neljapäev, jaanuar 22, 2009

Pullerits: Kui palju maksab maratonide sõitmine?

Viimastel päevadel, teate ju isegi, on käinud tuline vaidlus selle üle, kas suusavarustuse saab 3000 krooni eest või tuleb maksta 15 000 või koguni 50 000 krooni. Olgu kelle valik milline tahes, aga tehtav kulutus pole veel põrmugi lõplik.

Sest arvestage, et pole siin ilmas midagi tasuta, isegi see, mis toimub taevast tasuta sadaval lumel. Neil, kes tahavad kaasa lüüa Estoloppeti maratonisarjas, tuleb arvestada järgmiste väljaminekutega.

Esiteks, osavõtumaks. Need, kes panid end kirja soodusregistreerimise aegu detsembris, maksid 1370 krooni. Aga arvestades, et mullu sai kasinate lumeolude tõttu maha pidada ainult kaks maratoni, pole kindel, et enamik söandas end korraga kõigile sõitudele kirja panna, et siis mõne sõidu ärajäämisel raha kaotada. Ilmselt registreerib suurem jagu end nädal enne vastava maratoni starti, mis tähendab, et osavõtumaksud teevad kokku 1850 krooni.

Teiseks, kohale sõidu kulud. Eks need olene, kus keegi elab. Aga võttes näiteks tallinlase, näitab arvutus, et edasi-tagasi sõidud teevad kokku 1900 km. Kui kütusekulu ei õnnestu kellegagi pooleks teha, tuleb arvestada bensiinikuluga vähemalt 1600 krooni. Lisaks siin-seal veel parkimistasud.

Kolmandaks, varustuse ettevalmistus. Selleks, et vabastiilisuusad korralikult libisema saada, tuleb letti lüüa minimaalselt 200 krooni. Klassikasuuskade arvestatav ettevalmistus maksab poolsada krooni rohkem. Kokku teeb see kuue maratoni peale 1350 krooni.

Neljandaks, energiavarud. Hoolimata toitlustuspunktidest ei maksa eales minna maratonile tühjade taskutega. Batoonidele ja geelidele ja jõujookidele tuleb arvestada vähemalt sada krooni üheks võistluseks. Seega kokku 600 krooni.

Lõpuks tasub loota, et varustus maratonil vastu peab. Et keegi näiteks suusakeppi pooleks ei talla või ise suuska rajalt välja sõites vastu kändu või kivi kõlbmatuks ei äesta. Sel juhul tuleb arvestada suure ekstraväljaminekuga.

Seega, ükskõik kui palju säästa, tuleb maratonimõnude (loodetavasti mitte -piinade) nautimiseks leida eelarves kokku ligi 6000 krooni, rohkem kui pool Eesti keskmisest palgast. Ehk keskmiselt tuhat krooni iga võistluse kohta.
******Grand Canyon, Arizona. 6. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Jerry Ahrlin Rootsist juhtimas Jizerska padesatka maratoni Tšehhimaal jaanuari teisel nädalavahetusel. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 2: Tamsalu-Neeruti maratoni start kaks aastat tagasi. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Postimees

21 Kommentaarid:

At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

pole ju paha osa oma väljateenitud rahast hobidele kulutada. kellele on hobiks sport, kes korjab marke, kes kogub raha ennast.
J.

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Elamine on üks läbi aegade suurim luksus.
Priit loodan et oled terve aasta säästnud ja saad ikka Estoloppetil kaasa lüüa:)
Me siin Tallinnas naudime suurepärast Pirita rada, oleme juba "väga näljased".

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit ole õnnelik, et treeningradade läbimise eest veel raha ei küsita. Pole ju kapitalistlikus ühiskonnas tasuta teenuseid ning korraliku kunstlumeraja ehitamine ja hooldamine on ka kallis lõbu. Meie suusasposorpangad kannavad praegu suuri kahjumeid ning loogiline samm sponsori rahakoti hõrenemise järel on, et ilusa tasuta teenuse asemel tuleb hakata õige varsti ka Tähtvere 1 km kunstlumesuusarajaringil 100.- krooni tunnist maksma :D

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Priidu puhul tähendab see iga nädal keskmiselt 1000.- kroonist lisakulu ja kuus 4000.- krooni ehk 1/3 keskmisest eesti kuupalgast. St treenimine on varsti veel kallim lõbu kui maratonidel osalemine.

 
At 10:39, Blogger Madis said...

Tasakaalustava ajakirjanikuna võiks Priit ju kirjutada, palju raha läheb näiteks jäärajasõitjate kukrust ja suvel ringraja NEZ GT sõitjate kukrust :-)

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Kui jälle säästu variant välja käia, siis poes ei pea laskama suuski määrida. Ise tehes on min. kulu umbes 10 krooni ringis + enda töö. Ning lihtsalt jalutajad ei pea üldse määrima, rääkimata geelide ja batoonide ostmisest.

Radade hooldamine käib minu teada praegu enamasti maksumaksja kulul ning seega maksame selle kaudselt ise kinni juba praegu. Ainult osaliselt teevad seda meie eest ka need, kes radu ei kasuta.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea, kas Postimees on asunud palku kärpima, et PP mitu päeva järjest ainult raha loeb? :-)

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

No mina suuski määrida ei oska, see kulu on mul veel lisaks terve talv (kui lund on). Olen muidugi ise loll, et ei oska, ammu oleks võinud ära õppida. Aga kaitseks endale ütlen, et mul pole ka kohta, kus määrida.Rõdu pole, elan kesklinnas jne. Nojah, kui tahta väga saaks muidugi kindlasti. Ja hinna vahed on ka ikka suured sellel määrimisel. Haanajas (kust ma pärit olen) lasen staadionil poistel libisemist panna ca 50 eeku, Tallinnas 150 eeku...Nüüd kirjutan ja mõtlen, et tuleb ikka ise see töö ära õppida või mehele selgeks õpetada (kahjuks ta ise ei suusata nii, et see saab raske olema). Head suusatamist ning lähme ikka kõik Otepääle omadele kaasa elama!

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

nagu ma aru saan, ei ole korralike suuskade puhul mõtekas ilma määrdeta minna, sest suudapõhjad kannatavad?

ja teiseks - mida aeglasem mees rajal, seda enam vajab ta energiageele ja batoone! Mõni kiirem võib ka nendeta hakkama saada ja saabki kindlasti.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

Terviseradade tegemisel ja lumemasinate soetamisel on oluliselt kasutatud sponsorite abi.

 
At 13:57, Blogger Kidra said...

Huvitav ... need minu tuttavad inimesed, kes ei suusata. Neil ei jää kohe kuskilt seda "suusaraha" üle. Mittesuitsetajad (suitsudele kuluv raha) ja kiilakad (kammid, shampoonid) peaksid ammu helikopteritel ringi sõitma suurest jõukusest :)

 
At 15:02, Blogger Priit Pullerits said...

Huvitav, et seekord pole keegi küsinud, kuidas hinda alla lüüa.

Ma siis omaalgatuslikult seletaks.

Osavõtumaksu ei ole, sest tööandja on sponsor ja sponsoreile on alati paar kohta tasuta.

Kohale sõitmise kulud saab kas Soonetsi Arti või Kaare Aini või Päärti Villu või Kiiraneni Kallega mitme peale ära jagada, nagu seni olen teinud, ja taas kokkuhoid.

Suuskadele ei pea ju igaks sõiduks parimat kraami alla panema. Aga arvestades, et Tartu maratoniks tuleb ülihead kraami alla panna, siis siin sissekandes pakutud ettevalmistushind läheb ilmselt hoopis suuremaks.

Dexali geele olen seni saanud Soonetsilt kuus krooni pakk, neid kulub neli tükki tavaliselt, joogiks kõlbab ka kodune mahl (joogivööd ma ei kanna), nii et kulu maratoni kohta kõigest 24 krooni.

Ja maratoni ajal tuleb vaadata, kes su lähedale trügib, et ta varustust ära ei tallaks.

Nii et üle pooleteise tuhande krooni kulutusi vaevalt et eriti tuleb.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

no ilmselt pole siis teistel peale PP nii suur mure selle kokkuhoiuga

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Dexali geel 4 kr pakk. Hmm mingi best before minetanud kauba realiseerimise eest oleks patt üldse mingit raha võtta. Teine inimene riskib ju heal juhul kõhu lahtisusega seda kaupa manustades! Loodan, et sellise kraami tarbimine kuidagi ajutööle ei mõju!

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
maraton on ju tulu, mitte kulu.
Kui sa seda kuluks loed, siis ma ei saa aru miks sa seda teed?
Need emotsioonid, mis läbimisest ja eneseületusest saad, ilmselt ka kellegile ärapanemisest on rohkem väärt kui need tühised kroonid, mis sa muidu niiguinii ära kulutaks.
Viga on mõtlemises.
Mõtle positiivselt!

Mike

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

"Huvitav, et seekord pole keegi küsinud, kuidas hinda alla lüüa."

Kallis Priit - keegi ei küsinud, sest kõik teavad seda niigi! Pole mingi uudis, et kambaga minnes on odavam!

Ja geelide söömise võib üldse ära jätta. Milleks need teeninduspunktid seal rajal on?

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

on ka palju suusatajaid, kes üldse maratonidel ei käi. vastikud koonerid (või kokkuhoidlikud eesti mehed) :) pp meelest? varustuse hindade artikli oleks võinud palju asjalikumalt üles ehitada: 5-6 eri hinnaklassi komplekti ja kellele see võiks mõeldud olla, aga siis vist poleks ajakirjanduslikku intriigi juures olnud, hr uuriv ajakirjanik :D ?

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

kas tänavu ei osale suusahows reedel?

 
At 13:48, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, tänavu on showsõit ainult hooldemeestele, kes on väga profid, endised tippmehed, sinna minusuguseid harrastajaid ei võeta. Küsisin järele, sain teada, nii et see siin on usutav info, mitte oletus!

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

See 1300 ja midagi määrimise peale. Ma püüdsin rehkendada - mul vist pole 10 a peale vist ka nii palju kulunud. Olen Estoloppeti regulaarne osaleja. Küll rohkem rattamees aga Estoloppetil ca 200-300 koha vahel läbija. Siiani olen saanud edukalt köögis taburettide peal suusad hooldatud ja rajal ei ole küll eriti tunnetanud, et sinna taha midagi olulist jääks - ikka muu asja taha on enamasti parem tulemus jäänud. Kõik teavad isegi, kuhu!

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Selle 6 krooni/pakk saladuse välja lobisemise eest võib Pullekas veel peksa saada :) Umbes selline või veel madalam nende hind ilmselt ongi ning ülejäänu on maaletoojate ja poodide juurdehindlus. MOTT

 

Postita kommentaar

<< Esileht