teisipäev, märts 20, 2007

Pullerits: Milles peitus paaristõuke trump?

Enne, kui edasi loete, vaadake tähelepanelikult neid kahte pilti!

Siin blogis on läbi talve olnud üks saladuslikumaid küsimusi, milles peitub ikkagi see paaristõuke nipp, mida Kalmer Tramm, Eesti naiste B-koondise peatreener, mulle õpetas.

See on üks väheseid asju, mida olen hoidnud kiivalt enda teada, sest nagu kogemused näitasid, oli tollest nipist väga palju kasu. Ja nii suur altruist ma ka siiski ei ole, et oma trumbid konkurentidele vabatahtlikult kätte mängin.

Kuid nüüd on talv läbi ja võib nipi kõigile teatavaks teha. Ehkki nii mitmedki kommenteerijad said sellele nõksule juba varakult pihta - kuid nagu seni lubasin: ma ei hakka midagi kinnitama ega ümber lükkama, kas keegi sai jälile õigele või valele asjale.

Niisiis, ega siin midagi keerulist olegi. Ja küllap teab iga vähegi suusatamisega tegelenu seda nippi ammuilma. Ent üks asi on teada, teine asi see teadmine ellu viia. Vähemasti Estoloppeti maratonidel - aga ka MM-võistlustel, nagu näitas norralaste Odd-Björn Hjelmeseti ja Frode Estili tasavägine finiš 50 km ühisstardist sõidus - pole neid, kes seda lihtsat nõksu järgivad, kuigi palju.

Kui te ikka veel ei ole aimu saanud, millest jutt - kas ma ei oska kulminatsiooni hästi kinni hoida, mis? -, siis nipp peitub lihtsalt selles, et paaristõukelises sõiduviisis tuleb enne keppide lumme löömist tõusta pöidadele. Vaadake veel kord pilte! Ja kui telepildist mäletate, siis Hjelmeset tõusis paaristõugetega lõpuspurdi ajal pöidadele, Estil aga mitte. Hjelmeset võitis, Estil kaotas.

Asi on selles, et pöidadele tõustes ei vajuta ta keppidele ainult käte ja õlgade jõuga, vaid ka keharaskusega. Kui suure eelise see annab, nägin Tartu maratoni sirgetel lõikudel - niipea, kui hakkasin end pöidadest üles sirutama, läks tempo palju kiiremaks ja eessõitjad hakkasid eriti jõudsalt selg ees vastu tulema.

Asja miinus on selles, et kuigi tegu on pealtnäha väikse pöidadest sirutusega, kulutab see üllatavalt palju energiat. Pulss läheb kohe palju kõrgemale, kui ainult kätega lükkamise ajal. See seletab ka, miks vähemasti minu tasemel mehed seda lõpmatuseni sõita ilmselt ei suuda. Kuid kiirendusteks on see tõhus relv.

Nonii, nüüd siis teate, mille kallal järgmisel talvel tööd teha. Jõudu!
Foto 1. Norralane Odd-Björn Hjelmeset (vasakul) lööb Sapporo MM-võistluste 50 km klassikasõidu lõpuspurdis kaasmaalast Frode Estilit. Foto: AFP / Scanpix Foto 2. Priit Pullerits harjutamas paaristõukelist sõiduviisi Tehvandi MK-etapi rajal. Foto autor: Kaarel Zilmer

13 Kommentaarid:

At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Ehee, Hjelmeset on küll kenasti pöidadel püsti aga kui Estil oleks selles tõukefaasis nagu ta pildil on pöidadel püsti oleks see pehmelt öeldes kentsakas. Samas ei ole mina nende finišit videos näinud.

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Aga kuidas su lõigatud Achilleuse kõõlus seda talub. See on Achilleuse kõõlusele paras koormus. Väitsid ju kunagi, et selle kõõluse pärast pidid jooksu suusa vastu vahetama. Minu arvates pole selle liigutuse juures koormus kõõlusele sugugi väiksem kui joostes.

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

asjal on üks konks veel - ette, mitte üles. Otepää MK-l oli näha, kuidas eesti noored poisid läksid stardisirget nagu hüpikhiired, aga edasiliikumist suurt ei toimunud

 
At 13:00, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh ahhilka pärast muretsemast, aga pöidadele tõusmine ei avaldanud sellele küll mingit survet ega mõju.
Tõsi, Estil ei saaks selles faasis pöidadel olla, aga nagu ütlesin, oli videolt selgelt näha, et ta ei tõusnud pöidadele ka siis, kui saanuks ja võinuks.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Kiirenduseks sobib jah väga hästi, hakkasin ka ise seda nõksu proovima peale hr. Zilmeri teooria tundi.Paraku minu treeningmaht ei ole selline, et ma pikalt jaksaks nii sõita- kas siis sõita lõppu sedasi või mingil lõigul kellestki mööda või kellelegi järgi jõuda. Aga kui pikalt Sina Priit jaksad sedasi liikuda?

Terv;
Eero

 
At 13:23, Blogger Priit Pullerits said...

Eero, ausõna, pole mõõtnud, kui pikalt suudan. Aga tundub, et see on rohkem selline meelespidamise asi, et pöidadele tõuseksid - selles mõttes, et mugavam on ju niisama ainult kätega tõugata, aga tuleb endale kogu aeg meelde tuletada, et tõuse pöidadele, tõuse pöidadele. Kuna ma kogu aeg seda endale meelde tuletada ilmselt ei jõua, siis ei oska ka vastata, kui kaua ma niiviisi sõita suudan.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Eks see ole nipp a´la "tõuka tugevamalt ja tihedamalt" ,võid nii küll teha kiire spurdi ,kuid kui vastupidavust taga ei ole tuleb sellele karglemisele mõne hetke pärast lõivu maksma hakata.
Ms. asja olemus ei peitu mitte varvastele tõusus vaid käte hoogsas ette-üles viimises mille tagajärg on varvastele tõus ja eriti tempokas variandis ka suuskade "lendu tõusmine".

Eesti keeles on ilmunud 2 trükki Hans Grossi raamatukest "Klaasikaline suusatamine",soovitan.

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Ikka "Klassikaline suusatamine" :))

BTW.Teema jätkuks vaatasin veel üle Tartu maratoni finisiheitluse videosalvestuse.Alates 10.-ndast km-st lõpuni(tõusuke enne Hellenurme TP-d),kust alates liidreid jälgiti,läbis Ahrlin kogu distantsi 100% paaristõukega (sh.ka kõik tuttavad tõusud 6,5,4,3 km finisini),vahele lipsas vaid täpselt 4 ühesammulist paaristõuget.
On mille poole areneda.

 
At 15:37, Blogger Priit Pullerits said...

Vau, vaat see on tõeline mees!

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Edgar Savisaar: Pullerits peaministriks!
http://savisaar.blogspot.com/2007/03/edgar-savisaar-pullerits-peaministriks.html

 
At 07:17, Anonymous Anonüümne said...

plastikiniai langai -----
kvepalai -----
mobilieji telefonai -----
darbas anglijoje -----

 
At 12:28, Blogger Unknown said...

qihang0904,nike running shoes for men
air max
cheap oakleys
michael kors outlet online
adidas originals store
polo bedding
oakley sunglasses
timberland outlet
longchamp le pliage
abercrombie & fitch,abercrombie outlet,abercrombie kids
michael kors outlet online sale
cheap oakley sunglasses
louis vuitton handbags
cheap uggs for sale
cheap ray ban sunglasses
ray ban outlet store
ray-ban sunglasses
coach purses
coach factory outlet
prada sunglasses
gucci bags
toms wedges,toms.com,toms promo code,toms shoes outlet,toms canada,toms shoes sale
tod's shoes
barbour uk
louis vuitton
michael kors outlet
cheap ray bans
oakley sunglasses
ugg boots sale
oakley sunglasses
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
white timberland boots
kobe 8
nike sb dunks
nike trainers
michael kors purse
q

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

Where is Located the punjab school johar town branch? I want to Admit there My bro. I hired that they teach Good as well.

 

Postita kommentaar

<< Esileht