esmaspäev, detsember 10, 2007

Pullerits: Oli see alles karm nädalalõpp!

Mis siin salata: kohe pelgasin lau- ja pühapäeva. Need ei olnud sugugi lõbusad asjad, mida Kalmer Tramm, Eesti naiste suusakoondise treener, oli plaani pannud.

Lühidalt: pühapäeval ootas ees esimene kontroll-treening, mis pidi näitama, kuidas olen valmis pikaks tugevaks pingutuseks.

Aga ega laupäev ka meelakkumine olnud. Läksin trenni kell 12 ja tulin trennist alles kell 17 (kusjuures kõik on ju mul käe-jala juures, nii suusarajad kui ujula). Ja see, nagu öeldakse, oli alles soojendus pühapäevaks.

Laupäeval oli kavas 2:30 vabastiilis sõitu. Peab ütlema, et Swenori klassikarullidel uisu sõitmine pole suurem asi, eriti veel vihmamärjal rajal. Minek on väga vaevaline. Õnneks oli lõpus ette nähtud 30 minutit ainult paaristõugetega - siis sai normaalselt liikuda. Kokku tuli 34 km, sest uisusõidu sees oli pool tundi ka teatud harjutusi, mis tempo alla kiskusid. Ja lõppeks oli intensiivsuseks märgitud ikkagi "keskmine", mitte "tugev".

Pärast rullikusõitu oli ette nähtud tund ujumist, rahulikult, kergelt. Ja kui jooksuotsad kodunt rullikurajale ja rullikurajalt Arena ujulasse ja ujulast koju juurde liita, tuli puhast trenniaega ligi neli tundi.

Pühapäeval ootas ees juba tõsisem katsumus: ülesanne oli sõita 3:30ga klassikas vähemalt 50 km. Kuna lund ei olnud, tuli trenn teha Swenori rullidel, millest raskema jooksuga sõiduvahendeid annab vist otsida. Ausalt öeldes ei uskunud, et selle ajaga välja tulen.

Ent tulin. Ja aega jäi ülegi. Kui Tähtvere spordipargis 60 ringi ehk 51 km sõidetud sai, oli aega kulunud 3:20. See tähendas, et tuli veel kolm ringi teha. Nii saigi kokku 63 ringi ehk 53,55 km ja aega kulus 3:30.50. (Õhtul lisandus veel pool tundi jooksu kah, kokku puhast trenniaega 4:11. Üks miinus siiski: Madshusi kombisaabas hõõrus nii pika pingutuse peale kanna siseküljelt naha maha. Tuleb vist edaspidi mõni aeg vanu saapaid pruukida, et jalg paraneks.)

Lisagem kontekst. Kui sügisel Andrus Veerpalult küsisin, milline on olnud tema selle hooaja eelne kõige rängem trenn, ütles ta, et natuke üle kolme tunni rullidel paaristõugete, mil ta läbis enda hinnangul 45 km.

Kui nii, siis sai Veerpalu rängim trenn nii ajaliselt kui tempolt üle löödud. Tõsi, olgem ausad, mul oli ainult pool sellest maast paaristõugetega, umbes pool oli ühesammulise paaristõukega. Ent ega mul pole jalg ka nii haige olnud, et ainult paaristõuketööd oleks saanud treenida, nagu on treeninud Veerpalu. Ja ma pole sugugi kindel, et ühesammuline paaristõuge on Swenoritel paaristõukelisest sõiduviisist kiirem. Mulle küll nii ei tundu. See-eest tuli mul pool maad murda läbi võrdlemisi tugeva vastutuule ning ehkki rajal tõuse polnud, polnud seetõttu ka laskumisi, kus luuslanki lasta - kogu aeg tuli töötada, vahetpidamata.

See kõik ei tähenda loomulikult kaugeltki seda, nagu võiks hakata hellitama lootust, et võiksin Veerpaluga sammu pidada. Kus nüüd sellega. Hea, kui talle 5 km peale üle 2 km ei kaota. 1,5 km pikkune kaotus oleks juba väga hea tulemus. Selline on reaalsus, paraku.

Aga ega võistlus käigi Veerpaluga. Võistlus käib teiste minusugustega.

Nüüd sai kolmanda neljanädalase tsükli kõige raskem nädal siis õnnelikult läbi. Treeningtunde tuli kokku 14:23. Seda sai küll ligi tund rohkem, kui Kalmer Tramm oli kavandanud, aga pole hullu - nagu varemgi, on lisaaeg tulnud eel- ja järeljooksude arvelt ning minut siit ja teine sealt pisut pikema suusatamise või ujumise arvelt. Nii et ületegemisest siin pajatama hakata pole mingit alust.

Lõpuks üks aus ülestunnistus: pealkiri valetab. Ei olnud see nädalalõpp põrmugi karm. Tagantjärele mõeldes täitsa vahva. Igatahes olen õnnelik ja rahul, et selle raskena näiva treeninguga ladusalt toime tulin.

Loodetavasti läheb kõigil konkurentidel ka lennukalt.

Foto 1: Andrus Veerpalu Otepääl treenimas. Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Andrus Veerpalu Davosis MK-etapil 4x10 km teatesõidus. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 3: Andrus Veerpalu Davosis MK-etapil 15 km sõidus paaristõugetega hoogu andmas. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 4: Andrus Veerpalu Davosis MK-etapil. Pulsikell on? On. Suutlikkust on? Näostki näha, et suurt mitte. Järeldus: ei pulsikellast kasu ole, kui treenitus pole piisav. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 5: Andrus Veerpalu Davosis MK-etapil teatesõidus mäest üles rühkimas. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix

32 Kommentaarid:

At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Tore, et Sa Vasaloppetil osalemist ei kaalu, muidu äkki saaksid blogi külastajad siit lugeda midagi veel veidramat, kui 60 ringi spordipargis.

Ja kui Sul treeningul tuli vastutuult murda, siis teine sirge peaks ju üsna suures pärituules olema???

Pole see Swenori rullgi nii aeglane, kui koguaeg korrutad... seega natuke ikka hoogu maha enda kiitmisel!

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

3.31 + pool tundi jooksu = 4.11?

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

ek see kõik lõpe jaanuaris-veebruris haigestumisega, siis kui väsimuse pealt hakatakse kiirust ja teravust tegema

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Viimane kommija võttis peaaegu sõnad suust... See kas sa "millegagi toime tulid" või "midagi üle tegid" selgub juba lähima 3-5 päeva jooksul.Elame-näeme.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, talve lubatakse heal juhul üldse paariks kuuks. Sellise ettevalmistusega peaks ka kaugemal toimuvaid maratone proovima.

Muidu raba musta maaga nii, et veri ninast väljas ja lund ei tulegi, või lumi oli siis kui mina haige olin.

http://www.physic.ut.ee/~mkaasik/pikkilm.htm

 
At 17:15, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge unustage mu treenerit, kes just õpetas ja hoiatas, kuidas tervist hoida. Tean isegi, et asi on piiripealne ja immuunsüsteem on nõrk, sest koormused on suured, aga teen kõik, et end maksimaalselt hoida. Palja pea ja paksu sallita te mind linnapeal juba ei näe. Ja vitamiine neelan ka kahe suupoolega.

Aga lume tuleku või mineku vastu ei saa minagi mingi nõksuga.

Tjah, arvutus õige, trenniaega oli pühapäeval 4:11.

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Tubli!

Mahud on väga muljet avaldavad!

Mine proovi vahelduseks kui kiirelt libiseb suusk tehvandi ringil +3kraadises "pakases". Kliistri ilm! Ilmselgelt pole asjad võrreldavad ja sealt võiksid oma raskemaid treeninguid proovida.

Mulle näib et nn. Tähvere kvantiteet hakab Su treeningutes kvaliteeti sööma.
;-)

Oled varem kirjutanud, et ei lähe sinna(Tehvandi) ringile ennast hingetuks sõitma - Pulsokaga poleks Sul seda probleemi.

Seega... pakun et P.P. `d näevad Paporazzo suustajad vaid Tähtveres mitte Tehvandil, seal vist neid ei olegi aga seda kes need täpsemalt on teab P.P. öelda.

;-)

Jõudu!

P.R.

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa tore, perega veedetud nädalalõpp!

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Ennustatakse paljuaastasest keskmisest soojemat ja lühemat talve
Palju õnne suusasportlased!

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Ennustatakse paljuaastasest keskmisest soojemat ja lühemat talve
Palju õnne suusasportlased!

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Kuuldavasti olla Priit koju telgi püstitanud ja pidi kodus olles enamus aega seal sees istuma ja perele läbi kilest akna lehvitama. Vaata mis veel välja tuleb.
Aga see näitab juba tõelist ja jäägitud pühendumust ainult pühale eesmärgile, nii nagu suurele spordimehele kohane.

http://www.vomax.ee/?head=2&pageid=27&language=estonian

 
At 18:26, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh eelmisele osutamast arengureservile. Seni veel siiski telki pole, aga miks mitte enne võistlust seda kasutada?

Aga paparazzo-suusatajaid polnud eriti ka Tähtveres. Üks oli, aga see lahkus, kui ma tulin, ja teine, kes hiljem saabus, lahkus ka enne, kui ma lõpetada jõudsin. Ma ise paparazzo-suusatajat ei tee, sest ega see aita tulemust paremaks teha, kui vahtida, mis moodi kes harjutab.

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Loen ja tõesti vaimustun.
No selle mahu pealt, Priit, pole alla 50 koha TM-il tõesti võimalik sihtida/sõita. (juhul, kui muidugi midagi ennenägematut ette ei tule -aga loodan et ei tule). Oleks meie noorsportlastel sellist indu!
Enne sind oli traaningmahtudes piiride katsetaja Emil Zatopek (kuni 80x400!!!/200 lõike ühe trenni jooksul+ soojendus ja lõdvestus, olen lugenud), kes küpses eas alustades jõudis teadagi kuhu. Oleks ta veel "õigesti" (nagu PP) treeninud mitte oma peaga ja kerega katsetanud?!
Ega ma nüüd ironiseeri üle poole sajandi vanuste ideedega paralleelitsedes, vaid püüan takka utsitada. Aga seda pole vist Priidule vaja, tal endalgi kena motivatsioonivedruke sees. Ise teeks hea meelega nii palju, aga hetkel ei jõua aja pärast pooltki Priidu mahust. Aga kas jaksaks -oleks veel samuti küsimus.
Igatahes usun nüüd, et paljud püüavad sulle ära teha rajal mees-mehe vastu, sest trennis ja näpuosavuses trükkimisel pole sulle vastaseid näha/lugeda.
NB! Kas sa puhkepulssi ikka mõõdad (või vähemalt võrdled koormusjärgseid päevi ja puhkepäevi - need vast ikka annavad pildi, kus oled) - see annaks pildi su tegelikust "riski tsoonis olemisest või mitte".
Al

 
At 22:17, Anonymous Anonüümne said...

kujutan ette et varsti ostavad segasemad harrastajad endale aplimajatelgid koju, vaja TM kõvasti sõita ja naabrimeest võita iga hinnaga ja iga võimalusega mis pakutud

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

on aasta 2014, Sotsi olümpia aasta
ja lõpuks on Eestil välja panna 4 tugevat meest teatesõiduks, kahjuks peab Alaver tunnistama et see 4jas ei ole tema kätetöö vaid sellega sai hakkama hoopis Kalmer Tramm Eesti naiste A või oli see B suusakoondise treener (mis vahet siin on).
Avavahetust alustab endiselt meie raudvara 43 aastane Andrus Veerpalu kes annab teate edasi teisena Norra järel ja Soome ees, teist vahetust sõidab 49 aastane suur tulevikulootus Priit Pullerits ning tal õnnestub lõpuosas Harri Kirvesniemi lapselapsest ja Björn Däehlie pojast mööduda, Lembitu Kuuse heitab aegu kus PP üritas jõuda TRM esisaja hulka aga treenis nii kõvasti sel hooajal, et võitis endalegi üllatuseks 2008 TM. Jaak Mae pannakse sõitma jällegi vabaehnikat ja ta sõidab hästi Eesti on medalikolmikus, 4 vahetus igavene noor lootustandev Rehemaa toob Eestile kauaoodatud medali. Kuuse, "Kas näeme seda meeskonda ka 4 aasta pärast koos", Pekk, "Ei usu ma arvan et Jaak ja Andrus lõpetavad oma hiilgava karjääri, kuid PP ja Rehemaa, miks mitte näha teda 2018 ja ka isegi 2022 olümpial koos Anduse ja Jaagu poistega püüdmas Eestile uut medalit" :)

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

Kui nii suure mahuga trenni teha siis võiksid kombisaabaste asemele küll ikka eraldi korralikud mõlema stiili paarid osta! Vahe on ikka märkimisväärne!

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

aru ma ei saa. Ühes artiklis 2-3 korda kiruda Swenori rulle ja ikka neid kasutada. Võta midagi muud siis.
sama asi saabastega. Tõenäoliselt olid säästurezhiimil kui saapad ostsid. isegi poolproffid ostavad eraldi saapad ja nüüd tulevikulootus sõidab kombisaabastega

 
At 08:55, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, semud ja konkurendid, heade nõuannete eest, mis osutavad reservidele. Et alpitelk ja saapad - tänud vihjete eest!

Aga midagi nii vaimustavat ja naljakat, nagu 22:53 kirjutatud, pole ma juba aastaid lugenud. Jääb mulje, et Mart Juur on käinud siin toksimas.

Samuti aitäh Al-ile 20:32 innustava ja positiivse läkituse eest.

Jätkugu Teil mõlemil ka jaksu ja tahet ja tervist - tegite mul päevale hea alguse. Suur tänu!

 
At 11:29, Blogger Priit Pullerits said...

Hei, pulsikellajängrid! Kas sissekande pildil Veerpalu pulsoka näitu pärast MK-etapi lõpetamist vaatasite? Kui ei, siis teadke, et see on 168.

Ja nüüd olge nii targad ja öelge, mis see näitab ja mis siit järeldama peab!

 
At 11:47, Blogger Rivo said...

mis demagoogia. antud näidu pealt, tausta ja Andrus Veerpalu andmeid teadmata, võib sellest mida iganes välja lugeda ja arvata (millel võib reaalsusega vähe ühist olla). ainult näit pole oluline ja ainult sellega pole ju midagi peale hakata, kui ei tea konteksti.

aga see, et ta kella kasutab, ka võistlusel, näitab huvi ja hoolivust oma tervise vastu ning seda, et kõike enesetunde järgi reguleerida ei saa.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Priit, selle viimase sissekande mõte jääb mulle küll häguseks. Kas sa püüad sellega jälle väita pulsikella mittevajalikkust. Järeldusi sellest oskavad teha vaid A.V. ise ja M.A. kui treener. Meil puudub selleks minimaalnegi taustinfo. Kui minna demagoogiasse, siis me ei tea ju sedagi, mida see nr 168 pulsikellal näitas- kas hetkepulssi, kogu sõidu keskmist pulssi või momendi pulsi % maksimaalsest pulsist. Polari puhul on kõik kolm varianti võimalikud. Me ei tea milline on ajaperiood finišeerimise ja foto tegemise vahel- 20 sekundiga pulsi langus 20 lööki ja tulemus on hoopis teine. Me ei tea viimase kilomeetri rajaprofiili ja finišisirge pikkust. Teleri pildi järgi oli enne finišit langus ja ega finišsirgegi väga pikk ei olnud. Ni et selle järgi mingeid järeldusi teha küll ei saa.
Aga Priit kui sa pulsikella kasutaksid, siis sa teaksid kui kiiresti võib suusasõidul hea treenituse korral pulss langustel taastuda, siis sa teaksid mitme sekundi järel peale max pingutuse algust pulss reageerima hakkab ja siis sa teaksid mida tähendab kui võistluse teise poole keskmine pulss on oluliselt madalm kui esimese poole oma.

 
At 13:21, Blogger Priit Pullerits said...

Hurraa, Ain on taas tagasi - ja kohe on diskussioonil väärt jume; keegi paneb ikka paduteaduslikult vastu, mitte ei lase end minu demagoogiast lollitada. Loomulikult oli mu viimane remark puhas hämamine. Mille peale võiks nüüd vist küll öelda, et kes siin veel pulsikella teema tõstatab, see peab karistuseks selle ka ära ostma.
Nii et vahetame teemat!

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Panime Verpsi pilti loomulikult tähele ,oli ka asjakohane komm, mis kahjuks on jäljetult küberavarustesse haihtunud ,aga mõte oli selline:

Kui Verpsil 168 pulsi juures on nii viril-krimpsus nägu siis vormiga kiidelda ei ole (veel) tõesti põhjust.

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

pullerits, kas sul tähtvere ringist juba siiber pole?

 
At 23:50, Blogger Vana Kala said...

Hale norimine Priit. Veerpalu näost on ju näha, et ta on tükk aega juba toigaste otsas vedelenud ja hakkab finishi pingutusest just välja tulema. Seega 168 l/m on arvatavasti hetkepulss ca 20 sekki pärast finishit, Mis tähendab, et finishiliinil oli pulss vabalt üle 180. Pealegi ärme unusta, et fotograafid otsivad ainult emotsiooni ja teevadki klõpsu siis kui kangelane (juhuslikult Eesti parim suusataja) tablood hakkas otsima, et oma saavutatud kohta teadvuses fikseerida. Igatahes väga hale katse eneseõigustuslikku intriigi punuda. Praegu näitab see seda, et sa vist ei jaga pulsindusest muhvigi. (kahjuks) Kui sa tahaks eesti asja ajada, siis teeksid sa selle pulsivärgi endale selgeks ja räägiks ka laiematele rahvamassidele, et kuidas on õige oma tervise eest hoolt kanda ja mitte ületreenida.

 
At 10:58, Blogger Priit Pullerits said...

Jyrx, eile suusatasin koos endise tippratturi Sven Jõgilaga - mina rullsuusatasin, tema rulluisutas, aga püsisin tempos -, kes küsis, ega ma jumala eest pulsikella kasuta. Vastasin, et loomulikult mitte.

Ma ei saa aru, mida ma pean siin veel kellele selgeks tegema. Olen jua tükk aega rääkinud, et ega pulsikell treeni, mees treenib.

 
At 11:54, Blogger Vana Kala said...

Jutt käis ju Veerpalust ja tema pulsi väärast tõlgendamisest sinu poolt! Hiilid jälle teemast kõrvale :) Muide see amatööri (küll endine tippsportlane aga ikkagi) tempos püsimine treeningul pole ju mingi näitaja. Palju olulisem on teada kui mitu protsenti saa oma 1 tunni keskmisest võimsusest treeningu ajal välja pigistad. Seda sa ei saa kunagi teada ainult oma ringiaegu imetledes. Tõsi kui huvi on ainult kõva trenni teha, siis polegi see fakt oluline :)

 
At 07:46, Anonymous Anonüümne said...

I like this! good! :)

Roletai
automobiliu nuoma kaune
meksika
DVIRACIAI

 
At 07:35, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:41, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:47, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:50, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 

Postita kommentaar

<< Esileht