esmaspäev, detsember 15, 2008

Pullerits: Kuidas treenida rohkem - ja kvaliteetselt?

Võiks ju väita, nagu ütlesin täna hommikul mustas Fordis konkurent Art Soonetsile, kellega sõitsime Tartust Tallinna, et te võite ükskõik kui palju trenni teha, mina teen ikkagi rohkem. Soonets harjutas lõppenud nädalal viis päeva, kokku kaheksa tundi.

Aga asi pole ainult treeningtundide arvus, vaid ka treeningu kvaliteedis. Mu tänavuse juhendaja Margus Aderi suurim panus – peale treeningplaanide koostamise, muidugi – on selles, et ta on treeningute intensiivsust mullusega võrreldes kõvasti alla kiskunud. Seda, et treeningud toimuks õiges tsoonis, ei väsi ta meelde tuletamast.

Kuid treeningu kvaliteet ei sõltu üksnes õigest tempost, vaid ka erialastest elementidest selles. Vaatame siis, mis nõkse (mõningaid, mitte kõiki) on Ader mu treeningutesse põiminud.

Esmaspäeval oli paaristõuketrenni teises tunnis umbes iga kolme minuti järel kavas kümme 15-sekundilist kiirendust, et organismi aeglasest ühtlasest tööst lahti raputada. Tegin need laugjal tõusul, et peaks rakendama suuremat jõudu – just jõukomponent on oluline, oli õpetanud Ader – ja kiirus mitte liiga suureks ei läheks, sest siis hakkab inerts edasi kandma ja treeningu kasutegur väheneb. Lõpuks jõudsin piirini, kus tundsin, et veel veidi ja süda hakkab pisut pahaks minema. Kahju vaid, et Ader tol korral kaasas polnud, sest tundsin, et ise ei jõua liigutuste õigsust jälgida. See näitab, et treeneri olemasolu on igale harrastajale lausa eluliselt vajalik ja möödapääsmatu.

Teisipäeval oli vabastiilitrennis plaanis 25 minutit keppideta sõitu. Seda tegin Tähtvere spordipargi sprindiringil, kus jalad said tõusudel päris suure koormuse. See oli ikka hoopis midagi muud kui tasasel maal käte abita sõitmine – palju raskem.

Neljapäeval oli kavas üks mu lemmikasju, mis omal ajal keskmaajooksjana alati põnevust tekitas: lõigutrenn. Lõikude jooksmine meeldis mulle esiteks seepärast, et siis sai täiest jõust kihutada, ja teiseks seepärast, et pärast olin väsinud, mis andis tunde – erinevalt pikkadest krossidest –, et ükskord ometi sai korralikult trenni tehtud.

Ader oli kavva kirjutanud kolm viieminutilist lõiku üle kolmeminutilise rahuliku suusatamise pausi. Tegin lõigud taas sprindiringil, eelnevate sõitudega arvutasin välja, et pean viie minuti kättesaamiseks ühele ringile veel kaks tõusu juurde võtma. Ülesanne oli sõita tõusvas joones, et suudaksin lõpus ikka juurde panna.

Alustasin pisut tagasi hoides 5.17ga. Järgmise lõigu tegin 4.58ga. Viimase lõigu läbisin 4.53ga. Paraku oli tunne, et maksimumi kätte ei saanud. Pärast viimast lõiku küll lõõtsutasin paar-kolm korda keppide najal, kuid tühjaks end pigistada ei osanud. Ilmselt on rada liiga lihtne ja tõenäoliselt saab pärast iga tõusu piisavalt taastuda, sest künkaharjalt järgneb alati laskumine. Mis siis, et võtsin tõuse pooljoostes-hüpates-raiudes. Pulss piirdus kahe viimase lõigu järel (mis lõppesid laskumisega) 165ga.

Kõige raskemaks kujunes üllatuslikult reedene paaristõukeline klassikatreening, mille sees oli ette nähtud 20-25 minutit ka sprindiringil. Tähendab, et pidin poolsulas ilmas end küngastest ka üksnes käte jõul üles lükkama. See nõudis iga nõlva all jõu mobiliseerimist, lisaks käte- ja õlalihastele ka kõhulihaste pingutamist. Tõele au andes – küll pidi ikka kangutama. Neljanda ringi lõpuks, kui 4,8 km sisse oli jäänud 24 tõusu, tundsin, et süda on kergelt paha. Viies ring oleks igatahes väga painavaks kujunenud, kui see kavas olnuks.

Niisiis, eelmise nädala kokkuvõte.

E – 1:58 suusatamine (kl-paaristõuked) 25,5 km (sh 10x15 sek spurdid) + jooks 2 km
T – 2:03 suusatamine (vaba) 26 km (sh 4,8 km keppideta) + jooks 2 km
K – puhkus (tööl Tallinnas)
N – 1:30 suusatamine (vaba) 17 km (sh 3x5 min lõigud [3x1,4 km], paus 3 min) + jooks 2 km
R – 1:58 suusatamine (kl-paaristõuked) 22 km (sh 4,8 km sprindiringil tõusudega) + jooks 2 km
L – 2:36 suusatamine (vaba) 37 km
P – 1:56 suusatamine (vaba) 26,5 km + jooks 2 km

Kokku tuli treeningtunde 12:01, suusakilomeetreid 154 ja jooksukilomeetreid 10. Tartust päris Tallinnani siiski ei jõudnud. Aga kel tuli treeningaega ja läbitud kilomeetreid rohkem – ja kvaliteetsemalt? Soonetsil igatahes küll mitte. Kuid viimane aeg on mahutreeningutele panustada, sest esimene Estoloppeti maraton on juba viie nädala pärast. Ega keegi taha seal ju nõrgemini sõita kui mullu?
******
Moki Dugway, Utah. 3. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Mehed Davosi MK-etapi sprindisõidus tõusu jooksmas. Foto autor: AFP / Scanpix Foto 2: Soomlane Sami Jauhojärvi Davosi MK-etapil 15 km klassikadistantsil. Foto autor: AFP / Scanpix
Foto 3: Mehed Davosi MK-etapi sprindisõidus tõusu raiumas. Foto autor: AFP / Scanpix
Foto 4: Norralanna Marit Björgeni klassikatehnika näide Davosi MK-etapil. Foto autor: Keystone / Scanpix

26 Kommentaarid:

At 11:47, Blogger dr Holden said...

Ainult 12 tundi - nõrk, Priit, nõrk!
Sest mul endal rohkem, tervelt 14h, sh 100km suuska, 21km ratast ja 25km suusaimikat.

Eriti raske oli rattaga ilma käteta sõita, aga erialase harjutusena käis küll.

 
At 11:52, Blogger Priit said...

Täpsuse huvides märgi treeningpäevikusse et klassika treeningut ei olnud selle nädalal vaid paarirstõuke treeningud. Suur vahe sisus, mida tasub ka nii märkdia. Või tõukasid pidama pandud suusaga ka korra?

 
At 12:47, Blogger Priit Pullerits said...

Ain-Ivar - 14 tunniga nii vähe kilomeetreid?! See ei ole trenn, mees, olgu kätega või ilma, see on mugavushobindus. Ja vaata ette - eelmisel nädalal sõitsid rattaga ilma käteta, aga nüüd, kui õues libe, vaata, et ei juhtu, et peagi sõidad ilma hammasteta.

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

IMHO-lasketreeningute mahtu tuleks oluliselt tõsta.

 
At 13:53, Blogger dr Holden said...

Priidukene, õige sportlane, olgu ta siis tipp- või harrastustegija, ei tõsta kunagi kilomeetreid esile - treeninguteks kulunud-kulutatud aeg on palju tähtsam.

Samas aga tugitooliharrastajale läevad kilomeetrid rohkem peale, nendest saab ta hõlpsamini aru.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

kilomeetrifetišist tuleks tõesti vabaneda.

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

panime Pulleritsu pulsivööd kandma - panime, ja tempot maha võtma panime - panime, (enne "pani ta ju mind" (sportlikus mõttes loomulikult)) , paneme ta ka õlut jooma, paneme :)
Siis saab tast üks õige spordimees, muidu siuke tilu-lilu kogu aeg

 
At 18:46, Blogger Priit Pullerits said...

Te võite mind panna pulsivööd kandma (aga ainult mõnikord, mitte alati), ta võite panna mind tempot maha võtma (aga ainult treeningul, mitte võistlusel), kuid te ei hakka mulle eales mingit mõttetut mõdu sisse kallama. Ennem panen Ansipit edasi, kui nii libedale teele lähen.

 
At 20:01, Blogger dr Holden said...

Kuna kaasharrastajaid Priiduke kunagi ei usu, aga oma parasjagu ametis oleva treeneri juttu usub pimesi, siis peaks vist salaja Adrale mainima, et ta järgmise nädala treeningkavasse kirjutaks taastumisvahendina mõne õlle sisse.
Äkki näkkab....

 
At 22:28, Blogger sk8erboi said...

jutu järgi jääb mulje, et MA treeningutega on PP isegi rohkem hakanud kiirendusi tegema kui enne..

aga ma kuulsin, et praegu on just hea aeg puhata, enne kui hooaeg pihta hakkab. mahutrenn sai ju suvel juba ära tehtud...

 
At 08:26, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, saan aru, et konkurendid on närvis ja murelikud, kui loevad siin, kuidas mul treenimine edukalt edeneb. Ma oleksin nende asemel samamoodi hirmus murelik. Ja hakkaksin meeleheitest pajatama õlle kasulikkusest ja suvel suure soojaga tehtud mahutrennist, millest nüüdseks tegelikult vaid riismed järel, ja õigustaks jalad seinal vedelemist. Võtab ikka vedelaks küll, saan murest täiesti aru.

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit ma vaatan et sul kavas polegi pikka trenni, st üle 3h, ainult sellised väikesed sutsud koos spurtidega. Kas sel hooajal plaanis sõita vaid sprinte Tartu Spordipargis või võtad mõne maratoni ka kavasse?

Eero

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

konkurendid vaatavad su tegemisi härdvaikusega, ja teevad omi kalkulatsioone kuidas sind võita, ise hetkel veel nädalas 6 tundi treeningu peal (3h aeroobne 3 h jõutreening), kuid järgmisest nädalast alates asun rahuliku aeroobse kallale uuesti 4 ks nädalaks. Suvine põhi on veel kõva
Tartus näeme, annan sulle väikese händicapi ka, sest stardin 500 kohta tagnatpoolt, eks mingi aeg rajal kohtume, ma luban et hüüan sulle - Läheb-läheb Priit - kui mööda lähen :)
Ansipp :)

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit või keegi võiks ka mainida kuidas Tähtveres kunstlume tegu on edenenud?

 
At 10:03, Blogger sk8erboi said...

jah. sest treenimine on tegelikult nõrkadele. õige maratonihunt sõidab vana rasva pealt ja paneb ka siis pulleritsule ära. sest olgem ausad - trenni tehes võib igaüks kõva mees olla, aga ilma treeninguta - vot see on juba kõva sõna.

teen väikese ennustuse ka. kõik teavad, et smigun pole miskit erilist trenni teinud - no mis see lapsekäruga jooksmine, see pole ju miski "kvaliteettreening" nagu pp ütleks. aga võin kihla vedada, et kui kiku peaks eestikatel kasvõi huumori mõttes starti tulema, siis teeb ta ikka kohalikele kvaliteettreeninutele tuule alla.

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Vähe sellest, kui Smigun tuleb maratonile, siis teeb ta ka Priidule tuule alla.

Mike

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Nagu eelkõneleja märkis ,on tõesti sinu kava ülesehitatud rohkem laskesuusatajalikule ~2km-le sutsule ,et siis lumme kõhuli visata ja pulss alla lasta. Aga usun ,et kas sel aastal tuleb sul Tartu talve lühikestel võistlustel (max 5 km) paljudele siinkirjutajatele alla anda, maratonidest rääkimata.Ja tead miks,sest mitte kunagi ei võida suusatamises ülbikud ja kehkenpüksid nagu sina püüad olla!
R.

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Hea mõttekäik, Mike! Kui Kristina tuleb maratonile, siis saab Pullekas veel lisaks ühe naise käest ära. Kas see ongi nende spurditreeningute eesmärk - kaotada võimalikult paljudele noortele emadele? Sellisel juhul võiks mees perekooli foorumisse kolida.

 
At 11:19, Blogger Priit Pullerits said...

No nii, siin on nüüd palju isehakanud tarku väljas, kes lahmivad paremalt ja vasakult, kilomeetritel ja tundidel vahet tegemata.

Alustame sellest, et võrdleme ikka võrreldavaid. Ma ei suuda 43-aastasena sprindis ja teistel lühematel distantsidel eales võistelda 16-33 aastastega. Nii et kui nemad mind võidavad, pole see midagi imelikku. Imelik on see, kui mõni neist mulle kaotama peaks.

Samuti pole häbiasi kaotada
Šmigunile. Talle ei kaotaks ainult mina, vaid ka kõik need 16-33 aastased, kes siin on endale seadnud nii madalad sihid, et rõõmu tunda minusuguse keskealise amatööri võitmisest. Ja ma ei kaota ainult Šmigunile, vaid ka Rohtlale ja Suijale ja Udrasele. Nagu kaotab neile enamik siinseid minu-võitjaid.

Mõned mehed panustavad siin suvisele põhjale ja teevad näo, nagu ma poleks suvel midagi teinud. Eksivad.

Kas kaks ja pool tundi polnud juba küllalt pikk trenn? Kõik Estoloppeti maratonid, kust kavatsen osa võtta, olgu lisatud, on ju kahe ja poole tunni pikkused.

Vaadake, mina teen trenni kahe töökoha ja kahes linnas töötamise ja perekonna kõrvalt (tütar saab täna 16). Väga lihtne on ses olukorras mind võita igaühel, kes töötab vaid ühel kohal (või veel lihtsam, kui õpib) ja ei pea "heegeldama" Tallinna ja Tartu vahet ja peret ülal pidama. Pange ennast minu olukorda ja mõelge, kas teist siis üldse trennitegijat või võistlejat oleks.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

10:00-le
Lumeinfo jagamiseks on küll üks teine koht(http://sport.err.ee/lumeinfo.php) aga lund on hetkeks toodetud naeruväärselt vähe,parimal juhul 200 m jagu.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Priit, seda viimast lõiku peaksid küll häbenema. Ise rõhutad, et oled juba 43-aastane. Paar lauset hiljem tunnistad, et pole suutnud oma senise tööga perele majanduslikku kindlustatust luua ning pead siiamaani rabelema mitmel rindel. Pole mõtet oma mannetust nii kõval häälel kuulutada.

 
At 11:50, Blogger Priit Pullerits said...

Viimasele lisaks: no ja neid mehi ma ka ei võida, kes elavad rantjee elu, sest on end niiii kindlustanud, et ei pea enam töödki tegema, saavad ainult trenni lõhkuda. Kuigi ma ei usu, et nende meeste elu väga rõõmus on, sest Paavo Kangur kirjutab tänase Kroonika juhtkirjas sedasorti edumeeste allakäigust.

Lisaks, vaadake, mina ei ole selline inimene, kes tuleb rahaga kekkama, et olen sajad tuhanded paigutanud siia ja sinna ja nii palju jääb üle ka, et alatihti perega Ameerikas puhkamas käia, kusjuures pangavõlgu ei ole kunagi olnud. Rahaga kekkamine on tõeliselt matslik ja tõusiklik. Raha ei ole mehe ainumõõdupuu. Tähtis on mehe sisu, ja seda saab näidata just vastupidavusspordis. Nii et ses osas oleme kõik ühes paadis. Jätame raha siit mängust välja, eks.

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Estlopeti on selline köki-möki. Põhivõistlus on ikka TM. Priit kas TM kavatsed ka läbi sõita alla 2:30? Seljuhul tubli tulemus ja paraku ma sulle konkurentsi ei paku.
Kahel kohal töötamine on tubli, keegi peab ju aiatama ka majandussurutisest riigi välja aga mitte liugu laskma juba varem kogutud rasval.
Nii et jõudu Sulle Priit.
Eero

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Iseküsimus, palju neid Estolopeti sõite tuleb :)

Margus

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

PP ,olen lugen sinu kirjutisi ja vahel ka kerget ülbitsemist kaasvõitlejate üle,mis ei ole vastupidavussporti tegevalt mehelt küll ilus. Kipud vehkima rusikaga ,angu oleks palju sind hurjutavad kas liig noored, kergetel töökohtadel või liig rikkad. Ei usu ,et noored üldse viitsivad siin sinuga vestelda! Pigem on suur osa siinsetest kaasvõitlejatest sinuealised! Samuti teevad ka teised palju tööd (lausa nt. igapäev kahe Eesti linnavahel pendeldades) ja ikka jõutakse trenni. Seega pika jutu kokkuvõtteks soovitus - tee nüüd üks normaalne postitus ,kus tuled tagasi maapeale ja arvestad ka oma konkurentide ja nende ettevalmistusega. Usu, pärast on ka kaotada lihtsam kui sinu ettevalmistus peaks altvedama.

RVW

 
At 15:11, Blogger Priit said...

See et Sa suudad nii palju trenni teha on oma moodi ime. Pean silmas seda et ajaliseslt on sul võimalik pea iga päev trenni teha, kahjuks ise ei jõuan maks 3 korda nädalas trenni.

 

Postita kommentaar

<< Esileht