kolmapäev, november 12, 2008

Pullerits: Kas nüüd läheb asi tõsiseks?

Art Soonets, igipõline konkurent ja Scanpixi fotoagentuuri juht, näib kuuldavasti treenivat kui pöörane. Alati, kui talle õhtul helistan, et luurata, mis mees teeb, kuulen, et ta on just trennis või tuleb parajasti trennist, kus on sõitnud jälle kaks tundi rulluiskudel. Ma kahtlustan, et ta plaanib midagi. Või mõjus Evelin Ilvese seltskond talle suve lõpus nii inspireerivalt?

Sellal, kui Soonets eile õhtul kella kümne aegu trennist koju sõitis, jooksutasin ma Morgensilber Cherry Blossomit. Või õigemini, tema. meie pere kääbusšnautser, jooksutas mind.

Mul on seis selline, et kui üleeile Arena spordiklubis jõudu käisin arendamas ja pärast duši all basseinist kostvat pladinat kuulsin, siis oli esmane ja ainus reaktsioon, et oh õudust küll, vaat ujuma ei tahaks mitte minna - see veel puudub.

Aga kui Soonets harjutab, tuleb ju ometi midagi ette võtta.

Nii võtsin ühendust Margus Aderiga, kellega laupäeval koos 18 km jooksime, mis, nagu ta tunnistas, oli talle hooaja pikim ja raskeim treening. "Kohe tunnen, et sportlane võib nii saada," lausus ta.

Me pärastine vestlus toimus nii.

MA: Seda sinu treeningu asja võiks isegi plaanida, mina näen kasutamata ressursse ja ära ma sind ei kurnaks, kuna ma olen seda iseendaga küllalt teinud.
Power, tehnika, motivatsioon= tulemus! Lume peal peaks kindlasti tegema korra-kaks nädalas tehnika-jõud trenni, lisaks peaks sinu treeningplaani ka üle vaatama ja panema põhialused paika.
Kõige tähtsam on sportlasel, et ta ei teeks ühesuguseid treeninguid üksteise otsa. Kui hakkab tunduma mugav treenida ja ei ole nn kõikumist, siis oled seal, kus olla ei võiks. Arengut ei teki.

PP: Praegu on, jah, seis selline, et treeningplaane ei ole, teen üpris umbluu, lihtsalt et hoida vormi. Olen teinud pikki krosse, nüüd hakkan ka jõudu tegema, just õlavöödet tugevdama, sest see on mul nõrk. Aga õnneks on massi, mida edasi lükata, vähe.

MA: Massi peaks juurde saama - kuigi pole kõige parem aeg selle tegemiseks. Esimeste maratonideni on ikkagi umbes kolm kuud aega. (PP-lt: Aderilt järgnes veel pikk nõuannete rida, mida peaks tegema, aga ei maksa siin blogis ka liiga spetsiifiliseks minna, on ju?)

PP: See oleks küll äge, kui viitsiksid mulle nõu anda. Loodetavasti pakuks sullegi huvi, kuhu sa suudaksid minusuguse oma teadmiste baasil viia - see oleks sulle ka mõningane eksperiment ju.

MA: Pole hullu, ega ma sust maailmameistrit tahagi voolida. Aitan, kuna näen, et teed hingega - muidu ei viitsiks ja ebaõnnestuda ma ka ei karda. Samas mul tekkis sportlik huvi - sa oleks mu esimene mentor õpilane. Oleks hea eksperiment ja see pakub mulle huvi. Ja üritame seda teha nö minimaalse kuluga - mis oleks suunatud efektiivsusele. Nii et diil! (PP-lt: Aderilt järgnes taas pikem seletus, kuidas tuleks jõu- ja erialast trenni teha, aga ewi ole mõistlik siin lugejaid spetsiifikaga tüüdata ju.)

Ja lõpuks ahk asja alustuseks lisas Ader järgmist:

Peame lõhkuma sinu rütmi ja kasvatama lihast. Pead ka rohkem sööma - see aga tuleb juba iseenesest, kuna lihas hakkab kasvama ja vajab toitu.
Arvan, mis on enamuse viga: treenitakse kesktsoonis, mis on mugav, samas ka mõnusalt raske. Viga on aga selles, et see annab kõige vähem.
Peame saama sinu lihaste töö raskemasse keskkonda ehk siis maastikule ja erialasemaks, mis Tartus pol kerge.

Aderi resümee: tennisist ei jõua tippu pingpongiga.
******Colorado River, Canyonlands National Park, Utah. 1. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Art Soonets (paremal) seirab Tartu rulluisumaratonil peaminister Andrus Ansipit (vasakult teine). Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2: Margus Ader laskesuusatamise MMil Östersundis koos Eveli Sauega. Foto autor: Marianne Loorents, Õhtuleht, Scanpix

15 Kommentaarid:

At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

Liha juttu on sulle siin juba ajast aega jahutud.

Korralik tehnika võib kompenseerida nigelalt tehtavat vastupidavustreeningut, kuid mingit tulemuste paranemist ei maksa loomulikult oodata.

Muidu kipub siin igavaks minema. Pinge hakkab blogist ärakaduma. Aja kähku Pahv kohale, ta pidu su jutu järgi eriti karm sell olevat, siis saab siin korraliku adrenaliinilaksu kätte.

 
At 15:30, Blogger Priit Pullerits said...

Küll läheb huvitavaks ka, kui see suve ja talve vaheline nüri aeg mööda hakkab saama ja suusad alla saab panna, nii siin kui Euroopas.

Aga paluks vastust sellisele küsimusele: eelmine aasta, kui siin asja hirmus teravaks ajasin, süüdistasid paljud mind tõmblemises. Kas teravust taga ajades ei saabu taas sellised süüdistused?

 
At 15:32, Anonymous Anonüümne said...

tõmblemine ja teravus on erinevad asjad, umbes nagu uisustiil ja klassiklaine tehnika suusatamises. nii palju peaks sul tunnetust jaguma, et nendel asjadel vahet teha.

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Prognoos 2008a. talveks;
MA-treening pole Sinu jaoks. Tulemused ei parane! KT-möödunud aastane plaan oli parem. Põhjendan.

Priit,
tehnika parandamine annab tõenäoliselt tulemusele mõne % juurde. Jama selles, et Sa pole profisportlane, tehnika, mida trennis suudad jälgida, ununeb võistlustel kohe, sest tempo-rütm ja pulss on teine, kui trennis ja kütad kohe edasi nii nagu loodud oled. Et Sa paremini aru saaksid, mõtle kaasa. Mis on heitjate-tõukajate-odameeste esimesed sõnad, kui neilt intervjuud võetakse, õige! Kogu aega ja nii aastakümneid käib üks otsatu tehnika parandamise-sättimise-lihvimise jutt!!! No mida on? Mehed kelle põhitööks on hommikust-õhtuni trennis jälgida tehnikat, ei õnnestu võistlutel just tehniliselt. Nii, et arenda ikka seda, mis on Sinu trump - mahutreening ja vastupidavus.

Jõutrennist. Kui Sinul ja Andrus Veerpalul pead otsast rebida ja kehad all ära vahetada, ega keegi aru ei saaks, et väike "change" tehti - EI TULE SINUST Argo Aderit, ka söömine ei aita, käid ainult 2 korda rohkem sital ja teed maole liiga.
Kokkuvõtteks; Arenda seda milles tugev oled, muu on aja raiskamine! Jooksumees oled Sa priit, JOOKSUMEES! Aga jooksumehed pole tehnikamehed!

Ja kahjuks pean kõiki kurvastama, ka see aasta ei tule õiget (suusa)talve. Loduses on kõik märgid sellest olemas - kurb!

 
At 17:25, Blogger Priit Pullerits said...

15:51 - need on tõsised kontraargumendid. Saadan Margus Aderi neid siia klaarima. Minu hammas, mõistusest rääkimata, nende väidete peale ei hakka.

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Alati tuleb lihasmassi kasvatades silmas pidada seda, millega seda toita hakatakse. Priit, sinu vanuses hapnikutarbimist enam ei arenda. Kui nüüd sama hapnikutarbimise juures paar kolm kilo lihast juures on siis... . Sama situatsioon kui vormelile õnnestuks paarkolmkümmend hobust juurde forseerida, aga kütusekogust ei suurendata. Jah, poolel maal ollakse kiiremad, aga kui kütus kaks ringi enne otsa lõpeb on sellest edust vähe kasu.

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

"Arvan, mis on enamuse viga: treenitakse kesktsoonis, mis on mugav, samas ka mõnusalt raske. Viga on aga selles, et see annab kõige vähem."

Pulleritsule asju sellisel kombel ei tohi serveerida -ta saab sellest täiesti äraspidiselt aru. Ehk mälestus mullusest sügisest-kui ette oli nähtud arendav matk siis see asendus mugavustsoonis kepijooksuga.

Ehk- pulsokas peale -tsoonid paika ja vastuvaidlemata täitmiseks.

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

Tere,

tore, kui on veel neid, kes tunnevad PP tegemiste vastu huvi. Mina olen üks nendest, kellele lihtsalt tekitas sügavat poolehoidu need hilised tunnid rolleri rajal, kui nägin sel talvel PP seal kiireid ringe arendamas(need olid vist päeva kiiremad). Sealt ka minu sportlik huvi mõelda natuke PP kaasa ja kõrvalt midagi kaasa rääkida. Sportlasel pole lihtne edu saavutada, treenida ja uskuda iseendasse, ikka tuleb kuidagi aidata-ikkagi ju üks spordirahvas. Kõige enam on meeles just need kohad sportlasteest, kus sai tehtud väga valesid ja rumalaid otsuseid, kannatajaks ikka ise. Õnneks on tagasilöökidest võimalik õppida.PP
on kindlasti võimaLik paremini suusatada ja saavutada edu spordis, kui suur võib olla see edu saavutamise ressurss-RASKE ÖELDA. Kuid tuleb lugupidada spordimehest, kes oma töö kõrvalt üritab vastupidavus alast aru saada ja seda iseenda näitel-BRAAVO, see pole kerge. Püüan PP pisut putitada ja motiveerida teda seda SPORDIMEHE eskperimenti jätkama, sest ka minul tekkis sportlik eesmärk, kas see on ikka võimalik, kui tekib eesmärk, siis on meil võimalik astuda samme selle elluviimiseks. Alustame esimest õppetundi homme, vaatame üle Tartu võimalikud rajad, kus saaks üldse harjutada ja koguda võimu talveks.
TALVE EESMÄRK-PP Estolopeti sõitudel saavutada kohti 50-80-nda koha piirimail, Tartu maraton olla 200 sees(PP tahab ise olla 100 sees) 2006a PARIMANA TAL KIRJAS 270koht.
Need on parameetrid, mis võiks olla reaalsed konsultandiga-M.A, kes sekkub korra nädalas ja sportlasega P.P, kes pikad treeningud teeb Postimehe hüvanguks arvuti klaviatuuri näppides!

Margus Ader

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

Ega pimedal ajal on Tartus heade trennipaikadega nii nagu on ehk ega teisi õieti pole. Kui tahta maanteelt (kus PP seni treeninud) ja linnatänavatelt maastikule, siis ainuke alternatiiv on dendropargi imika rada-momendil 1,3km pikk ja 50 tõusumeetrit. Kuna PP tahab trenni alustada koduukse eest, siis on suhteliselt keeruline talle kuskilt maastikku leida. Väga hea rada on Vapramäel (max 20 min autosõitu)- 5 km kuue korraliku tõusuga, tõusumeetreid 180.
Ja rullitreeningud tuleks aeg-ajalt Raadile viia, võrreldes Raadi ja Supilinna ringi pulsigraafikuid on tegemist täiesti erinevate trennidega.
Aga ühes pole ma küll MA-ga nõus. Minu arvates on PP suurim miinus just see, et ta ei püüa aru saada miks trenni tehakse nii, mitte teistmoodi.

Ain

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

No nii, tundub et ikka läheb siis asjaks? Väike täpsustus, PP Tartu Maratoni koht aastast 2006 on 213.
Jõudu!
eero

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

Olen Ainiga nõus. Paraku välistab ajakirjanikutöö Eestis igasuguse süvenemise, pidevalt tuleb puusalt tulistada, et artikli kohta linnuke kirja saada. Selline suhtumine ja mõtteviis on Priidul üle kandunud ka trennitegemise poole peale. Teda huvitab trennikorra kirja saamine rohkem, kui mõtestatud analüüs nii trenni jal kui pärast seda, et kui efektiivselt ma harjutasin ja mida parandada võiks. Tegelikult ei saa teda sellise treeningutesse suhtumise eest ka maapõhja taguda, tegemist on ju ikkagi harrastussportlasena, ise teab, mida oma vabal ajal teeb. Aga aplausi paadunud trennifännidelt PP tegemised ja väljaütlemised küll välja ei meelita.

 
At 10:05, Blogger Priit Pullerits said...

Mul ei ole vaja kellegi aplausi. Ma ei arva isegi seda, et ajakirjanikutöö on missivõistlus, kus tuleb paljudele meeldida - seepärast ongi mul palju vastaseid, koguni vaenlasi - ja ammugi ei arva ma, et minu sporditegemine peaks käima populaarsusvõistluse kaanonite järgi.

Aga ühte tahaks teada küll: kui ma nii valesti ikka trenni teen, siis kuidas on võimalik, et minusugune keskpäraste võimetega ja ikkagi 43 aastat vana inimene võidab nii paljusid, kes minust targemini trenni teevad ja on ka kindlasti andekamad ja palju nooremad? Ärge oma mõtlemisega ülepingutage. Ehk tuletan meelde: paljud spordimehed on end just mõeldes läbi kõrvetanud. Tundub, et väga paljud minu konkurendid samuti.

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

ütles et võidad oma keskpäraste võimetega paljusid kes nutikamalt treeni teevad. võidad kindlasti mitmeid, aga vaata ka mees kui suurte mahtudega sa eelmisel talvel rügasid. 3x vähem treeniv mees peabki sinu käest ära saama.kui juba protokollist ärapanduid kokku loed, siis vaata ka ettepoole ja mõtle järele, miks paljud hullult vähem treenivad mehed sinust eespool on.

aderi kohta niipalju, et jutt on teil mõlemal hea. nüüd on aint tegusid vaja näidata mehed.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Oot- oot Priit, kes on öelnud, et sa valesti treenid. Loe veelkord- sa ei püüa aru saada miks sa just nii teed. See ei ole sama kui valesti treenimine. Ja miks mul on tekkinud selline arvamus- võrreldes neid trennikirjeldusi, mis sa oled teinud KT või MM plaanide järgi ja neid, mida sa oled vahepeal teinud oma peaga, siis on selgelt näha, etneil perioodidel kus sa oled ilma treeneri plaanita on treeningud väga juhusliku iseloomuga. Ja enamus aega oled sa treeninud MM ja KT plaanide kohaselt ehk suurem osa trenne on olnud mingi süsteemi järgi.
Teine asi on need sinu nn keskpärased võimed. Sorri Priit aga enamusel meil, kes siin kommenteerimas käime on need võimed selgelt allapoole sinu nn keskmist (k.a. minul). Ma arvan, et keegi meistpole suutnud 800 m alla 2 minuti joosta. Sinu sünnipärased eeldused kestvusalade harrastamiseks on selgelt üle keskmise ja see on ka põhjuseks miks me sulle ikka ja ikka alla jääme vaatamata sellele kuidas me treemine või ei treeni.

Ain

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

Pulleka keskendumis- ja süvenemisprobleemidest annab märku ka see kommentaarium. Ei saa kaaskirjutaja mõttest aru ja lahmib ikka oma joru edasi. Ära torma, Sul on veel 40 aastat elada.

 

Postita kommentaar

<< Esileht