esmaspäev, aprill 23, 2007

Pullerits: Tahate joosta? Makske 10 000 krooni!

Tundus, et jooksuhooaeg ähvardab lõppeda enne, kui see alatagi jõudis. Algas see tegelikult varakult, üle kuu aja tagasi: 15. märtsil tegin viimase suusasõidu ja 17. märtsil esimese jooksutrenni, 9 km. Ega ma ole proff, kes võib kahe hooaja vahel endale puhkust lubada - võtad pisutki pikema pausi ja vorm on peagi kui peoga pühitud.

Esimesel jooksunädalal läbisin kohe 60 km, järgmisel 54. Aga kolmanda nädala keskel tuli pidurit tõmmata: kannad hakkasid valu tegema, muutusid tundlikuks. Time out! Läksin jõusaali ja venitasin sõudeergomeetrit ning tegin ühe olulise käigu veel - spordipoodi. Aga enne tegin veelgi olulisema liigutuse: helistasin Rein Valdmaale, endisele hirmkõvale jooksumehele, kes varem töötanud aastaid West Spordis eksperdina. Sest sain aru, et vanad jooksujalanõud vajavad kiiremas korras väljavahetamist. Ehk siis õnnestub ka jalad taas korda saada.

Vaevalt päev hiljem sain teada, et jooksmine polegi nii imelihtne: korralik varustus, kui hakata seda nullist soetama, maksab üle 10 000 krooni. Uskumatu, aga tõsi - kohe seletan.

Kui tahate, et teil jalad terveks jääksid, siis siin on Valdmaa soovitused jooksususside valikul.

1. Kui astute poes jalanõude seina äärde, lööb silme eest kirjuks - aga ärge valige jooksujalanõusid kauni välimuse ega ammugi mitte odava hinna järgi. Jooksujalats peab olema ikka jooksujalats, mitte läikiv korvpalluri toss või kaunis tenniseking. Ärge isegi vaadake neid jalatseid, mis pole jooksmiseks ette nähtud!

2. Millisel pinnasel te tavaliselt jooksete? Kui maastikul, siis valige maastikususs - ja pidage silmas, et kõvemal pinnasel ei tunne te end Valdmaa väitel nendes mugavalt. Kui jooksete maantee pervel, staadionil või muul kõvemal pinnasel, valige nn üldjooksujalats. Nendega võib, muide, ka maastikul päris edukalt silgata.

3. Tehke selgeks oma jalatüüp: on teil üle- või alapronatsioon (jala vajumine hüppeliigesest kas sisse- või väljapoole) või normaalne jalg. Enamikul, väitis Valdmaa, on probleemiks sissepoole vajumine. Seda saab kindlaks teha kas või vana jalatsi kulumise järgi. Ja siis küsige müügikonsultandilt, milline jalanõu teie jalatüübile sobib.

4. Ei tasu vaadata jooksusussi, millel ei ole pehmendussüsteemi, sest joostes saavad liigesed Valdmaa väitel kolmekordse koormuse. See tähendab omakorda, et korralike susside hinnad algavad tuhandest kroonist. Vähem kui tuhandekrooniseid jooksujalatseid nimetas ta koerapissitamissussideks.

5. Alles seejärel tasub hakata vaatama firmasid ja hindu. Selge see, et mida kallim jalats, seda parem. Valdmaa kinnitas, et "kes vähe jookseb, sellel pole kõige kallimat vaja osta", ent lisas: "Aga kes ei tahaks sõita mersuga?" Tema väitel on vastupidavus kalli ja nn kesktaseme jalatsi vahel võrdlemisi väike, erinevus on peaasjalikult mugavuses.

Valdmaa on enda sõnul kasutanud pikka aega Asicsi susse, ehkki ta on proovinud ka teiste firmade toodangut. Tema hinnangul on Asics tehnoloogilise arengu poolest jooksususside tootjana turuliider. Aga väga häid jooksususse teevad tema kinnitusel ka New Balance, Adidas ja Nike, samuti Mizuno ja Reebok. Puma kohta ei osanud ta midagi öelda. "Turu pealt banaane ei ole küll mõtet osta, ja tundmatuid firmasid ka mitte," pani ta südamele.

Veel üks oluline asi: kuidas valida õige suurusega jalatsit? Valdmaa soovitas tõmmata sussi korralikult jalga ning proovida seejärel, kas kaks kõrvuti näppu mahuvad mugavalt kanna taha. Seda varu on tema sõnul vaja selleks, et joostes ja higistades jalg paisub ning kui vaba ruumi ei ole, on peagi kas kand verele hõõrutud või küüned maas.

Pisut kurb uudis on see, et ükskõik kui hea jooksususs ei püsi heana rohkem kui 1000, parimal juhul 1500 km. Siis tuleb hakata mõtlema uute jalavarjude soetamisele. "Silmaga sageli vahet ei näegi, et suss on kulunud," lausus Valdmaa, "aga vahet tunned siis, kui paned uued sussid jalga."

Varustatuna Valdmaa know-howga, siirdusin Lõunakeskuse Silja Spordi kauplusse, et kas neil on peale tippsuuskade ka tippjalatseid pakkuda. Oli. Umbes kaks nädalat tagasi olid tulnud müüki just uued Asicsid. Aga mul, nagu, muide, Silja Spordi teenindaja Indrek Irdi väitel ligi 70 protsendil kõigist inimestest, on üks jalg suurem kui teine. Ja nagu neist omakorda enamikul, on mul suurem vasak jalg. Seega siis tuleb jälgida, et just suurema jala jalats mugavalt jalga istuks.

Ird seletas, mis on Asicsi eelised: talla all on pehmendav geel ees ja taga; keskel on kõvendustega vaheplaadid, et jalg ei väänduks; tallamaterjal on tugevdatud, et see ei kuluks; logotriibud on sätitud nii, et kui paelu koomale tõmmata, tõmbavad triibud jalatsi omakorda tugevamini ümber jala.

Uute Asicsite hinnad jäävad 1900 ja 2500 krooni vahele, päris tippsusside hind küünib 3000 krooni alla. Õnneks leidis Ird ühe eelmise aasta mudeli, mis andis kolossaalse kokkuhoiu: sain uued sussid pisut rohkem kui tuhande krooni eest. Ja peab ütlema, et nendega jooksma minnes oli vahe vanade jalatsitega nagu öö ja päev.

Aga selleks, et õigesti treenida, peab jälgima pulssi. Pulsikellad on aga veelgi kallimad kui korralikud jooksusussid. Silja Spordi klienditeenindaja Timo Palo pidas jooksjatele parimateks Polari uusi marke RS 400 ja RS 800, mis maksavad vastavalt 4090 ja 5850 krooni. Neile käib juurde ka jooksusussi paeltele kinnitatav jooksuandur, mis mõõdab läbitud distantsi ja jooksukiirust. Need, kel õnnestub leida Polari eelmisi marke S 610, S 710 või S 810, mis kõik lubavad andmeid arvutil graafikuna esitada ning millel on olemas intervalltreeningu funktsioonid, võivad loota uute mudelitega võrreldes mitmesajakroonist kokkuhoidu.

Aga nagu Jaak Mae on nende andmekogujate kohta tabavalt öelnud: "Trenni tuleb ikkagi endal teha." Ehk teisisõnu: ega kallis kell treenimist kergemaks tee. See tähendab, et ei maksa tuhandete kroonide hinnaga ilmtingimata kõikvõimalikke pisinäitajaid taga ajada, v.a juhul, kui püüdlete olümpiavõitjaks. Liiati kehtib ka tehnikaimede puhul valem 80:20, mis tähendab, et 80 protsenti inimesi kasutab nagunii vaid lihtsamaid põhifunktsioone ehk 80 protsenti inimestest kasutab heal juhul 20 protsenti kella võimalustest.

Polari mudel RS 200, mis koos jooksuanduriga maksab 3490 ja ilma 2190 krooni, lubab salvestada 16 treeningut. Kõige lihtsam jooksumudel on RS 100, mis maksab 1790 krooni, kuid selle hinna eest on tal vaid üks treeningfail ning graafikute joonistamisest ei maksa unistadagi.

Palo kinnitas, et kõigil uutel mudelitel on kodeeritud vastuvõtjad, mis tähendab, et kui kellegagi kõrvuti jooksete, ei lähe kellad n-ö peast segi ega hakka näitama, et teil on pulss langenud 50-le või vastupidi, tõusnud 250-ni.

Lisaks Polarile pidid Palo väitel igati arvestatavad olema ka Suunto pulsikellad.

Kui rahakotis veel mõni tuhat krooni üle, siis lähme nüüd vaatame, mis dressid ja riided selle eest saab.

Tahate õhukest jooksusärki? Palun väga: hind 479-619 krooni. Tahate lühikesi jooksupükse, kus ka kaks taskukest võtmeile? Aga palun: hinnad algavad 449 kroonist.

Minu küsimus: on nii suurel kulutusel ikka mõtet? Silja Spordi kaupluse juhataja Kai Silla rääkis, et nende hindade eest saab edevad riided - justnimelt: edevad. Aga ma ei usu, et edevus aitab tulemust paremaks teha. Olen siiamaani jooksnud lihtsate punaste pükstega, mil on ka tagatasku, ning mis maksid mu mälu järgi 50 krooni, ning särgiga, mis on ühtviisi edev - see on 1992. aasta USA korvpalli Dream Teami särk, mille ostsin 1997. aastal Ameerikas viie dollari ehk 60 krooni eest - ja laseb ka õhku läbi, sest on väikeste aukudega. Seega on rahaline kokkuhoid ligi kümnekordne ning ma pole eales tundnud, et tulemused oleks seetõttu kannatanud.

Aga kui tahate kulutada ja edevad välja näha, nagu Silja Spordi kaupluse juhataja ostjaid motiveerib, siis valik on teie: lühikesed liibuvad lycrast püksid (minu meelest meeste jalas rõvedad) - 529 krooni; samast materjalist särk - 449 krooni.

Tahate pikki dressipükse, mis pimedas läigiks ning mil allservas lukud, et saaksite need susse jalast kiskumata ära võtta (vähemalt teoreetilises plaanis...) - 679 krooni. Tahate pikki Asicsi dressipükse - laduge letti 1199 krooni. Dressipluus - selle saate 1099 krooni eest.

On veel raha üle ja ostunälg rahuldamata? Kilejope, tavaline - 1149 krooni. Tahate aga sellist jopet, millel õhk väidetavalt selja pealt ja kaenla alt läbi käib - siis otsige välja 1699 krooni. Ja kui tuulise ilma jaoks tahate vesti, voodrita, mis tuule kinni peaks ja keha soojas hoiaks, siis leidke kaukast veel 829 krooni lisaks.

Kilepükstega võib tekkida raskusi: neid Silla väitel Euroopas eriti palju ei toodeta, sest sealses kliimas puudub nende järele vajadus. Ometi võib Björn Daehlie mudeli Silja Spordist leida 699 krooni eest.

Spetsiaalsed jooksusokid, ilma õmblusteta, et need ei hõõruks, maksavad 219 krooni. Kõige krooniks on muidugi õhuke nokatsmüts, mis õhku läbi laseks - see maksab 199 krooni. Kui kardate, et kõrvetate päikse alla kukla ära, siis kuklakaitsega mütsi saab 400 krooni eest.

Lööge nüüd kõik hinnad kokku. Tuleb ju üle 10 000 krooni.

Loodan, et sellega sai teil suur jooksuisu otsa. Sest siis ei pea ma end enne ümber Viljandi järve jooksu 1. mail ja Otepää-Elva jooksu kaks nädalat hiljem treeninguil ribadeks pingutama ning võin teie loobumise tõttu loota paremustabelis paremat kohta.

***
Lõpuks midagi inimlikku kah. Helistas mu õpilane Pavo Raudsepp, endine tippsuusasprinter, ja teatas, et kohe-kohe peaks ta saama kolmanda lapse. Seni on tal kaks tütart, 14-aastane Marii ja kaheksane Marleen. Ta oletas, et küllap tuleb kolmas ka tütar. Eks me loodetavasti peagi kuule, kas ta oletas õigesti või mitte.

***
Küll elu läheb kiiresti. Pavo Raudsepp saatis just sõnumi, et tal sündis kell 15.33 tütar, 51 cm pikk ja 3,49 kg raske ja terve. Nii et ta oletas täiesti õigesti. Palju õnne Pavole ja abikaasa Õnnelale!

Foto 1: Priit Pullerits mullu 50-kroonistes pükstes ja 60-kroonise särgiga SEB Eesti Ühispanga jooksumaratoni 10 km distantsi finišisirgel. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2. Priit Pullerits treenimas sõudeergomeetril MV spordiklubis. Foto autor: Lauri Kulpsoo, Postimees / Scanpix
Foto 3. Tartu Ülikooli spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku direktor Rein Kuik (taamal) mõõtmas Priit Pulleritsu jalaasendit astumise ajal. Foto autor: Ove Maidla, Postimees / Scanpix
Foto 4. Priit Pullerits 2003. aastal SEB Eesti Ühispanga jooksumaratoni 10 km distantsi finišisirgel, aeg tuli kümmekond sekundit üle 37 minuti. Foto autor: Ove Maidla, Postimees / Scanpix
Foto 5. Priit Pullerits (taamal märkmikuga) tegemas 2003. aasta suvel reporteritööd tollase peaministri Juhan Partsi (kummargil) ja suusataja Kristina Šmiguni ühistreeningul. Foto autor: Lauri Kulpsoo, Postimees / Scanpix

22 Kommentaarid:

At 11:00, Blogger Rivo said...

Pealegi ei pea spordivarustust ühekorraga ja tutikast kollektsioonist ostma. Nagu isegi ütled, maksavad eelmised Asicsi mudelid vaid üle 1000 krooni ehk muudki kola saab jooksvalt ja hooaegade lõpus soodsamate hindadega hankida.

Ja liibuvad püksid on ilmselt maitseasi, minule on mugavad lotendamist-hõõrumisi vähem.

 
At 11:49, Blogger Priit Pullerits said...

No ma ei tea - mul küll ei meeldi teise mehe vanu kunagi läbihigistatuid riideid osta... ja ei kujuta ka ette, et võiks osta kellegi tarvitatud jalatseid... minu Silja Spordist saadud Asicsid olid viimased eelmise aasta mudelitest, kahjuks teistel enam nii head diili vähemalt sealt loota pole...

 
At 12:26, Blogger Rivo said...

Ma ei mõelnudki second handi, vaid hooajalõpu allahindluseid-vanade kollektsioonide mahamüümisi jne.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures - väikesel naisel on üldse keeruline jooksuriideid ja -jalatseid saada, tundub, et jooksevad ainult suured naised. Samas (trendikaid ja seega kalleid) aeroobikariideid poed pungil täis. Lasteriided jälle pole mõeldud vormidele, mis võivad ka väikestel naistel olla:)

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

kui otsida, siis võib pisut kasutatud polari S610 leida umbes 1500 krooni eest, üldiselt on need kellad töökindlad.
muide mälu maht on kella puhul oluline kui pead treeningpäevikut.
Need hinnad on tõesti veits üle pakutud ja seda ma kah ei usu, et keegi ühe korraga kogu varustuse ostab, ikka jupi kaupa koguneb

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Timexi kellad on palju mõistlikuma hinnaga. 3000 eest saab juba ka GPSiga mudeli, millega saab jälgida pulssi suvalises läbitud rajapunktis otse Googel Earth kaardil.
http://www.timex.com/gp/node/n/238503011/ref=sc_bb_c_0_251376011_4/103-9778748-4338204?ie=UTF8&node=238503011&no=251376011&timexBrand=core&me=A1S5XB33AHYRMX&clicked=center-04

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Tere, Priit,
kui korralikult otsida, leiad kindlasti ka jooksuvarustuse, mille eest saad ka üle 100 000 krooni maksta, kui tahad. Täpselt samuti, nagu võib korraliku auto saada 200 000 krooni eest ja ka 2 miljoni krooni eest. Lihtsalt margid on erinevad, üks on Opel ja teine Ferrari. Aga ma ei ole kindel, kas propageerida tasub just seda kallimat ja enamikule inimestele ülejõukäivat ja ka mittevajalikku varianti, või tasuks promoda hoopis säästlikumat eluviisi.
1. Paar aastat tagasi ostsin Tallinna Kaubamajast 600 krooni eest lihtsa Polari pulsikella. Näitab pulssi, jooksvat aega, koguaega ja keskmist pulssi, töötab korralikult siiamaani ja nendest lihtsatest näitudest piisab igale harrastajale täielikult. Tähtis on põhiosa energiat ikkagi kulutada jooksmisele, mitte niivõrd selle mõõtmisele.
2. Eelmise aasta kevadel korraldasid Adidase poed vähemalt Tallinnas 80-protsendise allahindluse kõigile tossudele -- ostsin siis kolm paari keskmiselt korralikke (alghinnaga 1000-1500 krooni) jooksutosse 300-400 krooni eest paar. Üks paar on nüüdseks omadega läbi, teine käsil, kolmas veel ootamas -- ja kõik kolm ca 1000 krooni eest. Mu jalad on terved hoolimata harrastaja kohta täitsa arvestatavast koormusest ja mul pole aasta jooksul ühtki vigastust olnud.
3. Kui plaanis pole joosta maratoni või poolmaratoni, siis kõikidel lühematel jooksumaadel saab suurepäraselt hakkama ka tavaliste 30-50 krooni maksvate spordisokkidega.
4. Jne. Jne.

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

Tere,
Oskab keegi soovitada pädevat poodi Tallinnas, kust saab asjatundjaga konsulteerida jooksususside ostmisel?
Kui minna poodi sooviga osta näiteks Asics'i susse siis on ju neid ka oma paarkümmend mudelit ja kui ise asjaga kursis ei ole siis müüja võib sulle mida tahes kokku rääkida.
Ette tänades

 
At 20:13, Blogger Priit Pullerits said...

Tjah, Tallinna kohta küll ei tea, aga usun, et korralikes kauplustes, nagu Sportland ja Hawaii Express, peaks ikka olema asjatundlikud inimesed ametis.
Kui võtta kaasa siin blogis Rein Valdmaa antud nõuanded ja küsida müügiinimeselt, kas ta teab, mis on pronatsioon, siis võib teda usaldada, kui ta teab. Kui ei tea, ei maksa seal kaupluses rohkem aega raisata. Nii et selline lihtne test, ma pakun, kuluks esialgu kompetentsi määramiseks ära.

 
At 00:03, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt on kauaaegne kogemus näidanud, et Sportland ja teistes sarnastes poodides valitseb müüjate osas enamus juhtudel õnnis teadmatus nende müüdavate asjade valdkonnas. Võib-olla on olukord paranemas aga enamasti olen ise pidanud tugeva eeltöö ära tegema, kui midagi ostma lähen. Kehtib ka teiste kaupade müügiasutuste kohta.

Seda enam on meeldiv suhelda oma ala entusiastidega, kes võtavad asja sügavuti, mitte pinnapealselt. Tundmata valdkonda, milles osaled, ei väärita uusaldust.

Madis

 
At 06:33, Blogger Rivo said...

Asics teeb läbi suve mitmel suuremal rahvaspordisarjal jalaskänni, sama pakun praegu Adidas vist pea kuu-paari jooksul. seal jalatesti tehes saab vast põhjalikuma info, lisaks ka teada, mis tüüpi jalad jooksjal on ning mis tüüpi jalatsit tarvis.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

... ja Asicsi tipp-papusid on võimalik näiteks e-bay abil webipoodidest siinse 2500 asemel ka 1500 kroonise hinnaga Eestisse meelita. Ka siinsetel hingehinnaga spordipoodidel on kena tava keset talve 2500-krooniseid Kayanosid 1500ga müüa. USAs on nende hind 100 dollarit...

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

10 000!?
Toss peab jalaga sobima. Ei ole tähtsust hinnal ega firmasildil ehk- sinu jalale parim toss võib sind hoopis turul oodata.:) (Mis jalatseis näitas noor Koshelev omaaegsele eesti paremikule koha kätte?)

Pulsokas-odavaimad Polarid algavad 900 st kroonist,Sigmad on vist veel veidi odavamad,pulsi näitamise ja aja mõõtmisega saavad ka need väga hästi hakkama.

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Priit-Martin!
Palju teil praegu keskeltläbi päevas/nädalas lugejaid blogis käib? Palju on maksimum külastajate arv olnud (ilmselt suusamaratoni ja järgsel nädala)?
Ehk väike vihje teile, et spordirahvas ootab sisukamaid raporteid teie rasketest treneingutest, higist-verest-pisaratest ja selle kõigesse puutuvaid intervjuusid/nõuandeid spetsialistidelt jne. viimased uudised tunduvad liialt ajakirjanduslikud teosed, kus teie eneseületamisi ja higistnõretavaid emotsioone natu vähevõitu.

 
At 16:25, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmisele:
no nii, ongi tõeks osutunud see, mida ma kahtlustasin: lugejad ootavad verd ja pisaraid.
Selge siis - eks tuleb hakata neid andma, otsima ja tekitama.
Algatuseks, ja see pole nali: mu kõri on mitu päeva hirmus valus, vasaku poole ribid suruvad joostes siseorganeile peale ja tekitasid koguni südamepiirkonnale valu ning Postimehe Tallinna toimetuses on nii nigel ventilatsioon, et higi tikub jooksma.
Nojah, saan aru, et seda on vähe...
Tuleb ikka asi tõsiselt kätte võtta.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits pidi kah enda koormustestist rääkima?

 
At 09:04, Blogger Kidra said...

eeeee... mina küll ei oota verd, pisaraid ja higi aga oma treeningutest/mahtudest/aegadest jmt võiks siin lugeda olla küll. Mulle muidugi istuvad ka need "kirjanduslikud heietused" vahepaladena. Ei saa ju koguaeg ora ... ribides olla; vahepeal ikka tiba rahulikumalt. :)

 
At 09:42, Blogger Priit Pullerits said...

Täitsa nõus, Kidra!
Eks püüame siin Martiniga anda nii seda kui teist, igaühele midagi. Ja koormustestist tuleb ka juttu, luban.

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Sometimes, you might feel tense payment is sources can
that help and find out any assets as security.
They will loan you money based on what your credit
card be be lucky you overdraw your checking account. Online Loan

 
At 05:42, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:42, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 06:43, Blogger raybanoutlet001 said...

coach outlet
coach outlet
ugg boots
ugg outlet
armani exchange
prada outlet
versace jeans
coach outlet store online
ugg boots
ralph lauren outlet
2017.7.19

 

Postita kommentaar

<< Esileht