kolmapäev, juuli 11, 2007

Pullerits: Ettevaatust - maraton tähendab enesetappu

Siin on vist mängus kurjade ja õelate konkurentide käsi, kui olen blogis kohanud utsitamist, et peaksin maratoni proovima. Võtke teadmiseks, et selline utsitamine on karistatav. Karistatav kui teise inimese enesetapule kihutamine.

Jah, kestvussport iseenesest on kasulik: see aitab kehakaalu kontrolli all hoida, südame- ja veresoonkonda tugevdada, samuti võidelda vanusega kaasneva paratamatu luude hõrenemise vastu. Väidetavalt pidi sellest kasu olema koguni ohtlike vähkkasvatajate ennetamisel. Aga ükski hea asi, kui seda liiga palju teha või pruukida, ei lõpe heaga. Mõelge või sellele, kui oma lemmiktoidust end kurguni täis õgite. Järgneb ju oksendus. Ja ma parem ei hakka siin pikalt rääkima tollest Ameerika filmist, kus Madonna mängis naist, kes pakkus oma mehele samuti ülikülluslikult toda teadagi mis asja, misjärel mees lihtsalt voodis hinge heitis.

Üks neid ajakirju, mida pidevalt jälgin - uudisteajakiri U.S. News & World Report, kus on muu hulgas alati väga asjatundlik terviserubriik -, avaldas hiljuti kestvusspordist loo "Kui palju on liiga palju?". Ja sealt ilmneb, et maraton ega ka triatlon pole südamele, immuunsüsteemile ja üldse kogu organismile põrmugi kasulik.

Loos on juttu Harvardi ülikooli juures tegutseva McLeani hospitali juhist Arthur Siegelist, kes on aastaid uurinud Bostoni maratonil osalenud tavajooksjaid. Ja ta kinnitab, et kui mõõdukas treenimine on tervisele igati hea, siis maratonijooks tähendab hea asjaga liialdamist.

Siegeli väitel tuleb karta kahte ohtu, mis iga aasta tapavad mitmeid jooksusõpru. Esiteks, südameatakk. Mõni aeg tagasi testis ta enne ja pärast võistlust 60 jooksjat, uuris nende südame rütmi ja verd selgitamaks, kas see viitab võimalikele südamekahjustustele. Ilmnes, et pärast võistlust näitas 40 protsendi uuritute veri, et nad on südamele liiga teinud. Kõige suuremat kahju südamele tegid mõistagi need, kes olid vähe treeninud. Tõsi, mõne päeva järel need kahjunähud kadusid, aga jääb küsimus, kas nad kadusid absoluutselt jälgi jätmata.

Lisaks, kinnitab Siegel, tekitab pikk ja pingutav jooks organismis põletikke ja soodustab veretrombide teket. Need mõlemad võivad samuti tekitada võistluse ajal südameataki, eriti neil, kel on mõni varjatud ehk avastamata südamehäda. Igatahes soovitab Siegel keskealistel, kellel esineb südameprobleeme, võistlemisest loobuda, ehkki treenida võib küll.

Teise ohuna toob Siegel välja hüponatreemia ehk vee mürgistuse, mis tekib siis, kui sportlased tarvitavad kestvusala harrastades liiga palju vett või spordijooki. Tulemuseks on peavalu, iiveldus ja krambid.

Aga need pole kaugeltki ainsad hädad. Paljud maratonijooksjad on pärast võitlust kurtnud kerget palavikku, kroonilisena näivat kurguvalu, rääkimata kurnatusest. U.S. News tsiteerib Appalachia riikliku ülikooli sporditeaduse ja tervise osakonna juhtivtöötajat David Niemani, kes väidab, et siis, kui harjutada mõõdukalt kuni tund aega, immuunsüsteem tugevneb. Kuid ta lisab, et juhul, kui treenida või võistelda üle 90 minuti, immuunsüsteem nõrgeneb. Siin peitubki põhjus, miks paljud maratonijooksjad pärast võistlust haigeks jäävad. Ja mis veel eriti halb uudis: kahjuks pole teada, mida immuunsüsteemi allasurumine pikas perspektiivis kaasa võib tuua.

Ning lõpuks: kuna maraton nõuab pikka pingutust ja seetarvis pikki treeninguid, kaasneb U.S. Newsi väitel paratamatult flirt ületreeninguga. See pole sama, mis treeinguhullus (kui inimene teeb palju trenni). Ületreeningu tunneb ära ikkagi selle sümptomite järgi. U.S. News loetleb nende seas peamistena: meeleolu kõikumine, söögiisu muutumine, unehäired, külmetuste kallale kippumine ja mõistagi sportliku suutlikkuse kahanemine. Ainus võimalus ületreeningust üle saada on puhata.

Nooh, kellel on veel isu maratoni joosta? Minul küll mitte. Mulle aitab kümmekonnast kilomeetrist küll. Nagu näiteks sel laupäeval ümber Pühajärve jooksul. Näeme siis seal ja võtame mõõtu!

Foto 1: Sylvester Chebii (nr 21) Keeniast möödub 10. Rock N Rolli maratoni lõpusirgel kukkunud kaasmaalasest Joseph Chirleest ning saab kolmanda koha. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 2: Madonna Live Earthi kontserdil Wembley staadionil. Foto autor: AFP / Scanpix
Foto 3: Veepeatus Stockholmi maratonil. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 4: Philip Bandawe Zimbabwest oksendamas Stockholmi maratoni lõpetamise järel. Foto autor: Maja Suslin, Scanpix

38 Kommentaarid:

At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Tere! Ma usun, et ka lyhemad jooksudistantsid, nagu nt 5 km ja 10 km pole maratoni jooksust sugugi tervislikumad, sest lyhematel distantsidel peaks intensiivsema jooksu tottu minu arvates piimhapet rohkem tekkima kui maratonil, mis on aga organismile suurtes annustes väga ohtlik. Maratonijooks peaks suuremalt jaolt toimuma aeroobses tsoonis, mil vist piimhapet väga palju tekkida ei saa.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

No selge see, et mõõdukus on parem kui äärmused, aga mis on äärmus?
Kas äärmus on 3 tundi rajal pulsiga 155?
Või on äärmus hoopis 1 tund pulsiga 175...?

Auväärt Arthur Siegel võiks tulla ja mõõta südame rütmi ja verenäitajaid ka Pühajärve jooksjatel...
Ma arvan, et tulemused ei erineks niiväga Bostoni maratoni läbinute omadest...
Ja üleüldse, kas keegi oskab täpselt kokku lugeda kõik surmajuhtumid Tartu Neliküritustel...?

Minu isiklik seisukoht on et ükski spordivõistlus (no v.a. Maijooks jmt. üritused) pole mõõdukas. Seega, et oma tervist säästa ja mitte äärmustesse langeda tuleks vältida spordivõistlusi... Aga seda ei tee isegi mitte Pullerits...

Miks me siis seal võistlustel üldse käime? Arvatavasti selleks, et saada emotsionaalset laengut. Emotsioonid võivad kõrgele kerkida konkurendi alistamisest, suurejooneliselt korraldatud võistlusest, skandeerivatest pealtvaatjatest või millegi suure kordasaatmisest. Kõik need aspektid on mitmekordselt suuremad mõnel suurel maratonil võrreldes Pühajärve jooksuga (me ei hakka võrdlemagi ümber Pühajärve jooksja emotsioone Ironmani läbinu omadega).

Seega, niikaua kuni keegi pole tõestanud, et tervisekahjustused on oluliselt väiksemad lühematel distantsidel, niikaua osalen mina maratonidel ja triatlonidel.

Kuivõrd kõik, mis on pikem kui 90 minutit on tervist äääärmiselt kahjustav ja kuna Pullerits surma (ja maratoni) kardab, siis kahjuks ei saa me teda enam näha ühelgi Neliküritusel rääkimata Vasaloppetist (oli vist selline plaan kunagi)...Isegi Jooksumaratonile ei saa minna, kui aeg paar minutit paremaks ei lähe...

Või kuidas?

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks Priit, juba sellisel tasemel trenni tegamine nagu sina teed on tervisele kahjulik.

 
At 17:34, Blogger Priit Pullerits said...

Kaks esimest kommenteerijat on ikka parajad jäärapäised tüübid. Kuulge, ma toon teile teaduslikud andmed koju kätte, mis ütlevad, et pikad või õigemini ülipikad distantsid laastavad tervist, aga te ikka ei usu, vaid teete rehkendusi stiilis, et 10 km 38 minutiga on hullem kui 42 km kolme ja poole tunniga. No ise ju peaksite teadma, mis juhtub maratonijooksjatega pärast 30. km-t! Sein tuleb ette ja edasi ei saa. Ja siis punnitakse kõigest väest sellest seinast üle. See ei ole normaalne ju. Ega ilmaaegu maratonijooksjad ei taastu pärast võistlust mitu kuud, sellal kui 5000 meetri jooksjad paugutavad iga nädal.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu poolt mainitud muutused peale füüsilist koormust on leidnud kinnitust paljudes uuringutes, aga kas nendel muutustel on ka mingit kliinilist tähendust pole selge. Tsiteerides ühte analoogsel teemal kirjutatud artiklit:
All runners remained asymptomatic for cardiac disease and completed subsequent marathons 1 year later, making reversible myocardial injury or stunning unlikely. Elevated values of serum markers for AMI, including first-generation assays for both troponin subunits should be interpreted with caution in trained runners.
Aga leidsin ka sellise artikli:
CONCLUSIONS: Compared with a representative control group, marathon runners presented with an increased risk for malignant melanoma and nonmelanoma skin cancer. They should reduce UV exposure during exercising by choosing training and competition schedules with low sun exposure, wearing adequate clothing, and regularly using water-resistant sunscreens.
Seega ilusa ilmaga jooksmine on tervisele kahjulikum kui vihmase ilmaga...
Aga vähemalt nägemine ei halvene:
Sixteen optometric tests were administered to 29 athletes prior to and following their running the 1974 26-mile B.A.A. Boston Marathon. The tests included amplitude of accommodation, near point of convergence, stereopsis, depth perception, near phorias, ACA, near ductions, peripheral fields, and suppression. It appears that the systemic fatigue did not significantly affect the test values and it is reasonable to assume similar findings for other forms of athletics.
Age selles 90 minuti piiris julgen küll kahelda, sest ei leidnud ühtegi PubMedis refereeritud David Niemani uuringut kus oleks võrreldavalt uuritud koormuse ajalise kestvuse mõju immuunsüsteemile. Selline lause oli küll ära toodud ühes tema poolt kirjutatud ülevaateartiklis aga see ei ole tõendus. Pigem tuleb siin rõhutada tugeva ja mõõduka füüsilise koormuse mõju immuunsüsteemile. Seega pole võimatu, et 35 min 180 pulsiga mõjutab sinu immuunsüsteemi enam kui 3 tundi 150 pulsiga. Koormusajärgne immuunnsüsteemi tasakaaluhäire kestab 3-72 tundi, nii et Priit ole peale Pühajärve jooksu ettevaatlik, ilmad kah sellised kehvakesed aga vähemalt melanoomiohtu ei ole :-)

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, tunnista üles, et sul ei ole lihtsalt sisu see raske katsumus läbi teha? Või ei näe sa end sel distantsil piisavalt EDUKANA, et see ette võtta?
Suusamaratoni tegid ju läbi ja see kestis kolm ja pool tundi?

Jooksumaratoni puhul tasuks rääkida hoopis õigest ettevalmistusest, et rumal algaja oma jalgadele liiga ei teeks, organismi üldisest koormatusest tulenevad riskid ei ole suuremad kui mõne teise ala sama kestvusega üritusel.

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Viimasega nõus. Kuigi oma esimese maratoni aastal mahu järsk suurendamine viis maratonijärgselt Achilleuse kõõlusega lõikuslauale ning kaks aaastat võis jooksust vaid unistada, siis vaatamata sellele ma ei kahetse. Proovi Priit, see on kirjeldamatu tunne finišeerida täistribüünide ees Stockholmi olümpiastaadionil, seda sa Pühajärvelt ega Tartu maratoni üritustelt ei saa. Maratoni teebki eriliseks eelkõige võit iseenda, mitte naabrimehe, poliitiku (näit Atonen), ajakirjaniku (näit Pullerits) üle.
Nüüd jalg jälle korras ning plaan järgmine aasta osaleda sellised maratonil:
http://www.alpine-davos.ch
Kõrgem punkt 2600 meetri peal, kui vaatamata Pulleritsu hoiatustele ellu jään, siis elamus on garanteeritud.

 
At 13:08, Blogger Priit Pullerits said...

Hei,
19:47 kirjutaja paistab olema väga tõsiine tegija - peaks ta külalisautoriks kutsuma äkki.
21:08 - tõsi on see, ausõna, et maraton mind ei motiveeri. Nagu ka Vasaloppet. Milleks võtta ette nii pikki pingutusi, kus mõnu asendub selge piinaga? See on peamine: motivatsiooni puudus. Selleks peab ka meeletult pikki krosse tegema, aga ma tõesti ei taha oma nädalavahetusi kulutada jooksmaks 20-30 km mitu kuud järjest. Pealegi, kardan, et see lõpeb traumaga minu eas. Nagu lõppes 23:03 kirjutajal.
Aga sõbrad, miks te kogu aeg anonüümselt kirjutate - räägi siin nagu vaimudega...

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Asi on jah jooksu pikkuses. Maratoniks ei olda reeglina piisavalt treenitud, olen kindel. 10 km-ks on paljud treenind ja jooksevad seda mitmel korral trenniski, kuid maraton nõuab jah neid kuni 35 km vaikseid krosse tavaliselt. Olen ise nende uhaja;) ja mp3-player on tõeline lunastaja, kuigi olen kuuland nii hiina ajalugu kui muusikat, ikka hakkab lõpuks ära tüütama;) ma ei ole eriline audio-sõber, kodus raadiot ei kuula. Üle kahe tunni joosta on pikk aeg. Füüsiliselt ta niiväga ei kurnagi, sls ikkagi alla 150. Neid pikki otsi teevad ka enamus tavadistantsi mehi.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Kui korralik põhi all, st aastaid joostud, siis pole neid pikke jookse väga palju vaja tehagi, et maraton läbida. Ise alustasin veebruaris, juunis oli juba maraton, seega 16 nädalat. Kahel viimasel nädalal tuli juba maht alla, nii et 14 pikajooksu nädalat. Tegin 4-5 trenni nädalas, tööpäevadel max 1 tund näadalavahetusel siis üle nädala ühel päeval 1,5 tundi/2,5 tundi. Kokku seega vaid 7 jooksuotsa, mis pikemad kui Priidu sügisesed 1,5 tunnised imikad. Summarne nädala maht ei tulnud küll suurem kui Priidul eelmine aasta sügisel enne Tartu maratoni. Achilleuse puhul oli lisaks koormusele tagantjärgi tark olles oma osa ka jooksujalatsites. Tuntud firma, antireklaami ei tee aga kannaosa talla paksus oli natuke liiga väike, mis suurendab oluliselt kõõluse koormust. Taastumine kestis küll terve kuu aga vahelduseks oli päris mõnus vaid niisama lõbupärast rattaga metsas käia.

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Ma tahtsin, Priit sulle öelda, et kaks esimest kommenteerijat ei ole sugugi väitnud, et sul oleks vale jutt, vaid et lihtsalt ka intensiivsemad lyhemad distantsid on samuti tervisele kahjulikud.

 
At 17:24, Blogger Unknown said...

hakkasin 2005a jooksmas käima, enne olin mänginud natuke vutti, aga selleks ajaks olin sportimisse tulnud sisse umbes kahe aastane lünk. algusl oli eesmärk lihtsalt kaalus alla võtta ja ennast normaalsemasse vormi viia. olin ka täiesti uues keskkonnas sel ajal ja jooksust sai mõnes mõttes täielik kinnisidee mulle. alguses jooksin oma vanade kunstmuru jalgpalli jalanõudega, aga mida aeg edasi seda rohkem hakkasin ka uurima ja soetama endale spetsiaalseid jooksu vidinaid. siis mõne aja pärast loomuliku jätkuna arengule hakkasin ka vaikselt mõtlema maratoni läbimise peale. 6 kuu pärast alustamist jooksingi Dublinis oma maratoni ajaga napilt alla 3h. Maratoni läbimine iseenesest ei olnud mingi suur ja mõnus elamus, sest enamus 42km sadas ja oli selline lihtsalt vastik ilm. samuti oli ilgelt raske lõpus. Aga kogu see tee ideest joosta maraton kuni teostusena oli üks ägedamaid asju mida ma elus olen teinud. See kuidas sa elad praktiliselt 6 kuud ühele eesmärgile. Arened nullist suhteliselt heaks jooksjaks, see kogemus oli tookord vägagi nauditav. Samuti suutsin paar sõpra kes samuti enne jooksuga üldse seotud polnud asjast huvituma panna (sõber kes algul ei jõudnud järjest joosta 4km läbis 3 kuu järel Dublini poolmaratoni ajaga 1h 34min) Taoliste kogemuse pärast võiks minuarust iga jooksuga seotud inimene ikkagi kasvõi ühe maratoni ära proovida. Juttu, et maratoni jooksmine on kahjulik jne ei oskagi kuidagi kommenteerida. (et missugune sport ei ole kahjulik siis?)

pühajärveni...

 
At 17:54, Blogger Priit Pullerits said...

Vau, väga kõva sõna Madiselt. Ja ülikõva tulemus. Ülikõva... Kes alla 3 tunni ära jookseb, see on ikka mees. Respekt!
Aga panna end kuueks kuuks ühe eesmärgi nimel kinni... no ma ei tea, minu vanuses on see ikka väga ressurssi pillav, õigemini - piirav.

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

"...panna end kuueks kuuks ühe eesmärgi nimel kinni... no ma ei tea, minu vanuses on see ikka väga ressurssi pillav, õigemini - piirav."

Ja kuidas siis nimetada PP ettevalmistust suusamaratoniks?

 
At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

Maraton on nauding. Ootan maratoni ja sõltun maratonist! Peale maratoni tahan kohe veel joosta!

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

In case you will be making an attempt to find a powerful house
health and fitness center that will provide you with a substantial array of exercise routines apart from your hassle of body
weight plates, the Bowflex PR3000 Dwelling Gymnasium could
possibly be particularly anything you must have.


Also visit my weblog simply click the up coming web site

 
At 05:13, Anonymous Anonüümne said...

A drug addict is not cured merely by going through detox.


Also visit my page dumbbells for sale

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

What exactly is the best strategy to track your own heart
rate although teaching?

Also visit my homepage: Skip Navigation

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Anyways, they declare how the Bowflex Revolution XP offers a health and
fitness center high quality exercise routine with about
ninety exercise routines.

Here is my blog cheap bowflex selecttech 552 dumbbells

 
At 05:23, Anonymous Anonüümne said...

Okay, as we utilised to say in the army, "drop and give me 10", then go around to your chin-up bar and give me ten of these, followed by 10
squats.

Here is my site getfitnstrong.com

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

For many who are developing strength step by step, being able to decide
on these types of modest incremental increases permits you to elevate the
correct body weight as you progress without having your type struggling in the
process.

my web blog bowflex 552 selecttech dumbbells

 
At 03:12, Anonymous Anonüümne said...

Ever question what the difference is between those people devices as well as Bowflex exercising devices you often see on TV commercials?


my weblog http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/

 
At 01:10, Anonymous Anonüümne said...

The Bowflex conditioning machine can take care of most
training, strength instruction and overall fitness training.


Also visit my blog ... free dumbbells

 
At 02:47, Anonymous Anonüümne said...

I believe it is a fantastic product to purchase.

Here is my webpage www.getfitnstrong.com/adjustable-dumbbells/

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

This machine is made to further improve someone's muscle mass and establish it to become considerably stronger.

Stop by my webpage - bowflex dumbbells

 
At 02:18, Anonymous Anonüümne said...

There is certainly a lot to learn about this subject.
I like all of the points you made.

Here is my homepage ... raylene

 
At 03:48, Anonymous Anonüümne said...

The true extravagant devices can easily connect with the net for on line workout routines, journaling, and straightforward download to your webpage.


Feel free to surf to my web page http://www.getfitnstrong.com/adjustable-dumbbells/dumbbells-sale-further/

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Awesome post.

my web-site; fudendo

 
At 05:46, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:49, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:50, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 20:04, Blogger بيت العز said...

فرسان المدينة
شركة نقل عفش خارج المدينة المنورة
شركة نقل عفش خارج المدينة المنورة
شركة نقل عفش من المدينة المنورة إلي مكة
شركة نقل عفش من المدينة المنورة إلي جدة
شركة نقل عفش من المدينة المنورة إلي الدمام
شركة نقل عفش من المدينة المنورة إلي ينبع

 
At 20:49, Blogger بيت العز said...

المستقبل
شركا ت عزل الاسطح بالاحساء
فيلا للعوازل بالاحساء
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة مكافحة النمل الابيض بالاحساء
شركة مكافحة البق بالاحساء
شركة مكافحة الصراصير بالاحساء
شركة رش مبيدات بالاحساء

 
At 20:56, Blogger بيت العز said...

مكافحة حشرات ابوظبى 0567410494 التاج الملكى
شركتنا التاج الملكى تعتبر
افضل شركة مكافحة حشرات ابوظبى
، حيث تعمل على أبادة جميع الحشرات سواء الحشرات الزاحفة أو الحشرات الطائرة، وجميع الحشرات تضر بصحة الإنسان خاصة الأطفال لذا لابد التخلص من جميع الحشرات التي تؤذي صحة الإنسان، حيث أن
شركة مكافحة الفئران ابوظبى
تستخدم شركتنا العديد من المبيدات الحشرية الغير مضرة بصحة الإنسان لأنها مصرح بها من وزارة الصحة بابوظبي، لذا فأنها أمنة جداً ولا يوجد بها ضرر، لذا لابد أن نتخلص من جميع الحشرات حتى لا يحدث للإنسان أي مكروب وذلك لم يحدث إلا عن طريق
شركة مكافحة حشرات ابوظبى
.
أهم المميزات التي تقدمها

 
At 21:01, Blogger بيت العز said...

موقع-اتقن-قران
learn quran
learn quran online
quran learning
online quran teaching
quran teacher
online quran learning
learn quran for kids
Islamic Studies for kids
quran for kids
learn quran with tajweed
online quran classes
quran online reading



teaching quran
online quran academy
online quran teachers
online teaching quran
learning quran on line
quran tutor online
learning the quran online
quran class online
learning quran on line
online quran teaching skype
learn quran via skype
learn quran online in usa

 
At 12:49, Blogger شركة رواد الحرمين said...

بموقع مؤسسة الحرمــين فخدماتنا ليس لها بديل واسعارنا ليس لها مثيل ،ولدينا فريق عمل يتصل مع العملاء على جسور الثقه
شركه تنظيف منازل بالجبيل
والصدق والامانه فى العمل ، وهدفنا هو ارضاؤك وراحتك ، لا تقلق ونحن معك

شركه عزل فوم بالجبيل
لا تجهد نفسك ونحن تحت امرك ورهن اشارتك .
أبرز خدمات مؤسسة الحرمــين للمقاولات العامة بالدمام والرياض

شركه عزل فوم بالدمام


شركه عزل اسطح بالاحساء



شركه كشف تسربات المياه بالاحساء



 
At 07:19, Blogger yanmaneee said...

golden goose outlet
goyard handbags
golden goose
yeezy shoes
balenciaga shoes
goyard tote
supreme
yeezy
yeezy supply
supreme outlet

 
At 15:50, Blogger خدمات منزلية said...

شقق بالخبر
خدمة تنظيف منازل
فلل بالخبر
شركات تنظيف خزانات المياه

 

Postita kommentaar

<< Esileht