teisipäev, aprill 29, 2008

Pullerits: Kas olete Viljandi lahinguks valmis?

Peab ütlema, et hämmastavalt lihtsalt on õnnestunud jälgi segada. Ehk juhtida rivaalid valele rajale. Piisab, kui tõmmata üles mõni teema, mis väitlema kutsub, kui kõik tikuvad näppe tulle torkima, panemata sel ajal tähele, et tule süütaja on ammu lõkke juurest lahkunud ja läinud n-ö tootvale tööle. Ehk täpsemini öeldes: samal ajal, kui teised viljatut mokalaata peavad, on mul peamine aur kulunud siiski vormi kogumisele.

Kuidas siis Viljandi järve jooksuks treenitud on, tahavad paljud teada. Aga palun!

Nagu varem tunnistasin, ei teinud 15. ja 16. nädalal kümme päeva trenni, sest väänasin loodusfotokursusel Ahja jõe ääres jala kapitaalselt välja. Ajapikku läksid isegi mõned varbad kergelt lillaks. Ülemöödunud nädala lõpus panin tossud taas jalga, tegin reedel 9 km mõõdukas tempos 4.30-4.35/km, laupäeval ja pühapäeval jooksin 12 km, vastavalt aeglaselt ja pisut kiiremini (kuni 4.20/km), esmaspäeval tegin 9 km fartlekki (üheksa 25-sekundilist spurti üle kolme minuti pikkuse rahuliku jooksu, keskmine kilomeetri aeg tuli 4.15 ja 4.20 vahele), siis teisipäeval 7 km lõdvestuseks.

Kuna vahepeal oli pikk sunnitud jooksupaus, tuleb tunnistada, et reielihased jäid juba laupäeval valusaks. Aga leidsin selle vastu rohtu. Duši all lasin mõlemale jalale jääkülma vett peale, samal ajal tegin jalgadele massaaži - ja teate, kui hästi aitas. Teisipäevaks polnud reielihaste valu enam ollagi.

Järgnes kaks trennivaba tööpäeva puhkuseks. Möödunud reedel otsustasin teha veidi kiiremat liigutust: 9,2 km tempokrossi 36.56ga, keskmine kilomeetri aeg nelja minuti kandis. Lasin lõdvalt, mitte liiga pingutades. Hingamine oli väga hea, lõõtsutamiseks ei läinud, sai hoida päris korrapärast rütmi. Pool minutit pärast lõpetamist oli pulss langenud 120 peale.

Aga laupäeval tundsin, et parem põlv on valus. Määrisin Diclaciga ja jätsin trenni vahele - kuigi algul mõtlesin, et peaks 12 km rahulikus tempos tegema. Samas, ega lõpmatuseni ka passima saa jääda, millal kõik jälle normi tiksub. Seega, pühapäeval tuli teha otsustav treening, et aimu saada, milline tegelik seis siiski on.

Nii Kristina Šmigunilt kui Andrus Veerpalult kui jooksutreener Meelis Minnilt olen kõrva taha pannud, et neli päeva enne peastarti tuleb teha kontrollstart. Eelmine aasta seisnes see Minni näpunäidete järgi pikkade lõikude jooksmises.

Nüüd tuleb siin kõik tähtsam osa, kust targad saavad nii üht kui teist tuletada.

Võtsin Tartu Tähtvere spordipargis kavva kolm saepururingi, igaüks 850 meetrit, pausiks kolm minutit. Saepuru, õigemini laastupuru, pole oma ebaühtluses ja pehmuses parim pinnas, aga ega Viljandis ka rada mööda asfalti kulge.

Esimene ring tuli küll kergelt. Mäletasin mullusest, et siis jooksin enne Viljandi võistlust seda lõiku kolme minuti kanti. Nüüd vaatasin lõpetades kella - kõmdi! - 2.54. Hiljem vaatasin eelmise aasta märkmetest: alustasin 3.04ga.

Selge, tuleb teisel ringil tempot tagasi võtta. Alguse lasin veel kergemaks. Lõpus pidin vastutuuleotsal küll natuke pingutama, aga aeg - kõmaki! - 2.51. Eelmine aasta teine lõik - 3.03. Ent enesetunne oli seekord üllatavalt hea, pulss tuli kiiresti alla ja minuti pärast oli tunne, et taastumine on täielik.

Kolmas ring. Proovisin tempot hoida, aga pisut raskem oli - ausalt öeldes kõht loksus kõigi lõikude ajal, sisikond oli pisut paigast ära -, mis sundis ka pisut enam pongestama. Lõpusirgel aitas üks rulluisutaja tempot hoida (ta ei saanud ega saanud mööda), siis aeg kinni - põmdi! - 2.47,8. Eelmine aasta kolmas lõik - 2.59.

Eile tegin 9 km kerges tempos lõdvestuseks, hoidsin kiirust 4.45/km, enam aeglasemalt ei ole võimalik joosta (sest siis see pole enam jooksmine). Nüüd kaks päeva ei tee mitte midagi, las jõuvarud taastuvad ja kogunevad.

Ei oska mina arvata, mis nüüd Viljandis oodata võib. Igal juhul ei maksa kellelgi naiivselt loota, et tippsooritus jäigi spordiparki. Ei, sealne jooks ei teinud mitte midagi hullu, suurendas vaid võistlusnälga. Eelmine aasta olin Viljandis 46.29ga 153. See aasta mõtlesin, et väiksemat treenitust arvestades oleks hea, kui 200 sisse mahuks. Või millised on prognoosid?

Foto 1: Brian Letourneau roomamas 21. aprillil üle Bostoni maratoni lõpujoone. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 2: Bostoni maratoni juhtgrupp esimese miili märgis. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 3: Hamburgi maraton 27. aprillil. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 4: Viini maraton 27. aprillil. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 5: Bostoni maraton 21. aprillil. Foto autor: AFP / Scanpix

22 Kommentaarid:

At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Aga kuna kontrolltreeningu tulemused olid ju märgatavalt paremad ning enesetunnegi ja pulss head, siis peaks tulema ju koht pigem esisaja piirimaile ning aeg 45min algusesse.
PP tahab olla jällegi tagasihoidlik, pakkudes endale kohta 200 piirimaile, kuid peale stardipauku paneb ajama nagu kevadine vasikas ja "ületab" jällegi iseennast. Siis on jälle vahva endale rusikaga vastu rinda taguda ja nentida, et kehva treenituse ja vigastuste kõrval oli väga kõva sooritus.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

850-seid lõike alla 3 minni lasta pole ka just parim viis Viljandiks valmistuda..Aga eks kahe päeva pärast paistab, kuhu keegi oma meetoditega jõuab..Kuna tegu on Eestikatega, prognoosiks Priidule ikka kohta teise saja lõppu või kolmanda algusse, kui just end algusega ära ei tapa..Üllatust seekord ei tule, kui, siis negatiivne..

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

Olen 1. kommentaariga nõus. Priit tõstis oma jutuga minu silmis küll oma võimalusi Viljandis eelmise aasta koht ületada. Ilmselt on eelmisel suvel-talvel laotatud vundament hakanud lõpuks ka vilja kandma ... Ise loodan siiski Priitu Viljandis võita . Tõnis

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Ega vaenlane ei maga ja endal ka kvaliteet kilomeetrid mõõdetud. Kvantiteedis on natukene vajaka jäämisi aga parem olukord igatahes, kui eelmine aasta.
Alakaaluliste suusatajatega ei tahaks konkureerima hakata, aga lahinguväljal näeme raisk.

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

"Alakaaluline suusataja"

5 punkti

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju sul pulss lõikude ajal max pulss oli?

 
At 11:34, Blogger Priit Pullerits said...

Ei tea pulsist ööd ega mütsi. Tähtis pole pulss, vaid aeg, arvan. Ütleme, et pulss oli 160. No ja siis? 170. No ja siis? 178. No ja siis?

Aga suudad joosta 3x850 m 3.20/km tempos - see räägib palju rohkemat.

Oleks aeg lõpetada see pulsiga manipuleerimine, see on igaühel üsna individuaalne. Aga aeg 3.20/km - vaat see on kõigil ühtemoodi ja universaalne.

Case closed!

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit ole hea mees ja vii oma kingitud/laenatud pulsikell kohe endisele omanikule tagasi. Sul ei ole tõesti sellega mitte midagi teha.
Minu mäletamist mööda oli sul VO2max-is anaeroobseks läveks määratud kuskil 165 lööki/min. On küll oluline vahe kas sa läbisid selle 850 m pulsiga 160 või 178 ja samas väites, et need ajad tulid nii muuseas. Esimesel juhul on väide kergusest õige, teisel juhul sa lihtsalt ajad pada.
Ja ära tule ütlema, et enesetunne on kõige olulisem. Olles nüüd juba üle 5 aasta pulsikellaga jooksnud võin öelda, et on päevi kus enesetunne ning pulsid ja ajad on risti vastukäivad.

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Tähtis on pulss,kiirus on vaid kõrvalprodukt. Ratturina peaksid mõistma et võid liikuda 7 km/h ja olla täiega punases,või 77 km/h peaaegu rahuloleku pulsiga-kiirus ei pruugi ALATI näidata pingutuse suurust.
Pulsokas sul ju on-miks ei kasuta oma koormustestil saadud soovitusi!? Tempokrossi ja lõike jooksid kõhutunde järgi aga üsnagi täpselt sulle sobiliku kiirusega, aga taastav jooks 4.45 minkm oli kõvasti tugeva tempoga kui peaksid(5.10-5.30)-võrdluseks Jane Salumäe tegi samu jookse 4.30-ga.

 
At 14:17, Blogger Priit Pullerits said...

Ai, ai, ei ole aus tuua siia sisse rattasõit, kus on tuules sõitmine ja tõusud-laskumised nii jõuliselt mängus. Jooksus need ei ole tegurid, nii minu meelest paralleel rattasõiduga pole õigustatud.

Ja Ain, miks unustad ära sellise asja, nagu kannatamisvõime. Mõni mees võib juba 145 pulsi juures alla anda, teine suudab ka 175 pealt veel juurde panna. Kus siin see pulsikella loogika on?

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Siiski siiski. Pulss erinevalt stopperist on ka sinu vormi,tervise ja enesetunde näitaja,see arvestab ka õhutemperatuuri ning päri- või vastutuult.. Nii et selmet joosta konstantselt 4.00 km võib pulss sind innustada jooksma hoopis 3.40 või kehval päeval 4.20-ga km.

See on tõsi et pulsi puhul mingeid konkreetseid numbreid võrrelda ei saa,võrreldakse protsente konkreetsete persoonide maksimumpulssidest või anaeroobsest lävest jne.

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Kui sa arvad et Viljandi jooksu võidumees kannatab rajal rohkem kui 100-s või 2000-s lõpetaja siis see on küll totaalne väär-arusaam. Tõenäoliselt on tal nii keskmine pulss kui ka piimhape järgnevatest madalamal tasemel.

 
At 21:48, Anonymous Anonüümne said...

krt, misse kannatamine siia puutub? jutt käib arendavast harjutusest, mille koormus peab olema optimaalne. pushimisega tehakse üldjuhul hoopis karuteene ja superkompensatsiooni timmimine läheb suurusjärgu võrra keerukamaks.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Kui kellelegi nimed Percy Cerutty ja Herb Elliott midagi ütlevad, siis peaks vist selge olema, et ilma kannatamiseta tulemust ei tule. Embrace the pain! (Cerutty) Jah, see variant oli äärmuslik, ent samas ülimalt edukas.

Pulss vs enesetunne on väga huvitav teema. Ise kasutan ka pulsikella, kuid mitte väga punktuaalselt. Kuid miks peaks pulsinäit olema objektiivsem näitaja kui enesetunne või jooksutempo? Ka enesetundest lähtudes võtan vastutuult/ülesmäge joostes tempot alla. Milline on näiteks jooksmise aeroobse/anaeroobse läve ja SLS-i otsene seos? Me võime selle mingil konkreetsel ajahetkel koormustestiga määrata, kuid siin on palju muutujaid. Hommikune pulss kipub õhtusest treeningust erinev olema, oluline on organismi vedelikutasakaal (vereplasma maht), keskkonna temperatuur (süda teeb lisatööd, et osa verd tegeleks soojuse ärajuhtimisega), täis kõht (intensiivne seedimine nõuab rohkem verd siseelunditesse, jälle teeb süda lisatööd) jne jne. Lihastel pole sooja ega külma, mitu korda minutis süda lööb, misiganes läve määrab lihastesse jõudva hapniku hulk ja lihaste võime seda hapnikku kasutada. Tahan öelda, et südame löögisageduse ja lihastesse jõudva hapniku hulk ei ole väga jäigalt seotud.

Veel üks nüanss. Tõesti väga levinud on treenimine tsoonides, mis on määratud %-dena maksimumist või anaeroobsest lävest (see EI puuduta koormustestil määratud treeningtsoone!). Kuid jällegi on see olukorra lihtsustamine. Toon näite. Võtame sellise näitaja nagu hapnikupulss - hapnikutarbimine milliliitrites/südame löögisagedus antud koormusel. Isiklikult olen märganud kahte tüüpi hapnikupulsi käitumist. Ühel juhul tõuseb hapnikupulss üpris madala pulsi juures (120-130) maksimaalse väärtuseni, edasine hapnikutarbimise kasv tuleneb puhtalt südame löögisageduse kasvust. Teisel juhul aga kasvab hapnikupulss sujuvalt, saavutades maksimumi alles maksimumpulsil või pisut sellest allpool. Hapnikutarbimise/pulsi graafikud neil kahel juhul on üpris erinevad. Võttes mõlema tüübi puhul sihtpulsiks näiteks 75% maksimaalsest, saame hapnikutarbimise järgi oluliselt erineva tulemuse (eeldusel, et võrreldavad sportlased on ligikaudu võrdse maksimaalse hapnikutarbimisega). Tulemuseks võib olla, et üks treenib liiga kõvasti või siis jälle teine liiga kergelt. Tõsi jah, eks need tsoonid antakse ju üpris laialt, kuid sel juhul arvan, et enesetunde järgi treenides oled ka enam vähem "õiges " tsoonis sees.

Kuna jutt on nagunii juba pikaks läinud, siis toon ühe näite veel. Oletame, et sportlane määrab peale hooaja lõpu puhkepausi koormustestil oma läved ja asub treenima. Algul ikka põhiliselt rahulikum aeroobne liigutamine. Mõju lihaste hapniku utiliseerimise võimele on kindlasti olemas, ent kuna koormus südamele ei ole eriti tugev, siis klassikalist treenituse paranemise märki - sama tempo juures pulss langeb, - me kas ei näe või ilmneb see vähesel määral. Tegelikult on seis pigem selline, et tõuseb hoopis lävele vastav pulss, lihas suudab tarbida rohkem hapnikku ja optimaalse koormuse jaoks oleks tarvis treenida pisut kõrgemal pulsisagedusel. Niipea, kui lisame treeningkavasse piisavalt tugevalt südant koormavaid harjutusi (pikad lõigud, tempojooksud), hakkab pilt teises suunas muutuma. Südame löögimaht kasvab, tähtis moment on ka suurenenud vereplasma hulk, ja sama koguse hapniku transpordiks vajalik pulsisagedus langeb. Seega tavapärase treeningkava ülesehituse korral muutuvad pulsi/hapnikutarbimise suhted eri treeningetappidel üpris ulatuslikult ning kui hooajal teha vaid 1 koormustest, siis selle tulemustest väga jäigalt kinni hoida ei tohiks.

Ülaltoodu on puhtalt minu nägemus asjast ja ma ei võta mingit vastutust selle informatsiooni kasutamisest tuleneda võivate kahjulike tagajärgede eest!

Soovin kõigile edu Viljandi jooksul.

 
At 16:21, Blogger Priit Pullerits said...

Erik, väga vinge seletus! Väga argumenteeritud, väga mõtlemapanev. Ma tõstaks selle heameelega lähiajal mõne sissekande põhiteksti sisse, kas tohib? Sest siin ühe suhteliselt ammuse sissekande kommentaaride sabas võib see intrigeeriv jutt paljudele märkamata jääda.

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Ja PP oskab eriku jutust ikkagi üles korjata mõtte et pulsokas on siiski mõttetu :))

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Eeldusel, et disclaimer jääb kehtima, võib minu kommentaari kasutada.

 
At 07:36, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:44, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 11:13, Blogger Unknown said...

cleveland cavaliers
ysl outlet online
browns jerseys
new balance outlet
chiefs jersey
philadelphia eagles jerseys
seattle seahawks jerseys
mizuno shoes
san antonio spurs
san diego chargers jersey
new york giants jerseys
supra shoes
green bay packers jersey
arizona cardinals jerseys
oklahoma city thunder jersey
nike outlet store
tennessee titans jerseys
miami heat jerseys
miami dolphins jerseys
boston celtics jersey
miami heat jersey
instyler ionic styler
pittsburgh steelers jerseys
pittsburgh steelers jersey
ferragamo outlet
cheap nike shoes
colts jerseys
seahawks jersey
saints jerseys
air jordan 4
nike mercurial
puma outlet
los angeles clippers jersey
cincinnati bengals jerseys
steelers jerseys
linyuan0520

 
At 10:25, Blogger miki said...

0815jejenike air jordan 1 retro mid wb hare bugs bunny S'étalant air jordan eclipse noir pas cher sur 68 acres, les jardins Tuilleries est une attraction asics fluo pas cher à ne pas manquer surtout lorsque les basket nike air max thea femme beige touristes sont avec des enfants. En air jordan 9 anthracite gs substance, cela signifie que les tranches asics cumulus pas cher réduites sont considérées comme devenant dans la basket nike air huarache noir quantité d'entrée. Rajon Rondo et Russell chaussure tn nike Westbrook sont quelques-uns des joueurs avec PE asics baskets femme d'Hyperenforcer.

 

Postita kommentaar

<< Esileht