kolmapäev, november 18, 2009

Pullerits: Kuhu kadus mu olümpiavõit?

Uskumatu, aga olümpiavõitja Erki Nool ei saa ikka rahu: helistab iga nädal ja küsib, kuidas mul vorm on. Mis siis, et olen öelnud, et vormi ei ole ja ei tule ka. Jooksuvormi, nimelt. Kannatrauma tõttu. Ja üleüldse, ütlesin viimati Noolele, võinuks ma ka põhimõtteliselt olümpiavõitja olla, mitte ainult tema.

Nõus, et tundub absurdne. Aga vaatame asja realistlikult kalkuleerides.

Keskkooli lõpus jooksin 800 meetrit 2.12-ga ja 1000 meetrit 2.50 kanti ning tulin nende aegadega stabiilselt Tartu noorte meistrivõitlustel medalikohale. Aga ma ei olnud päevagi teinud kergejõustikutrenni. Ka muud trenni mitte. Hakkasin pisut harjutama siis, kui astusin 1983. aastal Tartu Ülikooli. Ega ma palju harjutanud, ehk 120-130 km kuus heal juhul. Kuid esimese kursuse kevadel tulin soolojooksus 1.58,5ga Tartu täiskasvanute meistriks ning sain sama tulemusega Eesti juunioride meistrivõistlustel 6. koha. Rekordi viisin tol kevadel 1.58,2ni, siis võeti Vene kroonusse ja spordiga oli lõpp.

Pärast sõjaväest naasmist kevadel 1986 oli mul tosin ülekilo. Suvel jooksin 800 meetrit suure surmaga 2.10ga. Armeeteenistus lõi niisuguse lünga sisse, et talvise treeningperioodi järel ei suutnud järgmisel suvel ikkagi joosta alla kahe minuti. Kuid veel aasta hiljem viisin rekordi 1.55,9ni. Harjutasin endistviisi tasakesi, 120-130 km kuus. Sest oli selge, et parimad ajad on möödas ning täie pühendumusegas sporti teha pole mõtet, sest erilist tulemust nagunii ei saavuta. 1989. aasta sügisel loobusin.

Teeme nüüd väiksed arvutused.

Kui oleksin sportimist alustanud maast madalast ja hakanud varakult, hiljemalt 10. eluaastast baasi akumuleerima, siis selle arvelt oleks kindlasti võitnud kümne aastaga vähemalt 7-8 sekundit.

Üldfüüsiline pool on mul alati olnud nõrk. Sellised raskused nagu teistel käisid mulle kahekordselt üle jõu. Rohkema jõu korral võinuks võita vähemalt 3 sekundit.

Kiiruslikud võimed jäid arendamata. Näiteks pöid on mul väga nõrk, märkis paar aastat tagasi kolleeg Urmas Seaver, kes on hüpanud kaugust üle 7 meetri. Seega, kiiruslike võimete arvelt võinuks võita kindlasti veel 3 sekundit.

Massaažist ja õigest toitumisest ei teadnud ma mitte kui midagi. Siia jäi samuti vähemalt 3 sekundi varu.

Ja ma parem ei hakka arvestama seda, et treenisin häbematult vähe ja siis ka ilmselt väga valesti. (Näiteks pulsikell, mis, nagu blogi kommentaaridest olen aru saanud, annab juba iseenesest hiigelvõidu, jäi mul sootuks kasutamata.)

Kui need kaotatud sekundid kokku lüüa, siis on ilmselge, et 800 meetri maailmarekord ei peaks olema Taani neegri, vaid Eesti valge mehe nimel.

Paraku on tegu vaid matemaatikaga, ja matemaatika, nagu teada, on puhas teooria. Sedasi on võimatu väita, et Noolega saavutustelt võrdne võinuksin olla. Aga võimalus, vähemasti teoreetiline võimalus, ju jääb.

Jah, ma tean, et paljud on pehmelt öeldes segaduses, mida pärast siinset tagasihoidlikku arvutust arvata. Aga soovitan neil silmas pidada seda, mida kirjutas oma raamatusse "Äratajad" Mart Laar, kui ta eile selle mulle kinkis: "Parimate soovidega jätkuvat poliitilist ebakorrektsust lootes." Need, ma ei hakka varjamagi, on väga tunnustavad ja innustavad sõnad.

Kuid ma ei ole kitsi ka teistes häid tundeid tekitama. Arvan, et allolev pilt tekitab erilist innustust jalgratturites (ja miks mitte ka suusatajates). Aga teie öelge, kus see tehtud on. Mägede äraarvamine ei ole raske, aga palun täpsemalt: mis teel ja mille suunas on need ratturid pedaalimas?
******Foto 1: Erki Noole olümpiavõidu auks kõlab Sydneys Eesti hümn. Foto autor: Scanpix
Foto 2: Olümpiavõitja Erki Noole vastuvõtt Tallinnas. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix
Foto 3: Sebastian Coe (nr 254) võidab Moskva olümpial 1500 meetri eeljooksu sakslase Jürgen Straubi eest (paremal). Foto autor: Topham Picturepoint / Scanpix
Foto 4: Sebastian Coe (keskel) Moskva olümpial 1500 meetri jooksu võitjana, paremal kolmandaks jäänud Steve Ovett. Foto autor: Topham Picturepoint / Scanpix

32 Kommentaarid:

At 10:50, Blogger dr Holden said...

I had a dream...... :)))

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Kandersteg

 
At 12:33, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole Kandersteg. Isegi riik on vale! Vaatan, et suured äraarvajad on tõeliselt jännis - või on ratturite pilt nad pahviks läänud või totaalnostalgiasse saatnud.

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

See pilt oli siin üleval aga artikkel on maha tõmmatud, nii ei ole ilus...

 
At 12:55, Blogger Priit Pullerits said...

Oot-oot, nüüd on miski väga viltu. Seda pilti ei ole siin kunagi üleval olnud. Ja mis artiklist on jutt? Ei-ei, alatuid võtteid ma ei kasuta, nii ei oleks tõesti aus.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

siis jääb see ülesanne küll õhtuks, enne magamaminekut on hea vaadata enne ilusat und...

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Pakuks Itaalias olevat teejuppi, mis viib Stelviost-Borniosse üle mägede.

 
At 13:31, Blogger Madis said...

13:24 - Stelvio Pass-i mõtlesid ehk?

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas see on ikka spordiblogi?

Mike

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

See on pull blogi

 
At 14:30, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Mike, see on spordiblogi, siin kirjutab mees, kes põhimõtteliselt oleks võinud olla maailmarekordiomanik ja olümpiavõitja, aga kas ka teid lummas pilt ratturitest nii, et sellest kaugemale ei näinud. Juhtub-juhtub...

Aga ei, see ei ole Itaalia ka mitte.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Palun ära enne homset pildi vastust ütle.
P

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

juhul muidugi, kui õige vastus vahel vellelgil õnnestub siia postitada.
P

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Grossglockner High Alpine Road, Austrias

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Mõtlesin ka Grossglocknerstrasset aga seal ei tohiks suvel nii palju lund olla, aga mine võta kinni. Siiski seda ei ei usu. Küll aga ma arvan ,et peaks otsima Sveitsi-Austria kandist.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Siin pole kahtlust, pilt teiselt poolt mäge on piisavalt lumine.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Ma pakun midagi Prantsusmaal, Col du Galibier või Col de Tourmalet. Kuigi Mercedes viitab jälle Prantsusmaalt eemale. Aga ausalt öeldes, minu meelest on suhteliselt võimatu selle mägede fragmendi järgi midagi täpsemalt öelda.

 
At 16:57, Blogger Priit Pullerits said...

Igaks juhuks, et jäljed sassi ei läheks, täpsustan, et pildil ei ole Mercedes, vaid 3. seeria BMW. Kuid Prantsusmaa ei ole see samuti sellegipoolest. Aga nagu keegi palus, siis õiget vastust täna ei ütle. Homme hommikuni annan aega. Teie andke tuld! Siin on ju tarku ja taibukaid, kes on asju ära arvanud nii kivimite koosseisu kui päevase varju suuna kui kuskil (ratta raamil? ratturi mütsil?) paistvate kirjete järgi.

 
At 20:10, Blogger Rainis said...

Tervist!

Ei tahaks küll kellegi lootusi või treeningumotivatsiooni kahandada, kuid reaalsus on siiski see, et keskmaajooksu olümpiavõitjaks tulemine tähendab seda, et ilma olulise treenimiseta jooksete eelpuberteedieas kooliõpilasena muldkattega staadionil 800m 2:02, puberteediea järel ilma treenimata 1:55 ja peale maailma tipptasemel treeninguid 21-23 aastaselt alla 1:44.

Staadionijooksude olulisimaks komponendiks on paraku andekus. Eesti jooksjatest on olnud suurte tiitlivõistluste medalikonkurentsiks REAALSELT võimeline minu teada vaid Enn Sellik, kelle võimed juba 17-aastasena, enne süstemaatilist treeninguiga, andsid täiskasvanute klassis Eesti meistritiitleid ning juunioride klassis ka suurvõistluste medaleid.

Üldiselt, laiem ringkond spetsialiste on ilmselt nõus väitega, et kes 18´selt 1500m kasvõi proovimise pealt 4 minuti esimestesse sekunditesse ei jookse (või pole selleks põhimõtteliselt võimeline), ei saa 21´selt 3:40 piirist jagu, pole piisavalt nö. algmaterjali

Parimatega

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Jalgratturid sõidavad Grossglockner High Alpine Road kõrgeima punkti - Hochtor tunneli suunas ja - Hochtor tunneli asukoht googlemapil

Leidsin nüüd selle teiselt poolt Hoffner tunnelit tehtud pildid üles :)

Kes lingil toodud pilti hästi ei mõista, siis selgitus ka juurde

1. BMW seisab vasakpoolsel teelaiendil
2. lumelahvandus tuleb ka sellel pildil samast kohast kus PP pildil ülemise tee alt
3. Sellel pildil on näha ka see maja mille katus paistab PP pildilt '
4. Loomulikult on nüüd näha ka Hoffneri tunneli suu koos parklaga, mis PP pildil jääb nõlva varju.

Lahendus oli selle pildi kohta lihtsam kui tõestava pildi leidmine...


Try again, Priit!

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Üks selgem panoraam kah tunnelist, kus kõik olulised detailid paistavad õige visuaalse nurga alt.

Rohkem pilte sellest teest siit

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Massaažist ja õigest toitumisest ei teadnud ma mitte kui midagi. Siia jäi samuti vähemalt 3 sekundi varu.

Varasemalt on PP mitmeid kordi uurinud enda nn. varusid, siis olen endamisi mõelnud, et kas mitte toitumises ning taastumise abivahendites üks suuremaid varusid polegi? Taastumise kohta vist vaidlusi peale kevadisi probleeme ei tõuse... Aga toitumisest. Oled maininud, et töölt koju, kõht täis ning trenni. Kuidas peale söömist suudad trenni minna? Lisaks kas austatud abikaasa poolt pakutav kodune toit sisaldab vajalikus koguses ning kombinatsioonis aineid+mineraalid ja vitamiinid. Sellest pole pikelt siin blogis juttu olnud. Lisaks päevane toitumine. Kuna elan ise ka Tartus, siis üsnagi keeruline leida kohta, kus oleks sobiv kombinatsioon vajalikust. Tavaline päevapraad tihti ei ole päris see, mida vaja.
Mis on blogipidaja arvamus erinevatest vitamiinide ning mineraalide tabletidest?

S.

 
At 23:52, Anonymous Anonüümne said...

deem, tundub, et siiski oa Grossglocknerstrasse.
16:04

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

deem, tundub, et siiski oa Grossglocknerstrasse.
16:04

 
At 08:43, Blogger Priit Pullerits said...

No näete, mehed, kuidas üks teie seast paneb 100-protsendilise täpsusega paika, kus mu pilt on tehtud. Vapustav! Geniaalne! Seda meest tahaks kohe oma silmaga näha.

Muidugi oli õige Grossglocknerstrasse, nagu juba eile välja pakuti, aga siinne staarjäljekütt pani lahenduse ikka lausa meetri pealt paika, et pilt on tehtud enne Hochtorit, kui läheneda lõunast, Heiligenbluti poolt. Mul ei jätku sõnu.

Aga mul jätkub veel pilte.

Rainiselt taas suurepärane kirjatükk. Jah, nii see on, et andekus maksab kõige rohkem. Ma jõudsin 1.56-1.57 tasemeni suht kergelt, sisuliselt lapsetrenniga, aga arvan, et edasiseks tegelikult enam varu polnud. Just looduslikest võimetest ja andekusest tulnuks vajaka.

Jah, S., söömine on probleem. Ei, ma ei mõõda kaloreid ega lisa vitamiine ega muid vahendeid, aga ilmselt peaks. Miks ma mõnikord muidu tunnen, et ei jõua hästi. Eks ikka sisemised varud ole piiri peal. No aga ega ma ka mingi tippsportlane ole, ei saa ju hulluks minna treenimisega.

 
At 08:47, Anonymous Anonüümne said...

Sul vedas Priit, sa oled seda meest näinud.

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

Minuarust fantaseerida ju võib, aga ma ei saa aru, mis mõtet on fantaasias piirduda mingite raamide ja piirajatega. Miks arvata, et üks või teine asi andnuks juurde just nii mitu sekundit? Võiks fantaseerida juba, et ilmselt olnuks PP maailma kõigi aegade kiireim staier kelle maaimarekord püsiks ületamatuna veel tänagi ja ilmselt veel sajandeid.
Siia otsa sobib üks vahva ütlus, et "oleks" oleks ära uppunud, kui "poleks" poleks tal tutist kinni saanud.
Skiwaffe

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

heh, nüüd siis väljakutse Priidule - kes on see mees, keda ta on näinud ja kes tema pilte mänglevalt ära arvab :)

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Tere,

4,5 aastat hiljem tabasin ühe hea Grossglockner video kus 8'11" koha peal on Priidu tehtud foto võttepaik kenasti näha :) http://youtu.be/8MHJPTDpGII?t=8m11s

Vana Grossglockneri blogi pilt on siin -http://suusk.blogspot.com/2009/11/pullerits-kuhu-kadus-mu-olumpiavoit.html

 
At 11:30, Blogger raybanoutlet001 said...

nike air huarache
ray ban sunglasses
coach handbags
coach outlet online
nike shoes
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
arizona cardinals jerseys
snapbacks
polo ralph lauren

 
At 10:28, Blogger raybanoutlet001 said...

christian louboutin shoes
golden state warriors
ecco sandals
coach factory outlet
mlb jerseys
coach factory outlet
san diego chargers jerseys
bears jerseys
colts jerseys
redskins jerseys

 
At 06:53, Blogger Unknown said...

www0803

canada goose jackets
ugg boots on sale 70% off
christian louboutin outlet
longchamp outlet
coach outlet
longchamp bags
michael kors outlet online
louboutin shoes
off white outlet
pandora jewelry


 

Postita kommentaar

<< Esileht