neljapäev, aprill 30, 2009

Pullerits: Kuidas ma jõudsin eliidi hulka (midagi tegemata)?

Hurraaa, nüüd olen ma eliittegija! Vaat mis üllatused võivad elul varuks olla. Ja need tulevad sealt, kust ei oska neid teinekord oodatagi.

Uurisin Tartu nn jooksumaratoni - ei paindu minu näpud seda Otepää-Elva vaevu poolmaratoni klaviatuuril maratoniks ristimast - stardiprotokolle ja leidsin ühe tuttava nime, kes minu teada pole end üles andnudki. Nimelt avastasin 23 km jooksu stardinimekirja 56. realt oma nime, selle ees tiilti "eliit".

Mis toimub? Kuidas mu nimi sinna kirja sai? Kas nüüd pean vägisi jooksma tulema?

Esmalt pean ikka ortopeed Leho Ripsi juures vastuvõtul ära käima. Täna tahtsin minna, aga ajagraafik ei võimaldanud. Käisin hoopis Võrumaal Eesti nüüdisaja võimsaima ravija Kaika Laine juures. Ma ei hakka siin pikalt pajatama, mis ta mulle vestis - konfidentsiaalsus ennekõike! -, aga nii palju ta ütles, et hirmsamad ajad peaks mu elus möödas olema. See, kui järele mõelda, on nii oluline tõdemus, et selle seedimiseks läheb tükk aega. Mingi jalahäda on selle kõrval tühi-tähi.

Neile, kes veel ei tea, olgu teatatud, et eile ilmus Eesti esimene vastupidavusalade ajakiri Jooksja, väljaandja Donatas Narmont, kes pani stardikapitalina mängu 200 000 krooni, ja peatoimetaja Andrus Nilk Eesti Päevalehest. Aga ärge laske nimest ennast heidutada! Seal ei ole juttu sugugi ainult jooksmisest - tõestuseks kas või see, et kaanestaar on kaugushüppaja Ksenija Balta, kes, muide, on jooksnud 800 meetrit kiiremini, kui suutis möödunud talvel minu vastu olümpiavõitja Erki Nool (Balta 2.09 versus Noole 2.11), ja kes sügiseti teeb pikemaid krosse kui mina [tunniseid] -, vaid ka kõigist teistest kestusaladest, alates ujumisest ja orienteerumisest ning lõpetades rattasõidu ja seiklusspordiga. Näiteks suusatamisest kirjutab siinkirjutaja. (Kriitika ja vastukajad teretulnud!) Tiraaž on 10 000 ja see läheb jagamisele Viljandi järvejooksul, maijooksul, Elion Cupil ja Swedbanki tervisejooksul.

Nilk kinnitas eile, et eesmärk on arendada Jooksjast, mida ta otsustas oma vabast ajast teha koos Narmonti ja Urmo Raiendiga, treenimise ja sportimise teadmiste ajakiri.

Kui olete ajakirja nägema juhtunud, andke aga julgelt siin teada, mis sellest arvate ja mida võiks paremaks teha. Ma ei kuulu küll koosseisuliste tegijate kilda, ent huvitatud olen küll, et ajakiri jalad alla saaks. Sest ise, tundub, et oma jalgu niipea alla ei saa. Hoolimata sellest, et struktuurides esinevad kallutatud jõud on mind kallutanud märkamatult eliidi hulka.
******Alamo Square, San Francisco, California. 15. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Andrus Nilk tutvustab uut ajakirja Jooksja. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 2: Andrus Nilk (vasakult), Ksenija Balta ja Donatas Narmont ajakirja Jooksja esitlusel. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix

20 Kommentaarid:

At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Kust Tartust ajakirja leida võib?

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Ja kas TJM on liialt professionaalne üritus et seal ajakirja ei jagata :)

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Ma pidin just Priidule kirjutama, et kuidas sa saad jooksmata jätta kui sulle on antud tiitel "ELIIT" :)
Jõudu ja tervist!

eero

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Nilk teeb vabast tahtest. Palju Sina honorari küsisid?

 
At 22:09, Blogger dr Holden said...

Ma küll täna ajakirja ei saand! Vahest oli niipalju jooksjaid Viljandis, et viimastele ei jätkunud....

Aga noh sel aastal siis vist TM nelikus üks konkurent vähem!

 
At 23:55, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits kirjutab suusatamisest - teadmiste põhiselt.
Naerukoht! No sellega on uus ajakiri end määratlenud. Kõmu ja kollast värvi, mida muud sealt oodata. Või seda -kuidas oma suure jutustamisega auti ajada

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa asjalik ajakiri. Jätke palun oma õelad kommentaarid endale, kes veel lugenud ei ole.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Ja müüakse seda kus?

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Ei müüagi. Narmont ei taha raha teenida. Käi jooksukatel, jagatakse tasuta. Järvejooksul siiski kõigile ei antud, aga mis siis.

Sulev

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

helistasin väljaandjale. Tuleb müüki esmaspäevast alates, Lehepunkt, R- kiosk. Müts maha tegijate ees.

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

Mulgi ELionil ei jagatud s.....i

 
At 10:07, Blogger Rünno Ruul said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

anti ka viimastele ajakirja - mulle vähemalt. oli kotis sees.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Mina lugesin kaanest kaaneni läbi (sain Viljandi järvejooksul). Enim meeldis lugu hr. Kuusest, kes ironmaniks treenis ning artikkel jooksu algtõdedest ning treenimisest. Mis mind aga tõesti häiris oli see, et kõik artiklid olid väga ülevaatlikud, ja pealikaudsed, et oh, käisin-tegin-nägin ja kõik. Ma saan aru, et uuema aja ajakirjanduslik suund ongi selline, et kuhugi midagi pikemalt ei süüvita, artiklid on kergelt ülevaatlikud ning TV intervjuud mitte rohkem kui 10 min, sest muidu vaataja tüdineb ning klõpsab mujale. Minuarust võiks aga ikka rohkem ja põhjalikumalt kirjutada, loo kangelaste mõtetest, läbi elamistest, järeldustest jne. Praegu nagu jäi osadest lugudest mulje, et noh anti ülevaade a mis siis sellsest järeldada, kõrva taha panna, mõtelda...ei miskit. Ja teine asi veel, mis on nüüd täisti norimine aga mind häiris ühe artikli toon- nimelt lugu kus hr. Nilk käis orienteerumas ning tõdes loo lõpus, et issand jumal ma läbisin ühe kilomeetri metsas ca 10 minutit, et ta käib jala ka kiiremini...Kui populariseerida liikumist ja kutsuda inimesi osalema ei peaks andma hinnanguid, mis võivad jätta mulje, et kui sa liigud näitks 10 min. kilomeeter oled sa kehv ja enamus käib jalgsi ka kiiremini...Ma saan aru, et see tempo tundus Nilgile aeglane, kuid inimene, kes loeb ja saab mõtte, et läheks ka mõnele päevakule võib sellest ära ehmatada ja ta ei julgegi tulla... Lihtsalt selle lause oleks võinud ka sõbralikumalt ja toetavamalt kirja panna. Mina olen liikunud mõnel päevakul 2 korda aegalemalt ja mõnikord kiiremini ja olen ka mitte kõiki punkte võtnud ja ikka on tore...nii, et inimesed tulge metsa! Kokkuvõttes arvan, et seda ajakirja ostan küll ka edaspidi...üldiselt ju meeldis Lihtsalt rohkem teemadesse süvenemist ja toetavamat suhumist kõikidesse spordi harrastajatesse!
Kristiina

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin ka ajakirja ning ausalt öeldes jäi pisut kehvavõitu koondmulje. Kui alustada uue ajakirjaga, peaks ikkagi juba avanumber olema kõvasti üle keskmise. Nõustun Kristiina arvamusega, et seletamist oli palju, aga mida eriti tähele panna, seda eriti ei tekkinudki.
Nii et lugudes võiks olla mitte niivõrd jutustamist kuivõrd enam konkreetsust. Jutustab igaüks, aga konkreetset nõu annavad vähesed. Seega peaks autoreid hästi valima, neilt tõeliselt head lood tellima, mitte ajama keskpärast heietamist. Kirjutajaid peaks leiduma. ehkki kõik määrab toimetuse joon - kas tahetakse oma jõududega toime tulla või vaadatakse ikkagi laiemalt ka ringi.

Loodan, et ajakiri võtab ikka õiged tuurid üle, sest on asju küll ,millest kirjutada. Ja harrastaja pole ka enam mingi aiateivas, et riputa sinna mullusuvised
haisvad jooksussokid ja küll nad välja kannatavad...

Ega ikka igasugust haltuurat ikka ei kannata ka.

Nii et Jälgime mängu ja ootame toekaid lugusid!

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Müts maha Donatase ees. Samas kaua sa ikka ajakirja pelgalt oma fanatismist teed. Seepärast pakuks hoopis variandi, et teeks ajakirja kestvusspordist. Kui vaadata erinevaid foorumeid, siis paistab kõige rohkem huvilisi (targutajaid) rattameeste, jooksjate, suusatajate ja seiklusspordi harrastjate seast. Teemade ring oleks laiem ja huviliste-ostjate-tellijate arv ka suurem. Lihtsalt "jooksja" vist pikkalt ei ela. Donatas - osta parem sporditäht kesikute pesast tagasi.

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea ajakiri!

 
At 04:19, Blogger chenlili said...

canada goose jackets
ralph lauren outlet
uggs for cheap
ralph lauren clearance
basketball shoes
ralph lauren polo shirts
michael kors outlet
gucci outlet
lebron 12
louboutin shoes
toms outlet
retro jordans
mont blanc pens
air max 90
michael kors outlet
louis vuitton uk
uggs uk
canada goose coat
coach outlet clearance
michael kors outlet online
uggs sale
coach outlet
tory burch handbags
uggs on sale
christian louboutin shoes
uggs for men
louis vuitton outlet stores
north face jackets
nike trainers
los angeles clippers jerseys
coach outlet
replica rolex watches
gucci outlet
christian louboutin chaussures
ray ban pas cher
cheap jordans
minnesota vikings jerseys
cheap oakley sunglasses
louis vuitton handbags
chenlili20160829

 
At 11:16, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.22
coach outlet
giuseppe zanotti sneakers
christian louboutin shoes
ray ban eyeglasses
christian louboutin sale
red bottom shoes
skechers shoes
supreme shirt
jordans
moncler online outlet

 
At 05:14, Blogger jeje said...

Il est air jordan 1 mid blanc important de noter que le adidas zx flux noir et blanche pas cher choix du type de magasin basket femme nike air max thea beige à acheter est simple. Certains asics gel noosa tri 10 yl ophtalmologistes préfèrent apprendre et pratiquer air jordan eclipse rouge pas cher la chirurgie oculaire au cortez nike homme noir Texas LASIK, la neuroophtalmologie basket nike roshe run pas cher ou la pathologie ophtalmique. Nike basket nike air jordan 3 retro cadet annonce qu'elle lancera une Nike basket nike roshe run blanche Hyperdunk + en juillet 2012.

 

Postita kommentaar

<< Esileht