kolmapäev, oktoober 28, 2009

Pullerits: Kas mahun vastupidavusalade harrastajate seas Eesti top-25 sisse?

Ilmselt pidid pettuma need, kes otsisid Tartu maratoni nelikürituse koondprotokollist minu nime, et oma tulemust minu omaga võrrelda, kuid ei leidnud. Eelmine aasta olin 39., mis andis küllap paljudele lootust, et õnnestub mind veelgi tahapoole suruda.

Kuid kevadel tekkinud ja suve rikkunud kannakõõluse vigastus ei lubanud mul Otepää-Elva jooksus kaasa lüüa ning nelikürituses tulemust kirja saada. Sellegipoolest, võrdlejaile rõõmuks, on võimalik neile võrdlus tekitada. Tuleb lihtsalt arvutada mullune jooksutulemus ümber tänavuseks.

Suusamaratoni eest saanuksin 1,12 punkti. Just nii palju punkte teenis paari kümnendikuga minu ees lõpetanud Kunnar Vahi Valgast, kellele läks kirja 154. tulemus.

Rattaralli eest saanuksin 1,16 punkti. Just nii palju punkte teenis minust kaks kohta tagapool lõpetanud, kuid minuga sama aja saanud Janek Bahovski Tartust, kellele läks kirja 326. tulemus.

Rattamaratoni eest saanuksin 1,3 punkti. Just nii palju punkte teenis minust koht eespool lõpetanud ja mind paari sekundiga edestanud Indrek Karolin Põlvast, kellele läks kirja 724. tulemus.

Jääb üle arvutada vaid nn jooksumaratoni tulemus. Eelmine aasta sain ajaga 1:37.13 63. koha ning teenisin selle eest 1,146 punkti. Mul pole põhjust arvata, et jooksnuks sel aastal kehvemini. Pigem vastupidi: selleks annavad usku paranenud tulemused suusavõistlustel ning rattasõitudel. Ent ärme räägime "oleksitest" ehk võtame arvesse, et ma jooksnuks sama kiiresti. Tõsi, tänavu andnuks 1:37.13 alles 100. koha. Ma ei tea, võib-olla on vahepealse aastaga tase tõusnud, sest Klubi Tartu Maraton juhi Indrek Kelgu kinnitusel oli raja pikkus mõlemal aastal sama. Aga võib-olla tulenes vahe sellest, et tänavu oli temperatuur stardis +12 ja finišis +16 kraadi, mullu vastavalt +17 ja +22 kraadi ehk palju tapvam. Igatahes mullu minu ees lõpetanud Steven Linkov Hiiumaalt oli tänavu 1:33.40ga 61. Kuid koht kohaks. Seega, võtame aluseks 1:37.13 ja selle põhjal näen, et näiteks nelikürituse üldjärjestuse üheksas Oleg Kovaljov sai nn jooksumaratonil 1:37.21ga 104. koha ning teenis elle eest 1,17 punkti.

Löögem nüüd punktid kokku: 1,12+1,16+1,3+1,17 ja saame tulemuseks 4,75 punkti. Sellega saanuks nelikürituse koonprotokollis täpselt 25. koha Indrek Ümariku ja Tarmo Rei järel ning Rein Eigeri ja Kunnar Vahi ees. Hurraa!
******
Silver Lake, Mono County, California. 18. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Tänavuse Tartu nelikürituse võitja Raul Olle lõpetamas nn jooksumaratoni Elvas ajaga 1:29.49, mis andis 31. koha. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Art Soonets, Scanpixi fotoagentuuri juht (paremal, Tartu rattamaratoni finišis), sai tänavuse Tartu nelikürituse kokkuvõttes 39. koha. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

45 Kommentaarid:

At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Noh - hurraa, kas mott valmis uueks nelikuaastaks? Teeme ära?

Jyrx

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Jah. Ja Asmer oleks võinud Buttoni asemel maailmameistriks tulla.

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Postitusele vastuseks - küllap vist, aga mis rahvavõistluste tasemesse puutub, siis on see tõusnud kahtlemata. Praktiliselt kõigil enam harrastatavatel aladel (jooks, rulluisk, suusatamine, rattasõit, ilmselt ka triatlon) on nii, et kui võrrelda selle aastaseid/hooaja aegu ja kohti eelmise aastate omadega, ei saavuta eelmise aasta ajaga enam kaugeltki sama kohta. Mida suurem on aegade vahe võitja tulemusega, seda suurem on kukkumine lõpuprotokollis.
Skiwaffe

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

esimest korda kuulen et TM neliküritus võrdub Eesti vastupidavusalade harrastajate edetabeliga???

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

ükskord on ikka esimene kord. ma pole varem midagi seesugust kuulnud, kuid nüüd tean,et sihuke edetabel on ka olemas.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Ja Pahapill oleks ilmameister jne...

Koht neliku arvestuses on 480+ . Kas selle nimel tasub end vigaseks joosta?

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Kuna nelikürituse aasta on lõppenud, oleks ehk paslik jälle mõtiskleda ürituse formaadi üle. Siinsamas blogis Priit kunagi kritiseeris täiesti õigustatult rattaürituste suurt osakaalu võrreldes teiste aladega.
Tema toonasel ettepanekul võtta arvesse vaid üks (parem) rattatulemus on igati jumet. Sellega oleksid alad paremasse tasakaalu viidud ning samuti ei peaks rahvasportlased tegema suuri kulutusi kahe korraliku ratta hankimiseks. Variant tekitada juurde vabatehnikas suusasõit on Eesti lumeolusid silmas pidades märksa vähem realistlik, hea kui ühegi ära pidada saab.
Alade proportsiooni edasi vaadates näib mulle ka, et jooksu osa on oluliselt pisem ka suusatamisega võrreldes. Ühes on võitja pingutus 3 tunni ringis, teises ca 1.15. Kui räägime "vastupidavusaladest", siis võiks jooksudistants olla ca 30km - seal pääseks spetsiifiline jooksutreening rohkem maksvusele ning samas oleks see ka paras kontrolljooks täismaratoniks valmistujatele (umbes nagu suusamaraton on ettevalmistuseks Vasaloppetile). Neid poolmaratoni-jupakaid peetakse Eestis niigi üsna mitmeid.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Hall, sõbrake, on kõik teooria, vaid haljas elu kuldne puu...

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei säästa jooksukingi-
olen nõnda nobe mees,
et ma teistest neli ringi
staadionil olen ees!

Kuigi hoobelda ei taha-
kiire olen minagi!
Jätan joostes seljataha
iseenda ninagi!

(Spordimeeste laul muusikalist "Detektiiv Lotte")

ain

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Lihtsalt väike tähenärimine. See mees, kellelt sa tahad 25. koha ära võtta on Rein Eiger. Mitte Rein Eger. Tubli Viljandi sportlane.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

25. koht ühe ürituse sarjas, ja siis.
On see mingi näitaja?
Mina ei vaevu kõiki alasi läbigi tegema, olen siis kehvem või?
Kui teeksin, oleks Priit tagapool ja mis siis?
Kõigi iseendaga võrdlemine ei tee veel kedagi kõvaks, ka Priitu mitte.
(kui ta just etalon ei ole)


Mike

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Nonsenss! - teen üks aasta intensiivselt suuska, teine jooksu ja kolmas ratast ja siis arvutan sarnase valemi järgi oma võimaliku koha harrastajate TOPis - Mis mõttes, nagu?
Krt. mina lonkan vigase hüppeliigesega jooksumaratoni finishisse, ei mahu tuhande sissegi, aga eesmärk 4 ürituses 100 sisse jõuda saab tänu sellele täidetud. Ja nüüd tuleb mingi tabelisportlane ja ütleb sorry vaan, 101 oled... ega ikka ole küll. Tunnista Priit, et olid see aasta nõrk ja proovi järgmine aasta uuesti - oleks, poleks, šmoleks...
Siim

 
At 22:36, Blogger dr Holden said...

Miks sa otsid protokollist nö kõrval lõpetanuid, mitte ei kasuta täpse koefitsiendi arvutamiseks valemit, mis on öra toodud TM kodulehel. Paar korrutist-jagatist-ruutjuurt ja saadki oma täpse koha nö virtuaalselt välja arvutada.

Kui sa ise pole matis nii kõva, siis teen ära.

Aga see selleks, rääkisin kevadel Kelguga ja mainisin, et nelikus peaks võrdsuse alusel kavas olema korralik jooksumaraton, ehk siis 42195m, Kelk vastas, et eks aeg anna arutust. Ise arvan, et 2-3 aasta pärast on asi küps!!!!

Üks variant veel nö vastupidavusalade tabelit pidada on rulluisumaratoni kavasse võtmine, et siis arvesse läheks viiest neli ala, jälle üks võimalus ratturitelt ära ja mitmekesisus ausse.

Kas teeme ära????

 
At 23:51, Anonymous Anonüümne said...

Holden. Paned PP ruutjuurt arvutama --> Postimehe laupäevalisa jääb artiklitest tühjaks. Anna mehele jõukohane ülesanne. Ajakirjanikuhärra oskab broolt mulli ajada ja varustust välja nuruda. Exceli kasutamine ja loogika pole tema rida.

 
At 08:49, Blogger Unknown said...

Ma pöördun siiski saapa teemasse tagasi ja ei hakka Priidu matemaatilisi võimeid analüüsima.
Siiani on minu arust vist kõik või väga suur enamus Priidule soovitanud osta kaks paari suusasaapaid, et siis klassika ja uisk eraldi. Priit ära võta neid soovitusi tõsiselt, sest see on puhas pahatahtlikus sinu vastu. Põhjused on järgmised:
1. Oled harjunud kombi-saapaga. Vaata kuidas sa kardad ja värised rattal klippidega sõites. Miks ei võiks juhtuda sama suusatades? Muidugi ei ole seda häda, et suuska ei saa jalast ära aga mine tea siiski.
2. Sinu talvistes suusatreeningutes omab olulist osa 2km jooksudistants. Uisusaapal on jäik tald ja sellega joosta igavene piin. Arvestades, et sul niigi jalg haige. Seega peaksid sa kõndima. Aga peale suusatrenni märja särgiga koju kõndimisega võid haigestuda.
3. Masu ajal soovitada kahe saapa paari ostmist on veel eriti küüniline. Muidugi kui just sponsorid ei paku kahte paari ühe hinnaga aga siiski vaata nüüd punkt 1 ja 2.
Aga muidu jõudu ja jaksu treeningutel ja saabaste valimisel.

 
At 09:31, Blogger Priit Pullerits said...

Kuna siin on mu matemaatilised võimed teemaks tõusnud, siis vaatame, millised on need teema tõstatajail. Ülesanne on selline.

Eelmisel õppeaastal tegin tudengitele esimeses loengus sürpriis-kontrolltöö, kus oli maksimaalselt võimalik saada 10 punkti. Parim tudeng kogus kolm punkti. Paremuselt järgmised kogusid kaks punkti. Kui mitu protsenti oli parima tulemuse saanud tudengi tulemus parem paremuselt teise tulemuse saanud tudengite tulemusest?

Muud vastused. Siimu loogika ei ole kübetki loogiline, sest ta paneb ritta eri aastail saavutatud tulemused. See oleks sama, kui mõni ekssuusataja tuleks kelkima oma 20 aasta taguse TM tulemusega ja väitma, et on nüüd sama hea kui siis. Võrrelda tuleb ikka ühe ja aasta tulemusi, sest niisugust metoodikat kasutab ka KTM paremusjärjestuse määramiseks.

Ain-Ivar, muidugi võid mu koha ja punktid välja arvutada, aga ma ei usu, et saad teistsuguse tulemuse, kui sain ilma nende ruutjuurte jms-ta. Ehk: piisab pelgast loogikast!

Maratoni 42,195 km kavva võtmist ei poolda, sest siis kuivaks osalejate arv kokku. Väga paljudele käib see üle jõu. Jooks on ikka kõige raskem ala ja nii pikaks distantsiks valmistumine lõhub tervist. Ja ma ei usu, et maratonist on võimalik kahe nädalaga taastuda, et olla valmis rattaralliks.

Rulluisutamist ei peaks üldse arvestama, sest see on, nagu ise harrastajate arvust näete, naiste ala. Ja nagunii on sellega varsti lõpp, kui maanteed killustikuga korralikult ära pinnatakse.

Eero, saapaotsus las ootab, väljas vihmane ilm, ei ole mõtet osta uut saabast, et hakata seda kohe vihmas leotama.

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

PP matemaatilised võimed on kahjuks pedagoogi tasemele mittevastavad. Esitada matemaatiline küsimus nii, et jäetakse täpsustamata protsendi arvutamise alus - see on tüüpilise humanitaarharidusega hämaja tunnus, kelle taolisi on meie riigis lootusetult palju. Sellele matemaatilisele küsimusele on antud sõnastuses 2 õiget vastust: 150% ja 10%. Miks, seda peab juba peadgoog ise väljaraalima puhta loogika abil ja kindlaks tegema, kus ta küsimuse esitamisel eksis.

jyrx

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

ups 150% asemel tuleb lugeda ikka50%

jyrx

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Et masu ajal veelgi küünilisemaks minna on tegelikult vaja 3 paari saapaid: 1) klassika lumel suusatamiseks 2) uisk lumel suusatamiseks 3) klassika poris rullitamiseks. Kolmandaks variandiks sobivad ka lumel suusatamiseks mittekõlbulikud (näit mõned õmblused lahti, pealsetes augud) vanad klassikasaapad.

ain

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Seni kuni Priit oma matemaatilise " pähkli " arvutamise alust üritab välja selgitada, julgen arvata et tema virtuaalne koht oleks oluliselt kesisem kui sinna tabelise lisada veel mõnisada virtuaalset harrastajat, kes oma tulemust erinevatel põhjustel selle aasta nelikürituse protokollis ei saavutanud, küll aga oma võimetelt Priidust eespool oleks olnud

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks ettepaneku premeerida Euroopa meistrivõistlustel maastikuratta maratonis meeste eliitklassis kuldmedali võitnud Allan Orast ning tema treenerit Harald Osjametsa.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

... ning kinnitas tervishoiuteenuste hindade 6% languse :-(

ain

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

6% ei tohiks kvaliteeti küll mõjutada, arvestades, mis raha ravimiäris pöörleb. Ma ei imestaks kui näiteks selle vee hind, mida artoskoopias põlve opereerimisel kasutati (2007 tänu osalisele tuimestusele õnnestus kõike hästi näha), maksaks a la 100 krooni liiter; seda kulus ikka liitrite kaupa. Vaevalt seda vett haiglatele ainult 10% kasumimarginaaliga müüakse... Kirurgiga vesteldes jäi mulje, et mingi hüpersuper veega tegemist ei ole.

Rääkimata siis muudest high end medikamentidest a la hambaravis kasutatav valguskõvenev täidis, põlve ja puusa proteesid jne. Seega haiglate varustusdirektorid/logistikud/ostujuhid võiks aktiivsemalt tarnijatega suhelda ning siis ei tohiks see 6% küll probleemiks olla? Samas on selge, et kui tarnijad igasugu meelehead vastu pakuvad, siis ongi hinnad sellised nagu nad on.

Lauri

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

to jyrx
Et küsimus on ju sisuliselt, et mitu % on 0,3 suurem kui 0,2, siis on 10% täiesti vale vastus. 10% oleks õige, kui küsitaks midagi sellise, et "mitu protsendipunkti(ehk siis mitu skaalaühikut on kahe näidu vahe)". Seega kui aluseks võtta 0,3, siis on vastus u 33% ja kui aluseks 2 siis 50%.
Võibolla suudab keegi kes suudab matemaatikat ja grammatikat hästi kokku viia selle välja mõelda, mida sellise küsimuse formuleerimise juures on õigem aluseks võtta.
P

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Allan Orast premeeritakse 100 000 krooniga ning tema treenerit Harald Osjametsa 50 000 krooniga.

No lõpuks läheb raha ka õigesse kohta, tubli töö.

 
At 12:22, Blogger Priit Pullerits said...

Siin on huvitav näha matemaatilise ja keelelise "aju" vastuolu. Need, kellel on puhtalt ülekaalus nn matemaatiline aju, ei suuda imelikul kombel aru saada, mida on küsitud. Ja need, kellel on dominantsne nn keeleline aju, ei saa aru, mida ja kuidas siin üldse arvutama peab. Aga viige need kaks aju kokku, kui õnnestub, ja te näete, et küsimus on ju lihtsamast lihtsam: Kui mitu protsenti oli parima tulemuse saanud tudengi tulemus parem paremuselt teise tulemuse saanud tudengite tulemusest?

Olgu öeldud, et õige vastus ei ole 10 ega 150 ega 33 protsenti. Keep on trying!

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Vaata P, PP rääkis pikalt ja lohisevalt kui vähepüüdlikud olid tema tudengid. Sellest kontekstist lähtuvalt on küsimuse (kui mitu % oli parem) esitusviisist võimalik väljalugeda, et ta tegelikult ootab vastuseks 10%, kuid ta eksis selle küsimuse grammatilisel defineerimisel matemaatiliselt korrektsel viisil. Nii üldisele küsimusele on reaalselt isegi 3 erinevat vastust ning kõik oleneb ainult vastuse sõnastamisest. Kahjuks küsitakse ainult % ja seega ei pea pikalt vastama ning see jätabki hämamiseks hästi palju ruumi. Kui vastata, et parema tudengi teadmised olid 10 protsendipunkti võrra suuremad kui järgmise omad, siis see ongi see konteksti järgi reaalselt oodatud vastus.

Sisuliselt tähendavadki kontrolltöö punktid protsente 100%-st ja sellisel juhul räägitaksegi vahedest protsendipunktidena. See on reaalelu. Kui nüüd reaalelu näitel üritada kiirustades küsimust väljamõelda, siis saadaksegi absurdküsimus, millele vastus ei oma reaaleluga mingit pistmist.

Kuid PP-le võib selle ämbri andestada, sest ega enamik raamatupidajaidki ei suuda protsendiarvutusi õieti teha, mis siis ajakirjanikust rääkida.

Lõppudelõpuks on oluline teada kui palju jäi priimusle tunnis räägitust meelde ja palju oli järgmine kehvem ning palju oli nende kahe reaalne vahe absoluutarvestuses, mitte aga suhteliselt, et õppejõud saaks hinnata oma tunnitöö tulemuslikkust ja leida võimalusi metoodika parendamiseks.

jyrx

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

täielik huumorinurk. kui (aja)kirjanik ei suuda küsimust formuleerida, siis pole imestada, et igasugu kommiskandaalid tekkivad. PP alustas ülesannet sellega, et fikseeris skaala - max punktid oli 10 punkti. parim tulemus oli 3 ehk 30%, järgmine2 ehk 20%, seega vahe on 10%.

tegelt on aru saada, et mees tahtis küsida midagi muud. aga välja kukkus nii nagu tavaliselt. küta edasi!

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

kui üks on arv 3 ja teine 2 ning palju 3 on 2-st suurem, siis 50%.

Kui see pole õige, siis olen tõesti loll.

Sven

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

http://matemaatika.edu.ee/sisu/0136/veel.html kirjeldatakse täpselt kuidas esitatakse selgeid matemaatilisi küsimusi, millele saab üheselt vastata eesti keeles. Kui seda loogikat mitte järgida siis ei saagi eestlased küsimuse sisust aru. konkreetsel juhul oli küsimus nii nagu kirjas siin: "Leian, mitu protsenti on arv a suurem kui arv b. Lahutan (leian arvude vahe),
jagan ja korrutan 100%-ga. Leian, mitu protsenti on arv 500 suurem kui arv 50. (500 - 50) : 50 · 100% = 900%"
PP aga tahab saada vastust mille saamiseks oleks pidanud küsima nii: "Leian, mitu protsenti on arv b väiksem kui arv a. Lahutan (leian arvude vahe), jagan ja korrutan 100%-ga. Leian, mitu protsenti on arv 50 väiksem kui arv 500.(500 - 50) : 500 · 100% = 90%"

Ei aita siin Priit sind ajakirjanduslik häma ja teiste demagoogiliselt rumalateks sildistamine. Vaata peeglisse ja formuleeri küsimus ümber. Sul on küsimuses terad ja sõklad segamini.

 
At 13:55, Blogger Rünno Ruul said...

äkki võiks siis olla praegusele maastikujooksule lisaks maanteejooksuala, et jooksualade kaalu suurendada ja veidike erinev oleks nagu rattaaladki?

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

"saapaotsus las ootab, väljas vihmane ilm, ei ole mõtet osta uut saabast, et hakata seda kohe vihmas leotama." - EI PEAGI OSTMA, aga võiks käia uurimas ja proovimas ja siin teada anda, kindlasti huvitaks kõiki rohkem, kui %arvutus. muidu on nagu ikka - nädal enne maratoni: mehed, mis nüüd teha, maraton tuleb, mul saapaid pole, kes laenaks parimaid saapaid :D

 
At 14:55, Blogger Priit Pullerits said...

Uskumatu, kui palju suudavad mõned mehed lihtsa protsendiarvutuse küsimuse üle tolmu keerutada ja selle nii segaseks ajada, et enam ei saa nad vist ise ka aru, mida teevad, ja hakkavad ummikuse sattununa küsimuse esitajat süüdistama. No mida puutub siia see, et maksimum oli 10 punkti? Absoluutselt mitte midagi. Maksimum oleks võinuks olla ka sada punkti, aga vastus minu küsimusele sellest ei muutu.

Lugege Sveni lihtsat ja loogilist vastust kell 13:34. Seal on kõik kirjas. Sellele pole midagi lisada. Nii lihtne see ongi - geniaalne.

Braavo, Sven! Ja suur aitäh, et säästsite mind pööraseks pööranud vusserdajate totrate rünnakute eest. Sven, teil on täiesti õige vastus ja te ei ole loll. Te olete siin kõige targem.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Tüüpiline ajakirjanik, peksab segast ja siis nuhtleb teisi.

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Hakkab looma, miks hoolimata kõiksugu koolituste ja muude haltuurade honoraridest ei jätku suusasaabaste ostmiseks ;) Kas Tartu 2. Keskkoolis naismataõpse ei olnud omal ajal?

Ent algne postitus oli võhmameeste edetabelist. Siin samuti ühene vastus. Ei, Priit, Sa ei kuulu vastupidavusalade harrastajate seas Eesti Top-100 hulka, ammugi siis Top-25 hulka.

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

vastupidavusalade edetabel on ajalugu!
PP pretendeerib 100 parima matemaatiku hulka :)

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Naljanumber nimetada nelikut mingiks vastupidavusalade edetabeliks.

Priit kirjutab:
"Ent ärme räägime "oleksitest" ehk võtame arvesse, et ma jooksnuks sama kiiresti."
Ehk ärme räägime oleksitest aga oleks ma....

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaaridest nähtub, et mõni paneb jõle pahaks PP fantaseerimist Tartu nelikürituse võimaliku koha üle ja ta virtuaalset 25. kohta.
Minuarust on lapsik ärrituda või pettuda kellegi vastava arutluse peale olgu see isegi puhas fantaasia ilma mingi reaalse aluseta. Nnäiteks - ma oleks maailmameister kui ma rohkem ja paremini trenni teeks, oleks paremad tingimused, ise andekam ja üldse. Kas see ei võiks siis tõsi olla? Muidugi võiks. Aga samas ka ei pruugi. Ja mis siis? Miks peaks sellise arutluse peale närvi minema?

Mis protsendiarvutuse ülesandesse puutub, siis tuleb tunnistada, et PP-lt hea ülesanne ja Sven'ilt korrektne vastus. Eks see ikka võib närvi ajada kui mõtled, et oled parem ja targem, aga tegelt hoopis loll.
Skiwaffe

 
At 00:14, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus on suurepärasusest kaugel.
Kui leiame mitu protsenti on mingi suurus kasvanud või kahanenud, parem või kehvem, siis tuleb: a) leida selle suuruse muudu absoluutväärtus: suuruse kasvamise korral lahutada lõppväärtusest lähteväärtus, kahanemise korral lähteväärtusest lõppväärtus; b) leida mitu protsenti on saadud muudu absoluutväärtus suuruse lähteväärtusest.
Antud küsimus on 2 otsaga ja selgusetuks jääb, milline on lähteväärtus ja seega ongi 2 lahendit.

 
At 09:11, Anonymous Anonüümne said...

"Kui leiame mitu protsenti on mingi suurus kasvanud või kahanenud, parem või kehvem, siis tuleb: a) leida selle suuruse muudu absoluutväärtus: suuruse kasvamise korral lahutada lõppväärtusest lähteväärtus, kahanemise korral lähteväärtusest lõppväärtus; b) leida mitu protsenti on saadud muudu absoluutväärtus suuruse lähteväärtusest."


Ise pakud lahenduse ja lased rahulikult demagoogiaga edasi:

a) 0,3 - 0,2 = 0,1
b) Lähteväärtus 0,2 ==> 0,1 = 0,2 * 0,5 ==> 0,2 * 50%
c) Tadaa.

Milleks, oo milleks on vaja nii lihtsa protsendiarvutuse ümber sellist tolmu keerutada? Keskmine keskkooliõpilane saab antud ülesande lahendamisega peast 10 sekundiga hakkama, samas on siin mõned kommentaarid juba nii pikad, et nende kirjutamiseks kulus kordades rohkem aega kui ülesandest aru saamisele.

Märten

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Tekst läheb mõlemalt poolt kohati ajuvabaks ära - segast peksavad nii Pullerits kui tema oponendid. Sisuliselt sama jauramine on iga sissekande järel. Blogi peaks nime järgi olema spordiblogi, aga igapäevasest higistamisest on juba väga harva juttu. Ütlen ausalt, et ei näe eriti enam põhjust regulaarselt lugemas käia. Kaagutamist ja poriloopimist võin ka mujalt tarbida.

Martin

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

3/2 või 2/3

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

She infuses the office base of oρerations oils thаt сontain
bonkers, ѕuch аs dulcet Almond οil, cob οil,
and goober oіl. I lookеd for moгe reading material
that wheel spoke tο these al mismo tіempo, ya quе аporta una mayor
rеlajaci�n, a vecеs puede habeг
dos terаpeutas parаtгoopег rеalizаr
еl maѕaје tantrіc massаgе.


My weblog erotic massage in London
My web page :: tantric massage London website here

 
At 03:52, Blogger Unknown said...

qihang0630michael kors handbag
michael kors uk
gucci uk
burberry handbags
replica watches cheap
pandora charms 2015
longchamp handbags
jordan shoes
ed hardy clothing
cheap beats headphones
christian louboutin
air max 95
ray ban uk
michael kors
true religion outlet
chanel bags
oakley sunglasses
coach outlet
ralph lauren homme
louis vuitton
nike air max
cheap oakley sunglasses
kate spade outlet
michael kors bags
chanel outlet
jorda femme pas cher
michael kors
ed hardy
abercrombie outlet
ed hardy
cheap true religion jeans
kate spade outlet online
coach outlet online
prada outlet
gucci outlet
q

 
At 10:49, Blogger Unknown said...

oakley sunglasses
longchamp
ralph lauren femme
adidas wings
true religion jeans sale
bottega veneta outlet
coach outlet store
michael kors handbags on sale
swarovski crystal
uggs clearance
michael kors outlet
michael kors handbags
mizuno running shoes
louboutin pas cher
kobe shoes
prada outlet
adidas wings shoes
mulberry outlet
burberry outlet
tods shoes
ugg boots clearance,ugg australia,uggs on sale,ugg slippers,uggs boots,uggs outlet,ugg boots,ugg,uggs
tiffany and co
uggs outlet
uggs outlet
polo ralph lauren
valentino outlet
ferragamo shoes
coach outlet
michael kors outlet
longchamp bags
canada goose outlet
coach outlet store
ugg outlet
fitflops sale
nike trainers
20160812caihuali

 

Postita kommentaar

<< Esileht