esmaspäev, oktoober 22, 2007

Pullerits: Kui jooksjad surevad, siis miks suusatajad elavad?

Kui jooksumeeste laul on lauldud, sest heaoluühiskonna mugavus tapab ja inimesed on laisaks läinud, nagu sai kirjutatud eelmises sissekandes, siis paradoksaalne on see, et mõned vastupidavusalad veel elavad. Näiteks jalgrattasõit ja suusatamine. Ja sõudmine samuti.

Järelikult teooria, et mugavas Lääne ühiskonnas pole karmile pingutusele enam kohta, siiski ei kehti?

Äkki seletab suusatamise ja rattasõidu ja sõudmise edasikestmist tõsiasi, et neil aladel pole mustanahalisi? Mäletan, kuidas Jaan Martinson SL Õhtulehest püüdis mind viimase Saku Suverulli ajal veenda, et rattatreener Rein Kirsipuu olla öelnud, et neegrid ei saagi ratast edukalt sõita, sest neil puuduvat mingi spetsiifiline lihas. See jutt tundus mulle imelik - ja kuna märkasime VIP-telgis VIPidest järele jäänud palakesi nokkides sealsamas Rein Kirsipuud ennast, saatsin Martinsoni temalt äsjaöeldud väitele kinnitust koguma.

Sealsamas kõrval seisis ka endine profirattur Jaan Kirsipuu, kelle kõrval seisis omakorda tumedanahaline tantsijanna Monika Tuvi, ja kui Martinson siis Rein Kirsipuult otse küsis, kas tema on rääkinud, et neegritel puudub rattasõiduks spetsiifiline lihas, kinnitas Kirsipuu seenior, et tema sellist juttu küll pole ajanud.

Aga see polegi tähtis, kas neegritel on mingi rattalihas või mitte. Ega neegerjooksjad ole valgetelt midagi ära võtnud, vaid valged ise on jooksurajal viletsaks jäänud. Meenutagem: Enn Sellik jooksis 1978. aastal Prahas EM-võistlustel 10 000 meetris suurepärase aja, tänaseni kehtiva Eesti rekordi 27.40,61, aga oli sellega alles kaheksas. Tänavu polnud Euroopal aga ainsatki jooksjat, keda Osaka MMil 10 000 m distantsil välja panna. Nii et neegrite pealetungiga ei saa küll valgete allakäiku jooksus seletada. Mis tähendab, et ei maksa neegrite puudumisest rattasõidus, suusatamises ja sõudmises otsida ka seletust sellele, miks need alad Eestis siiski õilmitsevad.

Suusatamise puhul on Eesti edu seletamine lihtsam. Nagu lausus mulle endine tippjooksja Rein Valdmaa, on suusatamine mingil määral siiski marginaalne spordiala. Kandepind on tõepoolest ju palju ahtam kui jooskmisel - Põhja- ja Kesk-Euroopa. Kõik. Eesti geograafiline asukoht on selle harrastamiseks lihtsalt igati soodne.

Teiseks, raske on vastu vaielda ka Valdmaa teisele tähelepanekule, et suusatamine ei ole kaugeltki nii kurnav nagu jooskmine. Tõepoolest, kes mõlema alaga tegelenud, teab ju, et joostes hakkab juba paari kilomeetri järel hirmus valus ja algab suur kannatamine, samas kui suusatada võib oma võistluskiirusel ka tublisti üle kahe tunni ning häda pole suurt midagi.

Sama, tuleb Valdmaaga möönda, kehtib ka rattasõidu kohta. Kuigi treeningud ja võistlused on pikad, ei tule seal oma keharaskust kahel jalal kanda - see ala, ütleme nii, on istuva eluviisi harrastajaile. "Mina ei saa rattaga isegi nahka märjaks," tunnistas Valdmaa. Või vähemasti ei saa nahka nii hõlpsalt märjaks, lisaksin omalt poolt, nagu näiteks joostes. Pealegi, nagu märkis Valdmaa, saab rattasõidul jalga sirgeks lasta. Ja ka suusatamises on küllaga passiivseid ehk hingetõmbehetki.

Aga ometi ei arva ma, et vähem intensiivne töö on ainus põhjus, miks jalgrattasõit ja suusatamine on Eestis jooksmisest paremal järjel. Suusatamise tugitalaks on kindlasti korralikult ülesehitatud süsteem, mida jooksmises ei ole. Kui jooksjad nokitsevad kõik enam-vähem omaette, siis suusatamises käib plaanipärane töö alates lastest ja lõpetades täiskasvanute koondisega. Just selles on edu võti. Sest vaadake, kui Eesti suusatamises keegi naistega ei tegelenud, koosneski koondis üksinda Kristina Šmigunist. Järelkasvugi õieti polnud. Nüüd on hakanud midagi tekkima.

Aga selleks, et rajada süsteem, on vaja fanaatilist eestvedajat. Selleks on suusatamises koondise peatreener Mati Alaver.

Ja ongi kogu suusatamise edu loogika.

Jalgrattaspordis suusatamise edu loogika aga ei kehti. Unustage ära - ega Elion Cup ole mingi süsteem. Nagu ei ole järvejooksud mingiks jooksjate kasvulavaks, ega saagi olla. Aga mingi nipiga meil mehed - ja nüüd ka koguni naised - välismaale profiklubidesse muudkui pääsevad. Miks see minu arust olematu või kesise süsteemi ja olematu eestkõneleja tõttu ikkagi nii on, las seda lahkavad minust targemad mehed.

Ja sõudmise kohta ei hakka üldse sõna võtma. Seda olen teinud ainult kuival maal - sõudeergomeetril.

Foto 1: Aivar Rehemaa (keskel) sai tänavusel Saku Suverullil kolmanda koha. Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Pikamaajooks - ainult neegritele. Kenenisa Bekele (nr 531) ja Sileshi Sihine ( nr 539) Etioopiast võitsid Osaka MMil 10 000 meetri jooksus kuld- ja hõbemedali. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 3: Kenenisa Bekele (nr 21) jääb Shanghai GP-l Keeniat esindava Daniel Kipchirchir Komeni järel teiseks. Foto autor: AFP / Scanpix
Foto 4: Rattasõit - ainult valgetele. Itaallane Alessandro Petacchi võidab Pariis-Toursi võidusõidu. Foto autor: AP / Scanpix

26 Kommentaarid:

At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

Maailm populaarsem sport on jalgpall, ehk kõik kes jalgpalliga tegelevad teevad ka jooksutrenni. Sellisel juhul tegeleb ligi 90% maailmast jooksmisega. Kui meil võib jooksmine olla hobi nr. 1 siis mõnes maailma kohas on see töö nr 1.
Tundub, et meile kui väikerahvale on antud tõsine sõnum, et kui tahad maailmas läbi lüüa, siis tee seda tehniliselt raskel alal. Jooksmine jääks siis vaid rahavajooksu tasemele ja sellega võiks ainult suusatajad mahtu koguda.
Eesti lipp ei suuda igavesti kõikjal lehvida.

 
At 15:47, Blogger Priit Pullerits said...

Aga Eesti on ju olnud heade jooksjate maa. Alates Jüri Lossmanist kuni Enn Sellikuni, vahepeal ka hulk häid tegijaid.
Küsimus pole selles, et lipp ei suuda kõikjal lehvida, vaid küsimus on, et jooksjate lipp on hirmus longus. No kuulge, 800s saab 1.56-ga nüüd vist igas Eesti jooksus A-finaali, aga omal ajal ei saanud ma sellise ajaga vist eriti esimese veerandsaja sissegi.

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

"Tänavu polnud Euroopal aga ainsatki jooksjat, keda Osama MMil 10 000 m distantsil välja panna." Osama-Osaka - hästi paned Priit.

Aga sellest ei tahtnud ma. See kui mõni mees ei saa rattasõiduga nahka märjaks näitab pigem seda, et ta ei pingutanud piisavalt. Kummaline on lugeda arvamusi inimestelt alade kohta, mis pole nende põhialad.

Mis puutub jooksu. Andke nüüd andeks, aga kas omal ajal joosti ikka kindlasti puhtalt pudru pealt?? Samas kuhu on kadunud Soome ja Inglismaa kõvad jooksjad??? Ka Hispaania-Portugal on taganenud viimastel aastatel. Kokkuvõttes on asi ikkagi konkurentsis - neegrid ruulivad!!!! Kusjuures see on ka teaduslikult tõestatud - mingi aeg tagasi oli telkus dokumentaal, kus ports Taani (oli vist) teadlasi läks Keeniasse asja uurima. Uuriti igast "legende" ja lõpuks jõuti mingi füsioloogilis-anatoomilise eripärani, mis panebki musta mehe kiiremini liikuma. Või siis oleks õigem öelda efektiivsemalt. Sa Priit näita üles uurivat ajakirjandust ja leia see dokumentaal üles!

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Minu teada see "eripära" seisneb selles, et Keenia ja Etioopia jooksjad treenivad lihtsalt pidevalt suurel kõrgusel üle merepinna.
Ning täpselt nagu Rax mainis, siis antud maades on jooksmine töö e. reaalne on sellega leiba teenida ning üldisest vaesusest pääseda, mitte nagu heaoluriikides.

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Härrased targutajad!
Ka pudru pealt on võimalik kodus treenides tugevalt joosta. Alla 14.00-i jooksin 5000m nii mõnigi kord, kuid soojal maal treenida õnnestus enne seda vaid loetud korrad.
Treenida on vaja ning valu kannatada. Mitte kegi ei saa teie eest ära teha seda tööd, mis on vajalik TULEMUSE saavutamiseks. Dieedid ja varustus(korralikud jalanõud, riietus, tester)on vaid abivahendid ning õige tee peal hoidjad.
Tippe ei tule, kui keskmine tase ei tõuse. Ja seda KESKMIST ei ole hetkel tõesti kusagil näha. Võime targutada palju, aga nii see paraku on.
Asja parandab tõesti vaid korraliku süsteemi loomine.

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Palju on vist tahta, et igal ala oleks Eesti sportlne medali konkurentsis. Meid on ainult suurema linna ühe linnaosa jagu.

 
At 08:09, Blogger Priit Pullerits said...

Olen Rein Valdmaaga sada protsenti päri. Enamikul arutlejatel läheb aur selle peale, miks meie EI SAA treenida, kuigi saaksime küll, ja miks TEISED SAAVAD, sest neil on vaja tööd teha, et vaesusest pääseda (nagu me kõik siin supleksime kullas juba...) ja neil on kõrgmäestik jne. Aga see teiste saamine ei seleta põrmugi seda, miks 1960-1980ndail inglased said, uusmeremaalased said, ameeriklased ka said, isegi sakslased said (Willy Wühlbeck oli ju esimene 800 m maailmameister, Hans-Peter Werner võitis EMil 800 m-s Coe'd, olid Busse ja Wagenknecht (?) ja kes kõik veel) - ja eestlased said kah. Mitte et nüüd aafriklased paremaks oleks läinud, vaid valged mehed on ise kehvemaks läinud. Kunagi kirjutasin Sporditähes sellest pika analüüsi - pean selle uuesti välja vist otsima ja siin üles riputama, kuigi ei taha siin blogis vanu asju korrata.
Ja teiseks, tõepoolest, meil tegeldakse väga palju igasugustele abistavatele vidinatele panustamisega, umbes nii, et kui sain uue pulsikella, millel on 8 funktsiooni asemel 24 funktsiooni, siis 5000 m tulemus peaks paranema kohe poole, kui mitte terve minuti jagu. Sõbrad, sellest ei parane te tulemus isegi mitte üheainsa sekundi jagu, kui trenni ei tee, targalt ja tugevalt. Kõik. Ei midagi enamat.

 
At 08:16, Anonymous Anonüümne said...

Ei mäleta nüüd, kas järgnevat linki on siin blogis pruugitud. Aga igatahes lugege ka jooksjate blogi.

http://maratonlased.blogspot.com/2007/10/pikamaadistantside-tulemuste-areng.html

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

Kuna pea igas postituses tehakse pulsikella maha, siis kuulaks lõpuks ära mida Priit just võidab, kui pulsikella ei kasuta?

 
At 13:21, Blogger Priit Pullerits said...

Minu pulsikella-kriitika põhjus ei ole see, nagu oleks pulsikell väga kahjulik asi, vaid see, et seda üle ei tähtsustataks. Kahjus Eestis seda just tehakse. Niisiis veel kord: tehke trenni, mitte ärge lootke, et pulsikell jms aitavad iseenesest tulemust paremaks teha!

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Miks Eestis pikamaajooks kehvakeses seisus, on pikem teema, mille juured ulatuvad rahvuse demograafiani välja. Samas juhin tähelepanu, et siin blogis on omavahel sassi läinud kaks väga erinevat lähenemist: eliiti pürgija kestvussportlane peab suutma pingutada ka siis, kui on juba niigi valus ja tekib tunne, et enam pole kuskil juurde võtta (nagu ka Rein Valdmaa endise profina siin väga õigesti mainib). Kui aga üle 40-aastane harrastaja lähtub treeningutel ainult pingutuse ja valu kannatamise printsiibist, on üsna varsti põhjust rohkem arste kui võistlusi külastada.

Priit, minu poolt sulle uued võistlussuusad (vahet pole, kelle toodetud), kui Tartu Suusamaratonil 100 sisse sõidad! Tänast terviseriske tajumata treeningu juures jäävad suusad kindlasti minule...

 
At 14:25, Blogger Priit Pullerits said...

Simmo Kikkas, seesugune katse mu eneseusku õõnestada ei anna mitte mingisugust tulemust. Tuleb ikka uskuda endasse, mitte teiste subjektiivsesse arvamusse. Eile tegin õhtul pimedas prožektorite valgel poolteist tundi imikat, ei näinud kedagi teist harjutamas (see oli 6 ja 8 vahel ehk parimal harjutamisajal) ja see, et olen ühe vähesena valmis tegema seda roppu ja tüütut tööd - see tõstab enesekindlust. Rääkimata teaduslikest treeningplaanidest. Selle imika sees olid ka lõigud - ja oomaigaad, ma lausa lendasin hüpetega mäest üles ega saanud aru, miks treener küll nii pikad taastumispausid vahele pani. Ja miks lõigud nii lühikesed olid. Ma suutnuks kaks korda rohkem poole lühemate pausidega. Vohh!

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Eeeh, ei tahtnud mina kedagi ega midagi õõnestada, kaugel sellest - pakkusin välja lisamotivaatori! :-)
Tundub, et see eneseusk pole siis eriti tugev, et iga väikesmagi asja peale kõikuma lööb?

Mis puutub Eesti senistesse jooksutippudesse(ja ka suusatippudesse), siis olen veendunud, et nad on kõik olnud targad treenijad, keda lisaks treenerile ja saavutusvajadusele on aidanud ka terve mõistus. See viimane komponent on tipus tihti määrav ja selle arendamine kõige raskem.

 
At 23:12, Blogger Vana Kala said...

Need taanlased tõestasid oma dokfilmis ju veenvalt ära, et neegrite jalanumber on pisem, mis võimaldab neil väiksema energiakuluga jalgu edasi-tagasi liigutada.

Kahtlejad võivad võrdluseks uurida, et mis suunas liigub suuskade, saabaste ja keppide kaal ja mis põhjusel.

Ning põhjus on kahjuks puhtalt geneetiline. Kahjuks ei võimalda see ka tublidel eurooplastel aafriklastega konkurentsis püsida.

 
At 08:20, Blogger Priit Pullerits said...

Kui juba peenanalüüsiks läks, siis lisaksin omalt poolt, et valgete meeste jalad on karvasemad kui neegritel, ja mida hirmsat tähendavad karvased jalad kas või rattasõidus - sellest on viimasel ajal vähemalt Postimehes pikalt-laialt juttu olnud. Jah, ei ole spordis pisiasju. Või õigemini: kõik taandub lõpuks pisiasjadele.

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Väike kommentaar mustanahaliste ratturite kohta, nimelt viibisin hiljuti ühe kariibi mere saarel, mille elanikke arv on Tallinna elanikke arvuga võrdne, ning seal nägin teedel mittu korda colnago rattastel sõitvaid 4-6 liikmelisi gruppe 100% noored mustanahalied kreoolid vanemate juhendajatega koos.

 
At 07:34, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:46, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:49, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 08:59, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
soccer boots
coach outlet
nike chaussure
nike outlet
nike huarache
cheap jordan shoes
basketball shoes
off-white clothing
oakley sunglasses wholesale
moncler jackets

 
At 05:15, Blogger Unknown said...

qzz0606
yeezy boost
columbia sportswear
kate spade outlet
swarovski outlet
nobis outlet
canada goose jackets
chicago blackhawks jerseys
christian louboutin shoes
ugg outlet
light up shoes

 
At 09:01, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
giuseppe zanotti sneakers
adidas yeezy
nike air max 95
ugg boots clearance
polo ralph lauren outlet
ugg boots clearance
off white nike
ralph lauren uk
mlb shop
saics running shoes

 
At 05:23, Blogger jeje said...

huaraches
ecco outlet
canada goose outlet
christian louboutin outlet
nike blazer
soccer shoes
true religion outlet
coach factory outlet
ed hardy clothing
fitflops sale clearance

 
At 05:50, Blogger Unknown said...

nfl store
golden goose starter
cheap nfl jerseys china
ultra boost
curry 5
nmd r1
lebron 13
nike huarache
kobe 9
adidas eqt

 
At 10:19, Blogger miki said...

0815jejechaussures foot nike soldes Envie de marcher Nike Roshe Run Motif Baskets dans la lune? »C'est sans aucun doute l'évaluation la plus flatteuse de Lunar: les consommateurs sont persuadés que asics gel lyte 5 bordeaux les baskets de sport ultimes doivent offrir une excellente absorption des chocs, baskets nike air max plus tn une stabilité supérieure et une légèreté suffisante. C'est souvent un air jordan 1 mid blanche briquet fascinant et étrange dans la mesure où il y a vraiment un coupe-cigare asics gel glorify homme avis guillotine intégré! À propos de l'avant de votre Blazer Optimus air jordan 11 low citrus price est généralement un cutter tenu magnétiquement qui glisse et s'éteint. Une paire pull nike air jordan qui ne sortira pas à chaque fois que vous créez une courte tranche dans la asics gel lyte 3 rouge homme pas cher zone dure.

 
At 04:11, Blogger Unknown said...

jinyi921
longchamp outlet
coach outlet
ralph lauren polo
converse trainer
moncler outlet
coach factory outlet
ralph lauren polo
ultra boost 3.0
pandora charms
pandora outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht