reede, august 24, 2007

Pullerits: Rulluisutamine? Tänan, ei!

Suured rulluisusõbrad lähevad nüüd pahameelest vahule, aga püüdku nad siiski rahulikuks jääda ja järgnev ära seedida. Siin on kümme põhjust, miks ei maksa tegelda rulluisutamisega.

1. See pole olümpiaala. Järelikult pole see ikkagi päriselt suur ja õige ala, olgu harrastajate arv milline tahes. Ja pole ka kuulnud, et ROK üldse kaalukski rulluisutamise võtmist olümpiakavva.

2. See on moeala. Rulluisutamine on saanud hirmus popiks, see on fakt. Aga õige ja tõsine spordimees ei ole selline, kes igasuguste moevooludega arutult kaasa jookseb - et kui kõik hakkavad ühel päeval petanki mängima ja Indrek Kelk otsustab selle ei-tea-mis-moel liita Klubi Tartu Maraton ürituste sarjaga, siis tuleb ka asuda suure hurraaga kuule veeretama.

3. Sel alal pole meil maailmatasemel tegijaid - igatahes mitte selliseid, kelle tegemisi üldsus ja meedia huviga jälgiks. Järelikult pole ka kellegagi end võrrelda, et oma taset teada saada. Näiteks suusatamisega on hoopis teine lugu. Kui kaotasin Haanja maratonil absoluutselt pidamatu ja peaaegu libisematu suusaga Algo Kärbile 40 km distantsil ainult 18 minutit, siis see näitab, et Eesti tipp pole enam kaugel. Ja kuna Kärp on Eesti koondise lävepakul, siis miks mitte ka maailma tipp. Raul Olle igatahes avaldas mulle kaks aastat tagasi arvamust, et kui teen kõvasti trenni, võin tulla maailmameistriks. Viiekümneaastaste seas. Aga sinna on palju aega, vahepeale jääb näiteks Vancouveri olümpia.

4. See on liiga naiste ala. Hiljutises Tartu rulluisumaratoni pressiteates kõlas igatahes rõõmus noot, et erinevalt jooksust või rattasõidust või suusatamisest on starti oodata äärmiselt palju naisi. Ärge nüüd valesti aru saage, nagu oleks mul midagi naiste vastu. Ei, vastupidi, mulle meeldivad naised sadu kordi rohkem kui mehed. Ma ei saa tegelikult isegi aru, mida naised meestes leiavad (ja ma ei hakka siin parem üldse rääkima meestest, kellele mehed meeldivad - seal on loodus neile hirmsa tünga teinud). Enamgi veel: kui ma oleksin naine, siis arvan, et mulle meeldiksid ka ikkagi naised. Vaat siis!

5. See on poosetamise ala. Mu naine, elukutselt eliitkooli õpetaja, on iseloomustanud neid, keda ta on juhtunud Tähtvere spordipargis rullitamas nägema, enamasti enesenäitajatena. Austan oma naise vaistlikke tähelepanekuid. Enamasti on need naela pea pihta tabanud.

6. See on mugavusala. Tähtvere spordipargi saepururajal jooksmas käies olen täheldanud, et isegi kui mul on kerge trenn, siis need, kes rulluisutades üksjagu kõva tempot arendavad, ei saa vähemasti hingamise järgi otsustades sugugi nii kõva koormust nagu ma joostes. See ka seletab ja põhjendab, miks rulluisutamisega tegeleb nii palju naisi. Rullitades võib vabalt tirri lasta, aga katsuge seda joostes teha - võimatu.

7. See on tervist ohustav ala. Miks muidu on tungivalt soovitav lisaks kohustuslikule kiivrile kanda põlve-, küünarnuki- ja kämblakaitsmeid. Seega, miks tegelda alaga, mis pakub nii palju vigastamise ja veristamise riske ning seada kogu muu ettevalmistus ohtu?

8. See ala ei anna ülakehale midagi. Õlavööde seisab enamasti ju täiesti jõude. Isegi jooksus saavad õlad suuremat koormust ja mängivad olulisemat rolli - miks muidu karjuvad treenerid staadionil lõpusirge hakul jooksjaile, et pane käed tööle, käed tööle! Jõude seisev õlavööde tingib keha ebaproportsionaalse arendamise, ammugi ei aita see suusatamises tulemusi paremaks saada.

9. See ei ole tunnustatud treeningala. Rääkige ükskõik mis ala esindajatega ja küsige, millega nad treeninguid mitmekesistavad, ning vastuseks on, et jooksmise, rattasõidu, ujumise, suusatamisega, isegi sõudmisega. Ei tule eriti meelde neid, kes kuulutaks, et rulluisutamine on oluline osa nende sportlikust ettevalmistusest.

10. Lõppeks, see on siiski mitmendajärguline ala. Kui ei usu, tulge ja vaadake või Saku Suverulli. Seal on ka kavas rulluisutajate võistlus, aga publiku huvi selle vastu on pehmelt öeldes leige ja ajakirjanduse huvi (seda tean küll sada protsenti väita) absoluutselt olematu.

Kas ma siis rulluisutamisest üldse ei hooli? Hoolin küll. Kavatsen pühapäeval minna Tartu esimest rulluisumaratoni oma silmaga kaema. Sinna kõrgeima mäe otsa. Seal peaks adrenaliini saama küll, kui vaadata, kuidas kõik see mass hirmsa kiirusega mäest alla hakkab sööstma. Parem ei hakka mõtlema, mis verdtarretavad pildid seal avaneda võivad.

Foto 1: Klubi Tartu Maraton pealik Indrek Kelk valmistumas rulluisutrenniks. Foto autor: Kalev Saar, Postimees / Scanpix
Foto 2: Rulluisutaja Londonis - tõestus, et tegu on moealaga. Foto autor: Chris Davies / ArenaPAL / Scanpix
Foto 3: Prantsuse modell rulluiskudel - tõestus, et tegu on naiste ja moealaga. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 4: Rulluisutajad Calis Kolumbias siruli maas - tõestus, et tegu on tarbetult ohtliku alaga. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 5: Kunstnikust rulluisutaja Guatemala Citys - tõestus, et tegu pole tõsiseltvõetava spordialaga. Foto autor. Reuters / Scanpix
Foto 6: 7000 osalejaga rulluisuvõistlus Lõuna-Koreas Soulis - tõestus, et tegu on arutult popi alaga. Foto autor: AFP / Scanpix

64 Kommentaarid:

At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas suhtud orienteerumisse, mis mõne koha pealt (olümpial mitte esindatus ja meediahuvi) on rulluisutamisega sarnane?

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

....seekord ei saa jätta hr Priit Pulleritsu hea-tujustatult kompleminteerimata.
Härra, Teid tõeliselt nauditav lugeda!
:)

 
At 12:30, Blogger Priit Pullerits said...

Orienteerumine? Hmm, ei oska kohe seisukohta võttagi. Las nad teevad, nohistavad vaikselt metsas omaette, vähemasti ei pooseta. Pigem on nende ala poosetamisele vastand - ja see tundub sümpaatne. Isiklikult ei tegeleks, sest see pole meinstriimala, seal pole oma Veerpalu, kellele kaotuse protsendiga arengut mõõta.
Cancaan - aitäh heade sõnade eest!

 
At 13:24, Blogger atsimuur said...

Male? Higiseks ei saa, seega mugavusala. Ülikonnad seljas, seega enese näitamine. Publikuhuvi kah üsna tagasihoidlik. Ent ehk tahab rulluisutaja hoopis midagi muud, kui ennast higiseks ajada, enda nö võhma treenida. Ehk ei saa treenija miski vigastuse tõttu joosta? Ehk tahab rulluisutaja treenida hoopis tasakaalu? Ehk meeldib talle see kõrgest mäest (mille otsa verd näha ihkav Priit end istuma sätib)alla sõites verre paikuv adrenaliin?
Mu väga sportlik sugulane, kes jookseb, sõidab ratast, suuska, uisku, ujub, mängib palli, käib kangisaalis, liigitab kõik spordialad kaheks: loomingulised ja mitteloomingulised. Loomingulised on ennekõike kõik pallimängud, kus kahte ühesugust mängu ei ole. Mitteloomingulised on rattasõit, kus ainult sõtkud, sõudmine, kus ei ole muud kui ainult tõmme tõmbe küljes, suusatamine, ainult lükka (ja lase mäest alla tirri :-)), ent sellegipoolest ei tee see ülisportlik keskealine meesterahvas iial ühtegi säärast avaldust. Sest need kõik on SPORDIALAD. Ja tema on SPORTLANE. Valdise sõpra Tulnuka filmist tsiteerides:"Omadega ei plõksita, mees!".
Kogu selle blogi üks nõrgematest sissekannetest kostub nagu keskkoolilõpetaja nabakeskne arvamus, kus kummitama jääb ainult üks sõna: MINA. Pole viga see läheb üle. Varsti tuleb ka MEIE, sportlased.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

On küll oma Veerpalu ja selleks on Olle Kärner, kes just maailmameistrivõistlustel noppis 17. ja 10. koha, mis pole küll kõrge koht, kuid vigastuse (operatisooni) järgselt suht hea.
Levinud arvamuse kohaselt, et orienteerujad on persse kukkunud jooksjad olen ise omal nahal tunda saanud, et jooksjad on hoopis persse kukkunud orienteerujad, sest O-meeste kiirus ja vastupidavus kuulub Eesti jooksjate hulgas kindalasti esikümne hulka. Võtame kasvõi Pirksaare.

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Mina pooldan Pulleritsu mõtet. On küll suht kahtlane ala, kus on rohkem võimalik viga saada, kui treenitud. Kuulub mõneti samasse klassi, kus rula ja mbx-i mehed. Mida järgmiseks - rula 10 km lükkamine?

 
At 13:55, Blogger Priit Pullerits said...

Et miks ma sellise rulluisukriitilise sissekande tegin (vastuseks atsimuurile)? Aga sellepärast - ja siinkohal pidasin nõu asjatundjaga -, et inimesed ei tegeleks mõttetult enesepettusega. Nimelt, kui eesmärgiks treenimine, siis selleks, et rulluisutades miingitki arvestatavat treeningkoormust saada, on vaja kepid ka kätte võtta, mitte niisama sirgete või poolsirgete jalgadega liuelda. Olen läbi suve näinud Tähtvere spordipargis vaid ühte sõitjat, kes kepid appi võtnud. Teised, seega, tallavad - õigemini, libisevad - paljuski tühja.
Tahaks, et inimesed enne ikka mõtleks ka, mida ja miks ja kuidas nad teevad. Paljud arvavad, et teevad rulluisutades sporti. Ei tee, kahjuks.

 
At 14:39, Blogger atsimuur said...

Priit, Sina arvad, et nad arvavad, et nad teevad sporti. Enamik teeb seda seepärast, et see meeldib, mitte seepärast, et see sport on. Priit seevastu liigutab end ainult siis, kui see liigutamine spordi alla liigitub. Ja teistel jalutada samuti ei soovita, sest ei ole ju sport. Jalutan, sest see sobib mu füsionoomiaga.
Mine ütle Stefan Holmile, et sa, mees, ei tee sporti, sest töötavad sul põhiliselt jalad. Võta kepid kätte ja hüppa siis. Kasvõi treeningul.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Rulluisutamine on juba olümpial olnud-Barcelonas 1992 oli rulluisu- hoki näidisalana .
Rull-uisk pole treeniv,pole sport(räägi seda juttu Kert Keskpaigale või Urmas Välbele) !? Järjekordselt näitad oma võhiklikkust treeningteaduses(või ärgitad diskussioonile?).Isegi paganama kepikõndi tehes on võimalik treenida anaeroobselt(kasuta pulsokat siis veendud selles isegi).

Kui jutt juba orienteerumisele läks siis soovitaks väärt lugemist väärt spordimehelt:
http://olle.sportnet.ee/uudis.php

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Priit, te peaksite Tähtvere spordipargi asemel suunduma mõnel õhtul linna piirile, Jõhvi mnt äärde. Seal on a) sportlaste kontsentratsioon 1 rajameetri kohta suurem ja b)ka keppidega rulluisutajaid ilmselgelt üle ühe. Mis puudutab ajakirjanduse huvi, siis kui ma ei eksi avaldas just Postimehe spordikülg augusti alguspäevil uudise Kert Keskpaiga saavutuse kohta Euroopa pikimal rulluisumaratonil.
Mis treeningu efektiivsusesse puutub, siis oma enesetunnet kuulates ja tehnikat arendades on rulluisutades võimalik saada täiesti korralikku koormust ning erinevaid lihasgruppe teadlikult treenida.
Lõpetuseks - kohates igal õhtul rajal nii palju rõõmsaid ja toredaid inimesi, ei muretse ma nende sportlike saavutuste pärast, vaid tunnen pigem headmeelt et viimastel aastatel ebatervislike eluviisidega hiilgavad eestlased ennast üha rohkem teleka tagant välja ajavad ja vähem või rohkem spordiga tegelevad. Kõigist ei saa tippsportlasi, veel vähem meistreid. Ja jumal tänatud :)
Kõige lõpetuseks - cancaaniga selles osas küll nõus, et lugeda oli nauditav, vaatamata sellele, et minu arusaam rulluisutamisest loo moraaliga ei ühti.

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

Meelis:
olen rulluisutamisega tegelenud 3 aastat ja sõitnud aastas vast mingi 1000 km. Lisaks sõidan ratast ja käin ka jooksmas. Korraga sõidan rullidega tavaliselt 10 km või ka natuke rohkem ja keskmine kiirus jääb kuskile 20 km/h kanti. Jutt, et nahka tavaliste rulluiskudega normaalse tempoga sõites märjaks ei saa, on jama. Jutt, et ülevalpool vööd kõik lihased jõude seisavad, kehtib ainult siis kui kätega tööd kaasa ei tehta (nagu kiiruisutajad jääl).

mina soovitan rulluisufännidel panna endale pulsikell peale ja siis vaadata, mis pulss teeb - kui see jääb alla 130-140 siis teie tempo aeglane selleks, et sõitmine aeroobse treeninguna arvesse läheks.

muuseas ka jalgrattaga vähemalt maanteed sõites ei tee käelihased midagi - vaadatake kasvõi profiratturite kehaehitust - jalad on jämedad, aga ülakehal on musklid olematud.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Tundub ajakirjaniku lobbytööna, et viisikürituses mitte veelgi positsioone kaotada...:)
Kui sa ei saa ühe või teise alaga hakkama (loe: ei oska), siis seda hoobilt mahategema hakates naeruvääristad sa iseennast. Seda vähemalt minu silmis.

Sinu väide, et rulluisutamine ei arenda ja on eputiste ala tundub vanainimese öelusena (ala ma ei oska ja ei taha ja kõik, kes tegelevad on lollid...).
Kindlasti leidub uistajaid, kes moepärast väljas käivad. Sama võib paraku öelda ka jooksumeeste/naiste kohta. Väga paljudel jätab soovida nii treeningu teadlikkus kui ka tehnika, aga varustus on tippude tipp.
Rulluisutamine on fun ja lahe ajaviide. Kes tahab uisutada nn eesmärgi nimel saab koormuse kätte (ära tule ütlema, et libiseb tühja!), kes lihtsalt omalõbuks ja vahelduseks.
Kui räägid olümpialadest ja publikualadest, siis see argument jääb arusaamatuks. Miks küll peaksime harrastama vaid suurt publikuhuvi hõlmavaid alasid?

Uisutamine on sport neile, kes tahavad seda spordina võtta.
Sama kehtib jooksmise, suusatamise, rattasõidu jne kohta -kes tahab võtab spordina kes lihtsalt funnina.

 
At 15:16, Blogger Priit Pullerits said...

Tore, et diskussioon on tekkinud - see on eesmärk, mitte et mõnda ala põrmu tallata. See, et ma kruvile pisut vinti peale keeran, on n-ö mängu iluks.
Kui mainiti rulluisuhokit olümpia näidisalana, siis pean küsima, et miks see ühekordseks näidisalaks jäi, aga põhialaks ei saanud? Ju see midagi näitab. Ja rulluisuhoki (mäng!) on ikka midagi muud kui rulluisutamine (suht ühtlane nühkimine nagu kiiruisutaminegi, kas pole nii?)
Loomulikult on rulluisutajate seas kõvasid spordimehi, kes mingit tippu taga ajavad, aga kui nüüd hakkame vaatama harrastajate proporstioone, siis visuaalsete tähelepanekute alusel söandan väita, et rulluisutamises on poosetajate, enesenäitajate, moeala süüdimatute ohvrite jms tühjatallajate hulk palju suurem kui jooksmises, oluliselt suurem kui suusatamises ja märgatavalt suurem kui rattasõidus. Kas pole nii?
Ja mis puutub Stefan Holmi, siis, kui ta oskaks kepid appi võtta, hüppaks kindlasti kõrgemale kui 2.33-2.37. Vaadake või teivashüppajaid - neil on üks pikk kepp abiks ja lendavad mängeldes üle viie meetri.

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Kepikõndimine pole ka olümpia ala aga aina suurem rahvahulk tegeleb sellega. Kuigi mõnesid need kepid pigem segavad liikumist.
Rulluisutamise poole kohta oskan öelda, et sellega tegeleks veel rohkem inimesi, kui selleks oleks võimalusi. Praeguste teede ja olemasolevatel tolknevaid inimesi arvestades, pole tõesti võimalik trenni teha.
Nagu ka uisutamine on meil sitas seisus, sest pole kus uisutada, nii et see ka treeniks. Ehk nagu keegi eespool ütleks on vaja liikumiskiirust suurendada, et tekiks treenim moment ja seda kiirust praeguse teeoludega ei saa.

 
At 17:02, Blogger Priit Pullerits said...

Tegelikult olen mures sellepärast, et kõik head konkurendid rulluisu peale üle ei läheks, nagu kas või Roman Kattai või Ain Kaare või Jaanus Pulles või Andrus Ansip või Aivar Kullas või Villu Päärt või Tea Pärnik või Veikko Täär või Aimur Uuk, rääkimata Art Soonetsist - no kellega ma siis suusas ja jooksus ja rattas mõõtu hakkan võtma?

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Võib-olla Priit leiab 5 erinevust jalgrattasõidu ja rulluisutamise vahel.
Oot las ma toon ise:
1) jalgrattaga sõites treenitakse kohutaval määral ülakeha
2) mitte kunagi ei juhtu jalgrattaga kehavigastustega õnnetusi, keegi ei kuku suure kiiruse pealt pea peale. Meie maanteedel pole ühtegi jalgratturiga õnnetust, aga rulluisutajad surevad maanteel peaaegu iga päev
3) jalgrattaga sõidavad ainult mehed
4) jalgrattasõidus ei poosetata, püksid pole liibuvad ja kubemekoht on tagasihoidlik.
5) jalgratas sai olümpiaalaks kohe kui ta leiutat

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

:) Viinamarjad on hapud?
Võib vaielda selle üle, kas väärikas spordiüritus, nagu Tartu Maraton peaks end killustama juba 5 ala vahel.
Samas on ikka päris tubli tulemus, kui esimesele võistlusele registeerub 700-800 osavõtjat. Järelikult nõudlust on.
Mis aga varustusega eputamisse puutub, siis pole midagi parata, kui algaja ostab endale arenguruumi arvestades korraliku varustuse. Kui on plaan ikka sõitmine ära õppida, siis tuleb odavam osta ühed korralikud rulluisud, kui ühed odavad ja teised kallid.

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Kõige tähtsam on minumeelest ikkagi see, et inimesed teeksid sporti ja saaks sellest positiivseid emotsioone, kõik ei tahagi olla tippsportlased, eesmärgid on erinevad.
Uisutamine on lõbus ja naudingut pakkuv ala, paljud lähevadki sellepärast uisutama, et jooksmine on nende jaoks tüütu. Kui need inimesed niiviisi oma koormuse kätte saavad, siis milles on probleem?
Mis puutub vigastustesse siis luude ja liigeste ülekoormusest tingitud vigastusi tekib uisutamisel kindlasti vähem kui jooksmisel, muu jaoks on olemas kaitsmed.
See poosetamise teema on täiesti teisejärguline, rahvaspordi mõte on enda laadimine, kui hea tunne tuleb lisaks higile ka ilusast dressist siis ma ei näe selles midagi halba.
Samas ma mäletan ühte Tartu Jooksumaratoni järgset Postimeest, kus üks edev ajakirjanikuhärra kirjutas poolel leheküljel oma treeningutest ja kohast 10 km distantsil (mis ei ole võistlus muide).
Kokkuvõttes ei saanud ma taas öelda et see on kolmas Pulleritsu artikkel või arvamusavaldus, millega ma aegade jooksul nõus olen olnud, see "naine ütles et..." lõik tuletas meelde lasteaiaaegu, kui mõni mudilane ka argumenteeris stiilis " Aga minu emme ütles et..."

P.S: Jah, minu tööülesannete hulka kuulub ka uiskude müümine.

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Väga haige inimese ettekujutus rulluisutamisest!

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Uisumaratonile on peaaegu täitsa tühjast kohast kohe uskumatult palju registreerunuid ja kui harjutamise teid juurde tuleb(ja kindlasti tuleb) lööb uisumaraton paari kolme aasta pärast üsna suure tõenäolisusega osavõtjate poolest suusamaratoni. Selline populaarsus tundub olevat blogi pidajale suur mure.
Aga mis puutub väiksesse koormusse, siis soovitan alustuseks nii tunnike liuelda siis pole enam vaja arvata.
Eks rulluisutamisega ole blogi pidajal sama seis nagu pulsi kellaga, et pole proovind, aga arvamus on eitav ja siis rebitakse oma arvamuse kinnitamiseks tekste välja( Mae näide) ja leitakse kõiksugu muid nn häid põhjendusi pliiatsi seest.

Peale mõne ajalist rullide proovimist oleks nii sportlikul blogi pidajal see kirjatükk kohe kindlalt teistsugune tulnud.

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Diskussioon tekib, "mängu ilu" ja "ülekeeratud vinti" on, kahju on aga, et artikkel tegeleb ühe spordialale valdavalt negatiivse fooni loomisega selle asemel, et üritada öelda, minge välja, liikuge, tehke kasvõi rulluisutamist, aga jätke üks suits tegemata ja ärge tapke end teleka ees (aga see on ju vana teema ja raske on leida uusi ideid, onju!). Samuti ei paku artikkel alternatiive ega võrdlevat analüüsi, mida siis nimetet moe- ja naistespordi asemel valida. Eestlased on ju keskmiselt nii südamehaiged, et iga sõõm värsket õhku rulluiskudel on 100x väärtuslikumad kui arutlemine teemal "moesport - hea või paha". Kõik ei jõua maratonile, aga iga rulluisusamm on mõttekam kui see artikkel. Mul on värske õhk, mul on väikene koormus, mul on hea olla. Ja ma teen homme rohkem kui täna. Kas see on vale mõtteviis? Miks peab nii lapsikute argumentidega (vigastused, mood, naised, "tirr" - tule taevas appi!) ja "vindi ülekeeramise" eesmärgil sellist artiklit punnitama? Mina ei tea. Soovin igaljuhul kõigile rulluisusõpradele ilusat ilma ja siledat teed!:)

 
At 18:48, Blogger karbonocoq said...

Julgen toodud seisukohad ümber lükata:
1: Mis näitaja see olümpia on. Väga paljud populaarsed spordialad pole olümpiaalad.
2: Alati on mõni moeala olnud. Ka murdmaasuusatamine on meil seda, kuigi maailmas tegemist marginaalse alaga, mis populaarne peamiselt põhjamaades.
Meil on olnud moealad ka purjetamine, orienteerumine, suusakahevõistlus, motoringrada jne.
3: Ka jalgpallis ja mägijalgrattasõidus pole meil maailmatasemel tegijaid, ometi on jalgpallitrennid poisse paksult täis ja mägirattamaratonisari suurima osavõtjate arvuga rahvaspordisari, kuigi neil maratonidel tegeliku mägirattasõiduga vähe ühist. Mõttekäik, et eesti tipp pole enam kaugel toob mulle meelde ühe tuttava harrastussportlase mõne aasta taguse mõttekäigu: kaotasin mullu Kirsipuule eraldistardis 4 minutit, tänavu 2. Jätkates samamoodi treeninguid, sõidan järgmisel aastal Kirsipuuga võrdselt ja ülejärgmisel aastal juba võidan teda 2 minutiga, seega lähen Pekingi olümpiale eraldistardisõidus Eestit esindama.
Ja andke andeks Algo Kärp maailma tipp.....
4: Liiga naiste ala - saa ometi sellest üle!
5: Poosetamise ala, huvitav milline spordiala seda poleks. Ikka on ju eesmärgiks kiiremini, kõrgemale, kaugemale, et võita - võitjakarikast joomine alati poosetamine. Ja mis on halba, kui sportides hea välja näha? Minu arvates on hoopis rohkem poosealad golf, tennis, ratsutamine, mäesuusatamine, autoralli, ringrada jne.
6: Mugavusala, hmm, hea väljend, nagu skandinaavia laevandusametiühingutel eesti lippu kandvate laevade kohta. Olen tavainimese mõistes väga heas vormis, tegelenud aastaid vastupidavusaladega, kuid kiiresti ja enam-vähem õige tehnikaga rullides läheb pulss nagu nõiaväel 165-170 peale, samas, kui jalgrattaga pikki vastupidavustrenne teen keskmise pulsiga Ca 125-135. Olen ka jalrattaga näinud nö jalutavaid ja niisama veerevaid inimesi, kes naudivad lihtsalt värsket õhku ja ilusat ümbrust.
7: Osaliselt nõustun, et algajatel tulevad kukkumised kergelt ja siis ka on oht vigastuste tekkeks, kuid erikaitsmeid kasutatakse ka jäähokis, pesapallis, ameerika jalgpallis, motorkossis, mägirattadownhillis, jalgpallis, poksis, vehklemises, MMA-s, mäesuusatamises jne.
8: Järjekordne müüt, mis näitab äärmist võhiklikkust. samahästi võib väita, et ka motokross, mis tegelikult on füüsiliselt raskemaid alasid üldse, kerge ala - istud tsikli seljas ja keerad gaasi ja leistangi:). Rulluisutamises saab seljale osaks märkimisväärne koormus ning lihaste arendamiseks on üldiselt olemas jõusaali nimelised asutused. Tood näite jooksust, rulluisus töötavad käed sama moodi spurtides. Rulluisutamine keppidega välistab õige uisutehnika kasutamise, vaata kummad on kiiremad, kas päris uisutajad või keppidega uisutajad?
9: No mis on üldtunnustatud treeningala?
Trenni ei tule võtta nagu sunnitööd, paljude jaoks need "üldtunnustatud" alad seda on. Rulluistuamine on väga hea arendamaks koordinatsiooni, tasakaalu, osavust ning põletamaks rasvu ning madalama intensiivsusega ka sobib hästi üldvastupidavuse tõstmiseks ja võimaldab edukalt läbi viia ka intervalltreeninguid.
10. No andke andeks, aga maailma mõistes on ka meil mõttetult üles haibitud murdmaasuusatamine väga mitmendajärguline ala: tuleb meelde Salt Lake olimpia, kus kohalik rahvas selle asemel, et vaadata Veerpalu imesõite murdmaarajal jälgisid samal ajal toimuvat pesapallivõistlust.

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpalli harrastajana kasutan hea meelega rulluisutreeningut jooksmise asemel aeroobse koormuse saamiseks. Näiteks triatlonistid käituvad samamoodi. Esiteks on see väga heaks vahelduseks ja lõbusam, teiseks saavad põlved samal ajal puhkust. Loomulikult on erialane trenn tähtsaim, aga rutiinist vabanemine on spordi juures väga oluline.
Kehahoiule peab siiski tähelepanu pöörama, et alaseljale mitte liiga suurt koormust panna.
Ja sellest on mul täiesti ükskõik et mõni end näitamas käib. Sama teema on ju ka jooksjate, suusatajate või ükskõik mis teise ala esindajatega.

Tegelikult on isegi tore, et mõni muidu täiesti spordikauge inimene otsustab end trendi ajel liigutama hakata.

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Mõned küsimused, millele loodaks vastust. Kui mõni ala olümpiaala pole, kas siis polegi mõtet alaga tegeleda? Kuidas oleks näiteks squashiga? Miks peab ennast võrdlema maailmatippudega(paljudel inimestel pole sellist võimalust)? Naiste ala ja siis? Kui naist näed suusasatamas kas siis on kisa lahti või peaksime meie poisid hakkama tegelema mingisuguse jõhkra alaga? Tähtvere spordipargi all mõtled vist kohaliku skateparki? Kui jah siis mismoodi see enese näitamine on, pigem millegi tegemine ja enda välja elamine, üksinda olles tehakse samasi asju. Mugavusala ja siis? Mõned ei viitsigi iga päev staadionil jooksmas käia ega 300kg rinnalt suruda jõusaalis. Tervist ohustav? Saab tegutseda ka nii et pole. Suuskade ülevõimete sõites võid ka ennast vigastada. Ei anna ülakehale midagi? Vastuseks enda küsimusele tsiteerin tüüpilist pubekat "mingi imelik oled vä."
Publikuhuvi olematu, siis pole ka võimalust eriti poosetada ju.

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin artiklit ja ütleksin, et olen ajakirjanikuhärra Pulleritsus pisut pettunud. Teisalt, aga ainult hetkeks, mõtlesin ka pühapäevasele eesootavale rulluisumaratonile, kuhu ma ennast lühemale distantsile kirja olen pannud, et see rada on päris pikk ja ka kiired laskumised.
Aga miks ma sinna lähen siis?
Alustada võiks vast sellest, et ligi 10 aastase aeroobikas ja jõusaalis käinud inimesena on sport minu üks loomulik eluosa. Kuna ma joosta ei jõua (pulss on hetkega laes)ja minu jaoks on see enesepiinamine, olen endale saaliväliseks sportimiseks valinud kepikõnni ja rulluisutamise. Viimasega alustasin eelmisel aastal, kui elukaaslase eeskujul ja huvist endale uisud soetasin. 90 mm diameetriga. Alustasin Tähtveres ja sel aastal olen ligi 500 km sõitnud Kõrveküla maanteel.
Esiteks on see lihtsalt nii fantastiline emotsioon, mille ma saan ilusal päikeseloojangulisel õhtul, õitsvate karikakarde, linnulaulu ja vastutulevate naerusuiste inimeste hulgas sõites ja teiseks, kui õiget tehnikat harrastada, on see minusuguse pulsitagaajaja jaoks ka paras treening. Keskmine pulss jääb pooleteisetunnise treeningu kestel 146 kanti ja kulutatud kaloraaz on vähem või rohkem üle 600. Et see pole treening?
Minu jaoks on küll.
Loomulikult ma kardan pühapäevast üritust, aga teen omalt poolt kõik selleks, et oleksin kaitstud ning loodan, et vihm ei riku üritust ja laskumised poleksid ülemäära kiired.
Võin väita ainult seda, et rullitamas ja ennast näitamas käivad ennast küll ainult need, kel on a´la kubemeni ulatuvad lühikesed püksid ja ülevalpoole naba ulatuv särgik ning ei ühtegi kaitset ei põlvedel, randmetel ega küünarnukkidel, rääkimata kiivrist.
Seega - kõik ei ole nii ühemõtteline härra Pullerits!
Rulluisutamine võib olla ka naudingu ja trenni eest. Ja mis paremat veel olla saaks, kui need kaks kokku käivad!
Nii et igaüks leiab oma;)

 
At 20:54, Blogger karbonocoq said...

Vaatasin loo juures olevaid pilte. Pean autorile veel selgitama, et rulluisud jagunevad laias laastus kaheks: 1. klassikalised, mille 2 paari kõrvuti asuvaid rattaid ja mida kasutatakse peamiselt iluuisutamiseks, ingl keeles "rollerskates" ja uuemad ning praegu peamiselt levinud uisud, kus rattad asuvad üksteise taga ühel joonel, ingl keeles "inline skates". fotodel 2 ja 3 on tegemist rollerskatega, mis leiutati juba üle 100 a tagasi, ning see tõetsab, et loo autori poolt antud fotod 2 ja 3 ei tõesta midagi, rullimaratonid on "inline" maratonid.

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi sai lumelaua sporti ka kritiseeritud ja ikka oma suuska propageerinud. Pullerits kahju hakkab sinust, nii väiklane. See et blogi aadress on suusk.blogspot.com, siis see ei tähenda, et peab teisi alasi maha tegema.

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

Senistest sissekannetest kindlasti kõige jaburam. Tundub, et Hr.Pullerits kardab oma tulevase Viisikürituse üldkoha pärast. Las inimesed teevad mis nad tahavad, peaasi, et õnnelikud on ning spordist mõnu tunnevad. Pole meie asi neid halvustada.

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

pullerits, hea ameti Sa naisele leinud ... eliitkooli õpetaja:)
ma ei teadnudki sellist ametikohta. see on samaväärne sellega, nagu rulluisutamine poleks sport:)

 
At 00:46, Anonymous Anonüümne said...

Sellise sportliku taustaga, oleks võinud need rulluisud ära proovida, oleks artikkel ka usutavam välja tulnud, nüüd tundub enamus üsna mõtetuna.
Aga lahmimise asemel võiks uurida, miks nii paljud tugevad ikka uisutavad? Kas nad on imelikud, või on hoopis keegi teine vähe imelik?

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

no ma liigun kah spordiringkonnas ringi... seal peetakse blogi autorit üldiselt parajaks klouniks ja wannabe sportlaseks. selle sissekande näol on hea mõista, miks see nii on :))))

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Sa oled puudega inimene! Väga sügava vaimupuudega inimene! Ma ei suutnud seda lugedes uskuda, et keegi suudab tõsiselt sellist teksti kirjutada. Kõige naeruväärsem ja endale vasturääkivam blog üldse.

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Ei maksa väga erutuda-selline ongi Pulleritsu ajakirjanduslik stiil-intrigeerimine-irriteerimine,enese abitu ,mitte eriti taibuka ning õppimisvõimetuna eksponeerimine..Lugege kasvõi viimast artiklit Postimehes nn."eliitkoolide" teemal.Jääb vaid arusaamatuks kas tööandja ja ajakirjanduse huvides taoliste intriigide ja skandaalikeste punumine ka ühiskonna huvidega alati kokku läheb.

 
At 00:27, Anonymous Anonüümne said...

Oi see oli mõnus lugemine! Üks väheseid kordi, kus ma hr. Pulleritsuga täitsa nõus 100%

Täiendaksin pealkija siis - "Suusatajale rulluisutamine? Tänan, ei!"

Kui ikka raskel rullsuusa treeningul mingi vormikas mamsel oma rulluiskude ja olematu tehnikaga mööda veereb, siis on üsna loogiline, et mingit suurt jõupingutust selline tegevus endaga kaasa ei too ja kasu sellest rulluisutamisest ühelegi suusatajale nüüd küll pole. Eriti, mis puudutab klassiklalist tehnikat.

Rulluisu lemmikute hüsteeria on muidugi hale!

 
At 10:57, Blogger Unknown said...

ohjah, järjekordne paadunud rulluisufänn hakkab siis paanitsema, aga ei saa mitte vaiki olla..

viimatikõnelejega võib selles suhtes nõus olla, et kui täiendada pealkirja stiilis "suusatajale suusatrenni suviseks aseaineks rulluisutamine? tänan, ei!", siis võiks ta ju olla, samas peaks ikkagi sellisel juhul argumendid ka läbi vaatama natuke kriitilise pilguga, sest vabandust, antud hetkel on siiski tegemist suhteliselt laest võetud lahmimisega, ilma asjast ise midagi teadmata või proovimata..

ma ei hakka siin vast kordama argumente, mis on toodud uisutamise kasuks, sest enamus oleks neist sarnased sellele, mida oleks isegi pakkunud

seega jääb minu osaks vaid avaldada sügavat nördimust nii küündimatu ja puhtalt intriigi tekitamiseks kokkupandud käsitluse suhtes..

PS. paar repliiki siiski

1) uisutajal ja uisutajal on vahe - teisisõnu kõik uisutajad ei ole üksmeelselt klapid peas tee ühest äärest teise slaalomisõitjad, vaid viisakad ning igati korralikud rattateeliiklejad, samavõrd palju leidub minumeelest rullnokklust ning muidu mõtlematust ratturite ning miks mitte ka jooksjate seas..

2) erinevalt avalikust arvamusest, pean mina ka seda spordiks, kui inimesed uiskudega skatepargis hüppamas käivad - puhtfüüsiliselt on ka see siiski vägagi nõudlik ala, rääkimata kõigist muudest spordi plussidest: toob noored kodust arvuti tagant välja, annab neile mingid eesmärgid kuhu püüelda (neil on oma eeskujud ja iidolid, mis siis, et neid võibolla eestist nii palju võtta pole) ning siiski parandab ka nende noorte füüsist

 
At 15:41, Blogger Getto aka Risto said...

Miks sa sellist jama kirjutad???
Olen ise rulluisutaja ja olen 10aastat sõitnud. Soovid pikemat arutelu minuga siis: getto@planet.ee emaili mulle

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Tsiteerin::
See pole olümpiaala. Järelikult pole see ikkagi päriselt suur ja õige ala, olgu harrastajate arv milline tahes. Ja pole ka kuulnud, et ROK üldse kaalukski rulluisutamise võtmist olümpiakavva.

rulluisutamine on ka väga noor spordiala ning tema harrastamine nõuab tingimusi, mida paljudes riikides ei ole(hea teekate siis). Minumeelest ei tee see teadmine rulluisutamist küll kuidagi alaväärsemaks kui näiteks maantee jalgrattasõit, mille puhul pole ka OM medal kõige olulisem tiitlivõit.

Tsiteerin::
See on moeala. Rulluisutamine on saanud hirmus popiks, see on fakt.

küllap on siis mingi põhjus, miks rulluisutamine on nii kiiresti populaarseks saanud Rolling Eyes

Tsiteerin::
Kui kaotasin Haanja maratonil absoluutselt pidamatu ja peaaegu libisematu suusaga Algo Kärbile 40 km distantsil ainult 18 minutit, siis see näitab, et Eesti tipp pole enam kaugel. Ja kuna Kärp on Eesti koondise lävepakul, siis miks mitte ka maailma tipp.

peaaegu maailma tippsuusataja Pullerits Very Happy kes koera saba ikka kergitab kui...

Tsiteerin::
See on liiga naiste ala.

oleks selles midagi halba? Kuigi nagu Pulleritsu edasisest jutust aru saada, siis tugineb see järeldus vaid ühe Tartu Rulluisumaratoni pressiteatele. Ja selle lõigu lõpp on peadpööritavalt transeksuaalne:
Tsiteerin::
kui ma oleksin naine, siis arvan, et mulle meeldiksid ka ikkagi naised. Vaat siis!


Tsiteerin::
5. See on poosetamise ala. Mu naine, elukutselt eliitkooli õpetaja, on iseloomustanud neid, keda ta on juhtunud Tähtvere spordipargis rullitamas nägema, enamasti enesenäitajatena. Austan oma naise vaistlikke tähelepanekuid. Enamasti on need naela pea pihta tabanud.

"eliitkooli õpetaja" on vist jah küllaltki vahva elukutse. Kus seda õppida saab? Ilmselt tahtis sellega Pullerits rõhutada oma naise pädevust teisi kritiseerima. Aga et õhtul sama teki alla saaks pugeda, peab naise kohta ka ikka paar head sõna kostma- selge see.

Tsiteerin::
See on mugavusala. /.../ See ka seletab ja põhjendab, miks rulluisutamisega tegeleb nii palju naisi. Rullitades võib vabalt tirri lasta, aga katsuge seda joostes teha - võimatu.

kõik sõltub jooksmise/rulluisutamise intensiivsusest ja kestvusest. Tehes ükskõik mida saab vabalt tirri lasta. Pealegi kuhu kadus punktis 4 Pulleritsu väga-väga põhjendatud arusaam kuidas naised meestest kehvemad pole.

Tsiteerin::
See on tervist ohustav ala.

loomulikult juhtub mõnel spordialal rohkem traumasi kui teisel. Aga vähemalt pole rulluisutades kukkumine kõrgelt(erinevalt näiteks jalgrattasõidust) ning lõppudelõpuks on enese vigastamise oht igaühe enda valik. Kes sõidab motokrossi ja kes ujub basseinis(viimast soovitaks siis Pulleritsule, sest seal on vette jõudes sisuliselt võimatu ennast vigastada)

Tsiteerin::
Lõppeks, see on siiski mitmendajärguline ala. Kui ei usu, tulge ja vaadake või Saku Suverulli

rulluisutamine ongi Saku Suverullil teisejärguline ala, sest tegu on rullsuusatamise võistlusega Rolling Eyes


Pealegi pole rulluisutamine ainult maantee rulluisutamine. Ning selleks, et oma kibestumisest jutuksoleva spordiala vastu üle saada, võiks Pullerits omale uisud jalga tõmmata ning tunda sedasama, mida tuhanded rulluisutajad üle maailma.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Presidendi proua ja Peaminister ühel ja pikal raja, harva kohtav pilt, ka see peaks juba ala populaarsust näitama ja edendama.

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

No nii Pullerits, tänase päeva tulemus on see, et enamus sinu väiteid on põrmu langenud. Inglimäel verd ja liha lendamas nägid- ei näinud. Rulluisutamine on tirrilaskmine- millegipärast oli sul keel üsnagi ripakil kui sa oma eliitkooli õpetajanna Optimaga püüdsid Soonetsi rulluisu tempos püsida. Poosetamist nägid- ei näinud, vaid nägid hulgaliselt ilusaid saledaid neide vastutuulega võitlemas. OK, aitab küll, loodame, et Pullerits teeb oma mõttemaailmas korrektuuri ja enne kritiseerimist proovib ise millega tegemist on (ehk paneb ise rulluisud alla).
Ise olen igal juhul rahul, koht ja aeg ei omagi siin tähtsust, sest uisutehnika on mul olematu, (täna elus 9 korda rulluiskudel, eelnev kilometraaž 120 km) mistõttu polnud ürtus ka mulle füüsiliselt mitte eriti koormav, aga pulsinäidud sain täna järgmised- average 157/max 172 (märkuseks joosutestil aeroobne lävi 157, anaeroobne 177)

 
At 19:03, Blogger Piibe said...

Erapooletu vaatlejana pean tunnistama, et paljud neist, kes üritanud hr Pulleritsule kontraargumente esitada, on seda teinud palkju nadimalt kui Pulleritsu enda argumendid. Eriti vilets on 16:41 esitus - ta ei pista rinda ühegi argumendia, vaid hiilib põhiväidete kummutamiselt kõrvale.

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, Piibe, aga Pullerits teenib argumenteeritud tekstide kirjutamisega endale leivaraha ehk tema on proff, meie aga amatöörid.

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

peab ütlema, et rattaralli jääb endiselt tartu maratoni kõige verisemaks ürituseks.

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

Jeee!
Rada läbitud ja elusalt tagasi!
Ja nauding omaette ning muie näol, kui sa, Hr. Pullerits pidid veriseid-lihavaid haavu ainult endale ette kujutama.
Aga ehk see muudab nüüd Sinu arvamust, et rulluisutamine on treening ja kui vaatad osavõtjate arvu, siis näed, et see ka varsti teistele nelikürituste aladele oma võistlejate arvu poolest järele jõudmas.

 
At 00:24, Anonymous Anonüümne said...

Vaadates tänase võitja (Ruusu) keskmist kiirust, siis eks ta ikka üks paras nali ole. Paljudes rattasõitudeski ei saa võitja sellist keskmist kiirust.

Ja need tegelased, kes siin oma keskmiste pulssidega justkui õigustuseks kiitlevad, teile julgeks pakkuda, et Tehvandi imitatsioonirajal oleks teil pulss punases juba mõne minutiga.

Minge veerege oma rullidel edasi ja nautige loodust, suusatajatele ei lähe teie hala mitte karvavõrdki korda.

 
At 01:10, Blogger karbonocoq said...

kallis jaan, oma mättast natuke kaugemale vaatajatele ei lähe ka terve murmaasuusatamine korda.
kui sa oled spordimees, siis tead hästi, et täiest jõust pingutades on kõigil vastupidavusaladel pulss punases, kuigi vastupidavust nii tänapäeval ju ei treenita. võta nüüd kepid ilusti kätte ja mine oma imikarajale pulls punases jooksma, siis saad talve tippsündmusel ilusti 100-sisse:D

 
At 02:28, Anonymous Anonüümne said...

loll jutt suhu tagasi!
eino annab sellist tarkust leiutada
huvitav, kas oled üldse mõnda rullvõistlust pealt näinud - et teaksid, kuidas enamvähem õige rullsõit välja näeb?

(ega mulle ka harrastaja sõidustiil ei meeldi, aga midagi pole teha, kuskilt peab ju alustama)

 
At 02:42, Anonymous Anonüümne said...

kule priit, kukkusid rullikate kuskile vasta puud lapsepõlves ve

 
At 08:34, Anonymous Anonüümne said...

Lahe, PP sai, mis tahtis... Intriig on loodud. (Y)

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

See oli suht koomiline lugemine, aga rulluisutan sellegipoolest edasi.

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Et antud sissekande peateema ka päevakajaliselt eilsest (ja ka tänasest meediast) rulluisuliselt entusiastlikus ja vatet elegantses, eufoorilises vormingus ilusti läbi jooksis, siis...
vaevalt et keegi saab vastu väita, et tegemist on siiski, kui mitte Tõelise Shpordiga, siis visuaalset silmailu graatsiliste liuglejate näol pakkuva füüsilise kulgemisega kindlasti.
Ja mis siis, et muskel ei paisu...
Õnnehormooniline tootlikus on Kindlasti ka rullitamisega tagatud!...- Arvan loogeliselt-loogilist mõtlemist kasutades ka mina, kes pole tihanud oma kogemust sel ala veel tekitada.

/naeratab peaet jumalikult, laotab käed siinse rahva peale ja soovib: Rahu teie mõtetesse, sportlikku rahutust teie füüsisesse...jah!/ ;))

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Oh Priit, ega arutlemiseks ei pea mõttetult tatti pritsima. Sinu argumendid on nii jaburad, et ma isegi ei vaevu neid ümber lükkama. Pigem jäi mulje, et sul on mingi personaalne viha rulluisu vastu. Oma arvamus on tore asi, aga vali veidi sõnu.
Mina sõidan uisku, sest mulle meeldib, mitte sellepärast, et "tahan treenida". Olen teinud jooksu ja ratast ka, aga uisk meeldib kõige rohkem.

Täiesti mõttetu tükk. Jõudu.

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits võiks just selliseid võhiklikke artikklite kirjutamist kohe kindlasti jätkata, vähemalt oma blogis, sest siis muutuvad temast sportlikumates ringkondades liikuvad jutud veel koomilistemaks ja eks oma kloune ole igasse valdkonda vaja.

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Pulleritsuvana,

Seni pidasin sinust ikka lugu, aga nüüd. . .

Teen ise ka peamiselt jooksu, suuska, ratast, kuid sellepärast veel ei tee teisi alasid maha. Olen heal juhul 10 korda elus uisud alla saanud, kuid see ei takistanud eile RUM'il käimast ja emotsioon oli väga hea, igati tipp-topp üritus.

Veel niipalju, et mu RUMi keksmine pulss oli 168 ja maksimum 179. Ma ei mäleta, et ma umbes sama kestvusega jooksuvõistlusel (poolmaraton, TJM) oleks sellist keskmist pulssi saanud, reeglina jääb see jooksus 165 peale. Seega rullitamine andis suurema koormuse kui jooks ja pea-aegu sama koormuse kui suusk. Rattast ei hakka rääkimagi, see jääb rullile kõvasti alla. Seega kui sa ise proovinud ei ole, siis palun ära levita diletantlike ja variserlike valearusaamu.

PS. Ei kavatse pidevalt rulliga tegelema hakata, ei ole lihtsalt aega. Kuid 10 korda aastas kavatsen rulli alla panna, et mõned korralikud trennid teha ja paaril võistlusel osaleda. Väga hea vaheldus ja emotsioon kiirusest. Soovitan sinulgi proovida enne kui sel teemal uuesti sõna võtad.

 
At 01:28, Anonymous Anonüümne said...

rulluuisu koha pealt ikka täis lammas, aga ma mõtlesin et suusakoha pealt peaks teadjam olema, kulla mees viimane kord Haanjas sadas värsket lund, Kärp lükkas rada lahti seepärast olidki vahed esimese ja sinu vahel ainult 18 minutit, muidu saaksid sa 30 minutiga iga kell sellel maratonil Kärbi käest. Suur suusaspets

 
At 10:50, Blogger Priit Pullerits said...

Ära ärple! Sa ise ei tea mõhkugi. Mis suusaga Kärp sõitis, seda tead ka? See on spetsiaalselt keskelt n-ö karestatud suusk, mis on just mõeldud seesuguse ilma jaoks, nagu oli tol päeval Haanjas. Raul Olle sõnul läheb sellise ilma suuska vaja vaid kord kahe aasta jooksul. Vaat, millest tuli nii suur vahe nagu 18 minutit. Kärbil oli lihtsalt tolle ilma ideaalsuusk, mul pidamatu-libisematu tavasuusk.

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

muidugi tean et kärp sõitis ilma pidamismäärdeta, ma olin seal ise kohal, aga fakt on see et ta lükkas rada lahti. Minu arust said sa Tallinna maratonil 27 mintsa sisse kärbi käest ja kui sa võrdled Tln mratoni tulemusi siis näed et näiteks kõva sõitja Talves kaotas TLnas 8 min aga Haanjas 4,5, mis tõestab ilmekalt kui lõbus Kärbil seal ees oli rada lükata.

 
At 23:05, Anonymous Anonüümne said...

Marilin:

Püüan ümber lükata piltide/punktide 2 ja 3 juures olevaid väiteid:
kui vaadata meie (samadel rull-ILU-uiskudel) võistlejate tulemusi sellel alal:
http://www.rullest.ee/arhiiv/arhiiv.html
siis võiks öelda, et tihti medalikohal olles on naised- poosetajad ikka päris kaugele jõudnud :)
Iseasi on, et meedia selle vastu huvi ei tunne...
PS! Ja peale Rullesti on Eesti veel tasemel rulliluuisutamisega tegelevaid klubisid...

 
At 12:04, Blogger Rain said...

Priit, tule sõidame uiskudega koos, ma tõestan sulle veenvalt, et uisutamises saadav koormus võib-olla väga suur! Joostes on minu poolmaratoni pulss ca 180 l/min, maratoni uisutades oli keskmine 178l/min.
Ära unusta, et ka suusatada ja joosta ja rattaga sõita saab ilma organismi koormamata, võin vabalt joosta et hingeldama ja higistama ei hakkaks. See, et sa end tirri laskvate tsikkidega võrdled näitab sinu rumalust!

Palju on inimesi, kes ülekaalu või nõrkade liigeste tõttu, peaksid loobuma jooksmisest ja tegelema näiteks uisutamisega!

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

http://www.dailymotion.com/video/x3y17h_ride-on-babylone_extreme

http://www.rollerfr.net/images/videos/DVDRollerFR2-Soon.avi

meeldivat vaatamist!

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Suhteliselt võimatu on sportliku rulluisutamise, kus kiirused ületavad 40km/h, ajal keppidega vehkida. Usun, et hoogu seal enam juurde kyll ei anna:D

 
At 05:52, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:53, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:53, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:54, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 

Postita kommentaar

<< Esileht