neljapäev, detsember 14, 2006

Pullerits: Nool tunnustab Savisaart, ekspeaminister soovitab visata Savisaare prügikasti

Esmalt väike infokild, mida mina küll ei teadnud: Vassili Rotšev käib juba tükk aega Julija Tšepalovaga ja nad saavad kas juba selle aasta lõpul või siis uue aasta algul lapse ka. Julka olla pärast olümpiat senisest mehest lahku läinud. Kas keegi teab asjast täpsemalt?

Nüüd Venemaalt kodumaale.

Eile helistas mulle olümpiavõitja Erki Nool, ise ülemeelikus tujus. Ütles, ja lubas seda avaldada, et talle isiklikult pakub lõbu, milline hüsteeria on Edgar Savisaare jõulureklaami ümber lahti läinud. "See hüsteeria on naljakas," lausus ta.

Nool ütles, et kui suusategelased teadsid, millega nad tegelevad - ehk siis sätivad end Savisaarega ühele pildile ja filmile -, võib seda küll hukka mõista, aga sellist hüsteeriat, nagu igal pool kommentaariumides on puhkenud, pole küll vaja. Ja suusategelaste algseid väiteid, et nemad ei teadnud, mis pilti nendega tehakse, nimetas ta lambajutuks. Nool kinnitas mulle, et talle küll ei mahu pähe, kui ta teeks koos minuga pilti, siis kuidas ta saaks pärast öelda, et ta ei teadnud, mis pilti tehakse.

Noole jutud on alati olnud otsekohesed ja selgesõnalised. Tema keerutamisi ei armasta. Seetõttu võib teda siinkohal võtta küll igati kompetentse hinnanguandjana.

"Edgarile peab tunnustust avaldama," lisas Nool, "et ta nii hella koha pealt tõmbas reformile mütsi pähe. Miks reform arvab, et ainult nemad võivad poseerida olümpiavõitjatega pildi peal. Edgar võib oma sõpradega poseerida küll."

Küsisin Noolelt, kas ta ise oleks Savisaarega ühisele jõulureklaampildile läinud.

"Raske öelda, mind ei ole kunagi palutud."

Siis lugesin Noolele ette Savisaart kiitva teksti, millele Veerpalu oli allkirja andnud.

Nool hakkas selle peale kõvasti naerma. Naeru vahele ütles: "Inimesed ongi erinevad. On ju naljakas, kas pole või?"

Pärisin, kas tema oleks seesugusele kiitvale tekstile alla kirjutanud.

"Kindlasti oleks ma sinna midagi kirjutanud, aga vastupidavusalade esindajaks poleks teda nimetanud. Kergejõustikumehena oleks mul talle kergem ala leida kui 15 km klassikat."

Kokkuvõttes märkis Nool skandaali peale, et suusaliit peab oma tegusid tehes aru saama, et nad pole pühakud, et ükskõik, mida nad teevad, siis rahvas neelab selle alla.

"Edgar tegi geniaalse nükke," võttis ta heatujuliselt oma arvamuse veel kord kokku. "Absoluutselt kümme punkti!"

Kaks suve tagasi tegi suusatajatega ühispilti eelmine peaminister Juhan Parts. See oli siis, kui ta käis enne Saku Suverulli Otepääl. Tol korral oli visiidi eesmärgiks Partsi mäletamist mööda propageerida sporti ja tervislikke eluviise.

Too oli ses mõttes legendaarne külaskäik, et suusakoondise peatreeneri Mati Alaveri tuules tegi valitsusjuht koos ärimeestega ühise rattasõidu Otepäält läbi Kääriku Harimäele. Kui Harimäe tõusu tipuni jäi umbes 300 meetrit, võttis Parts läbi grupi ette seesuguse jõulise kiirenduse, et Merko Ehituse juht Toomas Annus prantsatas pläraki! kruusateele.

«Sorry,» ütles Parts minut hiljem Annusele Harimäe tipus.

«Oh, pole midagi,» vastas Annus. «Paarisajamiljoniline riigitellimus – ja asi unustatud.»

Nooh, majandusajakirjanikud, korjake vihje üles! (Mina sain ajakirjanikuna järgmise õppetunni: kui tahad head lugu, siis tee alati kõik seesugused "ekspeditsioonid" isiklikult lõpuni kaasa; telefonitsi uurides jääb enamik asju varjule.)

Nüüdset Savisaare käitumist, kus ta sättis end kahe suusatajaga reklaampildile, nimetas Parts mulle telefoniusutluses tülgastavaks ja amoraalseks. (Me vestlus toimus esmaspäeval, enne seda, kui Aivo Pärn tunnistas üles, et suusaliidu juhid olid Savisaare kavatsustest varakult teadlikud.) Parts kinnitas, et tal on kodus palju võimsam foto, kus on lisaks Andrus Veerpalule ja Kristina Shmigunile peal ka Mati Alaver ja Jaak Mae, kuid kinnitas, et tema ei annaks seda küll kellelegi mingitel eesmärkidel avaldamiseks. "Kõrvaltvaatajana tundub, et igal inimesel on õigus oma kujutisele," põhjendas ta. Parts lisas, et Veerpalu ja Shmigun võiks mitte nõustuda sellega, et nende pildid poliitiku jõulureklaamis käiku lähevad. "See on räige amoraalsus," lisas ta veel kord.

Parts rääkis, et temagi arutas tookord oma visiidil Tehvandi keskuse arendamist, sest on ju mõistlik, kui valitsusjuht on kursis projektidega, mis omavad riiklikku kaalu ega ole pelgalt fanaatikute eralõbu. Aga et nüüd sel suvel selle teemaga seoses Savisaarele lobby tehti, nimetas ta rumaluseks.

"Ütelda, et siin on vaja lobby teha - äraostmise tähenduses -, on vastik ja ülbe käitumine," lausus Parts. "Sellist Eesti poliitikat me ei taha ja sellised poliitikud tuleb visata prügikasti. Selline poliitika on jälk, väikerahva jaoks hukatuslik."

Siis võttis Parts asja kokku. Esiteks, ütles ta, on mõistlik, kui riik Tehvandi keskuse arendamist toetab. Teiseks, ta soovitas sportlastel kasutada oma õigust jõulukaart tagasi kutsuda ja reklaam lõpetada. Kolmandaks, lausus ta: mis puudutab ühe isiku käitumist, siis on see jälk ning riigi ja rahva eneseväärikust solvav fakt.

Kui 2004. aasta augustis Partsilt küsisin, miks ta endise jooksumehena (800 meetrit ta enda mäletamist mööda koolipoisina alla kahe minuti siiski läbida ei suutnud) väiksel ühistreeningul suusatajatega nii hingeldama hakkas, vastas ta:

«Härra ajakirjanik, nagu olete märganud, võin kõigil spordialadel Savisaarele ära teha.» Pidas pausi ja lisas: «Nagu muudeski asjades.»

Peale jõulureklaami tegemise, muidugi.

Foto 1: Pildil on Erki Nool. Foto autor: Toomas Huik / Postimees / Scanpix
Foto 2: Pildil esiplaanil vasakult Kristina Šmigun , Andrus Veerpalu ja Juhan Parts. Foto autor: Lauri Kulpsoo / Postimees / Scanpix

19 Kommentaarid:

At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Buhahahaa, Partsi sõnavaõtud lähevad järjest sõgedamaks. Mina laseks tema asemel küll oma aju seisukorda kontrollida. Selge mõistusega tipppoliitik ei raiskaks energiat mingi pildi peale ja veel sellise totaka sõnavõtuga.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Noolega päri. Sportlased teadsid, mida nad teevad. Kummastav, et Pullerits seda siiani uskuda ei suuda või tunnistada ei taha. Ta püüab iga hinna eest väita, et suusatajaid kasutati kurja onu poolt ära. Või kust Pullerits näiteks teab, et Šmigun või Veerpalu Keskerakonna toetajad pole? Ma ei väida, et nad seda on, kuid see võib nii olla. Sellisel juhul on ajakirjaniku poolt äärmiselt vale tümitada kellegi poliitilist vaadet. Ja tegelikult... mingil tühisel kaardil pole poliitikaga mingit pistmist. Kes neid inimesi seal pildil ei salli, ärgu vaadaku, lõigaku keskelt Savisaar välja.. aga ärge halage.

 
At 12:18, Blogger Priit Pullerits said...

Üliõpilasele:
väited minu kohta on valed. Kirjutasin juba teisipäeval, et sportlased teadsid Aivo Pärna sõnul tervelt kuu aega ette, mida nad tegema hakkavad. Palun ikka lugeda seda, mida ma kirjutan, mitte oma mõtteid, mis lugedes isiklike eelarvamuste ja hoiakute soustis võivad tekkida.

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Kas te siis tunnistate, et sportlasi ei kasutatud ära? Ma väga vabandan, aga ei suuda siiani kogu tohuvabohus sellel Teie ja rahva poolsel hüsteeritsemisel mõtet näha. Eile juba mingid nupust nikastanud hakkasid nõumda Veerpalult medalite äravõtmist. Naera ribadeks. Ei, tegelikult ajab nutma.

(Nõustun, et mul on teatavad eelarvamused, aga Te ise olete oma kirjatükkidega neid tekitanud. Või teisalt, miks Te ise suhtute nii Andrusesse, Kikusse kui ka Edgarisse eelarvamusega) Ja ma ei ootagi vastust, lihtalt isekeskis mõtisklen.

 
At 13:07, Blogger Unknown said...

Üliõpilasele veel...
Kogu loo alguses ütles Priit Pullerits, et ta ei esita siin mitte oma arvamust, vaid toob faktid esile, et anda meile, lugejatele mõtlemisainet. Ka Suusaliidu juhtidele.
Tahaks siinkohal tänada Pulleritsu hea loo eest, mida kohe mõnuga loed. Eriti heaks teeb loo see, et rääkimese-vastamise võimalus on antud kõigile asjaosalistele, mitte ei lahmi umbropsu.
Noolega olen täitsa nõus, ääretult kaval nipp, nimetagi savisaar oma läkitust kuidas tahes, reklaamiks on see igaljuhul.

 
At 13:25, Blogger Y galerii said...

Isand Pullerits, Te süüdistasite, et Savisaar kasutab ära oma positsiooni, ostes ministreeriumi teenete eestõiguse seista OM-sangaritega ühe pildi peal -- eilses Postimehes kirjutasite: "Olles sättinud sportlased endaga ühispildile, lõikab ta nende toel tasuta isiklikku poliitilist profiiti, pakkudes vastutasuks justkui lootust riigi finantseeringuile, millega suusakeskust välja ehitada. See haiseb riigi raha ja ametiseisundi kuritarvitamise järele isiklikes poliitilistes huvides."
Siit küsimus -- kas Savisaar pakkus konkreetselt midagi või mitte? Kui ei pakkunud, siis olete Te süüdi konkreetselt laimamises, ei milleski vähemas.

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

haydee... Ka mina kiidan teda selle teema käsitluse põhjalikkuses. Aga kohe alguses tormati Savisaare kallale ning see jättiski sitamaigu kogu sellele loole. Kellelgi ei tulnud mõttessegi kuskilt mujalt süüdlast otsida. Ja kus siin loos on üldse süüdlane???

(Aga faktidest nii palju, et kunagi üks tuttav ajakirjanik rääkis mulle, et ta kirjutab kõiki oma lugusid tuginedes mingilie kindlale faktile. Ainus jama pidavat olema see, et tihti on see fakt vale või siis vastavalt suvale valitud fakt, mis tema loo ilusasti kokku seoks. Või kui näiteks puudub konflikt, siis tuleb see välja mõelda. Aga see selleks, mina pole nii hea hindaja)

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Y-le

Tubli, sa said asja tuumale pihta.

"Olles sättinud sportlased endaga ühispildile, lõikab ta nende toel tasuta isiklikku poliitilist profiiti, pakkudes vastutasuks justkui lootust riigi finantseeringuile, millega suusakeskust välja ehitada. See haiseb riigi raha ja ametiseisundi kuritarvitamise järele isiklikes poliitilistes huvides."

Ja mille põhjal Priit seda kirjutas? Reformierakonna yhe parima näitleja Atoneni sõnade järgi. Siin ongi see point, mis selle hea uuriva ajakirjaniku töö ära rikub. Oma tõekspidamiste ja eelarvamuste pealesurumine. Kui halb on ikka Savka ja kui head ja puhtad on kõik ylejäänud.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

küllap põhiliselt ajas rahva tagajalgadele ikkagi fakt, et Savisaar on väga spordikauge inimene (vastupidiselt nt Ansipile - mul nt erakondadest spordiga seoses suva) ja tuntud konksumees pealekauba. No MIKS tal enda dekoreerimiseks sportlasi vaja läks? Ja kui tõesti suusaliit hoopis tema 'õnge tõmbas', siis... Vastik soust. Oleks tahtnud, et sport oleks sport. Kuigi muidugi järjekindlalt vastupidist läbi tilgub, Austria-värk Mayeriga näiteks.

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:29, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:37, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 03:23, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 09:31, Blogger raybanoutlet001 said...

atlanta falcons jersey
coach
michael kors handbags
minnesota vikings jerseys
adidas nmd
nike blazer
fitflops
cheap ray ban sunglasses
hollister clothing
salomon boots

 
At 05:16, Blogger Unknown said...

nike air force
nike roshe run
huarache shoes
adidas tubular
yeezys
adidas stan smith
http://www.kobeshoes.uk
fitflops sale clearance
atlanta falcons jersey
ultra boost
320

 
At 05:46, Blogger raybanoutlet001 said...

ray ban sunglasses outlet
michael kors uk
true religion outlet store
versace jeans
nike factory outlet
yeezy boost 350 white
ray ban sunglasses
miami heat jersey
coach outlet
ugg outlet
2017.7.5

 
At 04:45, Blogger Unknown said...

michael kors outlet online
yeezy boost
van cleef arpels
true religion outlet
nike air max
adidas ultra boost
harden shoes
michael kors outlet online
retro jordans
light up shoes

 
At 05:23, Blogger jeje said...

nike mercurial
adidas nmd
kobe sneakers
yeezy boost 350
jordan 12
adidas stan smith women
air max 90
cheap jordans
nmd
nike dunks

 
At 10:08, Anonymous Manfaat Walatra Habbazafit Softgel said...

The article is good. Also visit my article, read and share too. God willing useful. :)

Obat Infeksi Luka Bekas Operasi

Propolis SM (Walatra propolis Brazil)
Cara Menjadi Agen QnC Jelly Gamat
Cara Mengobati Penyakit Tipes yang Kambuh

 

Postita kommentaar

<< Esileht