esmaspäev, märts 24, 2008

Pullerits: Paljas suusatamine sai kuulirahe

See võrdlus on jahmatav, aga kõnekas. Aastat kaks või kolm tagasi, kui Otepääl heitlesid Eesti meistri tiitli pärast nii Kristina Šmigun kui Jaak Mae ja Andrus Veerpalu, oli Tehvandi staadionil pealtvaatajaid ehk kümme, ja neistki pooled ajakirjanikud. Möödunud laupäevaks ajas aga Margus Ader Haanjasse laskesuusatama kokku üksteist kaheliikmelist tiimi, kusjuures ilmselt pooled osalejad polnud elus laskesuusapüssi palges hoidnudki, ja pealtvaatajaid oli murdu. No vähemalt ligi sada.

See, mis Haanjas toimus, võis kujuneda Eesti talispordi murdepunkti proloogiks.

Ausõna, ma ei osanud seni laskesuusatamisest eriti miskit arvata, aga nüüd, kus maitse suus - mis siis, et kuratlikult mõru maitse, aga sellest kibedast pillist allpool -, tuleb nentida, et paljas ehk ilma püssita suusatamine pole kaugeltki nii huvitav kui see suusatamine, kus saab vahelduseks ka tuld anda ja pauku teha. Nüüd saan aru, et ega ilmaasjata ole laskesuusatamine kõikjal maailmas populaarsem kui paljas suusatamine.

Tegelikult, jah, mis seal salata, oleks tulnud too laupäevane võistlus tulede valgel võita. Või vähemasti esikolmikusse jõuda. Aga nagu sel õnnetul hooajal juba tavaks saanud, lõppes asi fiaskoga. Jälle.

Esiteks, Margus Ader oli kokku pannud enam-vähem võrdsed võistkonnad, ainult et mulle millegipärast tundus, et minu võistkond oli põhimõtteliselt võiduvõimelisem kui enamik teisi. Ader, mu sala-era-tehnikaõpetaja, oli andnud mulle paariliseks olümpiakogemustega Kalju Ojaste. Ainult näitleja Veikko Täär ja endine tippmees Janno Prants tundusid ehk kahepeale pisut kõvemad. Tippsprinter Anti Saarepuu oli küll vaieldamatult kiireima jalaga osaleja, kuid tema paarimehest Juri Gotmansist, Haanja vallavanemast, ei osanud suurt konkurenti karta. Nagu ka Eesti laskesuusatajate presidendist Jalmar Künnapist ja veel ühest endisest tippmehest Aivo Udrasest. Ja ammugi mitte Art Soonetsist, kes tutvustamist ei vaja, ja tema sõbrast Ain-Ivar Tupist - sest oleks te nende varustust näinud... Soonets lubas algul, et nende suusad määrib Urmas Välbe ning selga tõmbavad nad Eesti koondise tuleva hooaja võistlusvormi.

Ei usu, et valges piirivalvevormis (Tupp) ja laigulises kaitseväevormis (Soonets) ning piirivalve poolplastikust (Soonets) ja iidsete puitsuuskadega (Tupp) Eesti koondis kuigi kaugele jõuab.

Hoopis rohkem kartsin, kas märklauale õnnestub üldse pihta saada. Aga Kalju Ojaste oli hea õpetaja. Nn proovivoorus sain teha tema juhendamisel neli seeriat, kusjuures kahes lasin viiest neli märki maha. Asi paistis ootamatult lihtne, ehkki selge oli see, et eks hingeldades ole pihtasaamine palju keerulisem.

Kuna stardikoridor oli kitsas, üritasin kohe eest minema saada - õnnestus. Aga järgnenud tõusu all tuli Veikko Täär tagant nagu rakett ja põrutas mööda. Tal oli nii muljetavaldav minek, et oleksin peaaegu püssi põõsasse visanud (õnneks tuli sõita püssita, see ootas tiirus). 300-meetriselt ringilt jõudsin tiiru Tääri järel teisena.

Lükkasin padrunisalve sisse ja heitsin kõhuli, kui käiski esimene kõmakas. Olin unustanud, et päästik on hirmus tundlik ja esimene kuul läks lendu kogemata, ilma sihtimata. Hea, et mõni jänes või karu pihta ei saanud (või sai, kes teab...). Aga siis läks asi järsku täitsa käest.

Teist kuuli ei tulnud välja. Vajutasin uuesti. Ikka ei tulnud. Ader, kes oli kommentaator, tuli appi, aga sellest polnud ikka mingit kasu. Niipea, kui uuesti laadisin, hüppas kuul plõksti välja. Ja nii ei tulnudki rohkem pauku.

See võistlus on nüüd läbi, sai selgeks.

Kui kõik olid tiirust juba lahkunud, otsustasin jätta püssi sinnapaika ja minna heaga trahviringidele. Viis korda 25-30 meetrit. Ring oli, muide, meestest umbes. See süstis lootust, et asi polegi ehk veel kõige hullem. Aga paraku tuli vähemalt kaks viimast ringi ihuüksinda läbida.

Ojaste kui vana laskesuusataja pidi koos teiste omasugustega endiste proffidega laskma püstiasendist. Sai kaks märki maha, tegi kolm trahviringi ja minu arust tõstis meid tagant kolmandaks. Teises vahetuses sain rajal omakorda kahest mehest mööda,
mis andis lootust, et äkki õnnestub veel midagi siiski korda saata.

Tiirus otsustasin anda kiirtuld, et saagu mis saab. Sai nii, et ühe märgi sain maha - aga neljast lasust, sest viimane kuul jäi jälle kuskile kinni. Nii et neli trahviringi.

Ojastel läks veelgi sandimalt. Tal ei õnnestunud ainsamatki pauku teha. Ta kõpitses püssi isegi suusakepiga, aga tolku polnud vähimatki. Siis loobus ja läks viiele trahviringile. Samal ajal jõudis Saarepuu võitjana finišisse.

Kokkuvõttes pidime leppima 11 võistkonna seas kümnenda kohaga. Kahe peale saime teha mina 1+4 ja Ojaste 5+0 lasku, maha saime kolm märki. Sõitsime 17 trahviringi. Selja taha jäid ainult Soonets ja Tupp. (No hea, et Soonetsistki jagu sai. Mis siis, et tema sai mahs 9 märki 10st; Täär tabas neli märki kümnest, Saarepuu vist kaheksa; Prantsul jäi viimases tiirus üles neli märki.)

Aga või sellest veel vähe olnuks. Ader suutis publiku segadusse ajada, väites, et loomulikult ei saanud püssist pauku tulla, kui Pullerits on padrunid valet pidi salve pandud. Ja kõik uskusid! Pärast pidin käima kõigile ükshaaval seletamas, et esiteks mina ei pannud padruneid salve, ja teiseks olid kõik padrunid õiget pidi, sest ümberlaadides oli selgelt näha, et kõik on tiptopp.

Ojaste uuris pärast püssi, mida ta enda sõnul polnud neli aastat korralikult kasutanud, ja tõepoolest, üks kuul oli rauda kinni jäänud. See seletab, miks tal viimases tiirus ühtegi pauku ei tulnud. Aga see ei seleta, miks mul esimeses tiirus pauke ei tulnud, aga pärast tuli küll.

Tulemused:
1. Juri Gotmans, Anti Saarepuu
2. Veikko Täär, Janno Prants
3. Urmas Piirsoo, Aivar Köök
4. Jaak Kokka, Indrek Klampe
5. Janar Tammjärv, Silja Suija
6. Jalmar Künnap, Aivo Udras
7. Aivar Nigol, Tiit Pruuli
8. Ülo Tulik, Georg Ruuda
9. Martin Roots, Ain Tarrend
10. Priit Pullerits, Kalju Ojaste
11. Art Soonets, Ivar Tupp
Niisiis, nagu öeldud, jälle üks fiasko. Meel oli päris mõru, sest võistlus oli ju kuratlikult põnev. Pealtvaatajate seas kiirkorras korraldatud küsitlus näitas, et laskesuusatamine on nende arvates palju põnevam kui paljas suusatamine. Sest seal on tiirus emotsionaalset kaasaelamist ning võistlus on väga muutuv. (Ehkki see teeb närvi ikka hirmus mustaks, kui püss alt veab.)

Igatahes sai Aderile edastatud nõudmine, et tuleval aastal ta seda võistlust kordaks. Ja Kalju Ojastega sai lepitud kokku, et järgmine aasta üritame revanši võtta. Kui enne laskmist pisut harjutada, et kõik liigutused käiks automaatselt ja relv loomulikumalt kätte istuks, peaks ikka kõva eelise saama. Lõppeks, ega ühtki sporti saa edukalt teha, kui seda elus esimest korda teha.

Ja loodetavasti on järgmine aasta stardis ka peaminister Andrus Ansip. Seekord oli ta Aderi sõnul emotsionaalses plaanis võistluskutsest küll innustunud, aga reaalses plaanis otsustanud loobuda, sest muidu satub ta suusatamisega liiga palju fookusesse. "Pealtnägijas" juba oli lõik tema sõidust Türgi maratonil. Ja viimases Postimehe Juurikas kurtis tema alter ego seoses munadepühaga, et Munaloppet on kahjuks ära jäänud.

Tühja sest Munalopetist - see on paljas suusatamine. Laske vahepeal ikka lasta ka!

Foto 1: Sakslane Michael Greis Holmenkolleni MK-etapil. Foto autor: Heiko Junge / Scanpix Foto 2: Eesti meeskond mullusel sõjaväelaste MMil Haanjas. Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Norralane Ronny Hafsas pärast 13. kohaga lõpetamist Holmenkolleni MK-etapil. Foto autor: Björn Sigurdson / Scanpix

15 Kommentaarid:

At 11:16, Blogger ek said...

Usutavasti toimub eelolev laupäev Mõedakul üks põnev suusavõistlus. Mõedakul on lasketiir ka olemas, nii et see peaks PP-le motivaatoriks olema.
Jälgige ametlikke teadaandeid :)

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

kui miskit juba laskma peab, siis ehk sobiks meile paremini vibusuusatamine - nool ju vibusse kinni ei jää :)

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

EMT Estoloppet sarja kuuluv (alates jaanuarist edasi lükatud) 24. Viru Maraton toimub laupäeval, 29. märtsil Mõedaku suusakeskuses. Põhisõidu pikkuseks on 30 km (3x10 km) ja matkasõidu pikkuseks 11 km (1 ring). Põhisõidu start on kell 11.00 ja maktasõidul 11.05.

Kas P.P. ka stardis?

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Ohoo, milline taevalik kingitus Priidule, oma selle talve enamus fiaskoga lõppenud võistlus hooajale loodetavasti edukas punkt panna.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

"...ja pealtvaatajaid oli murdu. No vähemalt ligi sada."
PP kahjuks avalikustas, tegelikult oli see salajane võistlus. Mõtlen sealhulgas ka enne soud toimunud Eesti lahtisi laskesuusa meistrivõistlusi, kus naistest oli kohal tervelt neli MK-del punkte saanut. Teave võistluse toimumise kohta ilmus ELSF kodukal neljapäeval. Seda et ka sou toimub, polnud avalikkusel määratud üldse teada saada, nüüd kahjuks sai asi avalikuks.
Paar aastat tagasi Haanja laskesuusastaadioni avavõistlusel oli pealtvaatajaid tõesti murdu, no vähemalt ligi 300.

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Padrunite kohta tahaks öelda, et mina ise nägin oma silmaga, kuidas Kristjan Oja neid valetpidi padruneid seal salvest välja urgitses ja mina ise oma väikeste valgete käekestega kontrollisin teiste salvede sisu üle. Nii et kes need sinna alguses laadis, ei tea, aga valet pidi need olid.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit kas Virusse läheme, läheb hirmsaks andmiseks jälle

 
At 08:20, Blogger Priit Pullerits said...

Hirmus andmine Virus?? Mida seal antakse? Kolm ringi tõuse või? Niigi toss väljas, suusatamine juba ammu unustatud, viimati sai lauad alla Haanja maratonil (kui laup. laskesuusatamine välja jätta arvestusest) ja omakorda enne seda veel kaks nädalat varem. Nii et viimasel kuul siis kaks pikemat suusasõitu. Andeks, mis andmisest siin räägitakse?

 
At 08:48, Anonymous Anonüümne said...

Või et juba alla andnud? Tuleb välja, et suusatamine (nagu ka paljud teised spordialad) on tegelikult peas kinni. PP, järgmisel hooajal võta endale appi psühholoog, näed kohe kuidas tulemused paranevad!

 
At 08:58, Anonymous Anonüümne said...

suuga teeb suure linna, suuskadega vaid väikse ringi ;) see talv on 10km rong PP-le lihtsalt liiga suur, ta väiksemaga harjunud. kes läheb andma, kes läbi sõitma ja ilma nautima ja kes annab lihtsalt alla.

 
At 11:16, Blogger Priit Pullerits said...

Nõrk, kriitikud, väga nõrk! Ootan innustavamat lammutamist. Näiteks, et tere-tere, mina olen XY (nimi) Tallinnast, ma ei ole sind veel kunagi võitnud, Haanjas kaotasin n+1 minutit, aga kui Virus välja tuled, siis luban, et võidan n+2 minutit.
On selliseid julgeid, kes oma naha söandavad ka turule võrdluseks tuua, või niisama plärtsute ja teete suuga suuri sõnu?
Ootan konkreetseid väljakutseid!

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

a mina olen 5 päeva järjest suusatamas käinud, neljap-esmasp, neljas eri kohas :) igal pool piisavalt lund. mina olen MJ Tallinnast, ma ei ole sind veel kunagi võitnud, aga kui Virus välja tuled, siis luban, et jään sinust kaugele maha. aga mitte selles pole elu mõte.

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

Ma olin ise maal sellel ajal, kui "sou" toimus aga no tõesti miskit infot enne seda ei kuulnud. Lugesin võru lehest reklaami (viimasel hetkel) ja laupäeval kuulsin Silja Spordi poes, kuda Silja ja Margus sellest rääkisid.Muuseas Margus oli ka mures, et kuda nad sulle Priit seda ütlevad, et distans on nii lühike, et sa niikuinii ootad pikemat:):):)Aga jah vaatama ei jõudnudki,sest tegin teised plaanid juba ära, läksime metsa ja võtsime mõned murdunud puud maha...Sou seegi!

 
At 07:36, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:43, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 

Postita kommentaar

<< Esileht