teisipäev, detsember 30, 2008

Pullerits: Kuhu jääb maksumaksja kunstlumi?

Täna olin valmis olema lehm libedal jääl. Plaan nägi ette kaks ja pool tundi vabatehnikasõitu, sellest 3x20 minutit keppideta. Aga õues valitseb ju liuväli. Ja kõik vähegi tuttavad on kirunud, miks lumekahurid lund ja rajameistrid rada ei tee, vähemasti Tartus. Eile edastasin need küsimused vastavale ametkonnale - ja täna sain sürpriisi osaliseks.

Võtke nüüd kõik teadmiseks: Tartu Tähtvere spordipargis ei ole sel talvel veel kordagi nii head rada olnud, nagu oli täna hommikul. Siledaks freesitud. Klassikajälg servas. Küll oli raja pikkus vaid 700 meetrit, selle sees kaks väikest tõusu - aga vähemasti polnud see mingi jääpärlimäng, milleks olin vaimu valmis pannud. Tegin 55 ringi ehk 38,5 km, aega kulus 2:34, sellest 3x5 km ilma keppideta. Miski ei saanud enam parem olla. Kuid suur küsimus siiski jääb.

Nimelt: miks ei olnud Tähtvere spordipargis seni korraliku kunstlumega rada valmis tehtud? Uurisin seda SA Tähtvere Puhkepark juhatajalt Jane Jakobsonilt. Loodetavasti aitab alljärgnev kunstlume tootmisega seotut valgustada.

Miks on kunstlund toodetud seni nii vähe, kuigi külmi öid on esinenud viimastel ööpäevadel küll ja küll? Ja millised peavad olema tingimused, et saaks lund toota? Otepääl ju toodetakse lund pidevalt, ka Mammastes on seda piisavalt tehtud, kuuldavasti isegi Tallinnas.

Tähtvere spordipark on Eestis vist ainuke, kes toodab lund kraaniveest (temperatuuril +8 kraadi), mis on põhjuseks, miks kunstlume rajad on olemas ka Pärnus ja Tallinnas, rääkimata Otepääst, kuid puuduvad Tartus. Lume tootmiseks peab välistemperatuur olema rohkem kui -5 kraadi ja kuni -10ni on tootlikkus väga väike. Pühade ajal oli lumetootmise valmidus olemas, kuid temperatuur ei langenud alla -4 kraadi. Ööl vastu 29. detsembrit sai lund toota terve öö, millega sai ära katta umbes 50 meetrit rajast. Kokku oleme sellel talvel tootnud lund 6-7 ööd, millega on valmistatud 700 m rada laiusega 2,5 m. Täna hommikuks on 700 m rajal sisse sõidetud ka klassikajälg. Osaliselt katab rada veel säilinud looduslik lumi ja rada on jäine.

Kuuldavasti tuleb vesi kunstlume tegemiseks Tartu Veevärgist. Miks sealt, miks mitte Emajõest või lähedalasuvast tiigist?

Seniste katsetuste põhjal ei saa Emajõest vett, kuna vesi on settimata ja ajab kahurid umbe. Tiigist ei saanud seni vett võtta, kuna see on madal ja mudane. Ka on kogu raja katmiseks kunstlumega tiigist vajamineva vee kogus nii suur, et selleks on vaja vee erikasutusluba ning kooskõlastusi keskkonnateenistuses. Sel aastal on veetase kõrge, kooskõlastasime katsetuse ja saime tiigiveest ühe päeva lund toota. Tiigiveele lume tootmise rajamine vajab süvendamist ja tegelikult uut projekti terviklahenduse leidmiseks. Puuduvad ka vajalikud pumbad, voolikud ja elektrisüsteem, mis teeb vajamineva investeeringu maksumuseks umbes 150 000 krooni. Linna eelarves järgmisel aastal investeeringuteks raha ei ole ja kuna spordipark ei teeni omatulu, ei ole seda raha ka mujalt võtta. Praegu on kokkulepe SA Eesti Terviserajad juhataja Jaanus Pullesega, et saame kasutada tema tehnikat tiigiveest lume tootmiseks. Kui kraaniveest tootmiseks piisavat külma ei tulegi, saame sel talvel tiigiveega rajad lõpuni teha.

Kui kaua on vaja lund toota, et saaks kunstlumega katta nii välimise 0,85 km kui sisemise 1,2 km pikkuse raja?

Oleneb külmast. Kui on vähemalt -10 kraadi, piisab neljast ööpäevast. Enne jõule tehtud -5 ja -6 kraadidega töötasid kahurid neli ööd, lund aga jätkus ainult umbes 500 m jaoks. Sisuliselt läks kahuri otsast sisse vesi ja tuli välja ka väga vesine lumi, kuid kulutusi tehti 50 000 krooni. Aga tasuta kraanivesi või tasuline - pikemas perspektiivis ei kanna see säästva arengu põhimõtteid ja tuleb leida teised lahendused.

Miks ei ole seni kasutatud radade hoolduseks rajatraktorit?

Rajatraktorit kasutatakse spordipargis öösiti, et rada jõuaks peale silumist taheneda ning et päevasel ajal mitte suusatajaid segada. Traktori töötamist ei ole tõesti näha olnud, kuid tulemus ei ole kehv mitte selle pärast. Ilmastik ei ole andnud võimalusi rohkemaks. Iga kord, kui lund on tulnud või tehtud, on ka traktor rajal käinud rada tegemas. Juhul kui ei ole klassikajälge sisse tehtud, on küsimus olnud selles, et looduslikku lund ei tulnud piisavalt palju (oli küll kohev, kuid hõre ja ebaühtlane). Vastasel juhul oleks mulla välja kraapinud, sest ka maa polnud alt ära külmunud. Kunstlumi on tihedam ja sellele saab jälje pressida. Detsembris tehtud lumega sai rada eile ringikujuliseks ja värske klassikajälg aeti täna öösel sisse.

Olen kuulnud osade suusahuviliste suust etteheiteid ja küsimusi, kas need, kes kunstlund peavad tootma, oskavad ja tahavad ja viitsivad selle tehnikaga ikka ringi käia. Seega, kas töötajad, kes lund peavad tootma, suhtuvad oma ülesandesse täie tõsiduse ja pühendumusega?

Jah.
Suusahuvilised heidavad ette fanatismi puudumist ja on teinud mitmeid ettepanekuid, näiteks tekkidega või labidaga lume kogumiseks ja rajale viimiseks. Need on tervitatavad ettepanekud ja kindlasti me teeksime seda, kui rajast oleks puudu selline jupp, mida on võimalik käsitsi lõpetada. Sellel talvel oli puudu lund rohkem kui 50 meetrit. Väike arvutus, kui mitu inimest läheks 50 meetrit pika ja 2,5 m laia raja lumega katmiseks, ütleb, et meie asutuses sellist ressurssi ei ole.
Ka parklasse kogutud tuisujärgse lume kogumine on olnud hea ettepanek, kuid seda poleks olnud võimalik rajale viia. Lume laialiveoks on vaja masinaid, mis aga jäävad pehmes pinnas kinni. Spordipark asub pehmel ja soisel pinnasel ning sel aastal pole maapind ära külmunud.
Kunstlumega raja tegemisel kulub aega ja ei saa minna enne rajatraktoriga peale, kui lumi pole rajale veetud. Lume tootmine võtab aega 4-5 päeva, 1-2 päeva kestab laialivedu, koos laialiveoga toimub raja töötlemine ja peale seda ehk ainult pool päeva raja viimistlus. Võib tunduda, et ei tehta piisavalt kiiresti tööd, aga raja ettevalmistus võtabki nädal aega korraliku külmaga. Ühe öö kaupa külma saades nagu seni võtab see veelgi rohkem aega.
Samas kestab rada kevadeni, kui korra valmis saab, kuigi vajab muidugi pidevat hooldust ja parandust.

Sprindirada on viimastel päevadel kulutanud ja sõidetamatuks lihvinud emad-isad, kes toovad lapsi sinna kelgutama. Lisaks on laste vahel ohtlik suusatada. Mida võiks ette võtta, et hoida kelgutajad suusaradadelt eemale? Kas oleks mõeldav panna üles keelavad märgid?

Tähtvere spordipark on avalikuks kasutamiseks mõeldud, me ei saa piirata kelgutajate õigusi viibida spordipargis. Loodame külmale, et toota ka kelgumäe lumi. Seniks saame kelgutajaid teavitada ohtudest suusarajal kelgutamisest ning panna üles sildid, mis keelavad suusaradadel kelgutamise. Täna andsime tellimuse infotahvlite jaoks.

(Pullerits [intervjuuväliselt]: Täna ajasin suusarajalt ära kolm kelgutajate seltskonda. Ütlesin neile viisakalt, et palun, ärge siin kelgutage, sest see on Tartu ainus suusarada, minge teistele nõlvadele, mida ümbruskonnas leidub küllaga. Kui inimestega viisakalt ja argumenteeritult rääkida, saavad nad aru küll. Kõik kolm lahkusid, ükski ei protestinud ega õiendanud vastu. Arvan, et meie, suusatajad, peame ise seisma selle eest, et kelgutajad meile tehtud radu lõhkuma ei tuleks. Ega neist keegi me radadele ju paha pärast tule, inimesed lihtsalt arvavad, et kunstlumel on vahva liugu lasta. Aga uskuge, kui kenasti rääkida, võtab enamik inimesi me palveid mujale minna kuulda - need on ju väikeste lastega emad-isad, igati normaalsed ja mõistlikud kodanikud. Nii et hoidkem ise oma rajad korras!)

Jakobson: Tahaksin lisada, et SA Tähtvere Puhkepark hooldab lepingu järgselt Tähtvere spordiparki. Dendroparki hooldab Tartu linn. Oleme võtnud endale ülesandeks dendropargis hooldada suusaradade põhjad ning suusaraja tegemise loodusliku lume korral. Samuti on hiljuti sõlmitud kokkulepe Anne kanali äärde suusaraja tegemiseks loodusliku lume korral ja olemasoleva raja põhjale. Ei ole mingit põhjust nõuda spordipargi rajameistrilt ühiskondlikult kasuliku töö tegemist dendropargis või mujal Tartu linnas. Samas oleme valmis abistama oma tehnika ja võimalustega ühistalguid dendropargi suusaradadel. Kunstlund ei tooda me dendroparki sel põhjusel, et linna finantseeritava rahaga saab toota kunstlund ühe raja ulatuses ning jätkub ka selle parendamiseks, aga ei enamaks.

Kui nüüd põhjendustest ja vabandustest edasi liikuda selleni, mis plaanis on, siis Tähtvere puhkepark on kokku kutsunud töörühma terviseradade probleemi lahendamiseks Euroopa toetusraha kaasamisel. Käivad eelprojekti ettevalmistustööd, paraku on lahendusi näha alles heal juhul paari aasta pärast. Seni loodame leida ajutisi lahendusi, kuid need sõltuvad asjaoludest, ning saame loota lisanduva loodusliku lume või suurema külma peale.
******
Monument Valley, Utah-Arizona. 4. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Lumekahurid Tähtvere spordipargis eelmisel talvel. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Vaade Tigutornile, Supilinnale ja Jaani kirikule Tähtvere spordipargist. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 3 ja 6: Kääbusšnautser Morgensilber Cherry Blossom Tähtvere spordipargis. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Suusatajad Tähtvere spordipargis. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Vaade Taru õlletehasele Tähtvere spordipargist. Foto autor: Priit Pullerits

18 Kommentaarid:

At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Tere!
Vot see on tänuväärt teema ülesvõtmine! Tartus on ikka palju suusahuvilisi, kuid korralikku rada oleme tihtipeale otsinud mujalt - Otepäält, Käärikult.
Kalle

 
At 18:07, Anonymous Anonüümne said...

mnjah, loll on see, kes vabandust ei leia!!!
väidan üheselt, et asi on suhtumises. kodanikud SA nõukogu liikmed juba 3's aasta soiuvad midagi õppimisest jne jne jne.
minu ettepanek oleks, rentige kusagilt mõned õppimis- ja arenemisvõimelised loomad (n ahvid) ja moskva tsirkusest 1-2 head treenerit neile ning saaks kiiremini töövõtted ja suhtumise korda.
ega pasunapoistest (enamus SA töötajad ju vanad tartu laululava "kultuuri"inimesed) ikka spordispetse saa.
oleks selle raha linn investeerinud tartu maratoni klubisse ja palganud assari radasid tegema-hooldama, oleks juba ammu kõik korras, ma pakun! aga ei, oli vaja spordikaugetele "kultuuri"inimestele ju amet leida. andis jumal ameti, annab ka mõistuse - paraku ei!!!
muuseas, mul veel parem ettepanek - lund võiks hakata lausa keevast veest tootma (paneks boileri vahele), siis ei peaks üldse vaeva nägema selle kunstlume tootmisega, sest põhjapooluse ilmasid meil ju (peaaegu) kunagi ei ole ega ka tule.
muuseas, bmx'i raja ehitamine sinna suusaraja keskele praegusel talvel (selleks ka need maapinnase liigutamise traktorid seal tühja ju seisavad) on kõige õigem tegu, mida üks organisatsioon teha saab!!! kas linn ei tahaks tulla ja mulle kruusateele lume ja jää peale asfalti maha panna praegu??? valgamaal ju sarnast tegevust hiljuti prooviti:))) tegevus vähemalt käiks, iseasi, kas ka mõtestatud tegevus:))
ja ikkagi aru ma ei saa, kuidas kuu aega ei saanud mingit rada tehtud ja peale ajakirjaniku saadetud küsimusi äkki üleöö korralik rada paigas?????
omad järeldused suhtumisest ja tahtmisest (selle SA töötajate ja nõukogu liikmete omast) teeb nüüd igaüks ise!!!
seniks soovitan lahkelt minna sõitma n haanjasse, väga head suusa- ja ka kelgutamise olud. kahjuks veidi kaugel tartust. või siis mammastesse, kus inimestel on nii vesi, oskused kui ka tahtmine!!! jõudu kõigile ja kaunist aasta lõppu!!!

 
At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

pullerits on ka lahe sa"ga. miski tsˇikk deklameeris ilusti vastused ette. a kus on huuriva ajakirjaniku kriitiline meel? oleks tulnd ikka tsˇikki natsa pigistada, a mitte ja"a"da sinisilmselt vastuseid uskuma. a no eks vanemal ha"rrasmehel ja"a" ikka neidudega vesteldes mo~ttelo~ng va"he toppama. vereringe prioriteedid on aju asemel mujal.

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

Minu suur respect kirjutajale 18.07 !! Täpselt minu mõtted ja olen kindel et ka sadade teiste suusatajate nõusoleks siinkohal.Selline SA nagu Tartus ,on pigem linnavalitsuses käppa omava nihverdaja kui tõsimeeli suusa- ja rahvaspordi edendaja jutt. Lugede neid vastuseid- kõik on vallast kuidas ei saa!Mitte kordagi mõtet,et tuleme ja teeme.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Head vana aasta lõppu Priit ja uuel aastal kiiret suuska ning tugevat tervist, sest seda läheb sul TMil vaja.

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Hei suusapeded kus te kõik olete?
Olen paar korda spordipargis suusatamas käinud, ainus millest seal puudus on, on suusatajad.
Pole ju mõtet pingutada kelgutajatele suusaraja tegemisega.

Mike

 
At 15:07, Blogger Priit Pullerits said...

HEAD JA EDUKAT UUT AASTAT kõigile selle blogi külastajatele ning teistele spordimeestele (ja -naistele) ka! Peaasi, et lund ikka tuleks, eks ju!

Mike'i remark on õige, et kelgutajaid on liiga palju. Täna palusin taas kolmel-neljal seltskonnal mujale minna. Kõik said aru, olid mõistlikud, v.a üks emme, kes hakkas vastu ajama, et mujal ei ole kelgutamiseks võimalust kui suusarajal.

Mike'ile - asi on vist selles, et eriti tõsised tegijad on eriti headel radadel, Otepääl ja Käärikul ja Mammastes ja Haanjas.

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Nii see ilmselt on, et suusatajad on mujal ja põhjus on lihtne, siin ei ole mägesid. Selleks peab ikka vä
ga palju lund tegema, et spordiparki mäed tekiks. Ilmselt ei ole see mõtekas. Kui on vähe suusatajaid, pole olulist vahet kas ring on 750m või 1300m. Praegu mahuvad kõik ka olemasolevale ringile ära.
Kui ei mahuks, siis oleks vajadus ring pikemaks teha.

Mike

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Head uut aastat, Priit!

 
At 01:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit, internetis tähendab trükitähtedega kirjutamine karjumist, niiet võta vähe vaiksemalt.

Eesootavaks spordiaastaks vähem minestamisi määrdeboksides ja kaotusi viimasel ringil.

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

pp on õigus. tõsised tegijad sõidavad otepääle/käärikule ja mammastesse. teine eesti, need kelgutajad ja muu kaader, nühib tähtveres.

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

Head uut aastat!
Tegelikult oleks (vähemalt talve alguses) Tähtvere laugeid radasid väga vaja - Tehvandil näiteks on raske madala pulsiga ja samas ikka suusasammuga liikuda.
Kalle

 
At 18:04, Blogger Priit Pullerits said...

Täna olid Tähtveres mõlemad kahurid juba hommikust peale töös. Kui hommikul esimesena platsi ilmusin, olin tõesti kõige esimene - ilusad värsked freesitud ja lõigatud rajad olid sees, kui vabastiilirajal liuglesin, siis suusk pani vurades nagu mööda triibulist vaipa - väga mõnus. Kahe tunni pärast oli suusatajaid juba päris palju, aga liiga tihedaks veel ei läinud. Ühest ei saanud aru - miks pidi üks kahur lund rajale sülgama?

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

On külma ja töötavad ka kahurid.

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Oot kui palju siis kogu selle armee ülalpidamine + masinate amort + jooksvad kulutused aastas maksma lähevad maksumaksjale? 50000 per nädal aega lumetegu?

Ja kui palju per suusataja aastas? Kas seda keegi oskab hinnata, mitu korda aastas seda rada kasutatakse suusatamiseks?

Arvestades muidugi seda, et SA töötajate palgast läheb suusatajate raja valmistamiseks ainult mingi väike protsent aastas?

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Variku metsas täitsa rahuldav umbes 5km klassika rada sees, lisaks suur, sile põld uisu sõitmiseks.

 
At 08:20, Blogger yanmaneee said...

adidas yeezy boost
cheap oakley sunglasses
nfl jerseys
adidas eqt support
nike outlet
stephen curry 5
yeezy boost 350 v2
michael kors handbags
100% real jordans for cheap
longchamp handbags

 
At 08:24, Blogger yanmaneee said...

kyrie 4
longchamp longchamps
yeezy boost 700
nike hyperdunk
nike shoes
nike air presto
links of london
converse shoes
yeezy
air jordan 13

 

Postita kommentaar

<< Esileht