumme puutub, siis omalajal sai nühitud heinamaal ka valge kirme peal nii, et polnud asigi. Lihtsalt I lume suusad ei pea olema needsamad, millega võistled. Paaristõukeid ja klassikat saab ikka ka väga õhukesel kihil lükata. Kui aga kuskil on kunstlumega nõlv (Kuutsemägi jms.), siis miks mitte seda tõusu harjutamiseks ära kasutada. Pea-asi muidugi, jah, et siis laskujatele jalgu ei jää.
Skiwaffe

 
At 23:44, Anonymous naised_saunas_rääkisid said...

Kaks blogipidajat vaidlevad.

Triibuke: Vaja on loovat ja loomingulist, innovatiivset ja kreatiivset, ebatraditsioonilist ja ekstraordinaarset lähenemist.

Inno: Vaja on võimalikult kollast mulli puhuda.

Tegelikult räägivad mõlemad samast asjast.
----------------------------------------
Kaks lugejat analüüsivad, miks meestel on karvased jalad.

Optimist: Mulle meeldivad karvaste jalgadega ajakirjanikud, sest nad oskavad lihtsatest asjadest niiii keeruliselt kirjutada.

Pessimist: See on ikka hirmus lugu, kui ishias kannakõõlusest kupli alla rändab.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Selleks nooreks suusatajaks on andreas veerpalu

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Entrance Garden of
San Carlos Borromeo de Carmelo Mission

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

Pagan ma mõtlesin, et mida Priit selle aia nimest küsib. Nüüd aga sain aru - ta sõitis sellest kloostrist mööda ja tegi maasturist väljumata üle kiviaia kloostrisse sissepääsu aiast pilti. Noh loodetavasti on siin juba piisavalt detailselt aia nimetus maha hüütud.

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit on jäänud seekord keeletuks. Esitas küll omast arust kavala järjestusega pildiseeria mis päädis peaaegu võimatu Vaikse Ookeani rannaga keset Nowhere, kuid peab ütlema, et ainuke mida ta seekord suutis oli vaid hetkeline segadus, mis tegi ülesande lahendamise ajaliselt 2 korda pikemaks.

Peab ütlema, et väga igavaks hakkab see mõistatamine muutuma. Pinge kaob nagu novembrikuu lumi. Pean ilmselt nende lihtsate piltide lahendamistest loobuma ja teistele selle tegevuse jätma ning ise hoopis olulisemate ülesannete lahtikräkkimisele keskenduma.

 
At 15:32, Blogger Madis said...

Priit, anna ülesandeks väljaspool USA olevaid pilte. Aga Sa pole vist sealpool atlandi heeringaid mujal vist käinudki, kui USA-s.

 
At 08:47, Blogger Priit Pullerits said...

Tubli! Ülemisel pildil on tõesti Carmeli kloostri aed ja alumisel on Pescadero rand, mis jääb Half Moon Bay lähedale San Franciscost lõunasse. Nõus, et Carmel oli liiga lihtne. (Aga pilt ei ole tehtud maasturi aknast.) Aga luban, et järgmine ülesanne tuleb juba hoopis teistest puust ja raskem.

Ja ainult üks taipas anda Veerpalu juuniori küsimuse kohta vastuse, see-eest vähemalt õige vastuse. Kiitus!

Skiwaffele tänu kannakõõluse tugevdamist soovitava harjutuse eest! Selle peale pole ise tulnudki.

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Ei noh tubli Priit, seda me juba teame, et Carmeli aed on peale oma ilu kuulus ka selle poolest, et seda on austanud Paavsti jalg, kuid mille poolest on peale ujumiseks liiga jaheda vee kuulus Pescadero rand?

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

Minu arust oli ikka Hans - Kristjan Kask.

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Aga minu andmete järgi oli selleks lootuseks hoopiski Mart-Kevin Põlluste. P.S: sidekriipsuta.

 

Postita kommentaar

<< Esileht