neljapäev, veebruar 15, 2007

Pullerits: Üks kõnekas maratoninüanss

Uno Leist, 1970.-1980. aastate tippsuusataja ja nüüdne Estoveri müügimees, rääkis mulle hooaja algul loo, mis esialgu tundus väheoluline. Kuid praegu, kui Tartu maraton on ukse ees, tuli see lugu taas meelde ja omandas väga tähtsa värvingu. Eks lugege ja vaagige - kas saate tuumale pihta!

Nimelt juhtus 1980. aasta Vasaloppetil, et Leist sõitis 30-40 km vahel järgmistest ligikaudu kahe minutiga eest ära. Jootmine oli perfektne, kiitis ta, ja see aitas. Aga kui lõpuni jäi 10-12 km, tundis Leist, et organism hakkab väsima. Joogipunktis teatati talle siiski endiselt, et jälitajate grupp on kahe minuti kaugusel. 10 km enne lõppu tuli üks päästev punkt, kus ta sai Nõukogude meeskonna jootjailt kohvi. Leist võttiski - aga tundis peagi, et pilt hakkab eest ära minema. Ja kaheksa meest saidki ta finišisirgel kätte. Leist lõpetas üheksandana. Ometi kaotas tollane venelaste tippmaratoonar Ivan Garanin talle omakorda kahe minutiga.

"Tundub, et kohvi kogus oli liiga suur," lausus mulle Leist.

Ja nüüd mõelge sellele, et 4 km enne Tartu maratoni lõppu on samuti kohvipunkt.

Küll tahaks siin tarka mängida ja öelda, kuidas ja kus ja kui palju kohvi tuleb või ei tule juua, aga kui selle lõpujoomisega saab suuri vahesid tasa teha või kaotada, siis ei ole ma paraku nii suur masohhist, et hakkasin siinkohal selle Kalmer Trammilt saadud väärtusliku nõuga kõigi ees laiutama. Kuskilt läheb ikka piir ka, mida tasub rivaalidega jagada ja mida mitte.

Ega rivaalid minuga ka kõike jaga. Näiteks eile jättis üks Jaak kommentaaridesse kirja, et võiks ka tarka taktikalist nõua anda, aga ütles, et ei anna.

Kuid ega ma üdini kade ka pole. Nagu juba eile lubasin, siis kirjutan siin homme üksikasjalikult, kuidas maratoniks viimasel päeval valmistuda ja kuidas maratoni sõita - nii et tulge siia tagasi lugema kõik!

Aga seni, et ootusärevust leevendada, üks lõbus lookene, mille rääkis mulle teine Leisti-aegne tippmees Mati Albert. See räägib sellest, kuidas Nõukogude Eesti suusatajad loata üle piiri hüppasid.

1981. aastal, sügaval Leonid Brežnevi ajal, käisid Eesti suusatajad Põhja-Soomes võistlemas. Ega nad seal nii väga sportlastena käinud, tunnistas Albert, vaid ikka turistidena turismigrupi koosseisus, nagu tookord oli tavaks. Sõitsid rongiga Põhjapolaarjoone lähedale Rovaniemisse ja sealt edasi bussiga Rootsi piiri äärde Yllase suunas, mis jääb Levilt edalasse. Siis teatas grupijuht ootamatult, et homme on võistlused hoopis Rootsis, et lähme kõigepealt sinna ja alles seejärel sõidame Yllasele.

Aga viisat Rootsi minekuks suusatajail mõistagi polnud. Otsustati lihtsalt proovida, et kas saab üle piiri või ei saa, rääkis Albert.

Soome-Rootsi piiril tuli piirivalve bussi. Alberti sõnul olid mundrimehed vaadanud, et ahah, suusatajad, selge - sõitke aga edasi.

"Kui võim ja valitsus oleks sellest teada saanud, oleks küll pead lennanud," oletas Albert.

Kui suusatajad Rootsist tagasi Soome tulid, ei tulnud piirivalvurid piiril enam bussigi, sest see kandis Soome numbrimärki.

Vedas, mis muud.

Foto 1: Uno Leist. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees / Scanpix

Foto 2: Mati Albert. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix

29 Kommentaarid:

At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

"Ja nüüd mõelge sellele, et 4 km enne Tartu maratoni lõppu on samuti kohvipunkt."

Alati kui ma sellele 60-ndale kilomeetrile mõtlen valdab mind vaid siiras tänutunne.

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

tervist! Äkki räägite ikka sellest kohvi manustamisest natuke täpsemalt. Paljud ikka neid kommentaare lugemas käivad, saladus ei leviks kaugele!

 
At 15:00, Blogger Priit Pullerits said...

Olgu siis: kohvi trikk on järgmine. Kohvipunkt on seal 4 km enne lõppu selleks, et kohvi annab 10-15 minutiks uue energialaksu. Seetõttu, kes tahab lõpukiirendust näidata, ei peaks seda punkti vahele jätma ja sealt mööda kihutama. Aga trikk on selles, et ennem ei tohi kohvi juua. Kui olete distantsil juba kohvi alla joonud, siis see lõpulaks ei toimi. Kohvi efekt on ühekordne. Vähemalt nii seletas mulle asja mu treener Kalmer Tramm.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Mitte kohvi vaid kohv, härra ajakirjanik.

 
At 15:07, Anonymous Anonüümne said...

aitäh! arvan et proovin selle kohvi triki ära.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Kuid minu teada ju Tartu Maratonil seal enne Elva jõele laskumist viimastel aastatel ei pakuta mitte kohvi vaid Oboy kakaod.
Kuid kohvi positiivset mõju sain ise tunda 2002.a. Vasaloppetil, kus ka viimases toidupunktis Eldrises, ca 10 km enne lõppu, kohvi pakuti ja seda siis väikese tassi jagu pruukisin.

 
At 16:35, Blogger Priit Pullerits said...

Sain ühe sellise kirja - kas teate kedagi, kellele see huvi võiks pakkuda?

Kiri:
Juhuse tahtel võitsin SEB Ühispanga loosimisel 63 km vabapääsme Tartu maratonile. Kuna ise lähen laupäeval Rootsi suusatama, siis miks lasta piletil raisku minna, kui saaks kellelegi lahkelt ära jagada. Ümberregistreerimine maksab vist 100 krooni?

Kontaktandmed:
Mobiil: 5122939
Mail: mairo.leier@mail.ee
Tallinn

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

Kohv on muidugi üks mõjusamaid erguteid maratoni viimastel kilomeetritel. Mõni võib kohv tarbida juba 10 km enne lõppu, teine aga 5km. Paljuski on see individuaalne ja seoses eelneva treeninguga. Kui palju te olete eelnevalt harjutanud rasvhapete mehhanismi( madala pulsisagedusega treeningud)? Kohvi tuleks juua ilma suhkruta, sest siis avanevad kofeiini mõjul rasvarakud ning vabaneb suures koguses lisaenergiat. Suhkruga juues võib teid tabada vastupidine reaktsioon, sest glükoos vallandab Insuliini eritumise, mis aga takistab rasvade vabanemist ja te kulutate veel viimasegi glükogeeni,mis lihastes ja maksas ning kilomeetri pärast lööte kepid lumme.

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

aga kas kohv peaks soe olema või pole oluline? et võtaks kohe kaasa väikese kohviannuse ja 5km ennem lõppu manustaks( juhul kui tartu maratoni lõpus ei pakutagi kohvi) ?

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Pole 15 aastat kohvi joonud... Plaanisin esialgu küll teise saja algusesse sõitmist, kuid ilmselt organism läheb peale saadavat ´laksu´ nii arust ära, et ka esisaja mehed hakkavad selg ees vastu tulema... Kui aga tõsiselt rääkida, siis Tartu maraton pole vist küll see koht, kus eksperimenteerima hakata (kui just tulemus väga ükskõik pole). Sama soovitus teistelegi. Kuid see ei tähenda, et kohvist kasu ei pruugi tõusta. Küll aga tõuseb Priidu näitel kõvasti kasu treenerist. Kust ainult sellist leida...

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

pullerits, kuna sa "aklimatiseeruma" hakkad?
kui sa oled treeninud õhtul kella 9 paiku, äkki oled märganud, et start on 12 tundi varem :)

 
At 17:36, Blogger Priit Pullerits said...

On ka või???
Ära jama!!!

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Kui ma 13-aastase poisina esimest korda maratoni sõitsin, siis toppis ema mulle enne lõppu kohvi sisse ja ma ei saanud aru, miks. Nüüd siis tean.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Coca-cola peaks kah töötama. Kuuldavasti pidid ratturid seda jooma enne finišit

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Kurat, ma ostsin kaks 100 gr. Maximi energiageeli ja üks on kofeiiniga. Peab vist selle kofeiiniga muuks puhuks jätma.

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

ei ole märganud, et mehed kes kohvi joogiks peatuvad, hiljem kui postist mööda tuhiseks... seal on kohe laskumine kui saad sealt korralikult alla ja järgmisest tõusunukist ka ülesse saad siis on ainutl vimasel piiril paaristõuke minek...ei need kohvi mehed järgi saa

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

smutov on vist üle treenind,jutt on kuidagi napiks jäänud????

 
At 21:48, Blogger Mairo said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Kohvi enne lõppu? Jura. Kohvi pealt korraliku efekti saamiseks tuleb seda tarbida mitte lõpus vaid ca tund enne starti ja mitte 1 tops vaid 1 liiter. Siis hakkavad ülalnimetatud efektid toimima terve sõidu vältel ja viimasest punnist võite rahulikult mööda põrutada.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Olen kunagi mõningaid kofeiini kasutamist puudutavaid uuringuid sirvinud. Kui mäletan õigesti, oli kogus, millest alates tekkis statistiliselt oluline eksperimendi- ja kontrollgrupi erinevus 400mg. Kohvitass sisaldab alla saja mg. Seega tuleks kasutatada tablette, mis enmasti 100 mg tükk. Ja kofeiini manustatakse juba enne sooritust, kuigi see ei välista, et võiks hiljem uue doosi võtta. Tollele Kalmer Trammi väitele, et kofeiini efekt on ühekordne, ei tea küll mõistlikku põhjendust olevat.

Ja kofeiinikasutust puudutavad uuringud olnud oluliselt lühemate soorituste peal kui TM. Seega, mina ka ei hakks eksperimenteerima pühapäeval.

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

Vanasti suusamehed ikka rääkisid, et Auväärt või Valgus andsid Unole kohvi konjakiga ja sealt see laks tuligi.

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

irw
priit 214
soonets 215
:D
ehk täpsustad mis toimus siis , igastahes väga kõva sõit. poleks uskunud. ettevalmistusel tundub et ikka on väga suur roll.

 
At 07:11, Anonymous Anonüümne said...

plastikiniai langai -----
kvepalai -----
mobilieji telefonai -----
darbas anglijoje -----

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:34, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 05:35, Blogger Unknown said...

20151127xiaodaige
camisetas futbol baratas
tiffany outlet
swarovski crystal
oakley sunglasses
ferragamo shoes
moncler outlet
discount oakley sunglasses
michael kors outlet online
cheap ray ban sunglasses
longchamp handbags outlet
nike air max
cheap ugg boots
rolex watches
gucci,borse gucci,gucci sito ufficiale,gucci outlet
black friday deals
christian louboutin outlet
nike air huarache
michael kors handbags sale
new balance shoes
oakley sunglasses wholesale
north face outlet store
michael kors outlet sale
cyber monday 2015
michael kors handbags wholesale
hollister canada
mbt shoes outlet
canada goose outelt
tiffany and co
tods shoes
pandora outlet
ferragamo outlet
coach outlet online
ray ban outlet
tory burch outlet online
chanel handbags outlet
cheap nba jerseys

 
At 10:15, Blogger Unknown said...


http://www.prokr.net/2016/09/packaging-furniture-companies-5.html
http://www.prokr.net/2016/09/packaging-furniture-companies-4.html
http://www.prokr.net/2016/09/packaging-furniture-companies-2.html
http://www.prokr.net/2016/09/packaging-furniture-companies.html

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

Plastikiniai langai Vilniuje

 
At 19:51, Blogger بروكر said...

I definitely love this site.
https://prokr2020.cms.webnode.com/
https://www.tumblr.com/blog/prokr2020
https://prokr2020.doodlekit.com/blog
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/

 

Postita kommentaar

<< Esileht