esmaspäev, oktoober 08, 2007

Pullerits: Allaandmine keelatud!

Nädalavahetuse eel helistas kolleeg ja küsis, kas kirjutaksin esmaspäevasesse lehte meediaarvustuse värskelt ilmunud Eesti Playboyst. Teadagi, miks ta minu poole pöördus: kõik Ameerika ajakirjandusse puutuv on minu spetsialiteet. Paar aastat tagasi ilmus mul selleteemaline 200-leheküljeline suures formaadis õpikki. Aga kolleegile pidin ära ütlema, isegi arutellu ei saanud laskuda, ja teate, miks?

Sammusin parajasti kodu poole ja kõik mõtted olid suunatud eelseisvale kahetunnisele rattatrennile. Nii ma siis kolleegile ütlesingi, et tead, ma isegi ei mõtle millelegi sellisele - eriti veel Playboyle -, mis võiks tähelepanu mujale juhtida ja trennile keskendumist segada. (Ja et see jutt pole bluff, siis vaadake tänast Postimeest: seal kirjutab Playboy arvustuse sporditoimetuse pealik Peep Pahv.)

Pärastlõunal olin küsinud Art Soonetsilt, kes veel eelmine talv oli suusarajal arvestatav konkurent, et kas tuled mulle rattatrenni seltsiks. Ja kujutate ette, mis Soonets ütles: ta on ratta juba talvekorterisse tõstnud. Selle asemel vaatas ta sohval lösutades Eesti Päevalehes Andrus Nilgi reportaaži suusatajate laagrist Ramsaus ja uuris üksipulgi, mis varustusega pildile jäänud Jaak Mae ja Kaspar Kokk ja Aivar Rehemaa sõidavad.

Issand jessus, mis tähtsust sel on?! Kuigi Soonetsi teadmine igasugu võõrnimega suusavidinate kohta paistis olema suur, on fakt see, et nonde nimede teadmine ja eri marki jupstükkide eristamine ei aita tema suusatulemust absoluutselt sekunditki paremaks teha. Trenni tuleb teha, mitte pühenduda uurimisele, mis marki saapa või sidemega keegi teine treenib.

Nii ma siis ajasingi paar aastat tagasi Soonetsi organiseeritud-väljakaubeldud Postimehe valge-sinise rattavormi selga ja läksin Tartu Tähtvere spordipargi kruusasele sprindiringile (1,2 km) ihuüksinda pedaalima.

Kolm ringi sõidetud, kui hakkas palav ja viskasin dressipluusi seljast. Aga kohe hakkas sadama. Ja muudkui sadas ja sadas. Mõtlesin, et kümme ringi sõidan ära, siis lähen koju ja tulen homme trenni tagasi. Selle asemel läheks pigem ujuma.

Kümme ringi sõidetud, üleni märg, aga mõtlesin, et teen viis ringi veel. Siis saab plaanitust vähemalt pool tehtud. Kuid samas oli selge, et homme tagasi tulles ei ole asjal enam sama iva: ega mõte ole sõita kahe päevaga kokku kaks tundi, vaid korraga kaks tundi jutti.

Viisteist ringi sõidetud ja läksin sujuvalt üle kuueteistkümnendale. Ehk alustasin trenni teist poolt. Mis siis, et mu Adidase tossud olid selleks ajaks läbimärjad, nagu ka kiivrialune ratturimüts, mu ainus professionaalne varustus (ja seegi Allan Orase käest saadud), ja rattasärgi alune pikk kollane džemper ka.

Ja ehkki ainult pori ei prtisinud, vaid ajapikku läks ka pimedaks, tegin oma plaanitud 30 ringi ära. Ja igaks juhuks kaks ringi veel peale samuti. Koos paariminutilise trenni ja trennist koju sõiduga tuli treeninguaega kokku pool minutit vähem kui kaks tundi. Kilomeetreid kogunes 41 ja kui arvestada, et igal ringil on kuus tõusu keskmiselt 2,5 tõusumeetriga, siis sai tõusumeetreid 480, mida polegi vist nii vähe või?

Asja tuum on järgmine. Jaak Mae seletas mulle umbes neli aastat tagasi, et ega vihm trenni sega: alguses on viis-kümme minutit ebamugav, seejärel pole enam mingit vahet, kas sajab või mitte. Siit siis järeldus ehk õppetund: olgu ilmastiku poolest ükskõik kui ebamugav, trenni ei tohi ära jätta või katkestada.

Ja kes seda järeldust ei usu, sellele meenutan mitu aastat tagasi suusakoondise peatreeneri Mati Alaveri öeldut, et ega võistluse ajal keegi küsi, kas väljas tuiskab või sajab vihma või näpistab 17-kraadine külm. Võistlus algab kell 10 ja selleks peavad kõik ühtemoodi valmis olema. Aga sa ei saa olla selleks valmis, kui oled treeninud ainult laboritingimustes.

Kuid nüüd üleskutse neile, kes veel treenimist pole alustanud - võtke kähku jalad kõhu alt välja! Neljapäeva õhtupoolikul nägin Tähtvere spordipargis juba vähemalt nelja rullsuusatajat, nende seas M50 klassi kuuluv Kalle Kiiranen, füüsika-matemaatikakandidaat, kes mulle mullu uisustiilis Viru maratonil pikalt koha kätte näitas. Sõitis väga ilusa klassikasammuga, tegi vähemalt 20 ringi täis. Eile keskpäeval nägin samas, kui sprindirajal toimusid Tartu meistrivõistlused rattakrossis (kus, nagu valjuhääldist kuulsin, võitis naiste seas Grete Treier, ja kust Art Soonetsist isegi haisu polnud), kahte rullsuusatajat, kellest üks, minu silma järgi päris ideaalse suusataja kehaehitusega Aleksandr Grebennik, liikus uisurolleritel väga ilusa ja kerge sammuga, ning teine, Hawaii Expressi kollases-mustas vormis mees, näitas klassikas paaristõugetega nii jõulist minekut, et mul polnud lootustki kannul püsida.

Nii et konkurents tõotab sel talvel tulla ilmselt palju kõvem kui mullu. Ja trennide ära või pooleli jätmine ei aita kindlasti tulemust paremaks teha. Nagu ka tähelepanu pühendamine kõrvalahvatlustele.

Foto 1: USA tippujuja Amanda Beard, Playboy väitel maailma seksikaim alasti sportlane, ajakirja juulinumbri esikaanel. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 2: Playboy pakkumine meestele: pikad jalad ja kiired sportautod. Foto autor: Playboy / Corbis / Scanpix
Foto 3: Hiljuti surnud Anna Nicole Smith, Playboy viimase aja kuulsamaid modelle. Foto autor: AP / Playboy / Scanpix
Foto 4: Playboy modell Sara Jean Underwood, Playmate of the Year. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 5: Playboy jänkud. Foto autor: AP / Scanpix

21 Kommentaarid:

At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Mida Šmutov teeb?

 
At 11:01, Blogger Vana Kala said...

Minu kaastune. Selleks, et rattaga sõites pori liiga ei teeks, tuleb rattale korralikud porikad ja porilapid installida. Sellistega ei saa isegi tossud liiga märjaks vaid ainult niiskeks. Ratta treeningsõidul normaalsete kallete juures pole tõusumeetritel erilist tähtsust, sest käiguvahetaja saab natuke vatti. Juhul kui käike mitte vahetada, siis lähevad mahutreeningud liiga raskeks ja võib taastumise liiga pikaks ning raskelt üleelatavaks teha.

 
At 11:54, Blogger Andres P said...

Jeerum küll, Tähtveres 30 ringi lasta... mul hakkaks pea ringi käima. Otsi parem mõni linnalähedane kruusateedega piirkond ja sõida seal endale "rada" sisse. Vorbuse, Ilmatsalu ja Tõravere teede vahele jääb neid väiksema liiklusega teid küllaga. Ja vajadusel katkestamisvõimalused ka olemas.

 
At 12:05, Blogger Priit Pullerits said...

Andres, aga selles see võlu ongi, et suudad kõigele lisaks ka tüdimusega võidelda, sest mis need suusa- ja muud maratonid muud on kui üksjagu suur võitlus üksluisuse ja tüütusega. Ei ole mõtet endale elu liiga lihtsaks ja mugavaks ka teha.
Pealegi, mulle tundub, et need kruusateed pole ikka päris see, seal saab haltuurat teha, aga Tähtvere ringil - vaat seal pead kogu aeg tööd rabama. Ja kui miskit katki peaks minema, pole sa kuskil mitmekümne km kaugusel metsa vahel, vaid peaaegu koduukse all. See on kõva pluss.

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Endal muutub Vooremäe 10km suusaring rattaga sõites juba teisel korral tüütuks ja tuleb mina üksik radade peale.Ega ei leia ka naljalt võistlust kus peab 30 sama ringi väntama või suusatma.



Kas vastab tõele, et Šmutov olla välja surnud?

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Rutiinitaluvus on Priidu leivanumber, tundub.

 
At 13:24, Blogger Priit Pullerits said...

Šmutov istub mul siin toimetuses läheduses, kõrvaklapid peas ja pilk ekraanil, ning vastutab Elu24.ee külje eest. Ma kardan, et seda külge tehes on tal nii palju kõrvalahvatlusi, millest selle sissekande alguses just kirjutasin, et sporditegemiseks ei kipu eriti aega jääma.

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Oleme ausad, Priit tõi juba väikese ringi võlud välja. Alati võid katkestada plaanitud treeningu, kui selleks mingi põhjus peaks tekkima. Lisaks juhtub sellisel rajal ka vähem ootamatusi, kuna kõik augud, lombid ning optimaalsed trajektoorid on pähe kulunud.

Ma pole isegi kuulnud, et vormeli või kardisõitjad väga kurdaksid rutiini üle mis on tingitud ringide arvust. Samas tean ka rattureid, kes ei suuda samal marsruudil kahte päevagi järjest sõita.

Pealegi sõiduteel hämaras sõitmine kulutab raudselt ratturi närvi oluliselt rohkem, kui valgustatud ringil uhamine.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Palun jagage mõned näpunäited või harjutused, kuidas klassika rullsuusaga treenida. Minul õnnestub teha ainult paaristõuget ja vahelduvat paaristõuget. Vahelduvtõukel lähevad jalad laiali nagu pardil.

 
At 16:43, Blogger Priit Pullerits said...

Alguseks ongi paaristõuge ja ühesammuline paaristõuge piisav, et rullidega harjuda.
Hea harjutus on sõita ilma keppideta - jälgida ainult tehnikat, mitte kiirust. Tegin ise ka seda hooaja hakul ja teen edaspidigi. Käed käigu samal ajal, nagu oleks kepid käes, ikka ette ja taha. Olen nii sõitnud igas trennis 10-15 minutit.
Vahelduvtõuget on kõige parem sõita siis, kui on kerge tõusunurk. Siledal ei ole see ökonoomne ega tule ka kuigi hästi välja. Siledal peaks kasutama vaid sammuta või siis ühesammulist paaristõuget.
Eks see harjumine võtab aega. Mul eelmine aasta, üldse esimest korda rullidele astudes, olid kaks esimest trenni ikkagi puhas piinlemine. Ja need olid 1,5 tunni pikkused trennid. Siis hakkas tasapisi tulema. Nii et varuge kannatust ja püsivust.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

"..olgu ilmastiku poolest ükskõik kui ebamugav, trenni ei tohi ära jätta või katkestada".

Nii jäärapäine(ebaprofessionaalne) ei maksa ikka olla ! Jutt pole egamugavuses või tahtejõus vaid oma tervise hoidmises(tuletagem kasvõi meelde kuidas Andrus Veerpalu peale olümpiat ära külmetati).Eriti kehtib see rattasõidu kohta, kus ootamatu vihm+rattasõiduga igavesti kaasaskäiv tuul võivad paraja pahanduse korda saata,et mitte öelda -rikkuda kogu hooaja.

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Ilmast ja sportimisest.
Öeldakse, et rattasõidu jaoks ebasobivat ilma ei ole olemas, on vaid ebasobiv rõivastus. Tegelikkus on selline, et on ka ilmasid, kus ka sobiv rõivastus ei päästa.
Sel kevadel, märtsi algul sõitsin rattaga lörtsis ja tuules kaks tundi ning mõtlesin ühe Eesti rattaprofi (ei meenu, kes täpselt) sõnadele, et harrastaja ja profi vahe on see, et harrastaja ei pea koerailmaga trenni tegema.
Sellest treeningust alates ma enam sellise ilmaga trenni ei lähe, mille lõpus tuleb ennast pool päeva teki all üles sulatada.
Et minu puhul on tegemist inimesega, kes treenimisega (sihipärane, süsteemne tegevus) ei tegele, vaid käib nädalas kolm kuni viis korda enda lõbuks sportimas, siis usun, et võin endale seda luksust lubada ja sobivat ilma valida.

 
At 08:27, Blogger Priit Pullerits said...

Sarda ja Marko jutt on tegelikult õige ja hoiatav.
Teateid isiklikult rindelt: tuleb nohu ravida ja hella kurku hoida.

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

ilmaga on sedasi, et tuleb vahet teha kas on vastik ilm või ilm mis hakkab tervisele. vastik ilm pole põhjus, et trenn vahele / pooleli jätta.

rutiin... kuulun nende õnnelike inimeste hulka kellel pole seda probleemi - joosta ringil kodu lähedal on igal juhul mõnusam. kuulge, ma ei käi loodust vaatlemas vaid mõtlen oma sammule, vaatan ringiaega (mida ma metsa vahel eriti teha ei saaks) ja kuulan muusikat või mõnd kuulamisraamatut. näiteks ööülikooli loenguid või muid häid raadiosaateid (neid on, uskuge!), aga praeguseks on ka küllalt palju ilukirjandust näitlejate poolt sisse loetud ja saadaval.

lugupidamisega,
Jüri Kolk, tervisesportlane

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Kui pole võimalust keset päeva rattatrenni teha siis võiks ratta heaga ära talvekorterisse panna.Isegi kui rattur asendab oma tavapärase must-pruun-rohelise-kaitsevärvi (et teel võimalikult nähtamatuks jääda nagu 99%-l sõitjatest tavaks )ürbi millegi sobivamaga,paneb külge kõik alaväärsuskomplekse tekitavad viled,helkurid ja tuled,jääb ta vihmas ja videvikus,vastuliiklejate tulevihkudes pimestatud autojuhile täiesti nähtamatuks.

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Minul küll vile alaväärsuskompleksi ei tekita:)

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

anonüümne:

mul oli klassikarullidega (Pro Ski C2) vahelduvsammuga algul ka sama probleem ja mingil määral ka praegu (ühe jalaga), kuid 4.treeningkorral hakkas enam-vähem minema. Teadjad mehed soovitavad trenni algul ilma keppideta ja väga rahulikult sõita. Ja püüda rullidel libiseda.

 
At 07:34, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:40, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:46, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:49, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 

Postita kommentaar

<< Esileht