esmaspäev, juuli 06, 2009

Pullerits: Miks sportlased kaeblevad ja kurdavad?

Eesti Televisiooni juunikuised videolõigud Bergenist võistkondlikelt Euroopa meistrivõistlustelt kergejõustikus olid naljakad, kui need poleks olnud ka kurvad. Sportlaste antud kommentaaridest vormus paratamatult mulje, et Eestit käisid esindamas rohelised diletandid, kes millegagi hakkama ei saa, nii et pärast jääb oma naha päästmiseks üle ainult vabandusi otsida.

Sportlased, eriti tippsportlased, kes kodumaad esindavad, ei peaks kurtma ja kaeblema. Ometi jäi teleekraanilt kõrvu, et Eesti koondis oli kui hunnik õnnetust. Eks veenduge ise.

Anna Iljuštšenko, kes jagas kõrgushüppes 1.86ga 2.-3. kohta: «Rasked tingimused ja tuul oli vastu ja treenerit kaasas ei olnud. Nii et raske.» Kas tingimused polnud kõigile siiski ühesugused?

Marek Niit, kes sai vastutuulega 200 meetri jooksus 21,28ga 4. koha: «Siis tuli 170 peal sein ette ja sinna ta läkski.» Kas tuul puhus tõesti ainult tema rajal?

Andres Raja, kes sai 110 meetri tõkkejooksus 14,14ga 5. koha: «Enne starti mõtlesin, et ma ei tee kindla peale valestarti. Stardi taha jäi päris palju.» Kas rivaalid läksid siis valestarti tegema?

Moonika Aava, kes tuli odaviskes 54.97ga teiseks: «Kogu keskendumine sai kahe katsega otsa, sellepärast et pidime nii kaua ootama. Kõik jahtusid maha.» Kas ikka veel on 30-aastasel sportlasel kogemusi hirmus napilt?

Tiidrek Nurme, kes lõpetas väljalangemis-süsteemis peetud 3000 meetri jooksu 8.06,69ga kolmandana: «Olin päris küpse omadega raja peal. Ring enne lõppu oli juba tunne, et ei tea, mis siin küll saama hakkab.» Kas konkurentidel oli uudse viimase mehe jooksu kogemusi oluliselt rohkem?

Mihkel Kukk, kes sai odaviskes 77.92ga 4. koha: «Esimene katse kindla peale, teine oli juba nibin-nabin, suhteliselt närvide mäng, ega ta tulemust väga soosi.» Kas vastased said oma tulemuse tegemiseks rohkem katseid?

Lisaks esindas Eestit mitu sportlast, kes võitlesid ülekoormuse või vigastusega. Sirkka-Liisa Kivine, kes võistles kolmel alal, tunnistas pärast kaugushüppes 6.39ga saavutatud 4. kohta: «Tundsin, et viimased kaks hüpet ei jõudnud üldse enam hüpata.»

Põlvetraumaga kimpus Jaanus Uudmäe sai 4. koha nii kolmik- kui kaugushüppes (16.01 ja 7.58) ning lausus pärast kolmikut: «Juba hoojooksu lõpus tundsin, et enam ära tõugata ei saa, et põlv ei võimalda rohkem hüpata.»

Ksenija Balta jäi 100 meetri jooksus 12,08ga eelviimaseks, 11. kohale, ja seletas: «Mul hakkas jalg valutama, haigusest kindlasti on tingitud selline nõrgem seisund. Nüüd, ma ei tea, tuleks loota seda, et jalg annab järele.»

Püüdmata põrmugi olla kuri, ei saa ju võhikulegi jääda märkamata Eesti kergejõustliklaste massiivne vabanduste ja õigustuste otsimine. Nagu häirinuks just ainult neid rasked tingimused, löönuks rööpast uudsed reeglid ja seganuks vigastused.

Ent oleks ülekohtune siinkohal üksnes kergejõustiklaste suunas osundada. Tuleb teistegi alade tegijate suust väljaütlemisi, mis viitab nende nõrkusele. Ujuja Jane Trepp, kes võitis äsja Eesti meistrivõistlustel viis esikohta, ütles hooaja tähtsaima jõuproovi, MMi suunas vaadates: «Mul on juba selline märk eestikatelt käes, et isegi kui ei õnnestu kuskil midagi, on see aasta korda läinud.» Kas see pole juba ette vabanduse otsimine ja allaandmine?

Suusataja Aivar Rehemaa märkis pärast Norra liustikulaagrit: «Veits tundsin, et lõpus läks vähe raskeks, et algul natuke liiga innustusin.» Kas ikka veel ei ole saanud küpsesse ikka jõudnud suusamehel selgeks, et suvel ei tohi üle pingutada?

Kogenute hädaldamis- ja nõrkusejutud on hakanud ka noortele külge. Kümnevõistleja Mikk-Mihkel Arro, kes on võtnud sihikule jõuda Berliini MMile, rääkis pärast tagasihoidliku 7461 punktiga lõppenud Eesti-Soome-Rootsi maavõistlust: «Eile soojendusel tundus vorm väga hea. Mõned kontrollnäitajad tegin rekordi peale. Aga ei tea, kas natuke külm ilma pärsib kiirust või... ei oska öelda.»

Ei oska, jah, öelda, kust on Eesti sportlased saanud külge virilad kombed. Nii palju nagu nemad ei kurda küll ühegi teise eluala esindajad. Kurdaks ehk pensionärid, aga nemad ei saa ajakirjanduses kuigi palju sõna. Sportlaste õnneks.
******Half Dome from Glacier Point, Yosemite National Park, California. 17. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Anna Iljuštšenko. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Sirkka-Liis Kivine koos elukaaslasest treeneri Ivo Kalaga Tartus Toomemäel. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Ksenija Balta ja Jelena Novikova (paremal) mai lõpus Jõgeval. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Jane Trepp. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

20 Kommentaarid:

At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

ega tea jah, kas see ainult sportlaste komme viriseda on? Sa Priit ise ka ju tihtilugu virised oma tulemuste üle. Nii et pigem üldine rahvalik hädaldamine:)

Eero

 
At 13:51, Blogger dr Holden said...

Õige, Eero!

Selle artikli kohta kõlbaks hästi üks väljamaakeelne fraas - "Look, who's talking!" :)))

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

hmm, imelik suhtumine...
täiesti head kohad ju ja enamus ei kurtnud vaid ütlesid kommentaari hetkeolukorra kohta ausalt. seda ei saa keegi väita, et teised sportlased oma intervjuudes midagi teisiti väitsid. kui tuul oli vastu, siis kas oleks pidanud valetama ja ytlema, et oli pärituul? kindlasti rääkisid teised sama juttu.
hädaldamine oleks olnud just vastupidine juht - "näe oli pärituul aga ikka ei õnnestunud" või midagi sellist.
aga noh PP suudab iga asja ju negatiivseks keerata, et siin intriige tekitada aga tegelikult mix ka mitte. ainult et varsti ei taha enam keegi intervjuud anda, kartuses et tehakse jälle maha aga siis ju jälle hea põhjus blogiartikkel kirjutada, et näe nii ülbed, et ei kõlba isegi ajakirjanikega rääkida :D

rr

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Euroopa karikavõistluste Superliigas sai Mikk-Mihkel Arro kümnevõistluses individuaalselt üheteistkümnenda koha ja täitis 7779 punktiga MM võistluste B-normi.

Seega tulemus tuli järgmisel võistlusel ja vorm oligi hea.

 
At 16:41, Blogger Kidra said...

Võitjat ei sega miski! See ju ammu teada, et nõrku saab mõjutada :)

Aga nohhh - ainult väga rumal inimene ei leia isegi mitte vabandust!

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Oot, aga mida sportlased siis oleks pidanud ütlema? Et jõle hästi panin ja midagi ei häirinud ja millegi üle ei kurda? Siis tekib ju jällegi küsimus, et kuidas sportlane nüüd rahuldub siis näiteks 4. kohaga? Jälle oleks pahasti ju! Miks ei või sportlane välja tuua seda, mida ta tundis, et ta sooritust segas või häiris? Ja kust PP võtab, et teiste maade sportlased vähem n-ö hädaldavad? Või teiste elualade inimesed vähem vinguvad? Mina küll nii ei julge väita vaid selle põhjal, et Eesti sportlased on kohalikus meedias rohkem esindatud ja sõna saavad kui teiste riikide sportlane (kes jäi näiteks juhtumisi viiendaks) või mõne teise eluala esindaja.
Pealegi kui PP viitab siin mõne sportlase eale ja et võiks nagu juba kogemusi olla jne., siis kuidas vana spordihunt PP ise, alatasa erinevate teemadega sh. oma kehalise poolega hädas on?
Ei eita, et meie sportlaste kommentaarid on vahest lapsikud ja eneseõigustust otsivad, aga selliseid vastuseid tingivad väga tihti ka eriti lollid spordireporterite (nagu Marko Kaljuveer) küsimused: "mis tunne on?", "mille taha, sa arvad, et parem tulemus jäi?" jne. Pakutakse koguni põhjuseidki, et las siis sportlane valib midagi reporteri poolt välja pakutust. Reporterid ise initsieerivad sportlaste vabandustega väljatulemist.
Skiwaffe

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

lugesin ka nii- ja naapidi aga ei saanud kirjatüki mõttele pihta. ehk vajad puhkust?

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

pikalt ei hakka kirjutama: mage, masendav ja mõtetu üllitis.
Edu paranemisel

 
At 00:30, Blogger Rainis said...

Tervist!

Ajakirjandus küsitleb sportlasi episooditi ja saab sportlase seisundist pilte seetõttu samuti episooditi. Sporditaustaga inimesele on Priidu vahendatud vastuste laiem tagamaa kohe selge, kui selgub, et need vastused on sportlane andnud peale võistlust. Spordipsühholoogiast on teada, et peale rekordipüstitust on sportlasel ebaadekvaatselt positiivne hinnang võistlustingimustele või oma võimetele, samas kõikidel muudel juhtudel (keskmine või kesmisest isegi parem tulemus), rõhutaksin veelkorra - kõikidel muudel juhtudel - on sportlase hinnang võistlustingimustele ja oma seisukorrale ebaadekvaatselt negatiivne. Negatiivne hinnang tulemusele võimaldab alateadlikult sisendada endale enesekindlust seeläbi, et võimaldab veenda end tulevastes paremates võimalustes. Hinnang võistlustingimustele on seega tegelikult suures osas hinnang oma esinemisele. Lihtsalt ükski normaalse psühholoogiaga inimene ei suudaks olla peale igat pingutust enese vastu lõplikult hävitav, isegi kui see oleks absoluutselt objektiivne. Ja miks looduses on nii ikkagi läinud, et me arvame endast head ja võistlustingimustest halba? Sest see on hea, selline käitumine aitab meil motiveeruda järgmiseks pingutuseks siiski lootusrikkalt, läbi positiivse stiimuli (dopamiinergiline motivatsioonimehhanism). Enesehaletsusse langemine ja isiklike vigade põhjalik korrutamine saaks siin absoluutselt saatuslikuks.

Ja seejuures, kui on soovi, võin anda ka viiteid mõnele äärmiselt huvitavale eksperimentaalsele spordipsühholoogiaalasele tööle, kus selliseid negatiivse vs positiivse motiveerimise meetodeid on võistustulemuse parandamiseks püütud rakendada. Ja kõikides nendes töödes on andnud parimaid tulemusi just enesehinnangut säästvad viisid!


Parimatega,

Rainis

PS! Ajakirjandusest ka veidi. Praeguse perioodika ilmselt kõige suurem ja väljapaistvam viga on pinnapealsus. Ma isegi ütleksin - lugeja eksitamine pinnapealsuse abil. Inimesed meelitatakse infolõksu pakkudes neile suuri emotsioone, vägeva pealkirja, pildi või sissejuhatuse abil. Peale sellist sissejuhatust kaotab artikkel aga oma lugeja, sest sisu on, mis sisaldab oluliselt rohkem teksti, kuid palju vähem superemotsiooni, on peale sellist kontsentreeritud sissejuhatust lugeja jaoks liiga lahja, et edasi süveneda. Ja ilmselt käib see nii ka ajakirjanikega, sest eks nii kuidas küla, nõnda koerad.

 
At 08:25, Anonymous Anonüümne said...

PP on siin varemalt väitnud, et pole spordiajakirjanik. Varem ma kahtlesin selles. Nüüd veendusin - jah, PP ei ole spordiajakirjanik.

 
At 09:19, Blogger Priit Pullerits said...

Ja selle sissekande kommentaaripreemia läheb Rainisele!

Vaadake, selles asi ongi, et mina ei ole siin kaugeltki kõige targem (nagu 08:25 tabavalt sedastab, pole ma isegi ju spordiajakirjanik!). Ma esitan oma tähelepanekud ja nägemuse, et siis vastaval alal targemad, nagu ilmselt Rainis on spordipsühholoogia valdkonnas, leiaks põhjuse välja tulla ja meid kõiki ühiselt harida.

Aitäh, Rainis!

PS: Ja Rainise arvamus ajakirjanduse kohta on ka selline, millele on raske vastu vaielda.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Jääb arusaamatuks, miks Sa siis selliseid "pooletoobiseid" kirjatrükke treid kui Sa asjast miskit ei taipa?

 
At 12:07, Blogger Priit Pullerits said...

Aga sellepärast, et ajakirjanik ei ole kunagi viimse tõe kuulutaja, vaid kõigest tee näitaja tõe poole liikumisel.

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

ahah, teenäitaja on ikka väga suure suuga öeldud! ajakirjandus on pintsel mis lisab elule värvi - kord kollast, kord punast, kord musta ja kui vaja teeb musta valgeks! me tarbime seda ainult värvide pärast sest meil on vaja teada, kelle pilli järgi peab täna tantsima, kas punaste või valgete järgi.

 
At 11:12, Blogger Unknown said...

qihang0904,coach outlet
coach outlet store online
nike huarache
uggs for women
gucci belt
longchamp soldes
ghd straighteners
michael kors
giuseppe zanotti shoes
gucci outlet online
louis vuitton bags
tory burch shoes
prada sunglasses
nike store
ray ban glasses
michael kors handbags
timberland outlet
louis vuitton outlet stores
toms shoes
adidas superstar 2
michael kors outlet
true religion outlet
air max uk
true religion
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet online
michael kors outlet
true religion jeans
air max
tory burch outlet
jordan 6 retro
michael kors
pandora bracelets
longchamp sale
ray ban uk
coach outlet
cheap nfl jerseys
adidas trainers
jordan 13 retro
louis vuitton
q

 
At 03:26, Blogger chenlina said...

chenlina20161007
canada goose jackets
rolex watches
uggs sale
louis vuitton
michael kors outlet
louis vuitton outlet
christian louboutin outlet
cheap jordan shoes
uggs canada
uggs sale

 
At 09:00, Blogger Unknown said...

adidas trainers
cheap jordans
rolex watches
polo ralph lauren outlet
tods outlet online
louis vuitton
yeezy boost 350
coach factory outlet
oakley sunglasses
nike air max 90
20170106caihuali

 
At 17:57, Blogger Unknown said...

ugg boots
cheap jordans
rolex watches
coach outlet store
the north face outlet
canada goose jackets
gucci outlet
lebron james shoes 2016
nike free flyknit
polo ralph lauren outlet
20170217caiyan

 
At 06:58, Blogger Unknown said...

www0803
christian louboutin shoes
off white jordan 1
coach outlet
manolo blahnik outlet
pandora charms
ugg boots uk
christian louboutin shoes
ed hardy uk
fitflops
pandora charms outlet



 
At 05:24, Blogger jeje said...

air jordan 1 low homme et Yue Yuen asics chaussures running homme Industrial (Holdings) Ltd., le plus grand fabricant de chaussures de sport et de loisirs de marque, qui produit des OEM pour de grandes asics gel lyte 3 femme rose gold marques internationales telles que Nike, adidas, Reebok, etc. Il est devenu évident à la chaussure nike homme promo fin de la Première Guerre mondiale qu'un nouveau design de couteau était nécessaire pour répondre aux basket nike pas cher bebe exigences de combat non seulement de quartier-fermé, mais aussi de polyvalence d'utilisation. Les cartouches Micron sont nike court royale femme blanche très bien construites en utilisant des bouchons d'arrêt en acier chromé poli (ou en aluminium nike internationalist mid france usiné CNC pour les supports de bride), un tube intérieur en acier inoxydable ainsi qu'un basket femme cortez nike manchon de nettoyage sans avoir à riveter ou à déchirer le carbone fibre (comme le font beaucoup de asics chaussures de course nos rivaux).

 

Postita kommentaar

<< Esileht