neljapäev, märts 20, 2008

Pullerits: Suusatajad saavad koolitunnistuse

Kui hooaja esimese kolmandiku järel kirjutasin, et suusa-aasta on alanud hullemini kui eales varem, soovitasid mõned kevad ära oodata, et lõplik hinnang anda. Nüüd on kevad käes – nii et andkem hindeid!

Andrus Veerpalu ütles hooaja eel, et eesmärk on pääseda MK-le võistlema, rohkemat ei tea ta lubada.

Pääses võitlema, ja võistles hästi. Ei jäänud ühelgi MK-etapil punktikohalt välja. Otepääl 4. ja Lahtis 7., lisaks südi sõit Bormios. Tubli, Veerpalu! Hinne: 5

Jaak Mae rääkis, et sihib MK-sarjas 15 km klassikasõidus esikolmikukohti ning lubas teha korraliku sõidu Tour de Skil, kus mullune esinemine jäi südamele kripeldama.

Otepääl liikuski ta nauditavalt võimsalt ja võidu rikkus ära ainult see, et Lukaš Bauer on tänavu olnud sama hästi kui löömatu. Nove Mestos oli Mae 15 km sõidus üheksas, mis pole meeste karmi konkurentsi arvestades paha, aga Kuusamo 15. ja Davosi 22. koht tema leivaalal pole küll hiilgavate kirjast. Tour de Skil ei sündinud ka midagi rõõmustavat.

Tunnistades puhtsüdamlikult suurt sümpaatiat Mae vastu ei paindu mu käsi talle kolme siiski välja kirjutama. Hinne: 4-

Aivar Rehemaa rääkis, et peab uuel hooajal rahuldavaks, kui jõuab MK-sarjas 30 parema hulka, ja heaks seda, kui pääseb 20. koha piirimaile.

Rehemaa jõudis kolmel korral 30 sekka ja kui arvestada Tour de Ski raames toimunud Asiago sprinti, kus tal õnnestus napsata 20. koht, siis sai ta eesmärkidest jagu. Lisaks jäi ta viiel korral napilt, ühe kuni kolme kohaga, punktikohalt ehk 30 seast välja. Ent samas sattus sekka ka kesiseid sõite, nagu Davosi 40., Rõbinski 47. ja Libereci 55. koht.

Vaatamata täidetud eesmärkidele, mis seal salata, lootsid paljud Rehemaalt siiski pisut suuremat arenguhüpet. Maksimumhinde andmine tähendaks, et tal polekski nagu kuskile enam püüelda. Hinne: 4

Kaspar Kokk teatas, et tahab üle sõita eelmise hooaja parima tulemuse, Sapporo MMil 50 km sõidus saadud 11. koha.

Kokk on nii mõistlik mees, et ega ta solvu, kui otse öelda, et see hooaeg läks tal täitsa metsa. Pärast ainsat poolsähvatust, 26. kohta Otepääl, oli ta küll näost rõõmus ja ütles, et sai pinged maha, aga ülejäänud sõidud olid lausa lootusetud. Nii mõnigi kolleeg Postimehes on avaldanud arvamust, et Kokk ilmselt loobub. Loodan, et ta sellist otsust siiski veel vastu ei võta, sest eelmistel hooaegadel on ta teinud väga tublisid sõite, mille väärtust on tuhmistanud vaid see, et ikka on mõni Eesti mees temast pisut parem olnud ja kogu aupaiste endale krabanud.

Tunnistades ausalt, et Kokk on mulle kaugelt sugulane, ei saa lasta verel siiski veest paksemaks muutuda. Hinne: 2

Priit Narusk seadis sihiks jõuda hooaja lõpuks sprindi MK-arvestuses kuuma gruppi ehk 30 parema hulka, mis tema sõnul eeldas, et paar korda tuleb etappidel sõita kümne hulka. Tavadistantsidel tahtis ta pääseda korra vähemalt 20 parema sekka.

Narusk lõpetas sprinterite arvestuses MK-sarja 31 punktiga 58. kohal. Parimaks jäi Stockholmi linnasprindi 11. koht (kvalifikatsioonist pääses ta edasi viimasena). Teine nn punktisõit toimus Otepääl, kus ta tuli 24. kohale. Tavadistantsidel jäi parimaks Kuusamo 15 km 34. koht.

Üksvahe tundus mulle, et probleem peitub äkki selles, et Narusk ei saa kvalifikatsioonis piisavalt kiirust üles, aga kui sealt õnnestuks läbi murda, siis küll ta väljalangemissõitudes võhma pealt teisi «karistaks». Ent Skandinaavia karikaetapp Riias näitas, et nii see siiski vist pole: seal oli ta mitme välejala ees ajasõitude kiireim.

Kahju, aga Naruski eesmärgid jäid talle ka sel hooajal selgelt kättesaamatuks. Hinne: 2

Anti Saarepuu rääkis, et tahab sprindi MK-arvestuses kuuma gruppi tagasi pääseda, ja kui positsioon 30 parema seas õnnestub aastavahetuseks välja võidelda, tahaks ta hooaja teisel poolel pääseda MK-etappidel paar korda esikümnesse.

Need olid suured unistused, sest Saarepuu ainsaks õnnestumiseks jäi 16. koht Rõbinskis. Paremuselt järgmine tulemus oli Stockholmi 38. koht. Sprinterite koondarvestuses oli ta 15 punktiga 82. mees.

Nagu peatreener Mati Alaver on öelnud, seisneb Saarepuu häda selles, et ta ei kannata koormusi. Mis teha, kergendava asjaoluna seda paraku arvestada ei saa. Hinne: 2

Peeter Kümmel rääkis hooaja künnisel, et soovib olla kiirem kui mullu ning noppida vähemalt punkti ka tavadistantside MK-etappidelt. Tour de Skil võimalikult kõrge koha eest võitlemine mahtus samuti tema tänavustesse plaanidesse. (Alaver ei välistanud koguni, et Kümmel võiks jõuda sprindis pjedestaalile.)

Kümmel, tunnistan, on mu silmis kõvas kirjas, sest tean, millisest lootusetust olukorrast ja milliste raskuste kiuste on ta ennast üldse suurde sporti võidelnud, liiati on ta jõudnud õpijärjega minustki juba ette, doktorantuuri, nii et müts maha tema ees. Aga see hooaeg ei saanud ega saanud ta liikuma. Too viies kohtki Otepääl tuli õnnega pooleks, tänu konkurendi diskvalifitseerimisele. Drammeni võistluse 29. ja Asiago sprindi 27. koht (kus paljud sprinterid olid mängust väljas) pole kindlasti tulemused, mis teda lohutavad. Sprinterite koondprotokollis leiab ta nime 47 punktiga 48. realt. Ka tavadistantsidel jäi loodetud tulemus tegemata. Touril liikus ta peamiselt neljandas kuni seitsmendas kümnes.

Tubli noore teadlasena oskab Kümmel kindlasti fakte kiretult hinnata ja saab aru, et kolme siit kuidagi kokku ei tule. Hinne: 2

Timo Simonlatser seadis eesmärgiks koguda MK-sarjas võimalikult palju punkte ning vaadata, kui kaugel siis kuuma gruppi pääsemise lootused on.

Ega neid punkte eriti palju Simonlatseril koguda õnnestunud – 28. Sprinterite pingereas annab see 61. koha. Tema parimaks jäi 12. koht Otepääl, mis oli tegelikult tema võimete lagi. Seitsmes koht Touri raames peetud Praha linnasprindis oli siiski ebaharilik võistlus, põhimõtteliselt nagu 800 meetri jooks, mis erines üksjagu tüüpilisest suusasprindist, nii et seda saavutust ületähtsustada ei maksa. Aga 25. koht Rõbinskis ja 22. koht Asiago Touri-sprindis võib siiski pigem aktiva kui passiva poolele kanda.

Kuigi hooaja üks põhistarte, U23 MM, läks Simonlatseril aia taha, tegi ta Eesti sprinteritest siiski kõige rohkem arvestatavaid sõite. Hinne: 3

Niisiis, kokku üks hinne viis, kaks nelja ja üks kolm, ülejäänud kahed. Kas siit kokku pigistab suusakoondisele kolme välja?

Foto 1: Andrus Veerpalu sel esmaspäeval Tallinna lennujaamas. Foto autor: Mati Hiis, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Jaak Mae sel esmaspäeval Tallinna lennujaamas. Foto autor: Mati Hiis, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Aivar Rehemaa Otepää MK-etapil. Foto autor: Joosep Martinson, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 4. Priit Narusk Otepää MK-etapil.
Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 5: Peeter Kümmel Otepää MK-etapil. Foto autor: Joosep Martinson, SL Õhtuleht / Scanpix

19 Kommentaarid:

At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Ennustan - järgmisena küsib PP, et kas selliste viletsate tulemuste pärast ei peaks Alaver tagasi astuma. Tavaliselt jõuab ta ikka miskit teed pidi Alaverini.

 
At 15:25, Blogger Priit Pullerits said...

Üllatus - aga vaat ei küsi seda!

Kes viitsib vaadata veel rohkem numbrite taha, võib lugeda Postimehest kommentaari "Alaver trikitab taas".

 
At 15:51, Blogger Priit said...

Priit kas paneksid enda hooajale ka hinde?

Kas Haanja martonil endale panadud 4 on kogu hooaja hindeks või hooaega hindaksid kokkuvõttes teisiti?

Mina tunnustaks Sind kui sisukat treeninjat, kelle sisu jäi paraku nägemata...

Maele annaksin 5-
ja tõstaksin paremusjärjestuses ta Veerpalust ettepoole.

Priit

 
At 17:03, Blogger Priit Pullerits said...

Priit, su kolmandas lõigus sisalduv hinnang on minu meelest väga tabav.

Aga kuna mina olen pannud teistele hinded, siis las teised panevad mulle hinde, kui soovivad.

Jah, Haanja maraton oli neli, kuigi Margus Ader, mu eratehnikatreener ütles, et tema meelest oli Haanja maraton mul super (no ma ise jääksin eriarvamusele), aga sprindid olid kolm miinus, kui mitte kaks (mis siis, et ma neid ju ei treeninud, aga paremini oleks võinud ikka sõita), nii et kokku üks kesine kolm.

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis nendest hinnetest kasu on? Ja yleyldse, kogu see üks teisega võistlemine on yks suur egotrip, muidugi parem kui relvadega vehkimine aga siiski

 
At 21:52, Blogger Vana Kala said...

Mae 5. 4- on karjuv ebaõiglus, võrreldes seda Veerpalu hooajaga! Veerpalu 5 vaadates tekib küsimus, et mida siis PP hindas, kas madalat profiili hooaja künnisel või jumal teab mida. Kui PP teeb hooajal 3 starti ja tippvormi ei suuda saavutada siis mille eest see 5 tuli (teadupärast pidi AV tippvormi ajastus langema Lahti sõidule)?

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

selge. kõrgemalseisvad organid on AV kihutamise teemal rapsimise pärast blogipidajal hellast kohast kinni võtnud. nüüd on vaja end rehabiliteerida. sellest ka Andrusele antud kõrge hinne.

ma annaksin AV'le hooaja eest 4. Jack saaks samuti 4. Kümmeli Petsi Otepää sprinti ei tasu alavääristada. puhtalt A finaali jõudmine tagab vähemalt rahuldava hinde 3.

 
At 23:38, Anonymous Anonüümne said...

Küll võib PP õnnelikuna ette kujutada - milline nädalatöö on tehtud - pandud ikka ühele ja teisele, kõik reastatud, Pekingi asi korda aetud ja ninad mustaks tehtud.
Egas midagi, rahmelda aga vend - saabuvad ka Sinu jaoks ajad, mil pole kellelgi vaja praegust " sangarit" .

Aga " Postimees " paneb kohinalkraavi poole, härraste juhtimisel. Hale vari kunagisest tipplehest

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kes küll sunnib Marjut seda blogi lugema ja veel korduvalt? Vähem irooniat ning rohkem positiivsust.Ise ei ole kah paljude selle blogi seisukohtadega nõus-aga seda huvitavam ongi-intrigeeriv/ärritav/üllatav-tekitab emotsiooni ja õhtuti on sõpradega jooksurajal diskussioon garanteeritud. Priidule aga jõudu ja kindlasti jätka samas vaimus (nii treeningutel kui blogiduses)!Julgusest ja sihikindlusest ei paista Sul vajaks jäävat. Respect!

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks eelkõnelejale: ma ka ei saa Marju-nimelisest aru. Kui kõik ülejäänud lugejad on aru saanud, kus tuleb siib blogis asja huumoriga ja kus sõprade vahelise aasimisena võtta, siis M-nimeline võtab kõike seesuguse üüratu kibestumisega, et, andke andeks, aga mulje jääb pettunud ja kõigi peale vihasest vanatüdrukust.

Siiski loodan, et nii see pole ja M-nimeline saab üle sellest, mis tal hinge muserdab. Muidu nii kurb oleks ju ta elu.

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

ju se marju kellegi küljeluu on kellele PP siin ärapani...

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

PP paneb oma kirjutustega kõigepealt endale ära - see on ju lausa haige ilming, raske nagu muuks arvata

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

aga šmutov riskib klätšikuluaarides kõva võhmakloppi analoogsete ponnistuste eest saada: "Krista Lensin: mees mu elus peab saama mu tütrelt heakskiidu". oh sport, oh ajad.

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Räägitakse, et Priit on uue spordiala leidnud - laskesuusatamise.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Olla nähtud jah, püss seljas mööda herne tänavat jooksmas.


Isiklik juhendaja tagab treenimisel maksimaalse tulemuse
http://www.postimees.ee/240308/esileht/olulised_teemad/tarbija24/tervis/319203.php

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Kas naistekoondis ka "tunnistused" saab?

 
At 15:59, Blogger Priit Pullerits said...

Pep - ei saa. Sest tekiks huvide konflikt: naiste koondise treener Kalmer Tramm on ka minu treener.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

Kalmer Tramm on küll muidu tubli mees, aga ta ei suuda eristada olulist ebaolulisest ning tema puhul saab esitada vaid kaks küsimust

1) Kas ta keeras midagi viltu naiste treenimisega
2) Kas ta pani mööda PP suunamisega

Vastus on aga üks

1) Ta pani mööda mõlemis

Järeldusi aga saab teha ühe ja ainukese - tegelegu sellega, mille eest maksab talle suusaliit, jahmerdagu vähem kõrvalisega, mille alla käib ka PP
nõustamine

 
At 07:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 

Postita kommentaar

<< Esileht