laupäev, aprill 14, 2007

Šmutov: tsoonid ja eesmärgid paigas

Külastasin reedel (esimene külastus on kirjas siin) taas Vomaxi kliinikut (samal päeval käis seal ka Priit, ta kirjutab enda näitudest samuti), et uueks treeningtsükliks kõik täpselt üle kontrollida ja paika saada.













Nagu juba öeldud, kinkisid sõbrad sünnipäevaks Polari pulsikella, mille abil saab tõhusamalt trenni teha. Esimese treeningu keerasin muidugi metsa, sest 37st minutist 20 olin viiendas tsoonis ehk pulss oli 90-99% maksimumist. Teine treening möödus juba paremini ehk siis jälgisin pulsikella numbreid ja proovisin võimalikult täpselt ehk 165 löögi juures joosta. Õnnestus ka, sest täpselt selline keskmine pulss oligi.

Vomaxi seatud uued piirid on aga veelgi madalamad:
Taastav tsoon: 77-142 lööki/min
Põhivastupidavuse tsoon: 142-156 lööki/min
Mõõduka pingutuse: 156-165 lööki/min
Tugeva pingutuse: 165-175 lööki/min
Max pingutuse: 175-184 lööki/min
Ehk tempot tuleb veelgi alla lasta.


Muidu läks test igati hästi – kopsumaht on mul 5,98 liitrit, mis on 104 protsenti normaalsest ja max ventilatsiooniks on 95 liitrit minutis, mis on samuti hea tulemus. Paranenud on ka hingamisreserv ehk need numbrid on vähenenud, eelmise testi järel oli reserv 87, 70 ja 60 protsenti, kuid nüüd 56, 57, 54 ja 51 protsenti, kuigi siin on nähtavasti veel arenguruumi. Üldiselt on sportimise ajal hingamine üldse teema, mida ma sooviksin lähemalt uurida.

Veidikene on paranenud ka maksimaalne hapnikutarbimine, mis nüüd on 38,9 ml/min/kg kohta. See on endiselt alla keskmise, kuid varem oli ta 37,7.

Süda on ka täitsa okei, kuid eks huvilised saavad piltidelt ise täpsemalt uurida.









Lisaks leppisime Vomaxi juhatuse liikme Tõnis Saagiga kokku, et hakkan osalema nende pakutavas toitumise analüüsis, kus lahatakse siis minu toitumistavasid ja antakse soovitusi eluviisile ja spordialale sobivaimaks toitumiseks. Toidu kirjapanek ja analüüs algab esmaspäevast ehk praegustest kümnest või veidi enamast lisakiloks sooviks uueks Tartu maratoniks lahti saada. Ideaalis siis kuskile 75-80 kilo juurde, praeguse 92-97 kg asemel.

Natuke enda harimisest samuti. Käisin eile Tartu Ülikooli raamatukogus ja võtsin paariks nädalaks viis raamatut, mida nüüd uurima hakkan. Nendeks on «Jooksja tarkvara» (mitu autorit), «Suusatamise õpiraamat» (Suusaspordi kateeder, mitu autorit), Sportlik saavutusvõime (Atko Viru), «Treeningu füsioloogia I» (J. Pärnat) ja «Liigutusvõimed ja nende arendamise metoodika» (Jaan Loko).

21 Kommentaarid:

At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

muide need tsoonid võivad sul päris ruttu muutuda, sest pärast haigust on pulss tavapärasest kõrgem. Kui järjele saad, siis peaksid pulsid lagema.
(Ma ei ütleks, et ventilatsioon eriti hea oleks, mul on näiteks 200 ringis)

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

mis krdi tsoonid on "mõõdukas tsoon" ja "tugeva pingutuse tsoon" :D ? terminoloogi võik ikka paigas olla.
Loodetavasti on see mingi algajate eri ja tippsportlastele selliseid koormustesti vastuseid ei anta.

 
At 01:37, Anonymous Anonüümne said...

Kulla V!
Ja milline see õige terminoloogia siis veel on? Kas tippsportlasele muudab see midagi, kui aeroobset tsooni nimetatakse mõõduka pingutuse tsooniks ja anaeroobset nimetatakse maksimaalse pingutuse tsooniks?
Muideks algajaid eristab tippudest pisiasi, et ka keerulist asja suudetakse lihtsalt lahti rääkida ja terminoloogilise asjatundlikkuse demonstreerimise asemel lähenetakse asjale sisuliselt.
Oma ülikooli aegadest mäletan, et noored ja algajad õppejõud rääkisid ainult võõrsõnades, samal ajal kui teemas tõelistel proffidel oli suhteliselt lihtne keelekasutus.

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

asi käib energiatootmise mehhanismide ümber ja selles osas peaks ikkagi selgus majas olema...

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

tegelikult ajab just liiga lihtsustatud seletus asja keeruliseks, vähemalt sportlastele küll sellisest lihtsustamisest tulu ei tõuse.

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Milleks probleemitseda? Kõik said ju asjast täpselt ühtemoodi aru. Mis ongi oluline!

Kidra

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Inimesel, kellel puuduvad täpsemad teadmised biokeemiast, on lihtsam kasutada termineid, mis kirjeldavad enesetunnet. Sama teed on läinud näiteks pulsimonitoride tootja Polar, kelle programmidesse sisestamiseks sobivad ka meie poolt harrastajale pakutavad pulsitsoonid.

Südamelöögisageduse koguulatust saab tsoonidesse jagada väga erinevatele meetoditel. Tsoone saab määrata maksimaalse pulsi alusel, anaeroobse läve alusel ning aeroobse ja anaeroobse läve alusel. Oleme uurinud väga erinevaid pulsitsoonide skeeme ja leidnud, et ka sama ala erinevad tipud kasutavad erinevaid metoodikaid. Selle tingib treeneri koolkond, isiklik kogemus ja läbiproovitud metoodika.

Näiteks on erinevates skeemides anaeroobseks läveks märgitud laktaaditase 3,5-st 7 mmol/l-ni, kuigi üldtunnustatud kokkuleppe järgi loetakse anaeroobne läveks 4 mmol/l. Tegelikult tuleks inimese individuaalse anaeroobse läve määramiseks leida järsk tõusupunkt laktaadikõveras ja see on igal inimesel erinev. Tavaliselt on see laktaadi 3,5-4,5 mmol/l.

Kuna skeeme on väga erinevaid, siis absoluutsed tipud (sportlase, treeneri ja arsti kostöös) jagavad oma tsoonid testitulemuste alusel ise.

Meie poolt pakutav skeem sobib väga hästi kõigi tasemete harrastussportlastele ja ei ole vale ka tippsportlastele. Kuna terminoloogia on osadele jäänud arusaamatuks, siis seletame tsoonide nimetused pisut täpsemalt lahti:

Maksimaalse pingutuse tsoon = anaeroobne tsoon = max tsoon = 5. tsoon, jne
Tugeva pingutuse tsoon - aeroobse ja anaeroobse läve vahelise diapasooni ülemine pool
Mõõduka pingutuse tsoon - aeroobse ja anaeroobse läve vahelise diapasooni alumine pool
Põhivastupidavuse tsoon - u 20-löögine vahemik aeroobse läve all
Taastav tsoon - pulsid allpool põhivastupidavuse tsooni

Tippude puhul tuleb tsoone pisut nihutada, et ümber anaeroobse läve jääks nn aeroobne-anaerobne tsoon. Maksimaalse pingutuse tsooni alguseks loeme laktaati 7 mmol/l (võib individuaalselt erineda) ja pulsivahemiku laktaadi 3,5-7 mmol/l juures aeroobse-anaeroobse e tugeva pingutuse tsooniks.

Siinkohal paluks harrastajatel meeles pidada, et laktaaditase 7 mmol/l on väga suur pingutus, millele on aastaid mõtestatult eeltööd tehtud. Kogu treeningumahust kasutavad vastupidavusalade tipud sellist treeningut väga väesel määral (kuni 5 % kogu treeningmahust). Tavainimesele võivad sellised koormused suisa ohtlikud olla, kuna puudub aastatepikkune eeltöö ja nad ei tunne oma organismi piisavalt.

Igasugune vastukaja on teretulnud.

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Eelnev jutt käis siis Spordimeditsiinikeskuse Vomax meetodite kohta. www.vomax.ee

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Mina küsiks Tõniselt hea meelega laktaaditestidega anaeroobse läve määramise metoodika kohta. Et kuidas seda täpselt tehakse. Nagu ise oma postituses seletasid, tuleks tegelikult leida punkt, kus püsiva koormuse juures laktaaditase järjest suureneks. Kuidas aga Vomaxis tehakse?

Lisaks küsimus laktaadi ja pulsinäidu korrelatsiooni kohta. Kas see on alati sama või on näiteks väsinud lihastega võimalik situatsioon, kus pulsi järgi oleks justkui allpool anaeroobset läve, laktaadi järgi aga üle?

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Erikule

Vomaxis on laktaadiga anaeroobse läve määramiseks peamiseks meetodiks laktaadikõvera lõikepunktide leidmine laktaaditasmega selle väärtuste juures 2 ja 4, vastavalt siis aeroobne ja anaeroobne lävi. Tippude puhul läheneme eriskeemide järgi. Kuid kui ka harrastajal on soovi eriskeemi järgi, tuleks sellest ette teatada ja juba enne testi natuke nõu pidada. Tegelikult on erinevate spordialade tippesindajatele olemas erinevad testiskeemid (koormuste samm, kestvus, laktaadimõõtmise aeg), kuid harrastajale, kes MM-i medalist paari puuduvat sekundit püüdmas pole, nii täpne lähenemine olulist kasu ei too.

Mis puutub laktaaditaseme ja pulsinäidu korrelatsiooni, siis on Eriku kahtlused igati õigustatud. Nimelt on prof Toomas Karu uuringutega kindlaks teinud, et jõunäitajaid arendavate harjutuste korral ja ka paljude pikkade kordustega horisontaalasendis tehtavate võimlemisharjutuste korral võib vere laktaaditase saavutada 4 mmol/l isegi juba pulsi 105 juures, kui joostes oleks see näiteks 165. Selline olukord võib tekkida mitmetes trennides, näiteks mõnedes aeroobikaliikides, jõusaalis, maadlusaladel ja loomulikult spetsiaalsete jõuvastupidavustreeningute käigus. Seetõttu tuleb ka mittevastupidavusalade esindajatel oma treeningplaani sisse planeerida erialaste koormuste talumiseks põhja loov aeroobne kestvustreening.

 
At 23:31, Anonymous Anonüümne said...

vaatasin www.vomax.ee ja seal oli pisut infot määratavate näitajate kohta, kuid isiklikult arvan, et sportlased(eriti algajad) vajavad palju rohkem ja põhjalikumat infot testi näitajate ja treeningute kohta. Paljud ei saa testi vastustest eriti arugi. Kindlasti kuluks uuritavatele ära kas mingi voldik või kodulehe täiustamine.

 
At 23:38, Anonymous Anonüümne said...

Kui koormustest tehakse jooksulindil, siis kuidas kehtivad need tsoonid näiteks suusatamisel, kus on haaratud palju enam lihasgruppe võrreldes jooksuga. Laktaadid on ju erinevad, seega peaks ka jooksu läved olema u 10-15 lööki madalamad kui suusatades?

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Krisile:

Kodulehe infopagasi täindamine on meil pidevalt meeles olnud. Täname tähelepanu osutamise eest ja tõstame info uuendamise tempot. Täna sai selleks plaanid tehtud.

Mis puutub koormustestidesse laboratoorsetes tingimustes, nagu seda on spordimeditsiinikeskus, siis on testi tulemuses alati väike erinevus reaalsetest võistlustingimustest. Vajalikuks eeliseks on aga südametegevuse ja hingamisnäitajate kontroll. Vastupidvusalad on selles suhtes parimas olukorras, kuna nende puhul vastavad laboratoorsed tingimused kõige paremini reaalsetele.
Spordiala iseloomu paremaks järeleaimamiseks tehakse test võimalikult spordialalähedaselt. Jalgratturid väntavad veloergomeetril, jooksjad jooksevad tasasel pinnal, suusatajad teevad imitatsioonsammu järjest tõusva nurga all. Imitatsioonsammule lisatakse aktiivne käte töö ja soovi korral ka suusakepid või käeraskused.
Suusatamise ja jooksu läved tegelikult ei erine. Suusatamisel on näiliselt kerge koormuse juures pulss kõrgem, kuna tegevusse on haaratud rohkem lihaseid ja kogu keha hapnikuvajadus on seetõttu suurem. Individuaalselt ongi läved väga erinevad. On süsteeme, kus anaeroobseks treeninguks loetakse tegevust alats laktaadist 7 mmol/l ja on sportlasi, kelle laktaat ei lähegi üle 7-8 mmol/l.
Kõige täpsemad erialase töö läved saab määrata kindla pikkusega ringil sõites. Ringe läbitakse ettemääratud pulsside või kiirusega ja määratud ajavahemiku järel tõstetakse koormust/pulssi ja mõõdetakse laktaati. Mõõdetakse ka laktaati järskudel tõusudel ja kiirendustel. Tänapäeval on olemas ka mobiilne hapnikutarbimise analüsaator.
Ka need meetodid on piiratud, kuna puuduvad möödumised, kukkumised, jne. Tipud kasutavad peamiselt testimist laboratoorsetes tingimustes ja laktaaditeste võistluslähedastes tingimustes. Alati jälgitakse pulsse treeningul ja võistlustel.

 
At 05:40, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:41, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:42, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:43, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 02:53, Blogger 柯云 said...

2016-02-27keyun
michael kors outlet
chanel outlet
nfl jerseys
louis vuitton outlet
michael kors outlet
oakley store
gucci handbags
cheap tods
michael kors outlet
ebron james shoes 13
abercrombie and fitch
michael kors outlet online
michael kors outlet clearance
mont blanc mountain
canada goose outlet
polo outlet
ugg boots
abercrombie & fitch
sunglasses oakley
beats by dr dre
tods outlet store
michael kors outlet online
mulberry uk
michael kors outlet online
coach factory
louis vuitton purses
true religion jeans
ray bans
michael kors outlet
coach factory outlet online
michael kors outlet
ugg for cheap
true religion
p90x
ugg outlet store
louis vuitton outlet stores
ugg outlet
louis vuitton bags
nfl jerseys wholesale
michael kors outlet

 
At 10:53, Blogger Unknown said...

north face jacket
air jordan 11
true religion jeans
michael kors outlet clearance
louis vuitton handbags
fitflops sale
louis vuitton pas cher
ed hardy tshirts
lululemon outlet
nike store uk
tory burch outlet online
nhl jerseys
marc jacobs outlet
herve leger outlet
cheap canada goose jackets
michael kors outlet store
mulberry outlet
michael kors canada
soccer jerseys
nike uk store
ugg boots sale
canada goose jackets
coach outlet
ferragamo shoes
michael kors handbags
cheap jordan shoes
nike tn pas cher
cheap nfl jerseys
kobe shoes
christian louboutin shoes
the north face outlet
ugg boots
michael kors outlet clearance
fitflop clearance
tory burch outlet
20160812caihuali

 
At 04:44, Blogger chenlili said...

ugg sale
ralph lauren outlet
kate spade handbags
canada goose sale
nba jerseys
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses outlet
true religion outlet
chicago bulls jerseys
michael kors outlet
michael kors handbags
ghd flat iron
coach outlet store online
moncler coat
nike roshe run
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
asics outlet
ray ban sunglasses uk
uggs for women
pandora outlet
fitflops
oakley outlet
michael kors handbags
copy watches
clarisonic
michael kors outlet clearance
coach outlet canada
coach factory outlet
oakley outlet
toms outlet
ralph lauren
ugg outlet
celine outlet
true religion outlet online
new england patriots jerseys
hollister shirts
cleveland cavaliers jerseys
giuseppe zanotti
chenlili20160829

 
At 06:43, Blogger raybanoutlet001 said...

coach outlet
coach outlet
ugg boots
ugg outlet
armani exchange
prada outlet
versace jeans
coach outlet store online
ugg boots
ralph lauren outlet
2017.7.19

 

Postita kommentaar

<< Esileht