teisipäev, detsember 09, 2008

Pullerits: Jõusaalide õudused

Kuulda on, et jõusaalides ja spordiklubides juhtub õudsaid ja ebameeldivaid asju. Näiteks Tartu Arena klubis, kus ma nädalas korra-kaks käin, juhtusin kuulma, kuidas treenerid omavahel arutasid, et üks noormees oli saunas leili viskamiseks kerisekividele kusenud. Pärast oli tükk aega haisenud, kusjuures see hais ei tahtnud ega tahtnud ära kaduda.

Kuid mu silmad ei suuda kõikjal olla. Kindlasti on teilgi olnud jõu- ja spordisaalis vastikuid kogemusi. Toon siin allpool välja mõned nõmedad lood, mis on kirja pandud ajakirjas Newsweek, ja kutsun üles, et vahendage siinkohal oma lugusid ka - sellest saaks lõppkokkuvõttes ju korraliku leheloo. Ainult et, palun, ärge midagi välja mõelge, pange ikka detaile ka juurde, kus klubis ja millal ja mis tüüpidega need lood juhtusid, mida olete näinud ja kuulnud.

Aga inspiratsiooniks Ameerika spordiklubide lollused.

1. Võileiva grillimine sauna kerisekividel. (See on siis midagi seesugust nagu Arenas kividele urineerimine.)

2. Enda kaalumiseks spordisaali nurgas ihualasti koorimine. (Sellest, kuidas mõned naised on kogemata duširuumist eevakostüümis ujulasse astunud, kirjutasin oma mälu järgi kevadel.)

3. Higiste jalanõude tuulutamine juuksefööniga.

4. Privaatkehaosade välgatamine kitsaste ja lühikeste spordipükste vahelt, mille alla puuduvad aluspüksid.

5. Lamades surumise pingil tukastamine.

6. Isiklikes kõrvaklappides mängivale muusikale valju häälega kaasa laulmine.

7. Veloergomeetril või jooksulindil mobiiltelefoniga rääkimine. (Seda olen ise ka pealt näinud: inimene väntab ja räägib moblaga. Kas tõesti on võimatu end korrakski suhtlusvõrgust välja lülitada? Mina jätan oma mobiili alati riidekappi.)

8. Enda higijälgede mittelikvideerimine. (Kui olen veloergomeetrit tallanud, on selle ümber pärast põrand tavaliselt higist märg. Olen alati toonud kempsust paberit ja oma higi ära pühkinud. Selleks, et mitte igale poole oma jälgi maha jätta, olen kandnud tualettpaberit ka pükste tagataskus, et otsaesist ja teisi leemendavaid kohti aeg-ajalt kuivatada. Kuid vähemalt Arenas on see küll tõsi, et oma jälgi eriti ei likvideerita. Näiteks Kreetal panin viie tärni kuurordi jõusaalis tähele, et seal oli kõigil käterätt kogu aeg kaasas, et panna see istumise alla või tõmmata vahendi käepidemed pärast puhtaks.)

9. Aeg-ajalt puhkevad kähmlused ja sõnasõjad. (Ise pole juhtunud neid pealt nägema, aga neid pidi esinema ennekõike sportmängudes, mitte kangisaalis.)

Niisiis, mis tähelepanekutega võite seda välismaist jõusaalipattude registrit täiendada?
******White Canyon, Natural Bridges National Monument, Utah. 3. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Rannavõrkpallur Rivo Vesik treenimas Audentese jõusaalis. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Judoka Martin Padar jõusaalis treeningul. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Pärnu võrkpallurid tänavu aprilli lõpus Rabahalli jõusaalis. Foto autor: Ants Liigus, Pärnu Postimees / Scanpix

7 Kommentaarid:

At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Milleks 5-tärni näited. Normaalsetes Tallinna klubides (Arctic, Status, võib-olla ka mujal) on n.n. treeningrätt osa paketist.

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Muuseas ka sama Arena sõudespinningus on enamusel väike higipühkimise käterätt kaasas.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Ülaltoodud põhjustel ma jälestangi jõusaalis käimist ja sikutan raskusi Harku metsas
Lisada võiks seda et just temperatuur on nendes saalides liiga kõrge, seal hakkavad higitama isegi need kes muidu ei hista eriti.

 
At 11:33, Blogger Rivo said...

ei ole vist eriti võrreldavad USA kogemustega.

- käteräti asemel enda kuivatamiseks pesuruumis fööni kasutamine
- üle ujutatud pesuruum ja kraanikausid, häirib eriti kui riidekapid ja nt kraanikausid ühes ruumis (ntx Viru MyFitness)
- porised jalanõud või välisjalatsite kasutamine sisetreeningul
- asjade laialiloopimine - tühjad spordijoogipudelid ja muu praht, kangid-hantlid, kasutatud käterätid
- teiste segamine - harjutust sooritava ja keskendunud inimese trügimine või muud moodi segamine
- saunas tilgatumaks loobitud veenõu tühjalt kuumust koguma jätmine
- kasin isiklik hügieen - määrdunud riided või pilti virvendama võttev odoor

Tallinna Spordihalli ühte riidekappi olla mingid noored aga ükskord vist julga jätnud. Sporditäht kirjutas sellest vist kevadel. selliseid rõvedusi õnneks pole kohanud ning enamus inimestest käituvad siiski täiskasvanuna ja arvestavad teistega.

 
At 18:30, Blogger ek said...

Mul tuli kohe meelde oma Ameerika kogemusest, kuidas 2005 kevadel oli ühes Atlanta spordiklubis osadel treenijatel, eriti tennisemängijatel, loll komme tulla enne trenni algust täies varustuses saunaruumi end üles soojendama.. See käis mulle ikka jubedalt pinda kui kari afroameeriklasi vajus leiliruumi, särgid seljas, reket kaenla all, MP3 mängijad vöö peal, klapid kõrvus üürgamas, tossud jalas, jõujoogipudelid näpus ja ronivad aga lavale. Mul oli ka suur pudel. Selles oli kuum vesi. See vesi läks kiiremas korras kerisele. Mustad inisesid midagi ja tegid sääred. Tundsin rahulolu.

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Jüri ujulas oli kaka teema juba eelmisel aastal ajakirjanduses. Ise kogesin seda ca kuuaega tagasi. Keegi oli sõna otseses mõttes basseini essunud. Kui mina kohale jõudsin lantis koristaja tädi just julga jäänuseid välja. Kuna solgi surma pole keegi surnud siis minul ujumine ära ei jäänud. Tore oli vaadata kuidas väikesed pruunid tükikesed lõbusalt mööda basseini põhja liikusid (ilmselt jõudis osa "kraami" laguneda enne kui jaole saadi). Meeleolu oli töine - inimesed ujusid, juhtus vesi suhu minema lasti see välja ja maitses veel hää ka :)
Treener arvasm, et laste värk - ei tunneta palju rõngaslihas kannatab. MA siiski nii proosaline pole. Eks keegi ikka meelega "nalja" tegi.

 
At 10:43, Blogger Egoist said...

Põhjalike nõmeduste tunnistajaks pole ise õnneks olnud, kuid ärritavana mõjuvad ujula riietusruumis need emad, kes oma lastele seletavad, et "oh ei, enne basseini minemist ei ole vaja end pesta!". No mida? Sõbranna lõpetas Auras hommikusel ajal ujumaskäimise, kui avastas, et samal ajal ujumas käivad pensionärid end eelnevalt ei pese. Kloor ei ole ka kõikvõimas.

 

Postita kommentaar

<< Esileht