neljapäev, veebruar 19, 2009

Pullerits: Kust sai Ansip ebaloogilise stardinumbri?

Kus on uuriv ajakirjandus, on mõned lugejad aru nõudnud. Watch out what you wish for ehk vaadake ette, mida te soovite. Tõde võib olla üpris hämmastav.

Vaatame näiteks tänavuse Tartu maratoni stardinumbreid. Numbri 999 all läks rajale peaminister Andrus Ansip. Vaatame siis, kust ta selle numbri võis saada.

Tartu maratoni juhendis on kirjas: "Maratoni (63km) stardigruppide moodustamisel arvestatakse 2007. a. maratonil (koef 1) või selle puudumisel 2006.a. maratonil (koef 1,2) saavutatud kohti ainult registreerumisel enne 12.12.2008.a. ning teistel Worldloppeti maratonidel sõidetud tulemusi, kuid ei garanteerita sama stardinumbrit ega kohta vastavas stardigrupis."

Ansipi koht 2007. aasta maratonil oli 1272. ajaga 4:39.16,3. Lihtne loogika ütleb, et need, kes lõpetasid eelmise maratoni temast eespool, pidid saama temast väiksema stardinumbri. Aga vaatame, kuidas see loogika tegelikkuses toimib.

2007. aastal oli Ansipi ees 1271. kohal Märt Volmer. Aga tänavu oli ta stardinumber 1041. Tunamullu sai 1269. koha Mart Ilves, kelle seekordne stardinumber oli 1040, ja 1268. koha sai Raivo Külaviir, kelle stardinumber oli pühapäeval 1039. (Tunamullu 1270. koha saanud Aare Lapõnin seekord ei startinud.) Kaks aastat tagasi Ansipist kolm kohta tagapool lõpetanud Ahto Matvejev sai stardinumbri 1043. (Tookord 1273. olnud Ilmar Kokk seekord ei startinud.) Ansipi turvamees Alar Ridamäe, 2007. aasta 1274., sai stardinumbri 1000.

Seega oleks pidanud Ansipi stardinumber olema loogiliselt võttes 1042. ja tema stardigrupp 1001-1500. Kuidas ta aga ühtäkki ettepoole sai?

Ei, siin ei loe Ansipi 865. koht 2006. aasta Tartu maratonil, sest juhend ütleb selgesõnaliselt, et seda arvestatakse vaid 2007. aasta tulemuse puudumisel. Isegi kui arvesta juhendi sõnastusest mööda minnes tema 2006. aasta tulemust, siis koefitsiendiga 1,2 korrutades saame tulemuseks ikkagi koha üle tuhande, 1038.

Siin võib ju vastu väita, et see nüüd mingi küsimus, millest probleemi tekitada. Aga ei saa niiviisi, et asjast mööda vaadata. Sest mida peaks ütlema soliidses eas, 1943. aastal sündinud norralane Kjell Langesather ja Valga mees Kaido Ladva, kelle stardinumber oli vastavalt 1001 ja 1002? Nemad olid need, kelle stardigrupp seepärast kannatas, et kaks meest said nn soodusnumbri. Ja niimoodi kannatasid ka kõigi järgmiste stardigruppide kaks esimest, kes pidid seetõttu startima grupi jagu tagantpoolt. Neid oli kokku kuus kord kaks inimest ehk tosin startijat - seda pole sugugi vähe.

Aga peamine küsimus on siit vastu vaatav ebaõiglus. Olen nõus onkoarst Ain Kaarega, kes siin kommentaarides kirjutas, et tema pärast startigu peaminister või kõige esimesest reast, kui reeglid seda ette kirjutavad. Tõepoolest, pandagu siis juhendisse punkt, et Eesti Vabariigi peaminister võib startida Tartu maratonil sealt, kus ta heaks arvab või soovib. Ega see muidugi mõistlik ole, aga on korraldajate otsustada, kuidas nad juhendi koostavad - ses osas võib nendega nõustuda või mitte, aga vähemasti on kõik üheselt ja must valgel selge. Praegu, oletan, käis asi nii, et Ansip või keegi tema lähikondseist võttis korraldajatega ühendust ja palus, et kas saaks ühe stardigrupi jagu ettepoole, ja nii siis eraldatigi talle ja ta turvamehel eespool oleva stardigrupi nn imaginaarsest reservfondist kaks kõige (!) viimast (!) numbrit, mis ju andis võimaluse saada ühele joonele 700-ndatelt kohtadelt startijatega. See on ju nii läbipaistev, kas pole?

Ent ärgem tõmmakem veel teemale joont alla, sest seal, kus leidub tõlgendamisruumi, tasub alati vaadata, mis moodi jokk-võttega piinlikust olukorrast ikka puhtalt välja rabeldakse. Juhendis on lauseosa, et arvestatakse ka "teistel Worldloppeti maratonidel sõidetud tulemusi". See on lausejupp, mis aitab neil, kes siin end plindris peaks tundma, efektselt välja tulla. Nimelt on see Worldloppeti kohti arvestav lause sõnastatud nii üldiselt, et pole kirjas, millal need tulemused teistel maratonidel peaks olema saavutatud, et need arvesse läheks. Kas 2007 või 2006 või ükskõik millal varem? Ansip on Worldloppeti maratone sõitnud küll ja küll. Tõsi, seal on tal 2006. aastast Vasaloppetil meeste arvestuses kirjas 3638. koht ja enne seda 2002. aastal La Transjurassienne'i maratonil üldarvestuses 1496. koht, Marcialongal 1395. koht, Jizerska Padesatkal 891. koht ja Kangaroo Hoppetil 172. koht. Võib-olla mõni neist tulemustest aitas tal saada stardinumbrit 999? Ei tea, sest korraldajad ei ole juhendis Worldloppeti tulemuste arvestamist lahti kirjutanud.

Kui mõni arvab, et see on väiklane või mis iganes, millest ma siin faktide valguses kirjutan, siis eks minge ja püüdke endale mõnel suurüritusel parem stardinumber välja kaubelda. "Eks tõestage seda rajal, et olete seda numbrit väärt!" - vaat, mida te vastuseks kuulete.
******Roy's Motel & Cafe, Amboy, Route 66, California. 9. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Andrus Ansip lähenemas Tartu maratoni finišijoonele. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Andrus Ansip (nr 999) Tartu maratoni finišis. Foto autor: Rainer Rannala, Scanpix
Foto 3: Andrus Ansip (nr 999) ja tema turvamees Alar Ridamäe (nr 1000) Tartu maratoni lõpetamise järel. Foto autor: Rainer Rannala, Scanpix

21 Kommentaarid:

At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Uurimiseks veel-Aivo Pärn ja Jyrx.

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

See on mõnus lõputu ilkumise teema.


Ja mis sel jyrxil viga oli? Kõik oli vastavalt paberitele ning treenitusele. Muide treenimata kujuna on jube lahe maratoni eespoolt startides läbida, sest mööduma peab vähestest ja seega pole vaja eriti rabeleda, piisab vaid oma geelitagavarast ja korraldajate poolt pakutavast joogist, et oma loomuliku treenituse fooniga rada loodust nautides läbida. Kusjuures finishisirgel mööda täistuisanud rada spurtides sai mul ka üks sõbraskalp napilt aga kindlalt kotti aetud.

jyrx

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Raivo Rimmi number 1492 on ka arusaamatu.

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Miks AA ei teinud Margnat?

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

mis te soiute. tartu üritustel (räägin nüüd konkreetselt rattamaratonist) on alati teatud strdigruppide viimased numbrid nö varus. et äkitse mõni äss, isake, peaminister, vip vms saabub. rattamaratonil stardiprotokoll on alati näidanud, et jäetakse varu, st stardiprotokollis on näietks stardigrupp 300-500, aga protokollis on nr 490 keegi ja siis juba 501. küll võid stardis näha numbriga 494 tegelast... ansipi teema arvatavasti samasugune, arvestades seda keerulist aega teatas "vana" võib-olla alles kolmapäeval, et ma ikka osalen ja kuna nr 1042 oli juba ära antud, siis saigi selle nö varunumbri. muidugi tekib küss, et miks ta ei saanud seda varunumbrit 1490+ kandist, eeldades, et seal mingit varu oli. segane jutt nats, aga ehk taipate....

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

PP kirjutab:
"Sest mida peaks ütlema soliidses eas, 1943. aastal sündinud norralane Kjell Langesather ja Valga mees Kaido Ladva, kelle stardinumber oli vastavalt 1001 ja 1002? Nemad olid need, kelle stardigrupp seepärast kannatas, et kaks meest said nn soodusnumbri. Ja niimoodi kannatasid ka kõigi järgmiste stardigruppide kaks esimest, kes pidid seetõttu startima grupi jagu tagantpoolt. Neid oli kokku kuus kord kaks inimest ehk tosin startijat - seda pole sugugi vähe"

kulla Priit, ära nüüd üle pinguta - ainsad reaalsed kannatajad olidki üksnes Sinu nimetatud kaks kodanikku...

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

kuule, "uuriv ajakirjandus", kus on korraldajate seisukoht?

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Ma ootan huviga, millal Ansip sõna võtab. Kas tõesti mees on lihtsalt mökult vait ja ei selgita kuidagi oma numbrisaamise lugu ja ennekõike trügimist.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas sa ühe päeva suudad ilma hämamiseta? Palun selgita, kuidas kannatasid Ansipi ja turvamehe tõstmisest gruppi 701-1000 kodanikud Kjell Langesather ja Kaido Ladva? Kumbki ei osalenud 2007.a. maratonil. Ladva koht oli 2006. aastal üle tuhande. Mõlemad startisid sealt, kust nad startima pidid.

Kas sinu arvates jagatakse maratoni stardinumbreid järjest, nii et mitte ükski number ei jää vahele? Rumal mõte. Nö reservnumbriteks oli tänavu esimese näiteks numbrid 195, 601, 704, 720 jne.

 
At 15:16, Blogger Rünno Ruul said...

Oot mehed,
kes üldse ütles, et Ansip midagi tegi selleks, et oma number saada?
Mix ei võinud olla see korraldajate enda mõte ja tegemine? Mix ennem maha teha, kui pole selgust? ja kas selleks on üldse vajadust?
Nagu poleks üldse enam muust mõelda ega teha vaid peab ühest pisikesest asjast tegema suure numbri ja skandaali...
Eestlastele tavaline käitumine ja kadedus?

 
At 16:13, Blogger Madis said...

Mina sain klubi Tartu Maraton sekretariaadist stardigruppidesse paigutamise osas esialgu piisava selgituse. Põhimõtteliselt on vastus selline, et neil seal tegeletakse uue süsteemi välja töötamisega stardigruppidesse paigutamisel vms. Ise nad loodavad uut süsteemi kõige varem juba selle-aastasel jooksuüritusel kasutada, aga eks me näe. Selle-aastasel maratonil olin mina oma registreerimist viimase hetke peale jätmisel enda arvates küll kõva kahjusaaja rollis.

 
At 17:05, Blogger suusaunt said...

Olen käinud mitmel välismaratonil, mistõttu tean, et Tartu Maraton ei ole just paindlikeim oma registreerimisüsteemidega ja arendused on seetõttu positiivsed. Samas peaks vanadele startijatele ka teada olema, millal tuleb registreerida, et oma koht kätte saada. Mõttetu on halada, et kellelegi on liiga tehtud. Ise ei saanud 2007 osaleda ja sain igati õiglase stardikoha. See Ansipi numbri kallal tänitamine on ka võrdlemisi pointless. Pulleritsule võiks järgmine kord number 0 selga panna, las siis stardib Auklandi ees, pole vaja kellegi tempos passida ega midagi..

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Libereci MMil on maratonisõitjatel (Naised 30 km ja mehed 50 km) esmakordselt lubatud iga 7,5 kilomeetri tagant suuski vahetada.

Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) poolt esmakordselt jõustuv otsus langetati kaheaastase testiperioodi järel. Eesmärgiks on muuta maratonisõit sportlaste jaoks kergemaks ning efektiivsemaks. Värskelt ettevalmistatud suusad on tavaliselt kiiremad.

 
At 17:44, Blogger Vahur said...

Kas sa ei unustanud mainida FIS listsentsi omamise puhul alust paluda tõsta ennast paremasse stardigruppi (isegi eliiti) või kui ka sul on piisavalt head FIS punktid (mida võib saanutada nt. Worldloppet maratonidel samuti) on piisavaks eelduseks võistluste peakohtunikul ettepoole tõstmiseks [ollakse ju ilmselgelt suuremate kogemustega ja arvatavasti ka parema vormiga (teoreetliliselt)].

FIS-i murdmaasuusatamise pikamaasuusatamise võistlusmäärustes (samuti TM juhendi osa) on veel punkte, mis lubaksid ettepoole tõstmist [nt. teiste võistlejate ohutuse huvides (naljaga pooleks võttes - "kuri" turvamees hakkab teed rajama või antud võistleja turvalisuse tagamine]. Iseenesest on ka aeglaste võistlejate tahapoole asetamine nende turvalisuse tagamine, sest neist ei tügita mööda või üle.

Lisaks on ka veel juhendis punkt, kus käsitlemata juhud lahendatakse korralduskomitee poolt jooksvalt - siia alla kuulub ka avalikkuse või ühiskondliku huvi alla kuuluva isiku "turvaline" startimine, mis on juhendi alusel piisav põhjus "rajamaks" talle lausa personaalne stardikoridor!

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, küsimus ei ole ju PP-s, tema startis sealt kus pidi ja minu teada pole ka kuskil nõudnud, et peaks saama mingisuguse eristaatuse kui Supipargi ilusaim treenija. Küsimus on selles, et spordiürituse stardis on kõik võrdsed, stardinumbrid jagatakse eelmiste startide tulemustele tuginedes, ilma eranditeta. Ja kui korraldajad tahavad, siis pangu juhendisse selgelt kirja, et neil on õigus VIP-dele jagada numbreid sinna kuhu heaks arvavad. Või tehku kasvõi VIP-dele eraldi stardigrupp näit nr 150-200. Aga seni kuni seda juhendis pole, pole vaja ka erandeid teha, see tekitab vaid paksu pahandust.
Ja seni kuni selliseid erandeid tehakse on kõigil teistel osalejatel täilik õigus seda ka küsida, et miks, kellele jne.
Ning ega see numbrivärk nr 999 juures nii väga häirikski kui ta oleks sealt startinud kust pidi. Aga see läbi stardigruppide imbumine on see, mis suunab ka mujalt midagi otsima.

Ain

 
At 18:24, Blogger Vana Kala said...

999 võlgneb meile vähemalt selgitused sarnaselt nagu PP jagas selgitusi pärast jooksumaratoni. Kuna keegi pole 999 vastu ametlikku protesti sisse andnud, siis rohkem me täna huvi tunda ei saa. Ses suhtes käitus 999 paremini kui PP st teadis, et tegi nirusti ja oli vagusi ning ei tõtanud ajakirjanduses kilkama, et näete ma nii kõva mees, et sain tänu oma ametile parema numbri ja tänu osava turvamehe abile ka parema stardipositsiooni. PP ju teatavasti enamvähem nõnda käitus jooksumaratoni ajal, kuigi lõpuks väitis ka, et ega ta ikka täpselt ei mäletanud olulisi nüansse :) PP võiks nüüd probleemi püstitajana ka 999 käest selgitused välja küsida ja meile avalikustada, siis saaks selle teema lõpetatuks lugeda.

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

kõik on võrdsed aga PP on võrdsem. kui tema JM ajal reegleid rikkus, siis oli kohe hea vabandada, et käitus terve mõistuse kohaselt. TM sekretariaat käitus nüüd ka terve mõistuse kohaselt, aga PP keerutab ikka tolmu üles.

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole midagin selle numbri vastu, mis 999-l selja peal aga see minek sinna ette otsa, teadlikult minna endast tugevamate hulka, vot see on kõikide osalejate positsioonilt vaadates jama. Kui kõik nii teeks, siis oleks kaos. Ja kas ta nüüd on siis enda arvates kõvem vend kui see, kes talle ca 10 mindiga kaotas olles tagasihoidlik ja solidaarne teiste osalejatega.

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

Priit kust sa selliseid pilte maratonist leiad? Mind pildistati küll päris palju aga millegi pärast kusagil galleriides küll ennast ei leia.

 
At 00:29, Blogger Tiit said...

http://www.sportfoto.ee , võiks olla esimene koht, kust pilte otsida.

 
At 10:13, Blogger Priit Pullerits said...

To 23:50 - need on Scanpixi pildid ja neile ei pääsegi kõik ligi. Scanpix on pildipank, mida kasutavad Postimees, Õhtuleht ja üldse väga paljud väljaanded, sealhulgas tänu Art Soonetsile, Scanpixi juhile, ka siinne spordiblogi.

 

Postita kommentaar

<< Esileht