reede, veebruar 29, 2008

Pullerits: Uus tase üheainsa liigutusega

Mõned inimesed on kritiseerinud - ja põhjendatult, tunnistan -, miks ei ole nad viimasel ajal saanud mult sportlikku nõu, mis aitaks tulemusi paremaks teha. Parandagem see viga, ja kohe topelt: et ei paraneks üksnes tulemused, vaid elukvaliteet üldse.

Ütlen otse: head inimesed, te ei tea ise ka, kui halvasti teiega lood on. Ja kui lihtsalt asju paremaks saab muuta.

Vean kihla, et enamikul on selgroolülide juures asjad paigast ära, nagu on olnud mulgi. Seetõttu suruvad ribid rinnal kokku ning piiravad korralikku hingamist. Loo kurbloolisus on selles, et enamik ei saa sellest aru, kuna on kas sellega harjunud või ei oska sellele tähelepanu pöörata.

Ega ma ka osanud, kuni sattusin mõni aasta tagasi kannatraumaga nõelravitseja, massööri ja kiropraktikat valdava Urmas Heinmetsa juurde. Ühe raviseansi aegu ütles ta mulle põgusalt peale vaadates, et ribid on paigast ära. Ise ei saanud sellest arugi. Ta tegi korra krõksti! ja kae imet - ribid läksid paika.

Siis juhtus ta mind mõne aja möödudes nägema "HommikuTVs" ja ütles, et mul on neli ribi taas ära vajunud. Kust ta teab, imestasin. Ja näe imet, nii oligi - tõmbas ribid jälle paika, ja neid oli tõesti neli. Olemine läks kohe paremaks.

Sel talvel tundsin, et ribid on uuesti rinna peal totaalselt kokku vajunud. Eriti külili magades annab tunda - siis tajud, kuidas need suruvad keskelt ebameeldivalt kokku. Läksin Heinmetsa jutule.

Tal ei olnud vaja pikalt aru pidada. Viskasin mantli ja pintsaku seljast, seadsin käed rinnal vaheliti õlgadele, lasin hästi lõdvaks, Heinmets seisis mu taha, võttis kätega mu õlavartest kinni ja tegi spetsiifilise liigutuse (ärge ise kodus naabrimehe abiga proovige - võite end sandistada!). Krõgin käis seljast läbi ja hingamine läks kohe palju paremaks. Segamatumaks, puhtamaks, kvaliteetsemaks. Kui nüüd veel suusad ka alla saaks, küll siis paneks...

Samalaadset nippi, aga kaelaga, on mulle teinud korra Lauri Rannama, Eesti suusakoondise kondiväänaja ja lihasemudija (vabandust belletristliku väljenduse pärast, sest täpset ametinimetust pole käepärast). Ta võttis mu pea massaaži käigus oma käte vahele ja tegi kergelt ühele poole krõksti - imelik jutt käis seljast ja kaelast läbi, kuid olemine läks palju klaarimaks. Siis tahtis pead ka teisele poole käänata, aga mul oli kartusest pinge sees. Kuid ega see teda takistanud. Rannama ütles, et siis tuleb patsient ära petta - mida ta mõne aja möödudes ka tegi. Ja siis hakkas oi kui hea tunne: nagu oleksin uuesti sündinud ja nägijaks saanud. (Seda kaelakäänamist ärge laske mingil juhul asjatundmatul teha, sest küllap olete Ameerika filmides näinud, kuidas just seesuguse võttega tapetakse inimesi.)

Rannamal vaevalt igaühega aega tegelda on - ja minagi läksin tema juurde alles viimases hädas ning keset suve, mitte suusahooajal -, kuid kes Heinmetsa käe alt abi tahab loota, need võin tema juurde juhatada. Olen tema patsientide hulgas näinud nii maailmatasemel Eesti sportlasi kui megarikkaid äriinimesi, aga mul pole õigust neid delikaatseid isikuandmeid avaldada. Isegi siin blogis mitte.

Foto 1: Soomlanna Virpi Kuitunen suusatab Stockholmis kuningalossi ees. Foto autor: AFP / Soren Andersson / Scanpix
Foto 2: Urmas Heinmets. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees / Scanpix
Foto 3: Urmas Heinmets panemas aastaid tagasi nõelu Priit Pulleritsule. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees / Scanpix

16 Kommentaarid:

At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

isegi Urmase käe alt mitmeid ja mitmeid kordi läbi käinud, ja jutt jumala õige. Pärast seda on selg sirge, oleks nagu kohe mõned sentimeetrid pikem, pinged kaovad seljast.

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Kiropraktikud on inimesi ka sandistanud, nii, et tuleb olla väga ettevaatlik, kelle juurde minna.

 
At 07:43, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:50, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 10:19, Blogger Unknown said...

www0416nike shoes
michael kors uk
lions jerseys
clippers jersey
nike huarache
cheap jordan shoes
cleveland browns jerseys
clippers jersey for sale
giuseppe zanotti outlet
coach outlet online

 
At 12:13, Blogger Unknown said...

qzz0419
christian louboutin shoes
tory burch shoes
coach factory outlet
jordans
fitflops sale clearance
true religion jeans
adidas superstar
prada outlet
coach outlet
golden state warriors

 
At 04:07, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
issey miyake perfume
kate spade outlet
coach outlet online
kate spade outlet online
fitflops sale
coach outlet online
hermes belt
nike outlet
true religion outlet
adidas yeezy

 
At 05:15, Blogger Unknown said...

real jordans for sale cheap
oakley store
fenty puma
air max 270
adidas nmd
adidas crazy explosive
100% real jordans for cheap
michael kors outlet online
basketball shoes
cheap oakley sunglasses

 
At 05:19, Blogger Unknown said...

qzz0606
polo ralph lauren
champion clothing
canada goose outlet
ferragamo shoes
uggs outlet
uggs outlet
canada goose outlet
mishka clothing
oakley sunglasses wholesale
golden goose sneakers

 
At 06:48, Blogger Unknown said...

www0803



coach outlet online
pandora jewelry
adidas nmd
kate spade outlet online
coach outlet online
jordans
ecco shoes
coach outlet
uggs outlet
ralph lauren uk

 
At 06:12, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
coach outlet
ugg boots
moncler online outlet
coach outlet
reebok
mlb jerseys
ralph lauren uk
louboutin shoes
nike requin
yeezy boost 350

 
At 06:08, Blogger Unknown said...

off white jordan 1
iniki
crazy explosive
jordan retro
adidas ultra boost
kobe basketball shoes
nike hyperdunk 2017
longchamp
michael kors handbags sale
michael kors factory outlet

 
At 10:06, Blogger miki said...

0815jejeLa semelle affiche chaussure nike femme 2017 air max 95 des lignes modernes et lisses, en plus d'une disposition de couleur noire / rouge / asics chaussures de ville argentée, mais la finition noire et douce de la couronne en forme de nike air jordan 1 mid nouveau deep burgundy poire fournit une adresse conventionnelle. Après la Grande Dépression, quand la asics gel lyte pas cher femme Seconde Guerre mondiale a commencé, de nombreux appels ont été adidas zx 750 moins cher faits à Dickie et Williamson pour faire des uniformes pour les soldats outre-mer. basket nike garon air max 2017 La chaussure Nike Air Force 1-Air Jordan 12 en haricot asics gel noosa tri 10 Baskets vert noir a été lancée le 2 janvier 2008 et vendue au prix de 160 $.

 
At 11:39, Blogger eric yao said...

Coach Factory Coach Factory Outlet Coach Outlet Online Fila Outlet Balenciaga Shoes Cheap Kate Spade Handbag Kate Spade Outlet Air Max Tn Plus Nike Air Max
Victoria Secret Outlet

 
At 04:20, Blogger Unknown said...

jinyi921
ugg outlet boots
ugg boots outlet
coach handbags
salomon shoes
canada goose
canada goose outlet
pandora charms
adidas clothing
coach outlet online
adidas yeezy

 

Postita kommentaar

<< Esileht