kolmapäev, jaanuar 30, 2008

Pullerits: Hooaja avastart - tehtud!

(TÄIENDATUD!) Uskumatu, kuid tõsi: lumi pole jõudnud veel päris äragi sulada, aga üks võistlus juba kirjas.

Seekord tegin lõpu oma jäärapäisusega maskeeritud ajapuudusele ning võtsin pärast seda, kui olin neljapäevasele Postimehele kirjutanud toimetuse palvel optimismi alal hoida püüdva suusakolumni, laupäevasele Postimehe Arterile teinud uurimuse, miks nüüdisajal, kui seksikusega müüakse kõike, ei müüda sellega ainult ühte kaupa, naispoliitikuid, ja koostanud tudengeile homse järeleksami ülesanded - vaat siis võtsin oma Atomicu suusad, mis seni olid määret tunda saanud vaid korra, ja viisin need Lõunakeskusesse Silja Sporti võistlusteks ettevalmistada.

Hinnang kõlas: ohoo, neid suuski on mõnus määrida, sest ei ole need lippadi-lappadi kõverad, vaid täitsa nauditavalt siledad, ja mitte hallid, vaid korralikult mustad. Nii et, nagu kuulete, polnud ma veel jõudnud oma Atomice mittemäärides nässu keerata.

Aga Tähtvere spordiparki suundudes, kus minusugustele oli Tartu suusatalve sarja avaetpil kavas vabastiilis viis ringi ehk 4,25 km, võtsin oma vanad määrimata rahva-Fischerid ka kaasa, sest kuulda oli, et vihmast trööbatud rada võistlussuusaga ikka sõita ei kannata. Tegin Atomicega rahulikult kolm ringi soojenduseks, vaatasin, et kahest-kolmest kohast oli rada pisut jäisem-vesisem, aga kuskilt asfalt välja ei turritanud - ning siis number 52 selga ja starti.

Niipea kui rajale sööstsin, vaatasin, et kõik kohad on igasugu sõitjaid täis. Muud ei saanudki, kui hõigata "Hei!" või "Rada!". Aga inimesed olid viisakad, võtsid aegsasti kõrvale, ja vaid üks küsis, et kuule, kui mitu ringi ma siin uhan. Kahjuks polnud aega vastata.

Üksjagu palju energiat kulus siiski tasakaalu hoidmise peale. Igatahes oli selge tunne, et pühapäeval 3x3 ringi lõike sõites oli minek palju kergem ja sujuvam ja särtsakam - sest nii rajaolud kui ilm, päikseline, olid palju paremad. Kuid ega kurta saa, sest eks täna olid kõik ühesugustes tingimustes, kus jäistel kohtadel tuli hoolega vaadata, et püsti jääd.

Nojah, ega need tingimused päris võrdsed ka olnud. Näiteks kolmandal ja neljandal ringil puhus kerge tõusuga lõigul karm vastutuul, nii et andis läbi murda, samas kui näiteks viiendal ringil olid iilid palju leebemad.

Raske on sõitu hinnata, kui tegu on hooaja avastardiga, seda veel alal sprindis, mis pole ju maraton, ja stiilis, mis on mulle sekundaarne ehk siis mitte klassika. Kui miski hästi välja tuli, siis 180-kraadine pööre kergel allamäge lõigul täiskiiruselt finišilõigule. Jaak Teppan, kes kohtunikuna tegutses, kiitis, et mu kurvi võtt oli mitmekümne võistleja seas üks ilusamaid. Tore, kui midagigi välja tuli, ehkki tuli välja see asi, mida üldse pole harjutanud.

Veremaitse sai ka suhu. Juba kolmandal ringil.

Keskealiste meeste võistlusklassi tulemused (35+), 4,55 km vabastiilis eraldistardist:

1. Teet Jagomägi 11.41
2. Kaido Saar 11.43
3. Paul Vaard 11.51
4. Priit Pullerits 12.03
5. Hassar Jurs 12.20
6. Kalle Kiiranen 12.22
7. Andres Kübar 12.31
8. Rein Kullamaa 12.43
9. Aare Pilvet 12.44
10. Peep Tomson 12.53
11. Kalev Vunk 13.05
12. Aare Kiik 13.10
13. Valmar Simson 13.17
14. Roman Kattai 13.20
15. Väino Ellamik 13.26
16. Taivo Tali 13.41
17. Lembit Nöps 14.20

Meeste klassis, kus võitis Karel Tammjärv 10.14ga, oleksin 20 võistleja seas saanud 11. koha.

Näis, kas see väike võistlus jääbki sel talvel kogu suure harjutamise ainsaks krooniks. Samas, kes keelab harjutada veelgi kõvemini ja targemini, nii et pääseda koondisse - siis on võistlusi nõnda palju, et ei jõua korralikult ära võisteldagi. Nagu Eesti suusatajatega sel hooajal on juhtunud.

Foto 1: Tartu Tähtvere spordipargi sprindiraja stardi- ja finišisilt. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits pärast kahetunnist treeningut möödunud laupäeval Tähtvere spordipargis. Foto autor: Kaido Linde
Foto 3: Teet Jagomägi, Regio Eesti ASi juhatuse esimees. Foto autor: Oliver Matkur, Postimees / Scanpix

15 Kommentaarid:

At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Priit, aga tulemus ?

 
At 22:52, Blogger Marrrk said...

said alla 11? mina küll sain... mitteametlikult minu pulsikell ütles 10:32:)

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

kus ta siis sai 12.03 :(
tulemused xls

 
At 00:14, Anonymous Anonüümne said...

Unusta koondised ja nende stardid! Said ära kümne kohaliku noore ja 3 täismehe käest!
Kuhu edasi???

 
At 00:29, Anonymous Anonüümne said...

Kuule priit, ära kohku, ega uisusamm polegi vast su tugevaim külg ja treeningud ikkagi ju orienteeritud veidi pikemale distantsile. Samas esisajasse jõudmiseks oleks hea ikka ka sellisel maal ligi minuti võrra paremat aega näidata. Ega siis ju stardikiirendusel ei saa ka ju 500ndaks jääda ja algul on kõigil kiire! Aga eks tuleb veel selliseid võistlusi ja küll siis ka kiiruslikud näitajad paranevad.

 
At 01:13, Blogger markko said...

See 4,25 km tehnilist uisukiiruse hoidmist ebatasasel lausikul ei näita maratoni perspektiivis midagi :) Sa kaotasid Jizerska Padesatkal 99-nda koha saanule vaid 22 sekundit. Nii et taevaisa anna nüüd lund, et sa saaks 100-nda koha ning me kõik teised sinu ette, eks.

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Samas ei maksa paljudel eilse võistluse tulemuste oasas meelt heita. Olud olid küll paljus osas ühesugused,kui samas väga palju (isegi liig palju)mängis rolli juhuslikkus: kuidas treffas tuulega,PP-l jumala õigus,osadel aegadel sõites puhus ikka julm tuul vastu ,vahel oli vaikne.Sama ka turistidega rajal,see probla suurim just hiljem startijatel.Aga võistlus oli kõva ja loodame ,et järgmine nädal kõik samad mehed stardis linna MV-l !!

 
At 11:19, Blogger Priit Pullerits said...

Kõva aeg, Mark Murdvee, 10.32ni ei küüni ma elu sees, kindel see. Spordis ei saagi kõik mehed võrdsed olla, keegi peab kaotama ka, et võitjail oleks võidurõõmu. Seekord olin kaotaja mina - aga ei mingit masendust. Hei, see oli ju uisustiil ja sain ise ka aru, et liikusin nagu lehm libedal jääl, ja 4,5 km on ikka midagi muud kui 45 km, mille jaoks ma olen treeninud ja mille jaoks mu 42-aastane organism on sobilikum. See ei tähenda, et ma 45 km maratoni võidaksin, vaid seda, usun, et maratonis oleks kaotusprotsent parimaile väiksem kui anaeroobses sprindis. Selles mõttes vaatab Markko Abel oma kommentaaris asja palju kainema pilguga.
Aga vahva oli igal juhul! Kiitus neile, kes võistluse ära tegid.

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa normaalne rada oli nende ilmatingimuste kohta, kartsin hullemat. Muidugi jääme noorematele harjutajatele alla, eriti sprindis.
Ehk vaid maratonidistantsidel ka "vanameestel" mingi shanss.

 
At 07:26, Anonymous Anonüümne said...

Nooremad oma sprindipõhise treeninguga paraku ei hakkagi kunagi pikemat maad taluma.

 
At 08:34, Blogger Priit Pullerits said...

See oleks kurb, jah, kui noortel tekiks nüüd, nagu Lenin ütles - aga see nimi ei ütle neile midagi - peapööritus edusammudest. Kahju, kui pikkadel maadel jääbki nendega võimekus tänavu võrdlemata.

 
At 09:09, Anonymous Anonüümne said...

Ohoo, täna on tekkinud väike loootus, et alates 14.02 läheb külmaks, nii umbes -15C kanti, aga kas ka lund sellise külmaga 17.02 piisavalt tuleb on veel vääga kahtlane.

 
At 07:41, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:47, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:50, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 

Postita kommentaar

<< Esileht