kolmapäev, aprill 15, 2009

Pullerits: Kuidas ma avastasin imelise trauma ravimise meetodi?

Art Soonets, igipõline konkurent, andis mulle eile hobusesalvi. Oli selle Tallinna hipodroomilt soetanud, ligi 400 krooni purk. Pidi aitama kõõluste venituste ja muude hirmsate hädade vastu. Ei tea, öö jooksul küll ei tunne, et kand ja põlv oleks paremaks läinud.

Aga Soonets on pakkunud muudki abi.

Tema oli see, kes utsitas mind võtma ühendust mehega, kelle juures käis ta ise oma lõhkist põlve, mis pärast rattasõidutraumat painduda ei tahtnud, korda tegemas. Kõigest kahe-kolme seansi järel oli ta taas liikuma saanud. Too mees, nagu selgunud, on aidanud veel paljusid teisigi, alates kettaheitja Aleksander Tammertist ja Läti tõkkejooksjast Stanislavs Olijarsist ning lõpetades Eesti kergejõustikulootuste Maris Mägi ja Grit Šadeikoga. Nüüd käib tema juures teiste seas oma reiehädaga keskmaajooksja Liina Tšernov.

Käisin uurimas, millega tegu. Siin on mu raport sellest, et seal, kus tavameditsiin tikub traumade, põletike ja muude hädade ees käsi üles tõstma, jääb paljudel loota vaid Eesti teadlase omatehtud aparaadile. Ja see aitab! Arstidki on sunnitud seda tunnistama.
***
Rein Kink märkas ligi kaks kümnendit tagasi, et temaga toimub midagi imelikku. Lausa sõnulseletamatut. Ta ehitas koos paari kolleegiga Tartu Ülikooli füüsika instituudis lasereid, kui täheldas, et haavad, mis sageli kuigi hästi kinni ei taha kasvada, hakkasid ühtäkki rutakalt paranema.

«Esmapilgul tundus see võimatu, fantastiline,» meenutab ta. Ja otsustas efekti omal käel uurida.

Täpsemini: oma jala peal. Kink oli korvpalli mängides teinud haiget vasakule põlvele, nii et see läks paiste. Põletik lõi sisse. Lõpuks oli ta sunnitud käima suisa kepiga, sest jalga ei saanud sirgekski ajada.

Viimaks otsustas ta abi otsida koos firmaga Estla ehitatud laserilt.

Kuu-pooleteise pärast sai põlv terveks. Ega ole enam häda teinud tänini.

Laseri kasutamine ravis oli tollal midagi enneolematut. Isegi Soomes ja Rootsis, eeskujuliku meditsiinitehnikaga riikides, vaatasid arstid kümnendi eest Kingu leiutisele alt üles. Üks tema esimese lasereid töötas mõnda aega Soomes nahahaiguste erakliinikus.

Nüüdisajal kasutatakse lasereid üha laialdasemalt kirurgias, ent võitluses haiguste ja traumade vastu pole need jätkuvalt erilist rakendust leidnud. «Oi kui palju arste jääks tööta, kui need kasutusele võtta,» väidab enne pensionile jäämist koos Kinguga lasereid konstrueerinud Mihkel Raamets. «Ja kui palju määrete ja salvide tootjaid jääks turuta.»

Raamets juhib tähelepanu oma näole, mis sai mõni aeg tagasi elektrikilbist sellised põletused, et nahk rippus. Nüüd pole õnnetuse jälgi nähagi. Tänu laserravile, väidab ta. Praegu käib ta Kingu (70) kabinetis vana 30-kilose laseriga õlavalu leevendamas. Lisaks kinnitab, et on laseriga ninasõõrmeid töödeldes saanud päevaga lahti nohust.

Tõsi see on, et nahahädade vastu on ka tavameditsiin lasereist abi otsinud. Kingu üks esimesi aparaate läks kasutusse just TÜ Kliinikumi nahahaiguste kliinikus, kuni seal soetati hiljuti tema masina asemele 800 000 krooni eest uuem ja moodsam.

Ent silmanähtavat kasu on Kingu laserist olnud muudegi murede vastu. See kiirendab vigastuste ravi ja haavade paranemist, võitleb põletike vastu ja leevendab valu, eemaldab edukalt tätoveeringuidki.

TÜ füüsika instituudi direktor Marco Kirm, endine teivashüppaja, sai näiteks kolme veerandtunnise seansiga lahti põlve põletikust. Samamoodi oli tal abi küünarnuki paistetuse mahavõtmiseks.

TÜ hambaproteesikeskuse arst-õppejõud Merike Vanjuk, Eesti parim naisorienteeruja, on saanud samuti abi põlvetrauma raviks, aga ka põrutusest tekkinud kannapõletiku vastu. Põlvehädaga käis ta esmalt ortopeedi juures süste saamas, aga need ei avitanud. Alles laserravi lõi korra majja.

Eesti rekordiomanik kõrgushüppes, TÜs hambaarsriks õppiv Anna Iljuštšenko vigastas kaks aastat tagasi reie tagakülge nii tõsiselt, et ei saanud üksvahe astudagi. Seal, kus tavameditsiin osutus pikka aega võimetuks, tõi lõpuks Kingu seadeldis leevendust. Mis iganes Iljuštšenko kudedes ka ei toimunud – ta tundis, justkui närvidest kiirgaks soojus eri suundadesse –, ent juba kahe seansi järel oli valu nagu peoga pühitud.

Kingu kabinetis lebab laual suur klade, mis on näiteid imelisest paranemisest paksult täis. Tema juurest astub päeva jooksul läbi kolm-neli eri elualade inimest. Näiteks raamatuköitja, kes ei suutnud reumatoid-artriidi tõttu isegi kohvitassi käes hoida, aga sai kuu ajaga näpud taas liikuma. Või Ukrainast pärit kolleeg, kes on abi saanud põlvesidemete rebestusest taastumisel, küünarnukipõletiku ravil ja samuti sõrmeliigestesse ladestunud soolade vastu. Või autolukksepp, kelle ekseemist kätel ei saanud tavameditsiin jagu isegi poole aastaga. Aga kõigest neli seanssi vaseaurude laseriga (neile, keda teadusandmed huvitavad: kiirgusjooned – 511 nm, roheline, ja 578 nm, kollane; keskmine võimsus patsiendi nahal 0,4 vatti) ja ta oli hädast prii.

Füüsikadoktor Kink väidab, et pooleteise kümnendi jooksul on 90 protsenti tema juures käinuist abi saanud. Peamiselt just need, kes on maadelnud põletike ja sporditraumadega, ehkki laser aitab ka näiteks kortse eemaldada. Ülejäänud 10 protsenti on kimpus peamiselt geneetiliste hädadega, mille vastu on tavaliselt võimetu ka tavameditsiin.

Kummalisel kombel pole siiamaani selge, milles seisneb laserkiire tervendav toime. «Tundub, et mõju on seotud palju vere stimulatsiooniga,» pakub Kink oma vaiksel ja tagasihoidlikul häälel. «Roheline kiirgus neeldub hemoglobiinis hästi.» Teaduskirjandus kinnitab, et laser suurendab immuunsüsteemi vastupanuvõimet ja võtab vähemaks valusid, samuti on sel antiobakteriaalne toime. TÜ kuus doktorandi, kes läbi aegade laserravi efekti küsimust uurima asunud, on paraku tulusamatele jahimaadele siirdunud ning asja pooleli jätnud.

Kui laser nii tõhusaks ravivahendiks on osutunud, siis miks moodne meditsiin (peale mõne erandi, nagu kõrva-nina-kurgu-, samuti silma- ja nahaarstid) selle pakutavaist võimalustest ikkagi kümne küünega kinni pole haaranud?

«Laserid on komplitseeritud ja kohmakad, neid on keeruline kasutada,» lausub TÜ arstiteaduskonna dekaan Toomas Asser. «Vähemasti valdkondades, kus oleme üritanud neid sisse viia, ei anna nad eelist teiste lihtsamate ravimeetodite ees.» Tema sõnul on laserravi tõhususest rääkivad andmed veel paljuski spekulatiivsed ning võivad seetõttu eksitada.

Ometi paljud inimesed usuvad lasereisse. TÜ Kliinikumi nahahaiguste kliinikus on pidevalt ukse taga kuuajaline järjekord, et saada sealse rohelise kiirega laseri abil lahti läbi naha kumenduvaist veresoontest, võtta õrnemaks pigmendilaike ja kaasasündinud tulemärke. «Kindlasti on see patsientidele üks võimalus,» kinnitab arst-õppejõud Külli Paasik.

Vähemalt ühele asjaolule ei vaidle vastu ükski arst: laserravil vaevalt mingit ohtlikku kõrvalmõju leidub.

Oleks vale süüdistada, et Kink, kelle uurimisvaldkond on madalatemperatuurne vaakum-ultraviolettspektroskoopia, pakub ilma loata raviteenust. Ta rõhutab ise, et on füüsik, mitte arst. «Ega ma ravi,» kinnitab ta. «Raha eest ei tee ma midagi.» Lehejutt Arteris läheb talle korda vaid sedavõrd, et arstid hakkaksid laserite raviomaduste vastu senisest suuremat huvi ilmutama.

TÜ Kliinikumi traumatoloogia-ortopeedia arst-õppejõud Leho Rips, innukas harrastusrattur, läks Kingu laseri mõju proovima enda sõnul positiivse pessimistina. Ta oli rattasõidust saanud seljavalud. «Tunne oli, et midagi toimub,» meenutab ta raviseansse. «Mingi aisting tekkis – järelikult on toime olemas.»

Ent lõplikku lahendust Rips oma seljahädale siiski ei saanud. Võib-olla käis ta ravil liiga vähe, vaid 10-15 korda, ja liiga pikkade vaheaegadega, vaagib ta. Võib-olla oli põhjus selles, et ta ei lisanud teisi ravikomponente, nagu jõuharjutused ning taastus- ja põletikuvastane ravi, sest tema väitel ainuüksi laserist kindlasti ei piisa. Meditsiin on ju kompleksne.

«Võib-olla on Kink välja töötanud ülimalt innovaatilise superriista, aga me ei oska seda hinnata?» küsib Rips. Pärast väikest pausi korrigeerib ennast: «Ma pigem ütleks, et me ei oska seda kasutada.»
***
Siin lõpetuseks Maris Mägi (21), sise-EMil 400 meetri jooksus 7. koha saanu kommentaar:

«Rein Kink on mind tõesti palju aidanud. Alustasin tema juures käimist, kui tekkisid probleemid ahhilleuse kõõlusega. Sain hädast lahti, kindlasti oli suureks abiks temalt saadud laserravi.
Hiljem olen Kingu juures käinud tagalihase kinnituskohtade probleemiga, kas siis põletikku või venitust ravimas. Sel talvehooajal aitaski osaliselt just sealne ravi mul kerge trauma kõrvalt paremini treenida ning paar võistlust kaasa teha.

Laserist on igas mõttes abi olnud, ka psühholoogiliselt. Kuna Kink tunneb oma ala hästi, teab ta, millega on tegu. See tekitab suuremat usku ravi tulemusse. Ta on igati asjalik ja meeldiv inimene, kes kunagi abist ära ei ütle.

Igal juhul väga positiive, et ta abivajajaid hätta ei jäta ja suure huviga aitab.»
******
Union Square, San Francisco. 15. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Füüsikadoktor Rein Kink näitab omatehtud laseriga, mis moodi ta ravis terveks sportides tõsiselt vigastada saanud põlve. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

Foto 2: Liina Tšernov mullu Kadrioru staadionil. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Foto 3: Rein Kink demonstreerib, kuidas laserravi võib usaldada lausa kinnisilmi. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 4: Kõrgushüppaja Anna Iljuštšenko. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 5:
Füüsikadoktor Rein Kingu konstrueeritud vaseaurude laser. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 6: Leho Rips mullu sügisel Tähtvere spordipargis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 7: Maris Mägi mullu suvel Eesti meistrivõistlustel. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix

21 Kommentaarid:

At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

WTF?

4 päeva tagasi ajalehes avaldatud artikkel jõudis lõpuks siis blogisse. Iseenesest väga tore, ega ma muidu poleks selle jutu otsa kukkunudki, kuid mis toimub? PP trenni ei tee, blogi ei kirjuta, kommentaarides on vait jäänud, kas PP elu on Läti kõige ilusamasse jõkke kukkunud? Kuule Priit tee parem siin blogis üks õudne lõpp, kui venitad seda lõputu õudusena ja jänkistani pildiraamatuna. Mida rohkem ma neid pilte vaatan, seda pisemaks muutub minu American Dream.

PS! Läti kõige ilusam jõgi on Pērse.

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt on hea, et vanahärra inimesi aitab, aga siin on midagi rääkimata jäetud. Kui kuskil Tartus "vedeleb" nurgas imemasin, juba 20 aastat ja seda pole üles korjatud ja tootmisse antud, peab midagi veel olema, mis ei lase sel juhtuda! Ma ei usu, et keegi selle läbi miljardäriks poleks tahtnud saada. Skype võrdlus oleks ju kõige parem kõrvale panna, kolm-neli aastat ja kasutajaid on sadu miljoneid. Ja nüüd ravimihiiud, ei leia mõnda miljonit, et "imemasin" massitootmisse juurutada - no ei jäetaks sellist kullatootmisideed maha vedelema!

Ja kui see masin nii võimas on, kuidas siis meie "rahvuslik põlv" selleni ei jõudnud. Küll aga seikles seesama põlv lennukites mööda euroopat, ikka ühe kiropraktiku-mudija juurest, teise juurde, abi otsides... ja siiski seda saamata!

 
At 12:56, Blogger Priit Pullerits said...

Küsimus on õige: miks rahvuslik põlv selle aparaadi alla ei jõudnud? Tean, et Rein Kink oli Tarvo Kiudmaga, Eesti suusakoondise arstiga laserravi teemal rääkinud, aga Veerpalu seda proovima ei tulnud. Arstid on ju konservatiivsed.

Miks asi pole tootmisse juurutatud? Maailmas juba on, aga üldiselt on see liiga verivärske teadusharu, ja nagu loos kirjas, siis ega toimemehhanism ei ole seniajani teada. Kuna see teada ei ole, siis ilmselt ka enamik raviasutusi ei saa seda aparaati soetada, sest kuidas nad saavad endale osta asja, mille mehhanismi nad põhjendada ei oska? Keegi ei anna ju selleks raha!

Aga pärast seda, kui lugu Postimehe Arteris ilmus, on Kingu telefon üksjagu punane ja laseri tööajad juba kõik broneeritud.

Aga WTF-le: kuidas ma saan trenni teha, kui põlv ja kand on haiged?

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mitu raviseanssi lasid välja kirjutada? Hoia meid kursis ja kajasta reaalsust!

 
At 14:27, Blogger Priit Pullerits said...

Esialgu kolm tehtud.
Hea, et õigel ajal jaole sain.
Näete, miks ajakirjaniku töö on hea - kohtute omakasupüüdmatul eesmärgil igasugu huvitavate ja põnevate inimestega.

 
At 15:30, Blogger Kidra said...

sõnast 'omakasupüüdmatu' õhkub irooniat :)

 
At 21:28, Blogger Unknown said...

http://www.skeptik.ee/index.php/2009/04/15/pullerits-vahendab-imelaserravi-uurime-lahemalt/

 
At 23:01, Anonymous Anonüümne said...

ei oska sellest mehest midagi arvata. täna juhtusin kuulama kuku raadiot, kus mees püüdis teha jämedat ja soliidset häält, aga suust välja tulnud mõtted olid eluvõõrad ja ebareaalsed - tema tahab saada pappi, kui meie postimehe arhiivist miskit tema vana lugu loeme; valitsus peab ajalehti rahaliselt toetama.

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

WTF?

Ei vasta Priit enam adekvaatselt esitatud küsimustele. Vastuse oma küsimusele sain hoopis Äripäevast. Nimelt Äripäev ja Postimees vähendavad palku 10%. Seega Priit mõtleb praegu sügavalt kas lasta ennast koondada ning pühenduda pedagoogi tööle või kärpida oma tulusid ja rabada rohkem. Loomulikult ei jää viimase variandi puhul enam aega blogimiseks. Tunnen kaasa! Tere tulemast palka kärbitute parteisse!

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Priit kui sa töötuks jääd, kas sa siis muudad siin pealkirja "Pulleritsu spordiblogi (endine suusablogi)" Pulleritsu tööotsija blogiks? Keskerakond võtab sind siis kärmelt parteisse ja leib on vähemalt Kesknädalas aastateks kindlustatud.

 
At 15:40, Blogger Priit Pullerits said...

Hei, ärge siin paanitsege. Toimetuses on meeleolu töine ja asine, elu läheb täpselt samamoodi edasi nagu enne, keegi ei räägi palga kärpimisest ega vala krokodilli pisaraid. Tegime suure kärpe, et inimestel tööd säilitada, see hoiab mingiks ajaks kindlasti rahu majas.

Tööd on praegu niigi palju. Näiteks sellel nädalal kulus tudengite kodu- ja kontrolltööde parandamiseks 8:37, eelmine nädal 8:06, enne seda 7:09, 7:22, 7:16 jne. Mulle makstakse tunnitöö alusel (kusjuures ma ei esita arvet kodu- ja kontrolltööde ettevalmistamise ja koostamise eest - haridustööd tuleb ka missioonitundest teha, kõrgharidust spondeerida). Nädalavahetusel olen Saaremaal kahepäevast meediakoolitust läbi viimas. Juba helistati ühest väljaandest ja taheti aprilli lõpus saada koolitusseminarile esinema. Sel teisipäeval käisin põllumajandusministeeriumis koolitust läbi viimas. Mai keskel pean alalehtede liidus pidama Eesti meediajuhtidele suure ettekande meedia arengusuundadest. Midagi unustasin nagunii vahepealt märkida.

Eks tule kõrvalt maksimaalselt rabada, et vee peal püsida, kui põhitoidulaual palukesi vähemaks võetakse.

Niisiis, mida siin ikka tühja lahmida (ehk trenni teha). Las teised saavad ka vahepeal võidurõõmu maitsta.

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Teeb tõsiselt kurvaks, kui 45-aastane mees peab elektrijänese kombel n erinevas kohas haltuurat tegema. Kas Teil eneseuhkust üleüldse pole, et tõmbelete kümnel rindel? Süvenega ühte asja, ärge tehke seda pealiskaudselt ja saage korralikult makstud. Jääb õhtul aega nii jooksususside jalgatõmbamiseks kui küllitamiseks.

 
At 17:28, Blogger Priit Pullerits said...

Oi mis aegunud arusaam! Tänapäeva muutlikus maailmas istuvad vaid degenereerunud stagnandid koha peal ja imevad käppa. Kui tahad, et sinuga turul arvestatakse, pead end tõestama - ja see, muide, hoiab ka ennast vormis, ei lase mugavaks muutuda. Isegi suured professorid, kelle hulka ma EI kuulu, kimavad mööda maailma ja levitavad oma tarkust ja teevad endale promo.

Murelikuks on põhjust muutuda alles siis, kui enam keegi kuskile esinema ei kutsu. Vaat siis oled maha kantud. Think about it.

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Jaa, mind ei kutsu keegi esinema ega oma tarkust kuulutama. Ma millegipärast isegi ei muretse sellepärast. Küll aga kuulutan oma tõde seal kus on veel sõnavabadust ja panen limukaid oma valede rägastikus väänlema ja oma sõnu sööma ja olen sellega väga rahul, sest õhk saab valemängijate sigadustest puhtamaks. Milleks mulle mõttetu taskust taskusse voolav mammona? Mammonast palju olulisem on elada valetajate pasast puhtaks roogitud maailmas, mis teeb elu säravamaks ja rõõmsamaks ning toob paljudele inimestele uuesti sära silmadesse, mis neilt mammona kokkukrabajad on omakasupüüdlikult äraröövinud. Mõtle selle peale kaa!

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Kas Sinu moodi "tõestamiste" hulka kuulub ka olümpiaraamatu haltuura? Kui väidad, et säärane tõmblemine "ei lase mugavaks muutuda", siis Su sõnad ja teod küll kokku ei käi.

Rahune nüüd maha ja ära alusta järjekordset ärapanemiste ringi. Me oleme kõik aru saanud, mis mees Sa oled ja olgu sellega kuidas on. Räägi asjad, s.t. treeningutest.

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

ai nüüd on küll tore ju kui pulleritsul jalad pehmed ja mott maas. Ausas konkurentsis jagu ei saa, siis on hea kaagutada.. Ega minu mõttemaailm ka PP-ga ühte jalga käia aga väärikuse võiks säilitada.

 
At 04:11, Blogger Unknown said...

ray ban sunglasses sale
michael kors outlet
coach outlet
football shirts
nike free run
ugg outlet uk
ray ban sunglasses
ugg boots
air jordan 4
fitflops clearance
chaussure louboutin
canada goose outlet
michael kors outlet
canada goose outlet
ugg boots
true religion outlet uk
michael kors outlet online
rolex watches
adidas nmd runner
ray ban sunglasses
coach outlet
converse shoes sale
christian louboutin uk
coach outlet clearance
hermes belt
coach outlet
ralph lauren polo
north face jackets
christian louboutin shoes
swarovski outlet
ray-ban sunglasses
ugg outlet
lululemon outlet online
cheap jordan shoes
moncler outlet
czq20160908

 
At 10:52, Blogger Unknown said...

www0525

coach outlet canada
dansko shoes
michael kors outlet
ugg outlet
coach outlet
michael kors wallets
world cup jerseys
wellensteyn jackets
ralph lauren polo shirts
canada goose outlet

 
At 05:37, Blogger jeje said...

skechers outlet
manolo blahnik outlet
canada goose jackets
cheap snapbacks
ugg boots on sale 70% off
golden goose sneakers
polo lacoste
golden goose
moncler outlet
golden goose sneakers

 
At 06:09, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
kate spade outlet online
canada goose outlet
yeezy boost 350 v2
jordan shoes
football pas cher
michael kors outlet online sale
nike requin pas cher
pandora outlet
ugg boots on sale 70% off
basket nike

 
At 06:21, Blogger Unknown said...

yeezy 500
links of london
kyrie 3
hermes handbags
nike air force
oakley
michael kors outlet
nike mercurial vapor
longchamp
yeezy boost 350

 

Postita kommentaar

<< Esileht