reede, aprill 27, 2007

Pullerits: Küsimärgid Viljandi kohal

Käisin Tähtvere spordipargi saepurukattega ringil jooksmas, et enne teisipäevast jooksu ümber Viljandi järve pisut trenni teha. Vaatasin, et vastu tuleb Margus Ader, endine Eesti koondislane laskesuusatamises. Ta hõikas, kui olin talle tere öelnud ja temast juba möödunud, et ei tundnud mind kohe äragi. Siis lisas, miks: et samm oli väga kerge, seepärast. Ja lisas veel, et mu liikumine on joostes palju kergem kui suusatades. Ja veel, umbes täpselt nii: hea, et sportimise ära lõpetas, sest vaatab, et kui nii liigun, siis tema enam vastu küll ei saaks.

Viimane lause tegi rõõmu. Aitäh! Omalt poolt võiks tänutäheks vastu öelda: kahju, et ta spordi varakult ära lõpetas, sest nõnda jäigi ta mul alistamata. Aga eelviimane lause oli šokeeriv: kas suusasamm oli mul siis tõesti nii košmaarne? Arvan, et ta tegi tolle järelduse tollest korrast, kui lumi oli just 21. jaanuaril maha tulnud ja olin vana varustusega väljas, millel tõepoolest - mäletan seda selgelt - liikusin vaevaliselt.

Nüüd saab jooksuvormi proovida teisipäeval ümber Viljandi järve. Kas keegi teab, kas sealt pääseb kuiva ja puhta jalatsiga läbi või tuleb vanad käimad varvaste otsa tõmmata, et mitte uusi lumevalgeid Asicseid, väidetavalt maailma parimaid jooksujalanõusid, mitte ära rikkuda?

Üleeile, kui Aderiga trehvasin, tegin 12 km kerges tempos. Tänaseks on Meelis Minn, Eesti parimaid pikamaajooksutreenereid, soovitanud teha neli kilomeetrist lõiku pausidega.

Kuid ütlen ausalt, et ega ma Viljandist suurt tulemust looda. Vaatasin mullust protokolli: Meelis Aasmäe, kes on minust igal juhul kõvem jooksumees, oli alles kaheksanda kümne lõpus, ja kolleeg Donatas Narmont Sporditähest, kes noorteklassis oli Eesti absoluutne tipp, lõpetas kõigest 125. koha kandis. See oleks vist ime, kui saja sekka mahuksin.

Liiati jäid jalad üleeile kandadest pisut valusaks, nii et näis, kuidas nad tänaseid selle kevade esimesi kiireid otsi vastu peavad.

17 Kommentaarid:

At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Kuivalt ja puhtalt pääseb vast ainult sel juhul, kui mööda teed ringi joosta (vaevalt, et keegi seda teeb).
Mudasematesse kohtadesse on küll "laudtee" tehtud, kuid see on suhteliselt kitsas. Pluss 3km enne lõppu võib natuke märg olla.
Seega valged jooksusussid sama valgeks kindlasti ei jää.

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Ära alahinda ennast,Priit.
Endise jooksumehena on sul õige samm olemas. Talvel tegid kõvasti suusatamist ja kaal püsib ikka normis. Usun, et oled kindlalt sellise seisundi pealt 100 sees (muidugi kui päris lõpust ei stardi, vaid ikk aoma 100-200 koha seest).
Ära aga nüüd reedel küll 4x1km tee (oleneb muidugi mis tempos teed - anaeroobsest lõigust vast ei tulegi välja, kui jooksnud pole talv läbi, vastasel juhl ongi kevadine jama -valutavad jalad ja väsinud tunne VIljandis.
Tosse aga ära vali - Viljandi jookus omapära ongi valu ja võlu püorise nina, selja ning tossudega- olenevalt aastast rohkem või vähem. Sel aastal hetkeni küll vihma vähe olnud- peaks vast kuiv olema. KUid ise pole vaatamas käinud.
KErget jalga

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

1. Saja sisse sa ei jõua. Mitte, et mul selle vastu midagi oleks, aga saja sisse jõudmise üheks eelduseks on raja hea tundmine. Ajavahed on sellel jooksul väga väikesed.
2. Kuiva jalaga ka ei pääse. Paarisaja meetriselt mudalõigult korjati eile ka vanad kaubaalused ära. Need olid mädad ja libedad, mistõttu jooksjatele äärmiselt ohtlikud.
Kuiva jalaga pääsemise võimalus teoreetiliselt küll olemas, aga siis kaotad vähemalt pool minutit, lisaks peaksid ka rada piisavalt hästi tundma, sest mass tormab porri.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Tegin eile neli pisut vähem kui kilomeetrist lõiku 3.30 tempos üle 3-minutilise pausi. Taastumispulss oli iga kord minut pärats lõigu lõppu 105-110, aga otse lõpetamise järel kiskus 180 kanti. Seda vist on palju, aga tühja kah - ega valus sellest küll ei olnud.

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Ketsidele topeltsõlmed, ei parem juba kummikud jalga.

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Nüüdseks on Mulgimaal asjalood sellised, et laudrestid, mis soisesse kohta olid eelnevatel aastatel pandud, on nüüdseks eemaldatud, kuna nad olid mädad ning võis läbi vajuda. Seega on sooala vägagi sopane ja vajuv. Eeldatavasti oleks ökonoomsem minna mõnesajameetrise ringiga mööda kruusa - saab vähemalt kuiva jalaga!

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Uhiuute valgete tossude äramäärimine on sul Priit küll pseudoprobleem. Kas tõesti on tossu eesmärk olla ja püsida kriiskavvalge ja puhas? Või ikkagi jooksjale pakkuda head jalakaitset, mugavust ja kergust?
Kas esimesed pakutud eesmärgid tossu sihtotstarbepärasest kasutusest kaaluvad tõesti teisi ülesse? Mulle tundub, et kuskil on mäda sellises mõtlemises, või olen rikutud mõtlemisega?

 
At 13:02, Blogger Priit Pullerits said...

Aga kui tossuga mudast läbi rügada, siis sinna läheb sopp ja vesi sisse ja kardan, et siis edaspidi see toss küll enam nii mugav ei ole, nagu nii jõhkralt rikkumata võiks olla.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult Priit, sa võiks natuke investeerida veel ja osta teise tossupaari lisaks, sellise alt robustsema mustriga (näit Asics gel eagle trail), mis metsajooksuks mõeldud. Sügisel dendros nagunii vaja imikat teha ja seal kipub valge asfalditoss esiteks määrduma ja teiseks kipub saepuru peal libe olema.

 
At 13:48, Blogger Priit Pullerits said...

Imika jaoks ei ole vist nii kallist tossu vaja? Selleks kõlbab vast rohkem suvaline, kuid peaasi, et krobelise põhjaga jalats, kas pole nii?

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Päris nii see pole, eriti kui noa all käinud oled. Seega peaks väga hoolikalt vaatama mida jalga paned- et kannalune pehmendus töötaks, et pronatsioon oleks õige jne, sest muidu koormuse tõstmisel lööb vana viga väga kergest uuesti välja. Ise mõni aeg tagasi viitasid mõningasele kannavalule, mis näitab, et kuskil on midagi mitte päris hästi.
Ja ära unusta venitusharjutusi peale igat trenni.

 
At 12:03, Blogger Unknown said...

qihang0904,michael kors
louis vuitton handbags
michael kors outlet online
vans shoes sale
ray ban outlet
toms outlet
soccer shoes
michael kors handbags
hollister jeans
louis vuitton handbags
true religion outlet
tommy hilfiger outlet stores
swarovski jewelry
adidas
ray ban sunglasses
coach factory outlet
nike huarache
michael kors handbags
nike roshe runs uk
louis vuitton handbags
toms shoes
michael kors bags
michael kors
coach outlet store online
oakley vault
ray ban sunglasses
lebron james shoes 2015
true religion outlet
louis vuitton
kate spade handbags
jordan 11
michael kors
michael kors outlet
jordan retro 11
ray ban sunglasses
louis vuitton bags
timberland outlet
coach outlet
q

 
At 05:41, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:42, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:42, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 04:09, Blogger xumeiqing said...

151207meiqing
canada goose
cheap ugg boots
canada goose outlet
ugg boots
michael kors outlet
abercrombie and fitch
christian louboutin
ugg boots on sale
canada goose
ugg boots
michael kors handbags
p90x workouts
louis vuitton handbags
polo ralph lauren
lebron james shoes
ugg slippers
concords 11
christian louboutin outlet
the north face
louis vuitton
tods shoes
vans shoes
louis vuitton
hollister clothing
coach outlet
uggs sale
air max 95
uggs clearance sale outlet
cheap soccer shoes
uggs clearance
ugg boots clearance
prada uk
louis vuitton outlet
the north face jackets
cheap toms shoes
coach factory outlet
abercrombie
louis vuitton handbags
louis vuitton
michael kors outlet online

 
At 11:17, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.22
chrome hearts
pandora charms outlet
pandora
pandora
canada goose
coach outlet online
pandora
dsquared2
pandora charms outlet
coach factory outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht