reede, august 22, 2008

Pullerits: Kes on kes sangarite seas (ja Noolest kah)

Eilse sissekande järel üritasid mõned väita, et olen puudulike teamistega, kui ma Hiina olümpiavõitjaid ei tunne, ja püüdsid jätta muljet, et nemad tunnevad küll. No eks tõestage seda! Panen siin välja viie Pekingis olümpiavõitjaks tulnud Hiina sportlase fotod - ikka sellised korralikud portreed, mitte pingutusest valugrimassiga näod, mida oleks tõepoolest raske ära tunda. Kirjutage juurde, kes on kes. Vaadake, kui mitu õigest vastust saate!

Okei, saan aru, et see on sadistlik katse, kus kaotus on enda sporditeadmistest hästi arvajaile juba sisse programmeeritud. Seetõttu tulen ühe sammu veel vastu. Lisan siin nimed ja teie ülesanne pole muud, kui viia nimed ja näod kokku (näiteks 1 - A). Kas suudate? (Jah, eks see raske ole, sest normaalsele inimesele ei reeda hiina nime isegi mitte inimese sugu...)

Ja palun olge ausad, nagu olümpial kohane, ning ärge tehke pettust, et lähete internetist nägusid otsima. Nii suudab seda ülesannet ka koolieelik lahendada.

1. Guo Jingjing
2. Liao Hui
3. Zhang Ning
4. Yin Jian
5. Liu Zige

A.












B.








C.












D.













E.












Aga nüüd Erki Noolest, keda ma eile õhtul ETV Olümpiastuudios jutu järgi peaaegu ära ei tundnud. Muidu on Nool olnud alati otsekohene ja avameelne ja meeldivalt kriitilise hoiakuga, aga kui saatejuht Priit Kuusk küsis, mida ta arvab olümpiamängudest seoses sellega, et Tiibetis on korrakaitsejõud tapnud esmaspäeval väidetavalt 140 rahumeelset demonstranti, hoidis Nool sellest teemast kõrvale nagu marutõbisest koerast. Selle asemel hakkas ta rääkima, et ega see kedagi siin Pekingis huvita, sest siin käib ikkagi üleilmne spordipidu, ja muul temaatikal pole sinna asja.

Olin hämmeldunud. Paratamatult tulid mõtted, et huvitav, kui näiteks Sotši olümpia ajal otsustab Venemaa kuidagi Eesti suhtes hambaid näidata, kuidas siis Noolele ja meile kõigele meeldiks, kui muu maailma üldsus ütleks, et meil on siin Kaukasuses Musta mere kaldal suur spordipidu ja see, mis toimub kuskil mujal Venemaa piirialadel, ei lähe siin kellelegi korda. Seda esiteks.

Teiseks, kes Noole usutlust lõpuni kuulas, sellel ei saanud jääda tähele panemata, kuidas ta kiitis olümpiamängude korraldust. Nool oli langenud Hiina punapropaganda lõksu. Et kuidas nii? Aga vaadake, kuidas: propaganda eesmärk on ju mõne tähtsündmuse kaudu (nagu olümpia) näidata oma süsteemi suurepärasust, et varjutada tõsiasja, et tegelikult on kogu süsteem täiesti mäda. Kas tõesti Nool aru ei saa, et selleks oligi Hiinale olümpiamänge vaja, et korraldada maailma palge ees propagandistlik egotripp? Moskva olümpia oli ka hästi korraldatud, et jätta NSV Liidust hea mulje, aga kas see näitas, et nõukogude süsteem oli igati tiptopp?

Miks tavaliselt sõnakas Nool nii maotult esines, võrreldes kas või peaminister Andrus Ansipiga, kes käis välja mõtte, et Sotšis olümpiamänge korraldada pole õige? See on minu arvamus (nagu tavatseb öelda Nool), aga kui ta sõitis Pekingisse hiinlaste kutsel ja Hiina raha eest (arvan, et sõitis, aga ei ole selles lõpuni kindel), siis on raske temalt teistsuguseid arvamusi oodata, nagu eile Olümpiastuudios.

Loodan, et Nool tuleb olümpialt tagasi, vabaneb hiinlaste laotatud kaest ja saab taas normaalseks nägijaks.
******
Lower Antelope Canyon, Page, Arizona. 27. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Täissuuruses vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 6: Erki Nool jälgimas Pekingi olümpiastaadionil kümnevõistlust. Tal on, mille üle mõelda, ja mitte ainult spordist. Foto autor: Jarek Jõepera, SL Õhtuleht / Scanpix

18 Kommentaarid:

At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

1. Liu Zige
2. Zang Ning
3. Liao Hui
4. Guo Jingjing
5. Yin Jian

Liu peaks olema mehe nimi, seega ma loodan, et see on lihtne. Ülejäänud on aga Bingoloto.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Sa oled kah hea mees - egas hea korralduse tunnistamine tähenda propaganda lõksu langemist. See on ju reaalsuse nentimine. Ja juba enne võistlust oli teada, et totalitaarses riigis toimub kõik nagu õlitatult. Hinnangud totalitaarsusele on juba järgmine teema.
Sinu juures ongi kõige tobedam, kui ajad (meelega?) sassi põhjused ja tagajärjed, faktid ja kommentaarid jmt. Ühesõnaga, kasutad demagoogilisi võtteid.

Samas võiksid endale aru anda, et selline "vallatlemine" siin blogis on kahe otsaga asi. Ühtepidi saad Sa ise kõvasti "pulli" ja kilikkide arv on kõrge aga samas on Su autoriteet (tõsiseltvõetava) ajakirjanikuna ohus.

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Isegi kui blogipidaja pole loogika kursust ülikoolis läbinud, siis ei tähenda see seda, et lugejad oleks lollid. Üks tõeline spordhuviline – ja Sina paraku selle määratluse alla ei klassifitseeru – arutleb nii.

1. Kaks esimest vastust põhinevad selgetel emotsioonidel ja mälestustel. Kõige eredamalt on meeles hiinlanna võit ujumises. Perenimi oli Liu ja pilt on kindlasti D.

2. Ka Hiina kuld naiste purilauas jäi Eurospordi päeva kokkuvõttest meelde just tänu pildiga B sarnasele võidu tähistamisele. Kui antud nimekirjast peaks valiku tegema, siis pakuks nimeks Yin, oli midagi igrekiga.

3. Kolmas vastus eeldab pikaajalisemat spordi jälgimist. Guo Jingjing on läbi aegade üks edukamaid vettehüppajaid, sai ka Pekingist kaks kulda. Tõsi on see, et nägu ei tea. Aga kõige stoilisema rahuga (rutiin!!!) ollakse kahest järelejäänud naisepildist poseerimas fotol E.

3. Jääb veel kaks. Hui on mehele sobilik nimi ja tema pildiks siis A.

4. Nüüd on listis veel Zhang ja piltidest järel C. Tehtud on ruumis sees, aga ala ei oska pakkuda.

Võta või jäta...

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

mul on küsimus nende iga jutu lõpus olevate piltide kohta. õigemini selle teksti kohta, mis soovitab täissuuruses vaatamiseks klikkida pildile. mulle tuleb selle peale lahti foto 1200x1600 px. kas need kanjonid ongi mikroskoopilised ja tegamist on tõelise fotošedöövriga? või on ikka tavalised kanjonid ja pilt ei edasti olukorda täissuuruses?

 
At 14:08, Blogger Priit Pullerits said...

Huvitav, huvitav, mida te arvuti nende piltidega teeb? Mul on küll nii, et kui peale klikin, siis läheb pilt nii suureks, et ei mahu ekraanile tervikuna ära, aga see-eest saab igasuguseid detaile uurida.

Mikroskoopilisusest on asi ikka kaugel. Jah, Antelope Canyon Arizona loodenurgas ei ole teab mis suur, kõrgus ehk ainult 30-40 meetrit, kuid selle kitsus ja tekstuur ning valguse mäng on need, mis teevad sellest American Southwesti ühe kaunima kanjoni, mille külastamine on iga fotograafi unistus (nb: tripoodi mitte maha unustada).

Mitmed varasemad pildid on olnud Zioni kanjonist Utah's, kus seinad on 300-500 meetrit kõrged ja ehk kohati rohkemgi. Nii et taas ei midagi mikroskoopilist. Ilmselt on tegu teie arvuti mingi vingerpussiga. Pildid on mul pildistanud n-ö hästi suurelt, et kvaliteet neid suurendades ei hägustuks, seega peaks minu poolt kõik selles suhtes OK olema.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

mul on suur monitor hea resolutsiooniga. ma ju kirjutasin, et pilt on 1200x1600 px. näen sama pilti mis sinagi. kanjon pidi olema 30 m. kus see täissuurus siis on?

 
At 17:29, Blogger Priit Pullerits said...

Aaa, nüüd sain küsimuse tuumale pihta. Täissuuruse all pidasin silmas seda, et pilt oleks sama suur, nagu ta maksimaalselt olla saab, mitte ei pidanud silmas kanjoni täismõõtmeid. Ma ju räägin ikka fotost, mitte kanjonist.

Aga hiinlaste tundmise võistluse võitis Ummi! Palju õnne! Kuigi ma sain aru, et tegu oli pigem loogika võidu, kui hiinlaste tundmisega, siis loogika vedas seekord mäele. Kõik vastused olid õiged.

Olgu need siin ka ära toodud:
1E, 2A, 3C, 4B, 5D.

Veel kord õnne Ummile, kuigi tahaks teada, kes see kõva loogik ikka päriselt oli.

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Aga Priit, kuidas oli naiste 100m sellili esikolmik, või 400 vaba?...Või kes olid M.Phelpsi järel teised-kolmandad? Kohe lambist mina küll ei tea, ja ilmselt ka sinagi. Ja need polnud hiinlased.

Ausalt öeldes hakkab sinu Hiinavastane propaganda juba närvidele käima. Ja, et mängud on hästi korraldatud, seda on ka teised peale Noole maininud. Võrreldes eelmiste mängudega on telekastki tugitoolisportlasena vaadates näha, et korraldus on tasemel.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Ma tahaks enne vastu teada, millal sm. Pullerits jalgadega maa peale laskub ja oma verbaalse rähklemise lõpetab.

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

j. ütles
"Sa oled kah hea mees - egas hea korralduse tunnistamine tähenda propaganda lõksu langemist. See on ju reaalsuse nentimine."

nii nagu aitab doping kiiremini joosta, aitab ka inimeste üleliigne ekspluateerimine kiiremini staadioneid ehitada. pole vist päris õige igal pool ja alati ainult tulemust hinnata, vaid ka protsessi.

"Samas võiksid endale aru anda, et selline "vallatlemine" siin blogis on kahe otsaga asi."
sa võiksid endale aru anda, et tegemist on ühe inimese isikliku arvamusega. siin ei anta sulle mingeid üldkohaldatavaid tõdesid elu ja maailma kohta. igasuguste saadete nt. keskpäevatund, olukorrast riigis mõte on täpselt sama. ära kuula neid kui ei meeldi. aga mõtte autoreid solvata, on 100 korda haigem.

ummi. ma vastan sulle ise millal pp lõpetab n-ö verbaalse rähklemise. eks ikka siis kui lugejaid enam pole. mitte aga siis kui keegi kommentaarides (ebaviisakalt räheldes??) selleks soovi avaldab.

pp on jumala lahe. üks mu lemmikblogisid:)

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

uvitav. ma mõtlesin, et selliseid PP moodi eksemplare on jumal maailma ainult ühe loonud. aga tuleb välja, et oliver on kah veel.

mis blogi lõpetamisse puutub, siis kuuse-taadi seapõrna järgi ongi asi varsti sealmaal. regulaarset ja mõtestatud trenni jaksas mees alla kahe hooaja teha. varsti läheb hingusele ka blogi.

aga väljend "tegemist on ühe inimese isikliku arvamusega" on küll täiesti vale. sama tekst ka postimehes üleval ja lehe all ilutseb "© Postimees".

 
At 23:33, Blogger Priit Pullerits said...

Suur aitäh, Oliver. Muidu oleks juba hakanud arvama, et kõik, kes siin lugemas käivad, on need, kes rõõmustaks esnim siis, kui ma surnud oleks.

Ja umps või ummi - on ikka mehel nimi, nagu mingil 4-aastasel marakratil - ei tea mu trenni tegemisest midagi, ei selle regulaarsusest ega muust, ainult jahvatab. Olen teinud kõvemini trenni kui aasta eest. Aga ei ole sellest laialt kuulutanud. Kuid küll varsti näete ja kuulete. Kontrolljooksude näitajad on juba päris head.

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

umps

ka postimehel on vabadus valida ajakirjanikke. ja neil ajakirjanikel vabadus valida teemad ja lähenemised. kui sa just ei ole just schibsted`i omanik, siis ei ole su mure põhjendatud. kui sa hakkad väitma muret ajakirjanduse kvaliteedi üle, siis sinu suhtumisega inimese siirast muret ajakirjandusse lihtsalt ei saa tõsiselt võtta:) sorry!

miks evolutsioon ei ole ühte tüüpi kiuslike inimesi kuidagi karmilt paika pannud? või on?
vastus: mõned inimesed saavad rahuldust oma madalate instinktide (kius, kadedus)järgi elamisest. jumal on nad lihtsalt sellistena loonud, mis parata:( loomulikult on neil ka halvem elukvaliteet, sest aega kasutatakse suurel hulgal mõttetute tegevuste peale.

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

minu ja marju ja teiste missioon on väga selge - võitleme nii kaua kuni PP normaalseks inimeseks muutub või blogipidamise ära lõpetab.

 
At 15:23, Blogger Priit Pullerits said...

Mitte keegi siin ei hakka ütlema ega dikteerima, millal mina blogi pean ja millal ma selle lõpetan, kas on selge??

Seda esiteks. Ja teiseks, Marjuga ühte mesti hakkamine oli küll suur viga, sest sellega määrab igaüks ennast isolatsiooni. Mitte keegi siin ei diskuteeri enam tolle Marjuga ja tänasest päevast peale ka enam Ummiga ega Umpsiga mitte. Kuni ta Marju seltskonnast lahti ei ütle. Blogipidajana saan ma selle eest hoolitseda oi kui hästi. (Lõppeks on ju delete comment nupp ikkagi minu käes. Aga sellest tõhusam vahend on see, kui edaspidi mitte üldse reageerida.)

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

to ummi:

Ummi vaidlus PP ja Oliveriga on algusest peale naljakas olnud.

Kui PP ja Oliveri vastulaustes esineb tees ja argumentatsioon, siis ummi toetub algusest peale ainult isiklikele solvangutele. Ning isiklik solvang vaidluses on ju teadupärast viimane (ühtlasi ka kõige hädisem) relv arsenalis.

Ma ei ole mõni andunud PP fänn ega kummardaja, kuid blogi loen huviga ent isiklikud, toored ning lahmivad süüdistused autori aadressil on tüütud ja äärmiselt ebaviisakad.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

lahkun nuttes. isegi hullumajas ei armastata mind.

 
At 16:20, Blogger Priit Pullerits said...

Tänan, Siim, tasakaalukaks vahekohtunikuks hakkamise eest. Olgu jalg teile selle eest edaspidi kerge - aga ärge mind siiski võitke :)

 

Postita kommentaar

<< Esileht