neljapäev, august 20, 2009

Neeme Korv: Miks rullsuusatajad teistega ei arvesta?

Postimehe arvamustoimetuse juhataja Neeme Korv jagab alljärgnevalt oma tähelepanekuid, mis peaks rullsuusatajad oma käitumise üle tõsiselt järele mõtlema panema. Loodetavasti.
***
Suviste sportimiste hooaeg hakkab vaikselt jälle ühele poole saama. Võibolla on just nüüd õige hetk rääkida just selle auditooriumi ees lahti üks mure, mis on juba pikemat aega mind painanud. Tahaksin nimelt siinkohal asjatundjailt otse küsida: miks käituvad rullsuusatajad kergliiklusteedel nii, nagu kedagi teist seal liikumas polekski?

Meie kandis, Viimsis, on ehitatud kilomeetrite kaupa kergliiklusteid, mida lisaks kohalikele kasutavad innukalt ka tallinlased - jooksevad, uisutavad, teevad kepikõndi, sõidavad jalgrataste ja... rullsuuskadega. Olen ise neil teedel liikunud aastaid ja kinnitan, et mitte ühegi teise ala harrastajaga pole olnud ebameeldivaid kogemusi, rullsuusatajad kahjuks välja arvatud.

Esimene näide. Ema jalutab lapsevankriga tee paremas ääres. Vastu tuleb hoogsate tõugetega rullsuusataja ja tõmbab mööda sõites, nätsti!, kepiga vankri pihta.

Teine näide. Perekond – ema, isa, väikelaps – jalutab mööda teed metsa poole. Läheneb kaks rullsuusatajat. Pere võtab ilusti paremasse teeäärde, üksteise järele. Rullsuusatajad ajavad omavahel juttu, jätkavad kõrvuti sõitmist, kepid vuhisevad sentimeetrite kauguselt inimeste nägudest mööda. Laps ehmub ja puhkeb nutma.

Kolmas näide. Sarnaselt esimesega – sõidan rattaga ja rullsuusataja tabab mind kepiga.

Meie kergliiklusteed on tähistatud märgiga 435, mis kohustab seal liikuvaid jalgrattureid mitte ohustama ja takistama jalakäijaid, jalakäijad omakorda ei tohi tahtlikult (!) segada jalgrattureid. Liikluseeskirja mõistes on rulluisutaja ja küllap ka rullsuusataja võrdsustatud jalakäijaga. Seega peab rullsuusataja kaasliiklejaga arvestama. Eeltoodud näidete puhul võiks neid teoreetiliselt isegi trahvida.

Aga miks rääkida seadusest, kui peaksid olema kirjutamata seadused. Kultuur. Kergliiklustee ei ole ainult spordirada. Inimesed sõidavad rattaga kooli, poodi, külla. Õpetasin oma 5-aastase tütre hiljuti tavalise rattaga sõitma. Olen teda harjutanud olema ettevaatlik ja hoidma end minu sõidutuules. Kohtumised rullsuusatajatega teevad mind paraku murelikuks.

Harrastan ise jooksu, sportlikku kepikõndi, rattasõitu ja aegajalt ka uisutan. Rullsuusa kogemus mul puudub. Käesoleva kirjutise mõte ei ole külvata vaenu ega pritsida asjatult sappi. Ma tahaksin lihtsalt küsida, kuidas nahaalidega käituda või ongi rullsuusatamine ehk selline ala, kus oma rütmi ei tohi korrakski häirida lasta. Kui nii, siis – vabandage mind – rullsuusatajate koht ei ole üldkasutataval kergliiklusteel.
******
Olmsted Point, Yosemite National Park, California. 18. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida fotole.)

Fotod 1 ja 2: Rullsuusatajad tänavusel Saku suverulli võistlusel. Fotode autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

16 Kommentaarid:

At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Eks matslus (sh. mina ja maailm suhtumine) ole igivana probleem ja jääb selleks suure tõenäosusega ka edaspidi olgu nende kandjateks autojuhid, koerajalutajad, rullsuusatajad või kes iganes.
Matsluse siginemine rullsuusatamisse on ilmselt tingitud sellest, et nii mõnigi ennast imetlev tüüp on enda jaoks avastanud selle ala. Rulluisutamisel olen samuti kokku puutunud praktiliselt kogu KLT laiust hõlmava rullsuusatajaga, kelle kätetöö, ehk keppide asend ja liikumine oli ohtlikult lai. Tema tehnikat täheldades tekkis mul temas mulje kui vapikotkast - tiivad laiali.
Küllap kõige õigem viis teistega mittearvestaja kohtamisel on ikkagi talle märkus teha ja korrale kutsuda. Mitte lame sõim, ja nii, muuseas, üle õla repliigi pillamine, vaid korralik adresseeritud kõnetamine. A la kas ta pani tähele kuidas ta selline sõiduviis kedagi ohustas/teistega ei arvestanud, ja kuidas selline olukord võib kaasliikleja(te)le (aga kukkumise korral ka talle endale) vigastusi ja kahju tekitada. Usun, et pikemas perspektiivis ja üldisemas plaanis on sellistel korralekutsumistel positiivne mõju, ehkki korralekutsutav võib teid ka olenevalt oma kasvatatusest, meelestatusest või millest iganes ka kuu peale saata.
Skiwaffe

 
At 12:45, Blogger Priit Pullerits said...

Nüüd ehk ei püstitu enam nii teravalt küsimus, miks ma käin rullsuusatamas Tähtvere pargi ringil, mis minu teada ei ole kergliiklustee, vaid spordirada, ja mitte Tartu ümbruse kergliiklusteedel, kus keppide töö võib teisi tõepoolest ohustada.

Spordisõbrad ehk mäletavad, kuidas paar aastat tagasi sai Tobias Angerer Saku suverulli finišiheitluses kellegi kepiotsaga nii teravalt vastu vahtimist, et silma servast lahmas verd.

Eriti ohtlikud on uisutiilis rullsuusatajad, sest neil käivad kepid tõesti enamasti laias kaares selja taha. Klassikastiilis sõitjad on minu meelest veidi ohutumad.

Olen igati nõus eelkommenteerijaga, et sellistele ohtlikele liiklejatele tuleb teha korralik adresseeritud märkus, mitte külvata neid üle sõimuga ega pillata üle õla repliiki, mille tuul nagunii nonde kõrvust mööda kannab.

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Erutav lugemine, kuid kahjuks pean mainima, et jalgratturina on rulluisutajad palju kaootilisem ning ohtlikum probleem kui rullsuusatajad. Rullsuusatajatel on vähemalt kindel sõidustiil, mida jälgides saab ohutult mööduda, kuid uisutajad hiilgavad oma Browni liikumist matkiva sõidustiiliga, mis teeb nendest möödumise ohutuks vaid jõuliselt neid müksides :D Kergliikluskõnniteed on täiesti ajuvaba teema EV-s. Need on ju ohtlikumad kui kergliiklusvahendid autoteel. Täiesti omaette idiootide grupi moodustavad kergliiklusteel parkivad autod ja nende juhid. Kui tahad ennast korralikult erutada, siis mine kergliiklusteele!!!

 
At 14:18, Blogger arstionu said...

sellise käitumise vastu aitab sarnane lahendus, nagu vihjab selle postituse alumine foto.

väikesed kivid asfaldist teele - rattureid ja jalakäijaid need ei sega, rullsuusatajate rütmi rikub aga küll... kahjuks ka rulluisutajate oma - see kadu liigitub aga tsiviilohvrite alla.

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

mul on kuri kahtlus, et need laiavad sportlased pole täpselt aru saanud kergliiklustee funktsioonist. KLT esmane funktsioon on kergendada jalakäijate ja ratturite liikumist punktist A punkti B. See, et uisutajad-suusatajad seal treenida saavad, on lisaboonus. Samas on mul küsimus, et kas Tallinnas on üldse mingit ametlikku rullsuusa ja -uisurada, kuhu saaks treenijad kupatada? Lõuna-Eestis on sott selge - KLT olen madalam kui muru, laste läheduses jään praktiliselt seisma ja inimestest möödudes olen kepiotstega väga ettevaatlik (OT - olen talvel saanud kepiga silma, õnneks olid prillid peas, aga kena rant oli pärast silma all), tõsiselt treenin Otepää rullirajal vms.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Tallinnas Lillepi pargis on 2,5 km rada, millele pole asja jalgsiliiklejatele. Vaid ratturitele ja rullijatele kimada. V. hea asfalt kusjuures :)

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Parafraseerides Peeter Oleski legendaarset avaldust "kerge on olla ebanormaalne" võib öelda, et raske on olla normaalne. Vähemasti sobib see väide ühte-või-teistpidi kahetsusväärselt paljude kohta. Ikka aetakse pendel ühest äärmusest teise ja tahetakse asju ning nähtusi mingitesse valmis mustadesse või valgetesse kastidesse panna. Probleem ei ole ju rullsuusatajates kui sellistes ega ka teistes KLT kasutajates, vaid teistega mitte arvestamises, teiste ohustamises, laiutamises, koguni ülbitsemises jms. ükspuha, kes nii toimib.
Arstionu paneb päris segast soovitades rulluisutajate ja -suusatajate vastu kivikesi asfaldile loopida. Ainult idioot võib midagi sellist soovitada. Milleks üldse KLT-le asfaltkate kui seal rulluisutada ja -suusatada ei saa? Joosta, jalutada ja rattaga sõita saab edukalt ka ilma püsiva kõvakatteta teel. Ise kasutan KLT nii jooksmiseks kui rulluisutamiseks. Kusjuures kummalgi viisil liikudes toksin asfaldilt kivikesi, käbisid jms. minema, et nii mul kui teistel oleks ohutum.
KLT ei ole kellegi era-privileeg. Samuti ei saa selle olemust defineerida vaid kohalike elanike punktist A punkti B liikumise vajaduse rahuldajana. KLT otstarve on multifunktsionaalne - st. nii selle läheduses elavate liikumisprobleemide leevendamiseks kui kõigi liikumisharrastajate jaoks (idiootidele olgu siin igaks juhuks märgitud, et ikka vaid lihasjõul liikumiseks).
Mis puutub 13:31 kommenteerija rulluisutajate nn browni'likku liikumist, siis ainult päris "rohelise", kes pole enne rulluisutajaid elus näinud, jaoks võib selline liikumine eksitav olla. Nn otsevaates korrapäraselt küljelt-küljele liikuva rulluisutaja sõidutrajektoor on palju puhtam, etteaimatavam ja loogilisem kui algajate või vaid pühapäeva sõitjate oma.
Skiwaffe

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

erutav lugemine.
http://www.youtube.com/watch?v=4pXfHLUlZf4

 
At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

fotode selgitus. PP paneb pada. sel aastal ei toimunud Saku suverulli.

 
At 13:25, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Sakule sai tõesti alusetult reklaami tehtud. Sel aastal oli lihtsalt Suverull. Vaat siis, kuidas pikaaegne sponsorlus on läbi aegade spondeerija nime mällu kinnistanud. Raske nüüd sellest kohe lahti saada.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

P sai veast aru aga ära ei paranda? lihtsalt selline mees.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

vaata Skiwaffe,

Rulluiskudel liigub igasuguseid kloune, rullsuuskadel on aga pea 100% pühendunud sellid. ca 60% uisutajatest teevad sõites klounaadi. Mis sa arvad, kas ikka on lihtne klounide seltskonnast mööduda?

13:31

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

"Nüüd ehk ei püstitu enam nii teravalt küsimus, miks ma käin rullsuusatamas Tähtvere pargi ringil, mis minu teada ei ole kergliiklustee, vaid spordirada, ja mitte Tartu ümbruse kergliiklusteedel, kus keppide töö võib teisi tõepoolest ohustada."

Priit, kuhu katekooriasse Herne tänav kuulub?
Küsimus Tähtvere ringist tõstatub seetõttu, et tasasel maal rullsuusatamine on suht mõttetu asendustegevus.

Mike

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Varsti teed paljad ja teema jälle üleval. Matse on igal spordialal. Rullsuusatajaid ei maksa materdada. Kui mõistusega sõita, siis tihedas liikluses ei võta suusataja paaristõukel rohkem ruumi, kui jooksja ja rattur. Rääkimata uisutajast, kes käte-jalgade laia vehkimiseta kohapealt kuhugi ei saa. Mulle näiteks on rullsuusk ainuke sport, mida suvel teha saan kuna selg ja põlved läbi. See pole küll suures osas minu mure kuna sõidan maastikurulliga ja seega põhimõtteliselt igal pool, kus tahan, aga teistpidi ei tahaks küll, et nüüd kogu viha nende rullitajate vastu just suusatajate peal välja elatakse. Lõpuks on Eesti ju suusamaa või alles oli vähemalt... Maratonidel saavad suusatajad suhteliselt kitsastes oludes sadade ja tuhandete kaupa hakkama ja nüüd ei mahu siis KLT peale ära. Küllap see on ikka ühest küljest mõne hoolimatu suusataja süü (keda esialgu on kindlastikümnetes kordades vähem, kui kedatahes teist sorti rullitajat) ja teistpidi selle lolli ja lihtsameelse sporditegija meelelaad, et kui täna tulin rattaga oma anust stimuleerima, siis peavad seda kõik tegema ja mitte siin jalus koperdama. Olgu siis liiga aeglaselt, liiga kiiresti, kepiga, käruga, rulliga, kotiga või ükskõik millega. Kiputakse ikka unustama, et inimene on karjaloom ja kui soovid karjahüvesid nautida, siis tuleb ka karjaga arvestada. Kahju on näha ka seda, et ühe lihtsameelse lolli lause peale üle poolte vastajatest kohe punased loosungid üles tõmbavad ja hurraaga kaasa lähevad materdama ja oma hetke viha ükskõik, mille vastu kohe siia suunavad. Andmata aru, et 1000de KLT kasutaja kohta nähakse võibolla kolme-nelja suusatajat üldse, kelle hulgas siis paar tükki sajast on algajad ja võivad kogemata endale ja teistele liiga teha ja veel paar tükki on lihtsalt kas mersu või bemmi mehed, kes kuhugi elus eriti ära ei mahu rääkimata siis KLTst. Ja siinkohal pole tõepoolest tähtsust, mis neil meestel parasjagu käes või jalas on. Sind ei näe nad niikuinii. Tea kas ma ise nüüd ka targem olin, et siia üldse kirjutasin....

 
At 09:03, Blogger oakleyses said...

coach outlet, supra shoes, ugg pas cher, toms shoes, canada goose, bottes ugg, barbour, moncler, canada goose, swarovski, pandora jewelry, pandora charms, canada goose outlet, juicy couture outlet, doudoune canada goose, louis vuitton, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose uk, moncler, michael kors outlet online, moncler outlet, canada goose, canada goose outlet, moncler, wedding dresses, louis vuitton, pandora charms, ugg boots uk, pandora jewelry, michael kors handbags, moncler, moncler, sac louis vuitton pas cher, louis vuitton, hollister, montre pas cher, barbour jackets, louis vuitton, doke gabbana outlet, canada goose, lancel, ugg,uggs,uggs canada, thomas sabo, moncler, links of london, michael kors outlet, juicy couture outlet, replica watches, karen millen, marc jacobs, moncler, swarovski crystal

 
At 11:34, Blogger Unknown said...

jianbin0704
football shirts
coach outlet store
toms shoes
kobe shoes
burberry outlet
christian louboutin shoes
jordan shoes
cheap mlb jerseys
nike free 5.0
air max 90
cheap michael kors handbags
cartier outlet
gucci sunglasses
ralph lauren outlet
adidas trainers
beats by dre
longchamp solde
rolex outlet
nike huarache
michael kors outlet store
ray-ban sunglasses
louboutin pas cher
longchamp outlet
tiffany jewellery
swarovski crystal
ralph lauren outlet
lebron shoes
louis vuitton outlet store
mulberry handbags
fitflops sale clearance
herve leger outlet
ray-ban sunglasses
basketball shoes
coach outlet online
fitflops shoes
tiffany outlet
toms outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht