esmaspäev, märts 31, 2008

Pullerits: Kuidas saab naistele kaotada?

Kurikuulus ja ränkraske Viru maraton kergitas mitu huvitavat küsimust. Näiteks selle, kuidas suudab laskesuusataja Roland Lessing võita kõiki paljaid suusatajaid (mäletate ju küll seda uut mõistet?). Või selle, kuidas jaksab Algo Kärp, kes kõigest päev varem oli Eesti meistrivõistlustel kaotanud 50 km distantsil Jaak Maele kõigest minutiga, taas nii kõvasti sõita, et jõuab pjedestaalile teisena.

Trikk on selles, et tegelikult on need lihtsad küsimused. Lessing on ilmselgelt heas vormis ja harjunud ainult uisku sõitma ning ega Eesti paremikust peale Kärbi tal Virus keegi vastas polnud. Ja tippude hõreda osaluse tõttu pole ka ime, et Kärp suutis teiseks tulla.

Hoopis intrigeerivam on see, kui vaatame naiste tulemusi. Tatjana Mannima oli Virus seitsmes, kaotust Lessingule 7.39, ent edestas Risto Roonetit (9.) ja Ulvar Pavlovit (10.). Liiati oli ta eelmisel päeval võitnud Haanjas Eesti naiste meistritiitli 30 km sõidus. Naiste teine ja kokku 13. oli Virus laskesuusataja Kadri Lehtla, kaotust võitjale napilt alla 11 minuti, ning naiste kolmas (kokku 16.) Kaili Sirge, kes jäi Lessingust maha 13.22, kuid edestas näiteks Peep Koidut.

Naised tegid Viru maratonil kõva sõidu, sest näiteks Haanja maratonil oli nende arvestuses parim Silja Suija, kes üldpingereas oli alles 29., kaotust võitnud Kärbile 14.15. Kohe tema järel lõpetas naiste teine Laura Rohtla ja temast omakorda kolm kohta tagapool naiste kolmas Kaija Udras.

Kui nüüd ennast naistega ühte ritta seada, siis mõlemal juhul tuli leppida neljanda kohaga, kusjuures kaotust kolmandale kohale kogunes Virus kogunisti 20 ja pool minutit ja Haanjas pisut üle üheksa minuti. Arvestades seda, et oma arust tegin Virus täiesti talutava sõidu, lisaks võimete piiril, siis on mahajäämus naiste kolmandast ikkagi kolossaalne.

Ärge nüüd arvake jälle, et siin on mingi kompleksivärk. Ei, seda küll mitte. Lihtsalt veidi nõutuks teeb, kui arvestada, et treenitud ju on, et üldjoontes peaks mehed olema sitkemad kui naised, et kehalised eeldused (pikkus ning pikkuse ja kaalu suhe ehk peaaegu olematu rasvaprotsent, tselluliit 0,0 näiteks) peaks olema minu kasuks (Mannima pikkus on 158 cm ja Lehtlal ka minu teada selgelt alla 160), et varustus on mul ka normaalne ja korralikult ette valmistatud - no mitte ei saa aru, kust tuleb 36 km peale 20-minutiline kaotus. Okei, viis minutit, kuus minutit, ka seitse minutit oleks mõistetav, aga 20 minutit tähendab umbes 6 km ehk Viru maratonil poolt ringi.

Aga ühte ma ütlen: pange need naised minuga võidu jooksma ja nad kaotavad, kindla peale. Kusjuures jooksus ei ole ma sugugi tulemuste poolest parem kui suusatamises. Kuidas siis on võimalik, et suusatamises neile kohe üldse vastu ei saa?

Kõige lõpuks huvilistele Viru maratoni raja profiil, mis pärineb Alar Savastverilt ja mille edastas mulle Emeri Lepp, kes paraku katkestas - ajas enda sõnul pulsi nii tumepunasesse, et ei suutnud lausikul ja laskumistel kuidagi taastuda. Kahju. Aga rada oli ka hirmus karm, nagu jooniselt näha.
Foto 1: Haanja maratoni stardis nr 14 naiste hilisem võitja Silja Suija ja nr 72 üldarvestuses 74. koha saanud Priit Pullerits. Foto autor: Harry Veide
Foto 2: Tatjana Mannima Jõulumäel Skandinaavia karikaetapil. Foto autor: Mati Hiis, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits Haanja maratoni rajal. Foto autor: Harry Veide

14 Kommentaarid:

At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

Mis seal imelikku on, kui suusatamises suusaproffidele kaotad? Nende füüsilise treenituse tase, soorituse efektiivsus, suusatehnika valdamine jmt on enam - vähem maailma tasemel. Samas ära ole nii kindel, et Sa jooksus naisjooksuproffidele ei kaotaks. Ainult et meil selliseid vist enam pole.

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

Kui saad teada nende aastase treening mahu ja kaua on põhja laotud, siis enam selliseid küsimusi ei tekki, paha ei teeks ka passi vaadata.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Priit Tallinna Sügisjooksul kaotasid sa neljale naisele, nüüd Virus ja Haanjas kolmele, seega tase enam vähem sama, või pigem jooksus naistega võrreldes parem, sest neljast oli vaid üks eestlane. Lisaks arvestades tänapäeva moode ja suundumusi on sulle siin mõtlemise koht, et võibolla pürgida naisena hoopis tippsuusatamisse (jooksmisesse):)Ei hakanud uurima kuidas sul rattasõidus suhe oli.
Parimate soovidega,
Eero

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Olgem aus, niikaua, kui su suusatehnika meenutab rulluiskudes sebra oma ei saagi sa palju paremini sõitma.

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Olgem aus, niikaua, kui Su suusatehnika meenutab rulluiskudel sebra oma ei saagi sa palju paremini sõitma.

 
At 12:21, Blogger Priit Pullerits said...

Ohoo, siis ma peaks rulluisutamises päris potentsiaalikas olema, kas nii pean seda remarki tõlgendama? Kui jah, eks siis hoidke sügisel alt.

Aga olete jooksuteemat kommenteerides vääriti lugenud. Jälgige teksti: seal on selge, et pean silmas mitte Eesti naisjooksjatega konkureerimist, vaid Eesti naissuustajatega konkureerimist jooksurajal.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

PP, tõenäoliselt võidaksid Sa naissuusatajaid tõesti jooksus, kuna:
1. Suusatajate tase jooksus (iseenda suhtes) on kindlasti nõrgem kui suusatamises.
2. Sinu tase on suhteliselt võrdne (enda suhtes) nii suusatamises kui jooksus (viimane vist isegi parem, mis omakorda looks ideaalsed eeldused väite tõestamiseks)

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Mis seal harrastajatest rääkida, isegi tipptasemel on nii et parimad naised on osadest meestest eespool.
Näiteks selleaastasel Jizerska 50 km maratonil olid 3 esimest naist: 49.HANSSON Jenny, 50.JAMBAEVA Tatiana, 51.PEDERSEN Hilge. Veel hiljuti tippsuusatamises olnud BOTWINOV Michael oli 57. ja "keegi" DAEHLIE Bjorn - 62. Kaks jalga ja kätt ju kõigil. Jõualadel ehk vahe suurem, vastupidavuses - mitte nii.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Jooksus võid ju ka malemaailmameistrit võita, kuid see ei tee Sinust head jooksjat. Ma võidan ka PP jooksus ja rattas, kuid suusatamises jään kaugele maha, aga mind see ei morjenda, sest jooksu- ja rattatrenni olen elu jooksul piisavalt teinud, aga suusatamine on piirdunud mõnel korral Tartu Maratonil käimisega, sest see on lihtsalt nelikürituse arvestuses.
Ja tekib ikkagi küsimus - miks peaks olema häbi naistele kaotada? Asjale tuleks pigem nii läheneda, et Sa kaotasid endast tugevamale inimesele ja selles ei tohiks olla midagi häbiväärset. PP'l on pigem taktikaline ja analüüsi külg suhteliselt nõrk. Vastupidavusaladel on tähtis võistlusel kasutatav taktika, et jagada jõuvarusid võimalikult hästi. Ning analüüsivõime kulub marjaks ära treeningute planeerimiseks.

 
At 23:39, Anonymous Anonüümne said...

lihtne, Priit, imelihtne - suusatamine on stiili- ja tehnikaala, jooks on puhas jõuala - parem toss kiiremini ei lähe, parem jooskutehnika ei anna kindalt niipalju edu kui parem libisemistehnika...

 
At 07:36, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 11:17, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.22
chrome hearts
pandora charms outlet
pandora
pandora
canada goose
coach outlet online
pandora
dsquared2
pandora charms outlet
coach factory outlet

 
At 05:10, Blogger jeje said...

L'interaction extra basket nike homme promo libre avec le globe extérieur est fortement sanctionnée par asics chaussures handball certains états comme la Chine. chaussure nike tn pas cher homme Néanmoins, beaucoup de gens ont compris que air jordan 4 pas cher homme l'échauffement n'était pas important. Et peu air jordan noir et blanc homme importe les activités sportives de vos asics gel glorify test enfants, trouvez tout ce dont vous avez baskets nike air max 90 leather besoin, des vêtements fonctionnels aux maillots de directeur commercial asics france personnel.

 

Postita kommentaar

<< Esileht