kolmapäev, juuni 06, 2007

Pullerits: Nagu peata kana...

Kas olete vahepeal mõelnud, milline rõõm oleks trenni teha siis, kui ümbruskond oleks rohkem inspireerivam kui see, mille keskel seni alalõpmata higistanud olete? Kui ei ole mõelnud, siis vaadake innustuseks seda pilti San Francisco kuulsa Golden Gate'i ehk Kuldvärava silla lähistelt. Tuleb mõnus treeninguisu peale, või mis?Pärast rattarallit mul küll treeninguisu polnud. Otsustasin kolm päeva puhata ja seejärel tundsin, et motivatsioon on kukkunud nulli kanti. Mille nimel pingutada? Aga kui viimaks jalad alla võtsin, kerkis küsimus, mis siin blogis on olnud kesksemaid: kuidas teha trenni nii, et sel ka mingi mõte oleks?

Kuna mitmed on palunud, et paneksin oma treeningkavad võrdlemiseks välja, siis teengi seda. Aga ärge ainult võrrelge, vaid ka juurelge, mis on seesuguse trennitegemise iva. Ja mõelge, kas te olete targemad. Ise tundsin end omapäi harjutades nagu peata kana.

N, 9 km. Ehkki tunne oli, nagu poleks rattasõit organismile midagi hullu teinud, võtsin, nagu öeldud, kolmeks päevaks aja maha, et tõepoolest taastuda. Pärast puhkepäevi tegin oma traditsioonilise 9 km jooksuringi rahulikus tempos kiirusega 4.40-4.45 km (nn EPA torni eest Tallinna maanteed pidi Tiksojani, sealt mööda ringteed tagasi Tartu poole, kus keeran endise autoturu tee peale GSG tankla ja hulgiladude suunas, edasi jooksen mööda Arena spordiklubist, keeran betoonitehase vahele ja sealt üle raudtee koju tagasi).

R, 9 km. Sama ring, aga tempo kiirem, 4.05-4.10 km. Võrreldes eelmise päevaga läbisin ringi viis minutit kiiremini.

L, 7 km. Pärast eelmise päeva arvatavasti tempokrossi kiirusega treeningut taas rahulikum harjutuskord, Tähtvere spordipargi saepururajal 7 km, tempo 850 m ringi kohta 3.55. Seega siis justkui taastav kross.

P, 2x5 km. Ühitasin ühele aiapeole mineku trenniga, nii minnes kui tulles tegin 5 km tõusvas tempos. Jooksumaa pikkus oli tegelikult 5,2-5,4 km, ajaks tuli kummalgi korral 22 minutit.

E, 9 km. Võtsin tütre rattaga tempotegijaks ning püüdes tema kannul püsida läbisin oma 9 km ringi (tegelikult 9,2-9,3 km) 36.55-ga, keskmine kilomeetri aeg tuli mõni sekund üle nelja minuti.

T, puhkus. Pidin Tallinnas käima ja pärast seda oleks trennitegemine küll liigne kurnamine.

Asi on tegelikult hull. Selleks ei pea omama mingit kehakultuuri eriharidust, et mõista: seesugusel trennitegemisel puudub igasugune mõte. Ma võin küll välja mõelda, miks ma ühte või teist trenni teen (kiirusliku vastupidavuse arendamiseks; taastumiseks, jne), aga need seletused kõlavad rohkem eneseõigustusena. Sest puudub igasugune süsteem.

Mis on õppetund? Inimesed, ärge tehke trenni oma peaga! Esiteks - kui hästi läheb - on see enamasti aja raiskamine. Ma pole kindel, et need trennid mulle midagi andsid. Teiseks - kui halvasti läheb - on see koguni kahjulik. Ma pole kindel, kuidas need trennid mu organismile ja treenitusele mõjusid - äkki tegid rohkem kahju.

Nii Kalmer Tramm kui Meelis Minn on õpetanud, et treeningutes peab olema oma süsteem ja et igal treeningkorral peab olema eesmärk, mida sellega tahad saavutada, ning kogu treeningprotsess peab olema allutatud olulisimale sportlikule eesmärgile. Ehk nagu ütleb Christina Aguilera viimase plaadi pealkiri: Back to Basics. Seega tuleb tagasi minna baastõdede juurde, mida saab asjatundjatelt, ja lõpetada omapäi lahmimine. Või veel teistmoodi ümber sõnastades: ärge tehke nii, nagu tegin mina, vaid tehke minust targemini. Ja pidage meeles, et enamik teist nii targad küll ei ole, et ise välja mõelda, kuidas tulemuslikult harjutada. Võtke treener ja te ei kahetse!

Foto 1: Jooksja San Francisco Kuldvärava silla taustal. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 2: Big Suri maraton California rannikul. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 3 ja 4: 23,55 km pikkune jooks üle Millau viadukti Lõuna-Prantsusmaal. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 5: Christina Aguilera. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 6: Christina Aguilera plaat "Back to Basics". Foto autor: Helin Loik, Naisteleht / Scanpix

37 Kommentaarid:

At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

mul on ka sarnaseid mõttetu trenni perioode olnud... aga minu arust tekitab neid pingelangus pärast mõnd tähtsat võistlust ja konkreetse uue eesmärgi puudumine.
Mõnel inimesel kindlasti treeneri puudumine ka, kuid sinul peaks tarkust ja kogemusi juba küll olema, et endale ise enam-vähem mõtestatud plaan kokku panna. Lihtsalt keskendu mõnele eesseisvale võistlusele ja tasapisi tuleb ka motivatsioon tagasi.

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Ma tahaksin sulle Pullekas vastu vaielda. Sellisel trennil on kahtlemata mõte, sest kindlasi on see tervisele mõeldes parem, kui ainult teleka eest õlle libistamine. Küsimus on lihtsalt selles, kas su eesmärk on teha sporti tervise nimel või tulemuse nimel. Viimaseks sellest võibolla kasu ei ole, esimeseks aga on kindlasti. Paljude viga, mõnes kohas võibolla minu endagi, on see, et rabeletakse kangesti tulemuse nimel. Samas on selge, et see tulemus mitte midagi ei maksa, sest etteotsa nagunii lootust pääseda ei ole. Nii v
ikski võibolla rohkem tervisele mõelda. Kuskilt jookseb paratamtult see piir, kust kõva spordi tegemine ei tule pikemas perspektiivis tervisele mitte kasuks vaid kahjuks. Sa võiksid sellest kirjutada ja meile öelda, kust see piir jookseb.

 
At 14:10, Blogger Priit Pullerits said...

Hindrek, seni kui on tervist, loevad ainult tulemused. Õigemini: seni motiveerivad sportima vaid tulemused.
Kui aastaid ligi 42, ei ole palju enam jäänud võimalusi, et mingitki tulemust teha. Tervisesporti jõuab teha ka siis, kui vanemaks jään.
Mis puutub aga piiri, kus sport tervisele kasuks või kahjuks tuleb, siis arvan, et siin üldretsepti anda ei saa; see on äärmiselt individuaalne sõltuvalt kümnetest teguritest. Või ma eksin?

 
At 15:13, Blogger Kidra said...

Mina olen Pulleritsuga ühel meelel, et treeningplaan on igaljuhul vajalik, kui tahad läbi trenni saada siiski kiiremaks ja paremaks - treenida teatud mõttega. Kui sportida vaid selleks, et oleks lihtsalt tore ja põsed roosad, pole treeningplaani, ega ka treenerit, loomulikult vaja. Siis pole vaja ka muud kui lihtsalt 2 või 3 õhtul minna õuue ja liikuda - nii kiiresti kui hetkel tahad ja nii kaua kui viitsid. Ja see on normaalne ja igati tervitatud suhtumine.
Ka mina olen seisukohal, et kuni tervist, tahaks ikka ennast arendada paremaks, aga vaat selleks oleks vaja kedagi kõrvale (loe:treenerit), kes hoiaks tagasi õigel hetkel - arvan, et see on just peamine probleem meile oma tulemust ihkavatele rahvasportlaste (eeldan, et sellisteks pole ainult Priit ja mina, eksole). Ja olenemata oma enesetarkusest arvan ma, et ise ennast (oma treeningplaane enda väliselt vaadata) kõrvalt näha on ikka suhteliselt keeruline, et mitte öelda võimatu. Muidugi loevad kogemused, aga see ei anna seda "kõrvalpilku", et arutada asjad läbi. Kahjuks on selliseid treenereid suhteliselt vähe meiesugustel valida - elukoha, majanduslike võimaluste jmt järgi.

Jutt muutus pikaks, aga ... arvan et treener oleks hea mõte.

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Treener ei taga mitte kellelegi motivatsiooni trenni tegemiseks, selleks tuleb ikka ise tuju üleval hoida. Eriti kehtib see harrastajate kohta, kel sport on eneseteostus läbi hobi, mitte elatise allikas.

Kui Priidul on sportlikest eesmärkidest puudus, siis annaksin järgmised soovitused, mida võiksid kaaluda motivatsiooni ülal hoidmiseks ja mis mind ennast on küll mingil etapil korralikult ja lõbuga treeninma pannud:
- Vasaloppet
- Täispikk jooksumaraton (42,195m, elamus garanteeritud, soovitan esimene maraton joosta kuskil suuremal üritusel)
- Mõni elamuslik mägirattamaraton (soomlaste Tahko on eestlaste seas väga pop)

Teine võimalus on proovida teisi kestvusalasid, mis annavad juba harrastatavatele aladele ainult juurde ja trenn ei lähe ka igavaks nühkimiseks:
- aerutamine (meresüstaga on eriti sheff ja annab ka korraliku ülakeha treeningu)
- orienteerumine
- seiklussport
- .....

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Loogiline, et treenitakse võistlusmomendi nimel. Teen ise samuti. Pärast põhivõistlust aga lasen kähku kummi lõdvaks ja järgnevad treeningud on vaid aeroobse suunitlusega. Eesmärgiks on mõne nädalase puhkepausi planeerimine ja uueks perioodiks motivatsiooni kogumine. Muidu paneks kohe täiega edasi aga puhkama peab ikkagi niikuinii ja millal on siis selleks parem moment, kui pärast viimast tähtsamat (rahvaspordi)võistlust. Paugust aga ei saa kah puhkama jääda, sest treenimise inerts on lihtsalt sees.

Juhul kui ainult tervise pärast mõelda, siis pole ju võistlustele asja. Võistlustel toimub oma tippvormi kontrollimine teiste suhtes. Ainult tervise eest hoolitsejatele on rahvamatkad ning nemad rahvaspordiüritustele ei trügigi. Ja selleks, et osaleda matkal pole vaja ennast treenimisega üldse vaevata. Seega puudub vajadus ka treeneri järele.

 
At 18:06, Blogger Priit Pullerits said...

Viimane anonüümne kommentaar on väga asjalik ja argumenteeritud. Täiesti nõus.
Karviku-nimelisel on head ettepanekud, aga kuidas saab märtsikuine Vasaloppet praegu motiveerida? Praegu tuleb keskenduda jooksule, see on ala, mis mulle kontimööda. Rattasõit, nagu näitab mu eelmine sissekanne, on ikkagi liiga ohtlik. Seal on minusugusel alalhoidlikul inimesel alati esmaeesmärk terveks jääda. Ja kui korralikult tahta ratast sõita, tuleb ikka korralik varustus ka soetada. Lisaväljaminek ei mahu mu plaanidesse. Kuidas saakski mahtuda, kui Arco Vara tuleb parajasti börsile.

 
At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

N: 9 km 4.40-4.45 km (huvitav, mis sls-iga?)
R: 9 km. Sama ring, aga tempo kiirem, 4.05-4.10 km (huvitav, mis sls-iga?)
L: Tähtvere spordipargi saepururajal 7 km, tempo 850 m ringi kohta 3.55. (huvitav, mis sls-iga?)
P: 2x5 km 22 minutit (huvitav, mis sls-iga?)
E: 9 km ringi (tegelikult 9,2-9,3 km) 36.55-ga, (huvitav, mis sls-iga?)
T: puhkus (huvitav, mis sls-iga?;)
..............
Tavajooksja analüüs: üks moodus on aeroobset baasi koguda ja hakata sinna kiirust üles ehitama, teine viis on see, et teed ühe kiirustrenni nädalas, äärmisel juhul kaks. Siin (Priidul) aga pakutakse kiirusega üle, taastumiseks aega ei jäeta. Normaalsem oleks nt:
N 9 km 4.40-4.45 km
R 12 km 5.10 km
L 3X2000 kiire, ent aeroobne, 5-6 min taast vahel
P 5 km taast
E 9 km kerge jooks
T 12 km 5.00 km

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Paistab et meie pidev surve Priidule muretseda pulsokas ja teadlikult treenima hakata ei mõju.
Üks hea abivahend kella abil treenimiseks ja paljuks muuks ,alljärgnev exeli tabel.Vähemalt minu puhul ülitäpne, mis puudutab hapnikutarbimist,pulssi erinevate tempode juures ja treeningtemposid.


http://www.electricblues.com/archive/DanielsTables2-9.zip

 
At 20:12, Anonymous Anonüümne said...

Tundeid,Priit ,mis sind praegu valdavad ,võetakse kokku diagnoosiga-maratonijärgne depressioon(guugelda-post marathon depression),see on normaalne ning möödub seda kiiremini mida kiiremini sul uus eesmärk tekib.

Ning "..enamik teist nii targad küll ei ole, et ise välja mõelda, kuidas tulemuslikult harjutada". Tõsi,kuid 21. sajandil on abiks internet ja spordikirjandus(näit. soovitaks viimase aja mahukaimat J.Frieli "Maastikuratturi treeningpiiblit"),pole mingit vajadust leiutada,vaid otsida,leida ja oma võimetega kohandada.Ei Tramm ega Minn ole siin välja tulnud millegi revolutsioonilisega.

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Vot ühest asjast ei saa ma aru. Üks mees siin võtab kogu aeg sõna, et treenite valesti, treenite valesti etc. Ei maksa kõigi eest sõna võtta, kõigepealt vaadaku palki omas silmas, siis hakaku teiste omas pindu otsima. TÄNASEL PÄEVAL EI TREENI MITTE ÜKSKI TULEMUSELE SUUNATUD RAHVASPORTLANE ENAM ILMA PULSOKATA. Nii et Priit marss poodi ja pulsokat ostma. Panen omalt poolt 500 eeku Priidu pulsoka fondi.

 
At 23:45, Anonymous Anonüümne said...

Näed nüüd, Priit, sinu tähelepanu on selektiivne nagu ikka inimesel, kel pole viitsimist isegi mitte proovida. Jooksumaratoni proovimie soovitust sa nagu ei märganudki...

PS. Pista jah oma raha aktsiatesse, äkki saad siis 20 aasta pärast kullast pulsoka osta, et oma ülekoormatud südame tööd jälgida! (ma ei varjagi irooniat:)

 
At 23:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit , ma ei saa aru sellest, miks sa jooksed aja järgi ? Usu mind see aeg ei näita mitte midagi. Koormuse jaoks on sul vaja teada pidevalt oma pulssi. Sul võib olla tipp vorm.. aga öösel magasid halvasti. Kui sa kasutaksid pulsikella, siis saaksid ise varsti pihta mis su organismiga toimub. Unetu öö = tavapärasest suurem pulss trennis ja väsimus. Samuti saad pulsikellaga hommikul pulsi üle kontrollida (kuula meie suuskajaid, isegi nemad usaldavad rohkem oma organismi ja ei aja kellaga aegu taga). otse voodis. Näed mis see sul on. Kui pulss hommikul kõrge, siis tea... teed kergemaid treeninguid. Minu senised madalamad pulsid olid aasta tagasi.Hommikul 38 , ärgates... Autoroolis 50. Usu.. ma hakkasin juba enda pärast muretsema :) Liialt madalad asjad.
Motivatsioon: mida sa ikka võistled, kui kardad kukkuda, viga saada , kaotada. Sinu rida on siis treenida, treenida ja veel kord treenida. Sest kartus kaotuse ees on sul liialt suur.
Spordi tegemine on ammu õpetanud. Võitu naudid se hetke. Aga selle hetke nimel oma elus kaotad sadu kordi.

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

22:45 pakuti pappi pulsoka eest. Mina sain selle raha eest letihinnaga korraliku kauba juba mitmed aastad tagasi ja pool raha jäi veel ülegi. Kasutan tänaseni ja ei ütle ühtegi halba sõna tootja aadressil. Samasuguse funktsionaalsusega punase nupuga isend maksab ca poolteist tonni. Küsimus on ainult tahtmises. Vajalik pulsokas maksab isegi vähem kui võistlus mille nimel treenitakse. Tänaseks olen pulsoka lugemise oskuse lihvinud selliseks, et võin selle abil juba nädal aega enne võistlust öelda oma võistlustulemuse protsendise täpsusega.

 
At 11:45, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh sõna sekka ütlemast!
Harrastaja-iseõppijale: just selleks ma oma tehtust ülevaate üles paningi, et näidata, kui arulagedalt võib treenida, kui nõuandjaid pole käepärast.
Kati Kalaverile: eks mul ole, jah, võistlusjärgne depressioon, sest järgmine suurem ülesastumine toimub alles juuli keskel Pühajärve jooksul. Nii et, konkurendid, ajage end vormi. Mina juba alustasin eile selleks teadlikumat ettevalmistust, palusin Meelis Minnil plaanid koostada. Hoidke alt!
Aga pulsomeeter - no ütleme, et see on põhimõtte küsimus: tõestada, et pulsomeeter ei tee trenni, vaid kõik sõltub mehest. Jäärapäisus, mis muud...
Aga internetiplaane küll ei soovita järgida. Nende eest on mind mitmed asjatundjad hoiatanud, ja neid ma usun rohkem kui mingit internetti, mille on enda sõnul pealegi leiutanud mingi vasakliberaal Al Gore.
22:45-le: jah, ma olen rõhutanud, et ärge treenige valesti, aga see ei tähenda veel, et ma ise kõike ainult õigesti teen. Kuid ma püüdlen sinnapoole. Seda 500 krooni ma siiski ei tihka vastu võtta, ja ega asi ole rahas.
Karvikule: hea iroonia, mulle meeldis. Kuid kus neid kuldseid pulsokaid müüakse?
23:51-le: ma ei karda kaotada, pelgan rattasõidus trauma saada. Need on kaks eri asja.
08:55-le: kas see väikse hinnaga pulsokas ka midagi kasulikku näitab? Nende pulsokatega on selline lugu, et mul on kartus, et kui nende järgi treenima hakkan, siis treeningu intensiivsus tuleb hirmsalt alla. Et siis see nagu polegi enam treening. Aga meenutage Mati Alaveri jutte: sakslased treenivad hirmus intensiivselt võrreldes eestlastega. Ja kummal on paremad tulemused? Sakslastel, mitte eestlastel. Ma ei ole enam nii noor, et mul oleks aega lahedalt käes viis aastat põhja laduda ja siis midagi pikkamööda ehitama hakata. Ma pean oma ligi 42 eluaasta tõttu panema hooga ja intensiivselt, kuni veel on võimalus mingisugusekski arenguks, sest kõik tabelid ju näitavad, et füüsis teeb iseenesest sellises eas ainult allakäiku. Mõistate?

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Oh Priit. Kui tahad pulsokat vaid pulsi funktsioonide jaoks aga mitte tõusumeetrite lugemiseks ning ilusate graafikute arvutisse tõmbamiseks (prod ütlevad viimaste kohta, et mänguasja funktsioonid), siis näitab minu oma kõike mida treenijale vaja. Tegemist on nimelt ikkagi wireless vööga isendiga mitte näpuotsa pulsi kontrolliga. Sulle kui asjatundmatule see muidugi midagi ei ütle aga teistele küll. Kui pole aega uurida pulsokate hingeelu, siis tuleb lähtuda loomulikult nende hinnast ja dogmast, et kallim on parem kui odavam.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

aga Priit, miks Sa siis lehelugejatele Postimehes oma jooksualases artiklis (kus selgus, et hooksu harrastuseks tuleb, kui mälu ei peta, ca 10 000! välja käia) pulsokat soovitasid? Käige mu sõnade mitte tegude järgi?

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Kulla Priit,
Ära võta asju nii lihtsustatult - teed valed järeldused. Intensiivsusel tippsportlase jaoks ja meiesuguste jaoks on vaks vahet.
Kui treenid 5-9 tundi nädalas (olen aru saanud, et su trennid jäävad sinn vahele), siis sealt 1,5-2,5 intensiivselt on ikka jube palju (ja v-o- veel rahvajooks lisaks). Aga kui nädalas on 20 treeningtundi - siis 2-2,5h intensiivselt on ju 10% ainult.
Teine tähelepanek - et su näited jooksutreeningutest ei "hiilga" (negatiivses võtmes) mitte ainult kiirust taga ajades samasse rütmi sattumisega, vaid ikka tõelise "mugavustreeninguna" - kogu aeg on jooks enam vähem sama pikk kestvuselt (ja siis ka sama kiire peaaegu).
Soovitan tarkade plaanidest vaadata, aga minu lihtsustatud arusaam ikka nõuab vahelduvust ja mitmekesisust (mida sa suusatreeningutega tõestasid).
Seega - kuigi maratoni sa ei plaani joosta - tee ikka veel aeglasemaid ja pikemaid jooksuotsasid sisse.
KUSKIL MINGID TARGAD ISEGI ÜTLESID, ET KIIREMINI JOOSTA, TULEB JOOSTA TREENINGUL AEGLASEMINI (RÕHUTATULT EBAMEELDIVALT AEGLASELT, NII ET KOGU AEG OLEKS TAHTMINE LISADA GAASI, KUID EI TEE SEDA). Ma enam ei mäleta, mis protsessid kõik lisaks käivitad sellise treeninguga, kuid (rahvaspordi)-võistlusel tekib ka sul jooksus siis tunne, et kogu aeg oleks väike tagavara kiirust juurde panna.
Ja siis kindlasti tee vaheldumisi intensiivsem ja taastavam treening. Intensiivseks loen ise lõigud või fartlekid, tempotrennid ja ka pikad aeglased otsad. (jõutrenn olenevalt tõesti otseselt intensiivsusest).
Muidugi veel võib lisada treeningusse mõnusad rütmijooksud (100-200m), milliseid võib treeningu lõpetuseks hästi kergelt/nautides ja mõnuga läbida nii 6-10x, vahepeal rahulikult kõndides tagasi ja taastudes. Need ei kurna, kuid annavad hea "kerguse" tunde lihasesse.

Ja ikkagi SOOVITAN SÜGISEL maraton läbi joosta - sa vist seda enne teinud pole. Saad kena treeningsihi (kuhu mõned rahvajooksud mahuvad lahedasti sisse) ning loodetavasti elamuse ja peale maratoni väljateenitud puhkuse 2-3 nädalat enne suusatreeningute alustamist. Välismaal mitmekümnetuhandelises massis on kena alustada, kuid ka Eestis peaks 23 septembril tulema tore maraton ja mitte nii raske rajaga kui eelmine aasta.

 
At 18:07, Blogger Priit Pullerits said...

Et miks ma kirjutasin pulsomeetri maksumusest, kui ise seda ei osta? No on ikka imelik loogika?! Järelikult ei tohi ma Veerpalu nime suhu võtta, kui teda kotti ei taha panna :)
Aga viimase anonüümiku pikk kiri on väga õige ja tark. Selles see probleem oligi, et minu treeningud, millest kirjutasin, olid kõik ühtemoodi. Tean, et peab varieerima, ja selleks palusingi asjatundjad juba appi.
Maratoni joosta ei ole vist tark tegu arvestades talveks seatud suuri sihte suusatamises. Miks end liigselt kurnata?

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümik 16:42 siinpool.
Eks see ole usu asi - kas sügisel (sept. lõpp - okt. keskel) on ikka kurnamine? Peale seda 2 nädalat puhata- paras.
Mis sa teed - on ju see, et maratoniks laod korraliku aeroobse baasi - ja see ei kao sul kuhugi väga kiirelt. Selle aeroobse pealt on kerge teha juurde vajalikku suusaspetsiifikat, jõudu (sest sa suudad hea aeroobse baasi tõttu pikemalt ja veel rahulikumalt ka imikat jne. teha). Ise kirjutasin sulle suusablogisse- et sõitsin sügisel sõude-ergomeetriga 15 km (1h) ja rohkem ilma vastupidavuse probleemideta - ainult kannikad istumisest veidi kanged. Usun, et need arendasid kõvasti paaristõuke ja uisistiilis tempovariandi sõitmise võimet.
Sul, Priit, ju jooksja kont (no BMI on ikka hea jooksja oma), seega ei tohiks norm. trenni tehes kurnatus liigse koorma vedamise tõttu tekkida nii kiiresti. Omal mul BMI 24,3 /ülekaal, ütles perearst, SIC!/ kuni 23 /sügisel, kui maratoni aeg käes/ ja saan oma arvates enam-vähem hakkama nii sügisese maratoni kui ka suusatalveks ettevalmistumisega ning suusasõitudega talvel.
AGA LOOMULIKULT- VALIK on sinu.
Kui mulle keegi oleks 6-5a. tagasi öelnud, et jooksen maratoni - oleks ma ta Paldiski mnt. algusesse saatnud poole sõna pealt. 4a. tagasi aga tegin esimese maratoni ja sellest ajast saadik ikka vähemalt 1 mrtn'i aastas proovin joosta. Lisaks siis veel 3 talve tagasi leidsin enda jaoks murdmaasuusatamise.

Veel j- enne Pühajärve on Harku järv 16 juunil. SOovitan, sest on lühike ja tükki küljest ei peaks võtma ning eritreeningut enamuselt oma lühiduse tõttu ei nõua.
Lahinguväljal näeme - :).

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

What would make these Terrell Owens bands different, will not be only the high quality, even
so the point you can execute about 140 health club superior workout routines.



Look at my webpage: Report abuse

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

This is often in particular practical naturally if you
are aiming for hypertrophy minus the weights.

Here is my site; bowflex selecttech 552

 
At 08:00, Anonymous Anonüümne said...

Another factor that you've got in all probability noticed shifting on the planet around you may be the roles that girls and fellas enjoy in relationships.

Visit my web blog adjustable weights

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

This also helps make them a great decision for supersets should you don't have access into a varied pounds assortment of cost-free weights, when you could possibly have to change the weights on barbells etc.

My blog: dumbbells for sale

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

As with all machines, this house gymnasium arrives that has
a limited guarantee to the supplies and workmanship and might be stowed away if required.


Here is my page Read A lot more

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

It offers fifteen exercising plans offering the ideal variety exercise schedule like cardio exercising, fats burn up up, sped interval jogger, heart strength/recovery
evaluate duration goal, Physique mass index test and and so forth.


my web blog free weights for sale

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

A great deal of folks go to the gymnasium to training because of
the abundance of equipments.

My blog bowflex dumbbells 552

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

The units are protected with a plastic coating that is definitely particularly
adaptable and analyzed in different ailments observed in the residence workout environment.


Also visit my blog post :: adjustable weights

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

So, so how exactly does this use for you.

Also visit my homepage: Read Alot more

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

That's exactly where the mini steppers are available in.

My web blog; http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/fit-strong-bowflex-552/

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Developing your stabilizing and main muscle groups will give you real world power, versus gym device
strength.

My blog ... http://www.getfitnstrong.com/adjustable-dumbbells/

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Tony moves from 1 exercising into the next in rapid succession, and
that means you really don't have any time for you to complain your arms are tired otherwise you will not wish to try this.

Feel free to surf to my blog - click the next site

 
At 03:56, Anonymous Anonüümne said...

I found myself thinking the exact same when I
view the ads.

my web site - mouse click the following internet site

 
At 05:46, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:48, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:49, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 

Postita kommentaar

<< Esileht