esmaspäev, detsember 08, 2008

Pullerits: Vastuseta küsimused - kes annaks nõu?

Ühest asjast ei saa kohe kuidagi aru. Reede õhtul käisin jõutrennis, rassisin senisest suuremate raskustega kolmveerand tundi, punane särk oli nii eest kui eriti tagant higine, lisaks tõmbasin sõudeergomeetrit 2x2000 meetrit (algul 8.02ga soojenduseks ja siis 8.33ga lõdvestuseks, 8. käik) ning pärast ei olnud häda ühtigi. Trennijärgset väsimust ei tekkinud, ehkki jõutrenni lõpus ilmnes juba kerge nõrkus ja hästi õrnalt tuli taju, et kui edasi pingutan, läheb süda pahaks.

Järgmine päev käisin vabatehnikas suusatamas, sõitsin kahe tunniga laugel maastikul 25,5 km, hoidsin pulssi 130-140 vahel, mis on ju kerge koormus, aga pärast tekkis ometigi hirmus rammestus, nii et terve pärastlõuna ja õhtupooliku oli keha kurnatud ja väsinud olekus. Püüdsin lugeda, aga alatasa tuli uni peale. Kuidas küll intensiivne jõutrenn ei kurna, aga aeglane suusatamine kurnab?

Nüüd ühest asjast, mis ei meeldi. Eile sõitsin uisku, selle sees 10 km ilma keppideta, üksnes jalgade jõul, lõpus pool tundi keppidega otsa. Ei meeldi nimelt see, kui mõned võtavad sappa ja muudkui istuvad kannul, mööda ka ei ürita minna. See tekitab küsimuse, et äkki sõidan liiga aeglaselt ja hoian "liiklust" kinni ning ärgitab asjatult tempot tõstma. Nagu eile, kui hoidsin pulssi 135 kandis, aga kui mõned tüübid taha istusid, tikkus see minema üle 140, koguni 145 ligi. Ja mitte selleks, et võidu sõita, olgu rõhutatud, vaid selleks, et mitte jalus tilbendada.

Eile õhtul nägin veel ühte asja, millest ei saanud aru. Hannes Võrno "Tõehetke" toolis istus Võru jooksumees Margus Koor, kes kevadisel Otepää-Elva nn jooksumaratonil sai 14. koha ja edestas mind ligi kümne minutiga. Küsimus pole selles, miks ta seal saates oli - igaühe vaba valik -, vaid miks ta ei lõpetanud neile piinlikele küsimustele vastamist siis, kui 200 000 krooni oli juba käes, vaid punnis ikka edasi. Ja tulemus? Jäi kõigest ilma. Huvitavam, kui lood tema salaarmumistest ja üheöösuhetest ja pööraseimast seksist oli ülestunnistus, et ta on dopingut tarvitanud. See paneb mõtlema, et kui palju on meie hulgas neid, kes samuti keelatud vahenditega üritavad ettepoole jõuda. (Mina olen puhas, kindel see.)

Nüüd, kui olen üles tunnistanud kolm asja, millest ma aru ei saa, annan teile võimaluse - nagu eelmine nädal mõned palusid - teha mulle vähemalt olulised asjad selgeks ning anda nõu, mida edasi teha. Vaatame siis, kui targad nõuandjad siin tegelikult on ehk kas nende plaanid langevad ikka kokku Margus Aderi tehtutega. Lähme värskeimast tagasi vanemate treeningute juurde.

49. nädal

E - 1:02 - 12,2 km jooksu
T - puhkus (tööl Tallinnas)
K - 0:46 jõutrenn + 2x2000 m sõudeergomeetriga + 1,5 km jooksu
N - puhkus (tööl Tallinnas)
R - 0:46 jõutrenn (suuremad raskused) + 2x2000 m sõudeergomeetriga + 1,5 km jooksu
L - 2:01 suusatamine (vaba) 25,5 km + 2 km jooksu
P - 1:48 suusatamine (vaba) 23 km (sh 10 km ainult jalgadega, ilma keppideta) + 2 km jooksu

Kokku tuli nädala treeningmahuks 7 tundi ja 35 minutit. Suusatatud sai 48, 5 km, joostud 19 km.

48. nädal

E - 2:06 suusatamine (vaba) 25,6 km + 2 km jooksu
T - 2:23 suusatamine (kl) 26,5 km (sh 10 km ainult paaristõugetega ja 4,25 km ilma keppideta) + 2 km jooksu
K 1:50 suusatamine (vaba) 23,1 km (sh 10 km ilma keppideta) + 2 km jooksu
N 1:24 suusatamine (kl) 17 km + 2 km jooksu
R 0:47 jõutrenn + 2x2000 m sõudeergomeetriga + 1,5 km jooksu
L 1:03 klassikarullidega ainult paaristõuked 12 km
P 2:19 klassikarullidega 27,2 km + 2 km jooksu

Kokku tuli nädala treeningmahuks 13 tundi ja 20 minutit. Suusatatud sai 92,2 km, rullitatud 39,1 km ja joostud 11,5 km.

47. nädal

E - 1:35 rullidega ühesammuline paaristõuge, 22 km + 2 km jooksu
T - 1:50 rullidega paaristõuge, 19 km + 2 km jooksu
K - puhkepäev (tööl Tallinnas)
N - 1:47 imitatsioon + 2 km jooksu
R - 0:46 jõutrenn saalis + 2x2000 m sõudeergomeetril + 1,5 km jooksu
L - 2:06 rullidega 1/2 ühesammuline paaristõuge ja 1/2 paaristõuge + 2 km jooksu
P - 1:28 suusatamine paaristõugetega, 11 km

Kokku tuli treeningtunde 10:44. Rullidega sai sõidetud 68 km.

46. nädal

E -0:40 jõutrenn + 2x2000 m sõudeergomeetriga + 1,5 km jooksu
T - puhkus
K - puhkus
N - 1:41 imitatsioon + 2 km jooksu
R - 0:40 jõutrenn + 2x2000 m sõudeergomeetriga + 1,5 km jooksu
L - 0:42 jõutrenn + 1,5 km jooksu
P - 0:49 ujumine (1640 m) + 1,5 km jooksu

Kokku tuli treeningtunde 5:43

45. nädal

Kokku tuli treeningpäevi viis, nende jooksul jooksukilomeetreid 55,5 ja üks 40-minutiline jõutrenn.

44. nädal

Olin Kreetal rahvusvahelisel spordiajakirjanike konverentsil ja sain seal teha vaid kaks jõutrenni, kokku kõigest 55 minutit.

43. ja 42. nädal

Kokku kummalgi nädalal kolm trenni, jooksukilomeetreid 36.

41. nädal

Kokku neli trenni, jooksukilomeetreid 48.
******
Kachina Bridge, Natural Bridges National Monument, Utah. 3. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Therese Johaug Norrast juhtimas naiste teatesõidus pühapäeval La Clusazis. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 2: Samasugune lumine nagu laupäeval La Clusazi MK-etapil meeste 30 km vabatehnikasõidu ajal nägi Tartu ümbruse loodus välja eile, pühapäeval. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 3: Laupäevane La Clusazi MK-etapp vabatehnikasõidus. Foto autor: AFP / Scanpix

14 Kommentaarid:

At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Tead ei viitsi sind enam õpetada-soovitada.Niikuinii ajad oma jora ega kuula.Liiati on sul nüüd treener,seega usalda ja uha edasi.Eks võistlustel vaatame! Aga ühes olen sinuga täiesti nõus!! See sabas sõitmine on tobe jah! Teada on ,et tuules on lihtne loksuda ,aga eessõitjat see segab.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Peale jõutrenni ongi järgmine päev, sest selle mõju avaldub järgmisel peäval, seepärast oli raske sõita. Jõusaalis endal süda pahaks teha, see on juba piiri peal laveerimine, intensiivse jõutreeninguga on kerge üle teha. Ergomeetri peal siiber 8 on liiga palju, ju sa ei oska tehniliselt sõuda, kõik tipud sõidavad 5-6 peal. Kui keegi võõras on taga siis alateadvuses hakkad sa üritama tehnilist sõitu, ja sellejuures tempo tõuseb (vaja ju näidata :)). Kui taga oleks oma hea tuttav, siis ei see pulss nii ei tõuseks.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Peale jõutrenni ongi järgmine päev raske... oli see algus

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Sabas sõitjad on tavalised ratturid kes tunnevad end nii kodusemalt :) Eks isegi haagin end mõni kord parema tehnikaga sõitja sappa, et enda liigutusi mõnevõrra lihvida.

Üldiselt ei maksa sabasõitjate pärast eriti siiski muretseda. Sõida täiesti külma rahuga omas tempos edasi ning võib-olla võta oks pisut koomale, et möödaminek väga raskendatud poleks. Kes tahab saab niikuinii mööda.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Vaata oma eelmiste nädalate koormusi ,sinna on see koer maetud!
Isegi kui võtad rohkem kui ühe puhkepäeva ja enesetunne tundub hea,ei tähenda see veel et mälestus varasematest koormustest oleks kehast lahkunud..

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Kofeiiniga (see on see Margus Koori väidetav "doping") on segane lugu. Ilmselgelt ta sooritust parandab, kuid et tegu on kohvi kujul väga laialdaselt tarbitava ainega, on raske tõmmata piiri, kus lõpeb lubatud kogus. Natuke nadi, kui peale kolme kohvitassi peaksid tiitlivõistluse medali loovutama. Ma muidugi nii sinisilmne ei ole, et arvaks, nagu kolme kohvitassiga asi piirdukski. Tablettidena kannatab endale hoopis suurema koguse sisse võtta, kuid piiri tõmbamise probleem jääb siiski.

Minu teada praegu kofeiin WADA keelatud ainete nimekirjas ei ole. Ja mulle meenub, et keegi afišeeris ise ka mõni aeg tagasi kofeiini manustamist

 
At 15:01, Blogger Priit Pullerits said...

Kui mõni mees siin arvab, et ma kõvasti trenni teen, siis oh ei - reserv on hirmus suur. Rannar Raantse, keda ma jooksus olen isegi võitnud, tegi üle-eelmisel nädalal 22 ja pool tundi. Vau! Ja käis Vomaxi kliinikus ka, kus selgus, et ta VO2max on ligi 70. Vaadake siis nüüd, kui kõva on meiesuguste harrastajate seas tase ja kui tõsiselt asja võetakse.

Aga eks RR ise ütleb, kui palju ta eelmisel nädalal trenni tegi. Ega mina pea siin ka kõike ära rääkima.

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit, selle asja nimi on UPS (unexplained underperformance syndrome).

Ain

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Sa võiksid uurida, millise salaplaani Su kihlveopartner hr. Mardna on välja mõelnud. Kui Mihkel selle teoks teeb, siis Sul paraku tema vastu võimalused puuduvad Tartu Maratonil. Tegemist pole mingi ultramoodsa preparaadi kasutamisega. Märksõnaks on hoopis Šveits.

 
At 23:27, Anonymous Anonüümne said...

Seoses Sveitsiga, meenus mulle tänase päeva pärl reporteri lehe pealt
http://www.reporter.ee/2008/12/08/rooside-soja-kullafond-nimeta-laanemere-maid/
Mis see Mardna seal Läänemere ääres teeb :)

 
At 09:38, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole Mihkel Mardnal mingit salaplaani. Helistasin ja uurisin ja ta seletas, et tegi endale 30 Šveitsi frangi ehk umbes 300 krooni eest FISi litsenti, mis annab talle õiguse startida Tartu maratonil kui FISi üritusel eesgrupist, sest tal puudub viimaselt kahelt aastalt tulemus. Lihtne ja loogiline. Ta soovitas seda teistelegi.

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Naiivsus on tihti Su nõrgaks kohaks olnud, Priit. Kui Mihkel oleks öelnud, et jõuluvana on tegelikult olemas, siis Sa oleks seda ka ilmselt uskunud.

 
At 13:32, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmisele - aga palun, siin on tõestus:
Mardna FISi kood on 3390133.
Go check it out, man!

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et keegi MM on väga "desperate", et sulle ära teha, Priit.
Kui aga asi on ka stardikohtades näiteks Marcia, Vasa ja muudel maratonidel, siis ei tohiks ka mu eelmist "süüdistust" tõsiselt võtta. Al

 

Postita kommentaar

<< Esileht