esmaspäev, aprill 21, 2008

Pullerits: Kõigil on minu vastu suur šanss

Itaalias käidud - tõsi, tegelikkuses osutus see hoopis Prantsusmaaks -, vaim tsipa kosutatud, aga seis on sant. Ikka väga sant. Ja seda napilt kümme päeva enne jooksu ümber Viljandi järve, mis mullust konkurentsi arvestades peaks tulema selgi aastal hooaja tihedaim ja pingelisem jooksuvõistlus.

Kõigi suur šanss minu vastu seisneb selles, et kümme päeva ei saanud trauma tõttu sammugi treenida. Kuigi aprilli algul hakkasin just hoogu üles võtma. Alustasin 9-12 km pikkuste jooksuotstega. Mille peale mu mullune jooksujuhendaja Meelis Minn märkis, et kukkusin kohe mugavasse tsooni. Põhjendus (mitte õigustus!) on see, et pole suutnud eesmärkides selgusele jõuda. Siis ongi tulemuseks see, et teed trenni n-ö igaks juhuks, et toonust hoida, mõtestamata, mida ja milleks - sest kui selget sihti pole, ongi võimatu normaalset harjutada, on ju nii? (Ja see selgusetus on ka põhjus, miks mul Minniga selleks aastaks veel diil tegemata. Arusaadav, et ega tal ole ju mõtet end pooleterameeste peale raisata.)

Niisiis, rahvas, kas tunnete oma suurt šanssi?

Nagu öeldud, siis peale segaduse motivatsiooniga olin kümme päeva rivist välja. No oli see alles pauk! Selleks, et oma erialast professionaalsust tõsta ja silmaringi avardada - issand jumal, ega mingi sport saa elus A ja O olla -, läksin Jaanus Järva juurde loodusfotokursusele. Ja seal juhtuski esimesel väliõppusel Taevaskojas see, et Ahja jõe ääres libedatel ja sammaldunud kividel paremat pildistamiskohta otsides lendasin näoga vastu kivi. Käsi ei saanud ka ette panna, sest need hoidsid fotoaparaadist kinni.

Kui pärast kõmakat end püsti ajasin, sülgasin suutäie verd. Ja siis paari sekundi pärast taas. Ja taas. Et pikka lugu mitte välja venitada - inglise keeles kõlab see paremini: to cut a long story short -, siis pärast verejooksu peatamist läksin traumapunkti, kus alahuul kinni õmmeldi. Tuimastuseta, muide, sest mis need paar nõelapistet ikka mehele teevad.

Valusa loo meeldiv aspekt oli see, et Olympus E-410 jäi terveks ja hambad jäid ka kõik suhu. Ehkki vabalt oleks võinud minna vastupidi.

Aga negatiivne lisaaspekt ilmnes õhtupoolikul, kui parem jalg läks tursesse. Kaks päeva hoidsin jääd peal. Siis sai kuidagiviisi juba käia. Aga praegugi on jalg veel kergelt paistes ja kohati lilla. Nagu öeldud: treeningpaus kümme päeva.

Itaalia, mis osutus siiski Prantsusmaaks - teadsin esialgu, et sõit viib Sardiiniasse, aga maandusin hoopis Korsikal -, pakkus võimalust laiendada sportlikku silmaringi. Ega saa siis ju ainult joosta ja suusatada. Seal sai proovida, missugused on Korsika ralli teed. No tänan väga! Enam ei taha proovida. Lõpuks oli süda nii paha, et jätsin sisikonna sisu tee äärde põõsastikku. Teisel päeval võitlesin ka kogu tee okserefleksiga.

Seega, nägu lõhki, jalg paistes ja sisikond tagurpidi - sellises seisus ei ole just kiiret jooksu loota. Möödunud nädalavahetusel võtsin jalad siiski kõhu alt välja ja tegin reedel 9 km (ca 4.30/km), laupäeval ja pühapäeval kummalgi 12 km (ca 4.35/km ja 4.25-4.30/km). (Segaduse külvamiseks: pulss oli 145 ja 155 vahel, pärast pooleminutilist taastumist langes 110-120 peale. No ja siis, küsin. Mis sellest targemaks saab?) Tulemus: reielihased jäid valusaks ja kangeks.

Kui te nüüd oma šanssi minu vastu ei adu ja sellest kinni ei võta - peale nende, muidugi, kes mind nagunii alati võidavad -, siis öelge, millal veel? Ja et asi oleks läbipaistav - ohh, milline kantseliit! -, siis olgu öeldud, et kui Viljandi järve jooksul esimese 200 sisse mahun, pole asi kõige hullem. Eelmine aasta olin 46.29-ga vist 153., otse Rein Valdmaa ees.

Foto 1: Neljatärnihotell Casa Del Mar Porto Vecchios Korsikal. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Korsika vaade raagus puuga. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Fotografeerimine Ahja jõe ääres, kus Priit Pullerits kukkus ülemöödunud laupäeval kividel näo katki ja väänas jala. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Looduspilt Ahja jõest. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Vaade neljatärnihotelli Casa Del Mari eest Korsikale. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 6: Keskpäevane narratiivne loodusfoto Korsika üksikust puust, mis pälvis loodusfotograaf Jaanus Järvalt kiitva hinnangu. Foto autor: Priit Pullerits

16 Kommentaarid:

At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Ega seis jah kiita just pole. Järelejäänud päevadega ei ole mõtet hakata tasa tegema õigeaegselt tegemata jäänud treeninguid. Arvestades tausta ja hetkeolukorda, siis ka 4.30-ga on tempo liiga kiire. Pulss ja lihasväsimus on kaks erinevat asja. Pulss on muidugi normaalne, sest ka suusatamises on vaja head kopsu, kuid valutavad lihased on väga selge märk liiga tugevast treeningust. Aga eks mees teab, mida mees teeb. Arvestades Viljandi jooksu eripära, siis on tõesti konkurents tihe ning väiksemgi häiriv asjaolu (nagu nt valutav jalg) võib langetada kümneid kohti.
Kogu loo moraal on see, et kõik, mis mõistusest puudu jääb, peab keha välja kannatama. Aegajalt kuuleb ikka kusagilt uudiseid, kus tippsportlased vigastavad ennast nt koeraga mängides vms. Ega ei saagi elada karbis vms, kuid oma tervist võiks ikkagi hoida.
Antud juhul soovitaks rahulikumalt treenida, et saada Tartu Jooksumaratoniks paremasse vormi.

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Ise loodan saada aega 46 minuti ligidal. Seega üritan Viljandis tõsist konkurentsi pakkuda.

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Viljandi jooksul oli sul km aeg ca 4.05. Trennis nüüd 4.25!? Tekib küsimus - kas võtsid Viljandi jooksu kui trenni või võtad trenni kui võistlust;)?

 
At 16:32, Blogger Priit Pullerits said...

Oli ka 4.05 või? Nii aeglane... Nojah, seal oli kuni sillani hirmus kimamine, seda märkis ka Narmont, siis tuli kalpsata läbi soo, kus rütm läks sassi ja pärast seda ei saanudki seal põldude ääres ja vastutuules enam hoogu üles. Nii et äkki tuli ka 4.05 kokku.
See 4.25 trennis tuli küll kerge minekuga, ei mingit ähkimist-puhkimist ega pingutamist... lihtsalt tüütu... Ei tea, äkki peaks täna minema ja tegema tempokrossi, et vaadata, kuidas hoog on, või on targem teha fartlek? Kuigi, jah, esimene kommenteerija ütles, et ei maksa lammutama hakata, sest ega tegemata tööd enam tasa tee. Aga ega kaotada ka miskit suurt ole. Katsetada ju võib. Sest võistlen ju enda, mitte Eesti eest.

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

"Kohe alguses tuleb vältida eksiarvamust, et kiire pulsiga treenimine aitab rutem paremasse vormi jõuda. "

Muuseas see kehtib ka nii kõva mehe kui PP kohta.
Edasi loe tänasest(21.04) Päevalehest.

 
At 02:39, Anonymous Anonüümne said...

Ega niisama sls ei ütle midagi, ikka mis on max ka? Sul paistab väga madalatüübiline pulss olevat. Mul nt 200 juures.

Ja mis aer. ja anaer. läved? Ma pakun, et 4.25 tempo ületas aeroobset läve.

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

Nii, järjekordselt paistab, et üks mees on üle teinud. 10 päeva pole midagi teinud, ja siis 4.25 joosta trennis? Ma ei tee isegi tempokrosse alla 4.45 ja kavatsen ikkagi sulle ära panna seekord.

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Kui ma varasematest sissekannetest õigesti mäletan , siis PP läved olid/on kuskil 145/165 juures.

 
At 10:16, Blogger Priit Pullerits said...

Ei hakanud eile siiski tempokrossi pongestama, tegin fartleki, kokku 9,2 km, selle sees üheksa 25-30-sekundilist kiirendust üle 3.00 normaalses tempos jooksu, keskmine km aeg oli 4.15 ja 4.20 vahel, üldiselt suht kerge trenn.

Probleem on hoopis mujal. Nimelt, enam ei ole aega ega võimalust enne Otepää-Elva jooksu teha sellist pikka 18-20 km pikkust krossi. Ei saa ju seda enam teha enne Viljandi järve jooksu, ja pärast toda võistlust tuleb taastuda 11. mai katsumuseks.

Aga kes teab? Tänane PMi horoskoop ütleb mu kohta nii: "Tunned, et kohe-kohe jõuab sinuni mingi suur juhus. Oled seda oodanud, kuid õiget momenti pole seni tabanud. Nüüd tasub jooksujalatsid valmis panna."

Kes teab, mis see tähendab?

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Priit ilmselt tahab keegi sulle kerepeale anda ja eest ära jooksmine on kõige parem lahendus :) See siis horoskoobi kohta.
Aga jõudu ja jaksu Viljandis, mina ei ole ümber Viljandi järve kunagi jooksnud ja ei hakka seda ka see aasta tegema. Jooksustardid jätan suve lõppu ja sügisesse. Seega jätan võimaluse kasutamata.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Mis segab teha pikka krossi kohe Viljandile järgneval nädalavahetusel? Tüüpiline miniteiper algabki ca nädal enne võistlust tehtava pikema tühjendusjooksuga.Kui pikalt ja millise tempoga joosta et nädal hiljem ülitaastunu olla - seda pead ise oma varasemate kogemuste põhjal otsustama.

Horoskoop-pakun et achilleus hakkab jälle tunda andma :)) Aga sinu eilne horoskoop käib kõige siinkõlava juurde veelgi paremini:

"Kannatamatus võib sulle karuteene teha. Kui aga oled pisut kannatlikum, siis võib saatus su teele paisata üha rohkem häid asju."

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

"Niisiis, rahvas, kas tunnete oma suurt šanssi?" Kas kõik peaks rõõmust hüppama, et vigastuses mehele, nö maaslamajale saavad ära teha? Ilmselt oleks rõõm :D palju suurem, kui tippvormis mehele suudaks ära teha.

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Ise küll ei hakka Priidule ära tegemise pärast nahast välja pugema. Pigem lähen jooksma enda isiklikku rajarekordit. Kui oled kiirem iseendaga võrreldes, kui kunagi varem-vot see on uhke tunne. Pärast uurid protokolle ja näed, et oled mitmele tuntud persoonile ära teinud (sh. PP-le), siis on see vaid lisaboonus.

 
At 07:36, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:44, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 

Postita kommentaar

<< Esileht