teisipäev, juuni 12, 2007

Šmutov: suusarajalt jalgpalliplatsile (sealt saab trenni ja raha!)

Igasugustel jube headel plaanidel on vaid üks viga – need kipuvad kuidagi eriti oskuslikult ebaõnnestuma. Näiteks lõin endale selleks nädalaks ja edaspidiseks ehk terveks suveks täiesti geniaalse treeningplaani – nädala sees, tõenäoliselt teisipäeviti ja neljapäeviti, kaks umbes tunnist sörki ja nädalalõpuks midagi intervalltrenni laadset.

Et suusatrennid on selleks suveks lõppenud ja kokku tullakse vaid laagriteks või sümpaatseteks grillpidudeks, tuleb hakata üksi treenima – see on muidugi esimene probleem, sest üksi treenides leiab alati vabanduse, miks homme on kindlasti parem treenida kui täna. Teiseks on igasugused pisipõhjused nagu näiteks ülikooli lõpetamine, mis on kuidagi olulisemad kui tunnike jooksurajal. Ülikooliga on nüüd selles mõttes muidugi hästi, et tehtud ja korras (selle teema juurde tuleme sellel nädalal veel tagasi). Seetõttu üldse treeningplaani koostama hakkasingi, et vaba aega on nüüd töö kõrvalt metsikult.

Lisaks on minu treeningplaani võlu selles, et selles on siiski kindlad kohustuslikud asjad, mis tuleb ära teha ehk viilida ma üldiselt ei saa – nimelt mainisin, et nädalalõppudel on plaanis midagi intervalltreeningu laadset. See treening pannakse paika kõrgemalt poolt ehk Eesti Jalgpalli Liidust, kust mulle öeldakse (õigemini meilitakse või hädaolukorras helistatakse), millist kohtumist ma pean vilistama minema. Vilistamislitsents on mul juba ammusest ajast, täpsemalt öeldes 2001. aasta märtsist. Mõne aasta eest üritasin ajakirjandusliku eksperimendi mõttes teha ka korvpallikohtuniku litsentsi, kuid tollest eksamist kukkusin kindlalt läbi. Korvpallireeglistikuga ma enne ei tutvunud (vaatan mänge niisama nagu iga teine huviline) ja rohkemat polnudki vaja – no ei teadnud lihtsalt vastuseid ja panin umbes, mööda, nagu selgus. Kuid see selleks. Toona ei teinud ma isegi füüsilisi katseid ära, sest see oli esimeseks trenniks pärast kipsis olemist ja taastusravi.

Kuid jalgpallimänge olen varemgi vilistanud ja eelmisel aastal oli plaanis põhjalikult tegelema hakata, kõik sujuski suhteliselt normaalselt, kuid siis tuli too vastik vigastus, mis tõmbas sportimisele mõneks ajaks kriipsu peale ja viis mu suusatamise juurde. Nüüd siis uuele ringile.

Selline vilistamistrenn on igati sobilik, mida vähemalt minu arvates kinnitavad ka pulsinäidud – näiteks 3. juunil Tartus II liiga abikohtunikuna tegutsedes oli pulss esimesel poolajal keskmiselt 148 (80% HR) ja maksimaalselt 177 (96% HR). 177-182 löögi vahel oli pulss üldse 12 sekundit. Teise poolaja keskmine oli 155 (84% HR) ja maksimaalne minu isiklik rekord 210 (114% HR), kuid mis momendil ma selle kätte sain, ei kujuta kahjuks ette, sest seegi on 27 sekundi jooksul saavutatud. Seega ehk läks näitaja natuke segi. Eilsel C1 (noored) mängul väljakul olles oli esimese poolaja (35 minutit) näiduks keskmiselt 156 ja teisel 153, kuigi IV liiga väljakul olles on need numbrid mängutempo tõttu vähe kõrgemad.

Lisaks saab kohtunikuna sportides veel palka ka. Huvilistele olgu ära toodud jalgpallikohtunike tänavused ametlikud tasud (korvpalli omasid ma kahjuks ei tea):
Meistriliiga – 1500/1125 (esimene number on väljaku, teine abikohtuniku oma, kui teine number puudub, on mängul vaid väljakukohtunik)
Esiliiga – 800/600
Teine liiga – 600/400
Kolmas, neljas ja viies liiga – 400
Naiste meistrivõistlused – 400
Noorte MV, A-klass – 300
Noorte MV, B- ja C-klass – 200
Noorte MV, D-klass finaalid – 200
Karikavõistlused kuni 1/8 finaalid – 600/400
Karikavõistlused alates 1/8 finaalid – 1500/1125
Väike liigakarikas – 400/300
Saalijalgpall – 400

Ehk pole hullu, kui nädalas kasvõi üks IV liigas mäng vilistada, saab Priidu mainitud varustuse ostmiseks ju väheke raha küll.

Kuid nagu öeldud, segadust tekitavad igasugused pisiprobleemid. Nii hakkas nädalavahetusel pärast Võrus toimunud mängu, kus abikohtunikuna tegutsesin, jõhkralt (ja seda ütlen ma rõhutatult) valutama vasaku jala päka alla jääv ala (kui suure varba juurest alla liikuda). Ja valutab praeguseni. Vähese kõndimise peale kaob korraks ära, kuid tuleb siis raksuga tagasi. Samasugune jama oli mul ka umbes poole aasta eest ja siis andsid kaks Tartu tipparsti küllaltki erinevad selgitused, kuid vähemalt kadus see valu nädalaga ära ehk kahtlusaluseks oli pisipõletik. Kui sellest jagu saaks, võiks suvele julgelt vastu minna.

Foto 1: suusavõistlus Tähtveres, pildil Martin Šmutov. Foto autor: Sille Annuk / Postimees / Scanpix
Foto 2: Martin Šmutovi kohtunikukaart, Postimehe infograafika toimetaja Artur Kuusi joonistatud lisadega. Olgu märgitud, et lisad on joonistatud arvutis ja kaart on tegelikult täitsa korras.
Foto 3: Madalates liigades saavad kohtunikud vigu vilistada ka näiteks Taavi Veskimäele, kes pildil pallib FC Toompea koosseisus. Foto autor: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix
Foto 4: jalgpall on ohtlik mäng. Foto autor: internet.

7 Kommentaarid:

At 23:46, Anonymous Anonüümne said...

Nii artriit siis käes. Kahju küll aga su jookmised on nüüd joostud. Mõtle edasi kas ujumise, väntamise või maletamise peale.

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Tea kas see lugu nüüd nii tõsine on.
Vaata üle millistes jalatsites jooksed-jalgpallipastlad on jalgade tervise seisukohalt ühed häbematult kahjulikud jalatsid.

 
At 05:46, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:48, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 20:56, Blogger anosh said...


تنظيف المكيفات ببريدة والقصيم
تواجه مشاكل مع مكيف الهواء الخاص بك؟ العديد من المشاكل التي لديك مع مكيف الهواء الخاص بك قد تحل ببساطة تفعل ذلك بنفسك خطوات الصيانة التي يمكنك اتخاذها. القول المأثور "يبقيه بسيط غبي" يقطع شوطا طويلا. قبل افتراض أن لديك مشكلة تقنية الرئيسية التي يتطلب اصلاح مكيف لإصلاحها بعد اتهام لك ثروة، تبدأ من خلال القيام ببعض الخطوات البسيطة صيانة أجهزة تكييف الهواء وفحص بعض المشاكل واضحة.
شركة تنظيف مكيفات بالقصيم
شركة تنظيف مكيفات ببريدة
شركة تنظيف مكيفات بعنيزة
شركة تنظيف مكيفات بالبكيرية
أولا عليك دائما أن تكون على يقين لديك فلتر الهواء النقي في النظام الخاص بك. إذا كنت وحدة لم التبريد وهل لاحظت تراكم الجليد أو حول وحدتك في الأماكن المغلقة أو في الهواء الطلق يجب إيقاف مكيف الهواء وإيقاف المروحة على لمدة 6-8 ساعات للسماح الجليد لذوبان الجليد. تذكر
الجليد ترى من خارج النظام الخاص بك ليست سوى جزء صغير منه. معظم البناء الجليد حتى على المبخر أو لفائف داخل عمل القناة الخاص بك ان كنت لا تستطيع رؤية ذلك تأكد من السماح لها ذوبان الجليد لمدة 6-8 ساعات قبل ان يتحول حدتك مرة أخرى. بمجرد تحويله يعود على يقين الفلتر نظيف، جميع سجلات مفتوحة، والمنطقة المحيطة عن العرض والعودة السجلات هو واضح. إذا كان النظام يتجمد مرة أخرى بمجرد تشغيله سوف تحتاج إلى استدعاء المؤهلين اصلاح مكيف الهواء. يمكن أن النظام الخاص
بك تكون منخفضة على الفريون. إذا يضيف الفريون ولكن غير قادر على تحديد موقع تسرب يمكنك محاولة "الفريون طقم إصلاح تسرب" تباع عبر الإنترنت التي هي سهلة لوضعها في النظام الخاص بك.
شركة تنظيف مكيفات بالقصيم
شركة تنظيف مكيفات ببريدة
شركة تنظيف مكيفات بعنيزة
شركة تنظيف مكيفات بالبكيرية

 
At 08:18, Blogger yanmaneee said...

adidas ultra boost
air force 1
lebron 15
yeezy boost 350
michael kors handbags
goyard handbags
longchamp handbags
kobe basketball shoes
longchamp outlet
caterpillar boots

 

Postita kommentaar

<< Esileht