reede, jaanuar 11, 2008

Pullerits: Viru maratonil vesi ahjus!

Siit tuleb uudis, kahjuks kurb. Helistasin just äsja pärast töönädala lõppu kella viie ajal Viru maratoni peakorraldajale Anu Kilkile, et uurida, kas maraton järgmise nädala pühapäeval toimub. Ja vastus oli: ei toimu.

Kilki rääkis, et kuigi maratoniraja põhi sai sügisel korralikult ette valmistatud - silutud ja võsa vähemaks võetud -, on lund sadanud siiski sedavõrd vähe, et masinaga suusarada ettevalmistama pole saanud minna. Ja see vähenegi lumi, mis on sadanud, hakkas täna õhtupoolikul nii jõudsalt sulama, et kui päeva algul kannatas veel sõita, siis nüüd on mustad nukid mitmel pool väljas.

Kuna järgmise nädala ilmaprognoos lubab plusskraade, isegi +5, ja samuti vihma, siis ei maksa maratoni toimumise lootust hellitadagi.

Nüüd pisut positiivsem uudis, ehkki lumegarantiita. Nimelt lausus Kilki, et Viru maratoni korraldajad on võtnud uueks orientiiriks ületuleva nädala pühapäeva, 27. jaanuari. Ilmaennustajad pakuvad, et 21.-22. jaanuari paiku läheb külmaks, tulevad miinuskraadid ja hakkab ka lund sadama.

See oleks ka igati normaalne, kui eelmist aastat meenutada. Siis tuligi esimene suusalumi maha just 21. jaanuaril. Tänavune hooaeg, vähemasti võrreldes mullusega, on ju olnud täiesti ebanormaalne. Vähemasti mina olen saanud suusatada Tartus Tähtvere spordipargis looduslikul lumel juba novembri keskel, seejärel sealsamas novembri lõpus ja detsembri alguses ning juba kolmandat tsüklit selle nädala algusest saadik.

Mäletatavasti algas eelmine Estoloppeti hooaeg samuti Viru maratoni ärajäämisega. Siis tõugati see edasi laupäevale, 10. veebruarile, mil maraton toimus igati korralikes lumeoludes. Kilki avaldas lootust, et ajalugu kordub. Mis siis, et sedapuhku tähendab see ajaloo kordumise lootust mullusega võrreldes tervelt kaks nädalat varem.

Aga kõige lõppu ikka kõige positiivsem uudis - vähemasti suusatajatele. Väliselt klants, kuid sisult tegelikult väga tummine ajakiri Vanity Fair kirjutab eelmise aasta mais keskkonnaprobleemidele pühendatud erinumbris igati vettpidavast stsenaariumist, mis ennustab, et seoses globaalse soojenemisega - milline paradoks nüüd tuleb! - langeb Põhja-Euroopas keskmine temperatuur 2-3 kraadi ning talvetormid muutuvad tugevamaks. Ja see, pange tähele, ei ole mingi hiidkauge mägede tagune tulevik, millest käib jutt. See võib väidetavalt juhtuda juba vähem kui kümne aastaga.

Mis on selle stsenaariumi loogika? Sulavatest liustikest satub Atlandi ookeani põhjaossa suur kogus külma magevett. Sellel mageveel on nii suur mõju ja jõud, et see vajutab oma pitseri koguni ookeanihoovustele, sealhulgas Golfi hoovusele, mis toob troopilistest piirkondadest põhjalaiuskraadidele sooja õhku ja vett. Näiteks Inglismaal läheb seetõttu kliima ilmselt soojemaks. Aga!

Aga soe troopilist päritolu vesi on vähem tihe kui põhjast pärit külmevad veed ning seetõttu voolab soe vesi Golfi hoovusega põhja poole suundudes rohkem pinnal. Kuid sedavõrd, kuidas põhjapoolusel toimub soojenemine ja liustike sulamine, takistab külma magevee pealetung põhjast soojal veel ja sellega kaasneval soojal õhul põhja poole edasiliikumise ning seal soojalaine tekitamise.

Seega, kes on meiesuguste suusatajate suurim vaenlane? Ilmselt Nobeli rahupreemia äsjane laureaat USA asepresident Al Gore, kes on aastaid muudkui hädaldanud, et liustikud sulavad ja sulavad. "Shut up!" ehk "Pane suu kinni!" peaks talle ütlema, nagu ütles mõni aeg tagasi Hispaania kuningas Venetsueela autokraadist vasakpoolsele juhile Hugo Chavezile.

Foto 1: Viru maratoni start 2004. Foto autor: Tairo Lutter, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 2: Kunstlume tootmine möödunud nädalal Tartus Tähtvere spordipargis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 3: Lousie järv ja Victoria liustik Kanadas Kaljumägedes. Foto autor: Scanpix
Foto 4: Moraine'i järv ja Kümne tipu org Kanadas Banffi rahvuspargis. Foto autor: Scanpix

16 Kommentaarid:

At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Siin parim lingikogu ilmaga seotud lehtede kohta Eestis. Ja täna küll selle kuu lõpuni külma varjante ei näe. Tuleb loota et ka kunst lumi ära ei sulaks.

http://surf.triip.ee/index.php?ID=10

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

See Golfi hoovuse trikk ei tähenda meile kahjuks talvede tagasitulekut, vaid just sellise tatiste talvede püsimust. Kesk-Euroopa muutub vahemereliseks, meie aga...

Üldiselt ei tea siiski keegi, mis ees ootab. Selge on vaid see, et suusatamine oli 20. sajandi keskpaiga episoodiline moesport (kasvas välja traditsioonilisest taliküttide liikumisviisist), mille aeg on ammu ajalukku jäänud ega tule nähtavas tulevikus enam tagasi. Mõttekam sellega leppida ja otsida talveks uus spordiala, nt. rattasõit.

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

Neid nn vettpidavast stsenaariume on ka teistes mainekates kohtades avaldatud ja igaüks leiab vastavalt sellise mida ise kõige rohkem uskuda tahab

 
At 01:21, Anonymous Anonüümne said...

Global warmingu juures peaks olema silt global warning;) Isiklikult ootan asjalikumat juttu teema kohta kusagil paari aasta pärast. Seni on kõik spekulatsioon ja hea raha taotlemise/teenimise teema. Poliitikudki, Arnie jne, on selle slepis profiiti saamas. Ehkki, selles on oma positiivne külg, hakatakse ometi inimese lagastamisele tähelepanu pöörama. Arnie Hummerid on juba keskkonnasõbralikud;)

 
At 11:12, Blogger MargusN said...

Jah ka National Geographic avaldas sellise stsenaariumi mõnda aega tagasi, kuid teadlased, kes selle välja pakkusid põhjendsid sellega jääaja tekkimist. Nimelt jääaeg nende sõnul sai alguse meteoorist, mis arktikasse kukkus - sellepeale sulas suur hulk jääd, mis tekitaski Priidu poolt kirjeldatu. Seega teoreetiliselt on võimalik, kuid siis sulas suur hulk korraga praeguse tilkumise vastu. Ei ole päris soolase ja mageda vee ekspert, kuid kogused, mis korraga sulavad on erinevad...
seniks aga tuleb jah kunstlumest võtta kõik, isegi kui peale trenni on suusapõhjad sellist jama täis, et loobumismõtted peas :)

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

See on kõik ilus jutt, kui ainult uskuda tahad.
Mis nendest stsenaariumitest kasu on, kui reaalsest numbrite põhjal lähevad talved kõik järjest lühemks ja soojemkas.

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Tartu maratoniks kipub tema arvates lund nappima.

Seapõrn ennustab soojemapoolset talve
http://www.sloleht.ee/index.aspx?id=261982

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

kuna ma servst olen kokku puutunud kliimauuringutega, õigemini selle mõjuga elusloodusele... siis jah, liustikud sulavad üle maailma kiiresti ja see on räige fakt...uurijate raha teenimisega suurt seost pole... Polaarmere jäävaba ala suureneb ka kiiresti ja see on samuti karm reaalsus. Golfi hoovus jääb ilmselt seisma, see on ennustus, mis põhineb mudelil mille tõenäosus on kõrge. aga irisejatele võib jääda õigus, see on kõigest mudel... tulevikku ei ennustata ja ei hakata ka kunagi 100% ennustama. see kas Eesti aladel Golfi hoovuse kaudumise tõttu keskmine temp tõuseb võu langed on juba oluliselt suurem spekulatsioon. On olemas teaduslikud mudelid mis ennustavad et langeb... mis on mõneti loogiline, sest teada on see et meie kliima on nii soe Golfi hoovuse tõttu... aga muu kliima soojenemine ja muud protsessid vüivad selle üle kompenseerida...

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Aga täna sõiteti Tšehhis maratoni:
http://www.championchip.cz/cze/zobrazenisouboru.php?IdAkce=801131&Kategorie=50%20Km%20-%20Men%20P%201-10

 
At 13:07, Blogger Andrus said...

tänu edasilykkamisega pole võimalik Viru Maratonil osaleda, seoses sellega on yks lyhikese trassi registreering yle, võta mailiga yhendust, kui soovid ära osta

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

ega 27 ka maratoni toimu, puha sula ilm

 
At 07:47, Anonymous Anonüümne said...

I like this! good! :)

Roletai
automobiliu nuoma kaune
meksika
DVIRACIAI

 
At 07:35, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:43, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 08:14, Blogger yanmaneee said...

adidas ultra boost
air force 1
lebron 15
yeezy boost 350
michael kors handbags
goyard handbags
longchamp handbags
kobe basketball shoes
longchamp outlet
caterpillar boots

 

Postita kommentaar

<< Esileht