esmaspäev, juuli 02, 2007

Pullerits: Kes on spetsialist?

Pärast Wõro Rollerit, kui Eesti suusakoondise kolm pikka - Priit Narusk, Peeter Kümmel ja Aivar Rehemaa - olid kaotanud võidu võtnud rootslasele Jerry Ahrlinile ligi poole minutiga, läksin hingeldavailt meestelt küsima, et kas neil polnud mingit lootust Tartu maratoni tänavusele võidumehele Võru asfalttänavail vastu saada. Ei mäleta täpselt, kes neist seda ütles - vist Kümmel, pakuks -, aga vastus kõlas, et eks ma ise tea paremini, ma olen ju spetsialist.

Tõsi, mehed, nii nagu mu talvine juhendaja Kalmer Tramm, kevadel Eesti naiste A-koondise peatreeneriks saanu, pakkus Wõro Rolleri suurimaid võidušansse Ahrlinile, tegin minagi oma panuse temale. Teada ju on, et Ahrlin on võimsate paaristõugetega sõidumees. Ja Võru tänavasõidul otsustasid just paaristõuked. Ehk nagu Tramm mulle seletas: "Erialane lokaalne lihasvastupidavus otsustab - ülakeha ja käed. Kellel need hiljem ära väsivad, see jõuab kiiremini punktist A punkti B."

Aga isegi siis, kui nii Tramm kui mina nägime enne meeste starti peafavoriidina õigustatult Ahrlini, ei tee see mind põrmugi spetsialistiks, nagu on Tramm. Mina olen kõigest ajakirjanik, infokanal.

Muidugi võis Kümmeli pillatud spetsialisti-tiitel olla öeldud irooniaga. Või siis nördimusest, et ta Ahrlinile üldse vastu ei saanud. Ja nördinud ta suurest kaotusest igal juhul oli.

Veel kaks näidet samast ooperist - ja lõppu asja seletus.

Kui enne viimast Otepää MK-etappi Tehvandi suusastaadionil Indrek Kelgult, Klubi Tartu Maraton pealikult, mingit (küllap vist banaalsevõitu) suusadetaili pärisin, vastas ta, et mis ma seda temalt pärin, sest nii nagu tema aru on saanud, olen mina antud küsimuses arvamusliider.

Ja kui enne Torino olümpiat Jaak Mae Haanjas Eesti meistrivõistlustel suusavahetusega sõidu lõpuheitluses Andrus Veerpalule alla jäi ning kolleeg Gunnat Press peatreener Mati Alaverilt küsima läks, miks Mae ikka Veerpalule vastu ei saa, vastas Alaver, et mis ta seda temalt pärib, et küll Press teab seda ise sama hästi.

Millele Press vastas - ja see vastus kõlbab ka Kelgule ja Kümmelile ja kõigile teistele, kes ükskõik mis põhjusest lähtudes ajakirjanikku spetsialistiks tituleerivad -, et tema võib ju seda ka teada (nimelt, et Mae lõpukiirendus on kehvem kui Veerpalu oma), aga tema ei saa seda oma nime alt väita, vaid see peab tulema ikka autoriteetse ja kompetentse allika suust.

Nii, võtame siit moraali puust ja punasest kokku: ükskõik kui suureks spetsialistiks keegi ajakirjanikku arvab, peab ajakirjanik reportaažis või uudisloos või võistlusülevaates oma arvamusele tõelistelt spetsialistidelt ikka kinnitust pärima ja just nende tõeliste spetsialistide seisukoha edastama. Just seepärast tuleb meil, ajakirjanikel, esitada teinekord ka banaalseid küsimusi, millele me suure tõenäosusega vastust - ja õiget vastust - teame. Ja ei maksa küsitletuil mõelda, et me neid tögame või nöögime või parastame. Ei, hull on asi hoopis siis - ja siis on ka iroonitsemine omal kohal -, kui need küsimused esitamata jäävad ning ajakirjanik reportaažis või uudisloos või võistlusülevaates oma arvamust lõpliku tõena välja käib.

Aga see reegel, olgu rõhutatud, ei kehti kommentaari puhul. Jätkem meelde: fakt on püha, kommentaar vaba. Fakt on see, et eestlased kaotasid Ahrlinile. Fakt on ka see, mida eestlased oma kaotuse põhjuseks ütlesid. Kommentaar on aga see, mida ajakirjanik kommentaari rubriigis sellest kaotusest ja nondest põhjendustest arvab.

Foto 1: Rootslane Jerry Ahrlin, Wõro Rolleri võitja. Foto autor: Aldo Luud / SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Peeter Kümmel, Wõro Rolleri kolmas. Foto autor: Aldo Luud / SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Priit Narusk (paremal, nr 15) võtab Wõro Rolleri teise ja Peeter Kümmel (vasakul, nr 17) kolmanda koha. Aivar Rehemaa (keskel, nr 14) jääb lõpuheitluses neljandale kohale, kuid edestab Jaak Maed (punases särgis) ja norralast Frode Estilit. Foto autor: Aldo Luud / SL Õhtuleht / Scanpix

9 Kommentaarid:

At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

Eks ta ole. Kui iroonia, siis
- (spordi)ajakirjanikud tõepoolest on teinekord totakad spordiasjades, nd: M. Kaljuveer Levandilt: ütlesid tookord, et kõht valutas, mis tegelikult oli? Levandi: tegelikult kõht valutaski. Jne. Suurimaid miinuseid, kui ei tunta oma ala, kui ei tunta treeningprotsesse.

Mida ma olen tähele pannud, ja jääb siitki mulje, et ajakirjandus on liiga eemal spordist jne. Distants on vajalik, kuid ajakirjanik peaks olema constantly up to date ehk siis spetsialistidega hästi läbi saama. Seda ei ole eriti näha.

Kommentaarid: kriitilis-lollid ja kriitilis-targad. Esimese peale oleks nagu solvumine (pigem käegalöömine "kogu spordipressile") normaalne, kuid teise peale... Sportlased on tundlikud inimesed;)

 
At 03:49, Blogger Unknown said...

qihang0630louboutin pas cher
true religion sale
true religion
burberry scarf
jordan pas cher
michael kors handbags
air max 90
coach outlet store online
hollister clothing store
michael kors handbag
coach outlet
chaussure louboutin
coach outlet online
nike blazer low
cheap oakleys
kate spade
air max shoes
kate spade handbags
michael kors
longchamp soldes
oakley sunglasses
ed hardy clothing
michael kors outlet online
cheap beats
longchamp outlet
ralph lauren
soccer shoes
tory burch outlet online
rolex watches
polo ralph lauren outlet
cheap jordans for sale
ray bans
replica watches
chanel online shop
coach outlet online
christian louboutin outlet
q

 
At 05:46, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 04:30, Blogger chenlina said...

gucci outlet
louis vuitton handbags
air jordans
louis vuitton outlet stores
christian louboutin outlet
jordan retro 11
coach canada
michael kors outlet
christian louboutin outlet
north face outlet
cheap nfl jerseys
louis vuitton
cheap oakley sunglasses
replica watches
celine outlet
louis vuitton outlet
jordan 13
air jordans
true religion outlet
michael kors outlet
ralph lauren
coach factory outlet
ray ban sunglasses
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet
designer handbags
asics outlet
adidas ultra boost
burberry outlet
christian louboutin outlet
lebron james shoes 13
toms outlet
coach outlet
michael kors handbags
kd 8 shoes
jordan 6
ralph lauren outlet
replica rolex watches
louis vuitton outlet
jordan 3
chenlina20160729

 
At 09:01, Blogger Unknown said...

adidas trainers
cheap jordans
rolex watches
polo ralph lauren outlet
tods outlet online
louis vuitton
yeezy boost 350
coach factory outlet
oakley sunglasses
nike air max 90
20170106caihuali

 
At 04:44, Blogger Unknown said...

qzz0425
kate spade outlet
prada shoes
coach factory outlet
michael kors handbags
nike air huarache
ralph lauren outlet
nike outlet
ralph lauren outlet
converse trainers
oakley sunglasses wholesale

 
At 11:22, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.22
ecco shoes
longchamp bags
adidas ultra boost
ralph lauren uk
longchamp handbags
oakley sunglasses
pandora charms
reebok shoes
canada goose outlet
hermes belts

 
At 05:18, Blogger jeje said...

Vous serez en mesure de marcher dans le groupe de l'inconfort chronique souffre ou seul new balance lille adresse par vous-même. Une fois la phase aiguë est calmée, et vous pourriez obtenir une recommandation pour commencer à marcher de lui / elle. Lorsque l'entreprise a commencé, ils utilisaient le bleu marine et le noir comme deux couleurs principales pour les combinaisons de travail, car les couleurs plus foncées masquaient mieux la saleté que les couleurs plus claires. Stetson s'est façonné un chapeau tout au long de ses voyages. Tels que vous pouvez supposer, deux flammes est juste comme le meilleur de chaque monde! (À mon avis). Et même si les briquets haut de gamme sont généralement les plus fiables (naturellement), un briquet fiable peut être Adidas Zx 750 Pour Femme trouvé à un prix décent, vous avez juste besoin de savoir où chercher.

 
At 10:07, Blogger manoool said...

محامي في دبي
محامي في ابوظبي

اهل الحجاز

شركة نقل عفش بجدة

شركة مكافحة حشرات بمكة

شركة مكافحة صراصير بمكة

شركة مكافحة العته بمكة

شركة مكافحة البق بمكة

شركة تنظيف خزانات بجدة

شركة عزل خزانات بجدة

 

Postita kommentaar

<< Esileht